Hírmorzsák 2023-09-27 (10:00)

Az ESPN felmérése szerint Nikola Jokics a liga legjobbja, és ő is lesz az MVP. A Nets úgy számol, hogy Ben Simmons teljes értékű munkát végezhet az edzőtáborban. A Trail Blazers nem tartja valószínűnek, hogy Damian Lillard a Heathez kerülhet. Buddy Hield nyitott arra, hogy elcserélje őt a Pacers, a csapat nem feltétlenül válna meg tőle. Jrue Holiday szívesen hosszabbítana a Bucksnál. Bizonytalan Kai Jones jövője a Hornetsnél. Decemberben szavaznak az új oklahomai csarnokról. Magic Johnson egyedül a Knicks tulajdonlását fontolná meg. Michael Rubin David Stern miatt volt a 76ers tulajdonosi körében. Bronny James még nem állt edzésbe. Breanna Stewart a WNBA 2023-as MVP-je. A Warriors WNBA-csapatot vihet San Franciscoba.

Az ESPN megkérdezett 15 játékosmegfigyelőt, edzőt és csapatvezetőt arról, hogy miként vélekednek néhány témában, majd összesítették a felmérés eredményét. A 15 megkérdezett közül 13 gondolja úgy, hogy Nikola Jokics az NBA legjobb játékosa jelenleg, míg ketten Giannis Antetokounmpo nevét említették. Hatan gondolják úgy, hogy öt év múlva Luka Doncic lesz a liga legjobbja, de szavazatot kapott még Anthony Edwards (3), Jokics (2), Victor Wembanyama (2), Shai Gilgeous-Alexander (1) és Jayson Tatum (1) is. A 2023/24-es szezon MVP-jének kilenc szavazó is Jokicsot várja, mellette két-két szavazatot kapott Antetokounmpo és Tatum, de Donovan Mitchell és Devin Booker neve is a válaszok között szerepelt. Wembanyama 10 szavazó szerint All-Star szinten lesz öt év múlva, hárman MVP-kalibert látnak benne, míg ketten All-NBA szintet jósolnak neki. Wembanyamán kívül 11 szavazó szerint Scoot Henderson viheti a legtöbbre öt év alatt az idei újoncok közül, rajta kívül még Amen Thompson (3) és Ausar Thompson (1) kapott szavazatot. Kelet megnyerésére a Celtics (9) és a Bucks (6), a nyugati elsőség begyűjtésére a Nuggets (10), a Suns (3) és a Warriors (2) lehet esélyes, míg a bajnoki cím kapcsán a Celtics (6), a Nuggets (5), a Bucks (2) és a Suns (2) merült fel – az ESPN cikke ennél a kérdésnél külön megjegyzi, hogy az elmúlt években jellemző módon nem ültek azok a tippek, amiket az aktuálisan megkérdezett szakemberektől kaptak.

Aktuális kérdések is előkerületek. Damian Lillardról kilencen gondolják azt, hogy a Trail Blazersnél kezdi meg a szezont, míg hatan vélik úgy, hogy a Heatnél. (A felmérést azt megelőzően végezték, hogy napvilágot látott a Raptors érdeklődése.) 13 megkérdezett véli úgy, hogy James Harden még Philadelphiában lesz a szezon kezdetekor, míg ketten úgy vélik, hogy addigra a Clippers játékosa lesz. Az megosztotta a szavazókat, hogy melyik csapat zárta a legjobb nyarat: a Spurs négy, a Celtics három, a Warriors, a Lakers és a Bucks kettő-kettő, míg a Grizzlies és a Suns egy-egy szavazatot gyűjtött be. A legrosszabb nyarat öt szavazó szerint a Raptors, négy szerint a 76ers zárta, a Heat is kapott két voksot, míg a Bulls, a Rockets, a Suns és a Wizards is egy megkérdezettnél került elő. A legmeglepőbb nyári húzásnak heten is azt tartják, hogy a Celtics megvált Marcus Smarttól, hogy megszerezzék Kristaps Porzingist, míg négy-négy megkérdezett válaszolta Chris Paul Warriorshoz kerülését, illetve a Rockets nyári igazolásait. Az új CBA legfontosabb változtatásának a második apront tartja a többség, 10 megkérdezett is ezt emelte ki, két-két szavazatot kapott a szerződéshosszabbítási szabályok módosítása, valamint a fizetési minimumot érintő változások, és egy személy szerint a szezonközi torna a legnagyobb változás.

Jacque Vaughn elmondta, hogy a Nets úgy számol, hogy Ben Simmons teljes értékű munkát végezhet az edzőtáborban, játszhat öt az öt ellen, és megkötések nélkül kezdheti az új szezont. Izgatottak amiatt, hogy a játékosaik együtt készülhetnek, lehetőségük lesz formába lendülni, megtalálni a közös identitásukat, és fejleszthetik az egymás közti kapcsolatokat. Vaughn szerint a személyes kapcsolata is sokkal jobb most Simmonsszal, mint egy évvel ezelőtt, mert már pontosan értik, hogy mi az, amire nem volt képes, amikor bizonyos elvárásokat támasztott vele szemben, átbeszélték a kritikus pillanatokat az előző szezonból. Akkoriban folyton csak arról beszélt, hogy mennyire szeretné őt pályán látni, most viszont máshogy látja már a dolgokat, mert tudja, hogy Simmons mennyi munkát végzett el, és hogy honnan hová jutott el. A kapcsolatuk most nagyon jó, és innentől Simmons fizikailag is képes lesz arra, amit kérni fog tőle. Ez jó helyzetbe hozza az egész csapatot, több különböző felállást is használhatnak vele, különböző játékosokkal vehetik őt körbe, hogy a pálya mindkét oldalán sikeresek legyenek.

Anthony Chiang (Miami Herald) értesülései szerint a Trail Blazersnél nem tartják valószínűnek azt a forgatókönyvet, hogy a Heat fogja megszerezni Damian Lillard játékjogát. A Heat korábban Tyler Herro játékjogát, valamint első körös draftjogokat ajánlott a Trail Blazersnek (az ESPN újságírója, Marc J. Spears úgy tudja, hogy kettő első köröst tartalmazott a csomag), viszont az elmúlt hetekben elenyésző párbeszéd zajlott a felek között, mert mindkét csapat ragaszkodik az álláspontjához.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Buddy Hield nyitott arra, hogy elcserélje a Pacers. A szakíró értesülései szerint egyelőre egyetlen konkrét csere sem körvonalazódik, és a Pacersnél nem is feltétlenül sietnek egy üzlet megkötésével, de azt követően, hogy elkezdődnek az edzőtáborok, megindulhatnak a tárgyalási folyamatok is Hieldről. Chad Buchanan szavaiból ugyanakkor arra is lehet következtetni, hogy a Pacers nem zárkózik el a hátvéd megtartásától sem. A GM elismerte, hogy elakadtak a hosszabbítási tárgyalások Hielddel, és a beszélgetéseket ugyan felfüggesztették, de nem tekintik azokat befejezettnek. Nem áll szándékukban elcserélni őt, örülnek neki, hogy a csapatuk tagja, néha viszont közbeszól a sportág üzleti oldala, és az is a munkájuk része, hogy meghallgassanak ajánlatokat, amik lehetővé teszik a csapat fejlődését. Úgy számolnak, hogy Hield munkára fog jelentkezni az edzőtábor kezdetén, és ott profin fog viselkedni, mert szereti a társait, és izgatott amiatt, hogy ennek a csapatnak a tagja.

Jrue Holiday egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy nagyon szeretne szerződést hosszabbítani a Bucksszal. Már a bajnoki címük előtt is azt mondta, hogy ő élete végéig a csapathoz húz, és ezt a szíve legmélyéből így gondolja, nem akar egyetlen másik csapatban sem játszani már. Úgy gondolja, hogy nagyszerű dolgokat érhetnek még el, ezért Milwaukee-ban akar lenni. Holiday-nek a 2024/25-ös idényre játékosopciója van, vagyis jövő nyáron akár szabadügynök is lehet, és sokan úgy vélik, hogy Giannis Antetokounmpo jövőre is kihatással lehet az, hogy a csapat miként kezeli a hátvéd helyzetét – Holiday leghamarabb február 2024. február 23-án lesz arra jogosult, hogy idő előtti hosszabbítást írjon alá.

Rodderick Boone (Charlotte Observer) értesülései szerint bizonytalan Kai Jones helyzete a Hornetsnél, és egyelőre az sem egyértelmű, hogy részt fog-e venni a hamarosan kezdődő edzőtáborban. Jones a nyáron egyetlen fakultatív edzésén sem vett részt a csapattársaival, emellett bizarr bejegyzéseket osztott meg a közösségi oldalain, amikben élesen kritizálta a csapattársait, illetve egy alkalommal kifejtette, hogy ő jobb játékos, mint Shaquille O’Neal vagy LeBron James. Steve Clifford mindezzel kapcsolatban annyit nyilatkozott, hogy tisztában vannak Jones közösségi jelenlétével, és kezelni fogják a helyzetet.

Matt Ryan újabb two-way megállapodást kapott a Timberwolvestól, miután már az előző szezont is Minneapolisban fejezte be ugyanilyen szerződésen – Jon Krawczynski (The Athletic) értesülései szerint ezzel együtt sem biztos, hogy a keret tagja lesz az alapszakasz kezdetén is. Brodric Thomas Exhibit 10 szerződést írt alá a Clippersnél, várhatóan a G Ligában fog majd kikötni. Craig Sword és Pedro Bradshaw is meghívást kapott a Pacers edzőtáborába. Scottie Lindsey és Kyler Edwards a Netsnél bizonyíthat, Jordan Hall és Keifer Sykes helyét vették át a keretben. Marcus Bagley szabadlistára került a 76erstől, majd Kelly Oubre Jr. hivatalosan is aláírt a csapathoz. Lamar Stevens is aláírt a Celticshez, sajtóhírek szerint nem garantált megállapodást kapott.

Oklahoma városi tanácsa arról határozott, hogy a helyi lakosok december 12-én szavazhatnak a forgalmi adó átmeneti egy százalékos megemelésről, ami lehetővé tenné, hogy egy 900 millió dollár értékű beruházás keretében új csarnokot építsen a város. Amennyiben megszavazzák, 2028. április 1-étől számítva hat éven keresztül kellene nagyobb forgalmi adót fizetniük a helyieknek, ugyanakkor az új csarnok lehetővé tenné, hogy a Thunder még 2050 után is a városban játsszon. A városi tanács emellett elfogadta, hogy a kivitelezéshez 50 millió dollárral járuljon hozzá a csapat tulajdonosi köre, illetve 70 millió már meglévő városi forrásokból jönne össze, amiről még 2019-ben határoztak a szavazók, hogy a csarnok fejlesztésére fordíthatják. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy Oklahomán belül hol épülne meg az új létesítmény, de a jelenlegi tervek arról szólnak, hogy a 2029/30-as szezont már az új létesítményben kezdené meg a Thunder.

Magic Johnson arról beszélt a minap, hogy a Lakers iránti szeretete gátolta meg abban, hogy más csapatban tulajdonjogot szerezzen, és az egyetlen csapat, amelyik esetében elgondolkodna, hogy mégis tulajdonos legyen, az a Knicks. Korábban lett volna arra lehetősége, hogy a Warriorsban, a Pistonsban vagy a Hawksban szerezzen részesedést, de nem akarta magát olyan helyzetben találni, hogy a Lakers ellen kell versenyeznie, a Knicks viszont más lenne. New Yorkban máshogy szeretik a kosárlabdát, mint a legtöbb városban, szereti a várost is, és szeret a Madison Square Gardenbe járni meccset nézni. Szeret olyan szurkolók társaságában lenni, akik szenvedélyesek, és a Knicks szurkolói emellett okosak is, emiatt is ez az egyetlen csapat, aminek megfontolná, hogy a tulajdonosa legyen. Johnson a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta, hogy nem beszélt erről James Dolannel, de ha felmerülne ez a lehetőség, akkor figyelemmel hallgatná.

Michael Rubin érdekes történetet osztott meg arról, hogy annak idején miként került be a 76ers tulajdonosi körébe. Amikor 2011-ben Josh Harris és David Blitzer felvásárolta a csapatot, David Stern gyakorlatilag utasította Rubint, hogy szálljon be az üzletbe. Amikor arról érdeklődött az egykori komisszárnál, hogy miért akarja őt az üzletben tudni, annyit felelt Stern, hogy azért, mert képes őt irányítani, amennyiben valami rossz történik a csapattal, és szüksége van valaki olyanra, akit tud irányítani. Rubin egészen tavaly nyárig résztulajdonos volt a 76ersben, akkor azért kényszerült eladni a tulajdonjogát, mert az általa vezetett cég, a Fanatics belépett a sportfogadási piacra.

Hétfőn megkezdte a felkészülést a USC a következő NCAA-szezonra, Bronny James ugyanakkor még nem vett részt az első edzésen. A csapat edzője, Andy Enfield annyit nyilatkozott erről, hogy a fiatal játékos rendben van azt követően, hogy a nyáron megállt a szíve, de nem nyilatkozhat az egészségügyi státuszáról. Elkezdte az órákat, remekül teljesít az iskolában, és nagyon izgatottak miatta, mert úgy gondolják, hogy nagyon értékes tagja lehet a csapatuknak. Amikor lehetséges, velük van James, a jegyei is nagyszerűek egyelőre, igazi jó tanuló, jó sportoló.

Tegnap bejelentették, hogy 446 szavazatponttal Breanna Stewart nyerte el a 2023-as WNBA-szezon MVP-díját. A New York Liberty játékosa elképesztően szoros csatában diadalmaskodott, a második Alyssa Thomas (Connecticut Sun) 439, a harmadik A’ja Wilson (Las Vegas Aces) 433 ponttal zárta a szavazást. Érdekes módon Thomas gyűjtötte be a legtöbb első helyezést, a 60 szakíró közül 23 gondolta őt az idény legjobbjának, míg Stewart 20, Wilson 17 szavazónál volta legjobb – a WNBA történetében másodszor fordult elő, hogy nem az lett az MVP, aki a legtöbb első helyes szavazatot kapta. Stewart az első idényét töltötte a Liberty-nél, a vezetésével 32-8-as mérleggel fejezték be a WNBA alapszakaszát, és a szezon során 23 pontot, 9,3 lepattanót, 3,8 gólpasszt, 1,5 labdaszerzést és 1,6 blokkolt dobást átlagolt.

Marcus Thompson II (The Athletic) számolt be róla, hogy a Warriors az utolsó simításokat végzi ahhoz, hogy egy WNBA-csapatot vigyenek San Franciscoba. A megállapodás még nem teljes, néhány részletet még tisztázni kell, de októberben várható a bejelentés. A tervek szerint a csapat a Warriors Oakland-i edzőközpontjában fog készülni, a hazai meccseiket pedig a Chase Centerben játsszák majd.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: elkeserítő és életveszélyes a doppinghelyzet a ligában? – Ron Harper fiából klasszis lehet? - az NBA egy klasszikus Magic-Bird dokufilm mellett a GSW 2022-es menetelését is felelevenítette – piacra dobták Anthony Edwards első signature-jét – a Sunsnak nem kellene elcserélnie Aytont? – Wemby magabiztosságára nagy szüksége lesz a Spursnek – Grimes lehet a Knicks X-faktora – D-Will és Boozer újra a Jazznél – lojalitás a modern NBA-ben (podcast) – zseniális napi villámkvíz a BballRefen.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus