Hírmorzsák 2023-09-12 (7:45)

LeBron James 39 évesen ott lenne a 2024-es olimpián, és összeszedne maga mellé egy csapat szupersztárt. Letartóztatták Kevin Porter Jr.-t. Kirakta Cam Payne-t a Spurs. Komolyab büntetheti a load managementet az NBA, már elkészült az erre vonatkozó szabály. Damian Lillard máshol is játszana, de csak a Heatnél lenne boldog. A Miami véleményét nem változtatta meg Nikola Jovicsról a vb, rámehetnek Kelly Oubre Jr.-ra is. Nem érez nyomást Giannis Antetokounmpo szavai miatt Adrian Griffin, napi kapcsolatban van vele és Khris Middletonnal is. Coloradóban kezdi meg az edzőtábort a Sixers. Visszatérhet Clevelandbe Tristan Thompson.

Érdekes információt osztott meg Shams Charania: forrásai szerint LeBron James szeretne ott lenni a Team USA-ben a 2024-es olimpián, és elkezdett több sztárjátékossal is egyeztetni arról, hogy legyenek ott a keretben együtt. James állítólag Steph Curryt, Kevin Durantet, Jayson Tatumot, Draymond Greent és csapattársát, Anthony Davist is megkereste ezzel, akik mind hajlanának is erre az ötletre, de Devin Booker, Damian Lillard, De'Aaron Fox és Kyrie Irving is érdeklődik, sőt közben úgy tűnik, hogy Chris Paulnak is tetszik ez a gondolat. A Team USA egy fiatal, rutintalanabb csapattal érmet sem nyert az idei világbajnokságon, de érdekes ötlet lenne egy 35-39 évesekből álló kerettel kiállni az olimpiára, főleg úgy, hogy ezek a játékosok már mind évekkel ezelőtt lemondták a válogatottságot és különösen azt nézve, hogy az NBA-szezon közben mind load managementelnek, tartalékolnak - de állítólag például James és Durant egyfajta "Last Dance-ként" tekintene egy utolsó olimpiára.

Ha már load managementelő sztárok: érdemi büntetésekre számíthatnak azok a csapatok, amelyek több sztárjukat is pihentetik az országos tv által közvetített meccseiken - erről számolt be szintén Wojnarowski. Aki az utóbbi három évben volt All-Star vagy All-NBA kerettag, a szabály pedig úgy szólna, hogy közülük kettőt nem lehet egyszerre kiültetni pihentetésre hivatkozva országos tv által közvetített találkozón, mert ezért az első esetben 100.000 dollárt, a második esetben 250.000 dollárt, innentől kezdve pedig minden további esetért további 1 millió dollárt kell befizetni büntetésként. A liga ezzel a load management problémáját igyekszik kissé mérsékelni, bár arról nincs szó, hogy ha pihentetés helyett "hátfájdalom" vagy hasonló felütéssel hagyja ki a meccset egy sztár, akkor mi történik. Az illetékesek szerdán szavaznak a tervezet elfogadásáról.

Hétfő este letartóztatták Kevin Porter Jr.-t, a vád testi sértés és fojtogatás, méghozzá a barátnőjével kapcsolatban. A Rockets csak annyit közölt, hogy egyelőre gyűjtik az információkat az esettel kapcsolatban, és ugyanezt kommunikálta az NBA is - hivatalosan egyelőre nem tudni többet, csak a vád és a New York-i letartóztatás ténye ismert. A vizsgálat ideje alatt maximum annyi történhet a játékossal, hogy a Houston megkéri, hogy maradjon távol a csapattól, de hivatalos eltiltást nem kaphat sem a Rocketstől, sem a ligától.

Kitette a keretéből Cameron Payne-t a San Antonio Spurs. A játékos egy "anyagi helyzetet egyszerűsítő" üzlet keretein belül érkezett Texasba nyáron Phoenixből, ahol fontos szerepe volt, de a Spurs a jelek szerint nem számol vele - még mindig 17 játékos alkotja a keretet és úgy fest, hogy a hosszabb távú építkezésben az irányítónak nem szántak szerepet. Payne viszont értékes opció lehet sok csapat számára, Adrian Wojnarowski információi szerint több bajnokesélyes is érdeklődik iránta.

Damian Lillard minden csapatnál felveszi a munkát, ahova elcseréli a Portland, de csak a Heatnél lesz boldog - számolt be saját forrásaira hivatkozva egy helyi lap, a The Oregonian. Ez a cikk némileg válasz arra, a nap korábbi időszakában kijött Shams Charania-információra, mely szerint Lillard nem is vállalja a játékot másnál, csak a Heatnél. A The Oregonian ezt cáfolta, bár hozzátette, hogy Lillard hozzáállása így is eltántoríthat minden más kérőt, hiszen jelenleg mindenki tudja, hogy az irányító Miamiban akar játszani - komoly értéket kellene feladni egy nagyon sokat kereső játékosért, aki nem is szívesen húzza magára az adott mezt, ezt így nincs sok értelme bevállalni másnak. A lap azt is hozzátete, hogy ha a Blazers nem hajlandó elcserélni, akkor Lillard nem fog holdoutolni, játszani fog Portlandben, csak nem szívesen...

A Blazers egyébként közben Duop Reath leigazolásával erősíti meg a keretét: a center a gárda SL-csapatában játszott, várahtóan egyéves minimumszerződést kap.

Ami a Miamit illeti, Nikola Jovics, a tavaly kihúzott fiatal erőcsatár felhívta magára a figyelmet a világbajnokságon, ahol remek meccsei voltak a szerb válogatottban, de floridai források szerint Erik Spoelstráék számára ez nem változtat semmin - egyelőre az sem biztos, hogy lesz-e fix helye a rotációban, és szemrebbenés nélkül bedobnák a Lillard-cserébe, ha rá lenne szükség Portlandben.

Szintén Heat: a ligában több csapat is azzal számol, hogy Miamiban landol végül a továbbra is szabadügynök Kelly Oubre Jr. A wing 20 pontot átlagolt Charlotte-ban, de valamiért nincs piaca, így bár a Heat minimumpénzt tud csak neki ajánlani, több klubnál is arra számítanak, hogy Pat Riley húzza majd be - de csak miután megszerezte Lillardöt, mert azt követően lesz üres poszt Oubre számára, aki így egy bajnokesélyes csapatban kaphatna fontosabb szerepet.

Philadelphiától távol kezdi meg majd edzőtáborát a Sixers: a gárda október 3-6-a között a Colorado State Universityn készül majd, ezzel indul Nick Nurse első felkészülése a társaság élén. Az továbbra is óriási kérdőjel, hogy James Harden ott lesz-e a keretben.

Nem érez extra nyomást Giannis Antetokounmpo szavai miatt Adrian Griffin, a Milwaukee Bucks frissen kinevezett vezetőedzője. Mint ismert, a görög klasszis arról beszélt, hogy ő bajnoki címeket akar nyerni, ha Milwaukee-ban nem tesznek meg ezért mindent, akkor távozni fog, és máshol keres magának olyan csapatot, amivel nyerhet - itt elsősorban a hozzáállást emelte ki, a minden áron való győzni akarást, az ezért való áldozatvállalást. Griffin szerint ez mind rendben van, ő is nyerni akar, Giannisszal pedig együtt fogják vezetni a csapatot, amelyben a többiek követik majd a görögöt. Azt is hozzátette, hogy napi kapcsolatban van Giannisszal és Khris Middletonnal is, folyamatosan egyeztetnek a nyári feladatokról, a játékosok által elvégzett munkáról, mert az edző azt vallja, hogy az említett sikerhez vezető legelső lépés a megfelelő edzésmunka.

Visszatér Clevelandbe Tristan Thompson - számolt be Shams Charania. A 32 éves center kilenc szezont húzott már le a Cavaliersnél, az előző idényt viszont szinte teljes egészében kihagyta, és most is a veteránminimumért írhat alá egy évre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus