Hírmorzsák 2023-09-30 (9:00)

Joshua Primo négymeccses eltiltást kapott az NBA-től, a Clippersnél térhet vissza a ligába. A Clippers továbbra is érdeklődik Malcolm Brogdon iránt. A Sunsnál még mindig téma TJ McConnell megszerzése. Cameron Payne a Heatnél is felmerült. Jaylen Nowell edzésre ment a Kingshez, Jeremy Lamb is náluk bizonyíthat. Elfrid Payton a Pacers edzőtáborába megy. Theo Maledon marad a Hornetsnél. Josh Green sokáig szeretne még a Mavericksnél játszani. Jose Alvarado és Larry Nance Jr. is kihagyja a Pelicans edzőtáborát. A Trail Blazers megkérte Damian Lillard-ot, hogy ülje ki az előző szezon végét. Wayne Ellington csatlakozik a Heat stábjához.

Az NBA bejelentette, hogy négymeccses fizetés nélküli eltiltást szabtak ki Joshua Primo-ra, amiért még a Spurs játékosaként nőknek mutogatta magát. A liga lefolytatta a maga vizsgálatát az ügyben, több szakértővel is konzultáltak, és arra jutottak, hogy Primo nem megfelelő magatartást tanúsított. A játékos fenntartja azt az álláspontját, hogy nem szándékosan csinálta a magamutogatást. A liga nem talált arra bizonyítékot, hogy Primo ezeket a rövid kitettségeket leszámítva bemutatott volna bármilyen szexuális vagy más jellegű helytelen magatartást. Ez a viselkedés ettől függetlenül sem felel meg a liga normáinak, nagyobb fegyelmet követelnek meg.

Primo azóta nem játszott a ligában, hogy a Spurs 2022. október 31-én szerződést bontott vele, viszont Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint azzal, hogy a liga vizsgálata befejeződött, ismét megnyílhatnak az NBA kapui a játékos előtt. A még mindig csak 20 éves játékos (decemberben lesz 21 – a szerk.) a Clippersnél írt alá two-way megállapodást, miután a csapat egy specialistával egyeztetve arra jutott, hogy nem okoz nekik problémát esélyt adni neki. Primo az elmúlt időszakban terápiára járt, amit azt követően is folytatni fog, hogy megérkezik Los Angelesbe. Az első időszakban várhatóan a Clippers G Ligás partnerénél fog lehetőséget kapni, mivel közel egy évet kihagyott, a franchise várhatóan úgy kezeli majd őt, mint ahogyan a fejlesztendő játékosokat szokták.

Jared Weiss (The Athletic) írta meg, hogy a Clippers továbbra is megszerezné Malcolm Brogdon játékjogát a Celticstől, és annak ellenére is kapcsolatban maradtak miatta a csapatok, hogy a nyár elején már meghiúsult egy olyan csere, amiben Los Angelesbe került volna a hátvéd – akkor a Clippers hátrált ki, mert aggódtak Brogdon egészségügyi állapota miatt. Az az általános vélekedés, hogy a Celtics letette a voksát Derrick White mellett, ő lesz a csapat kezdő irányítója, viszont tovább bonyolíthatja Brogdon helyzetét, hogy állítólag a Celtics és a Clippers is érdeklődik Jrue Holiday iránt.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) információi alapján a Suns továbbra sem tett le arról, hogy megszerzi TJ McConnell játékjogát a Pacerstől. Noha Deandre Ayton elcserélésével sikerült mélyíteni a rotációt, továbbra is Jordan Goodwin az egyetlen irányító a csapatban, és szeretnék bővíteni a lehetőségeiket.

Tegnap már írtunk arról, hogy a Suns korábbi csereirányítója, Cameron Payne opció lehet a Bucks számára, Michael Scotto (HoopsHype) pedig arról számolt be, hogy a Heat radarján is rajta van a játékos. Miamiban Kyle Lowry jelenleg az egyetlen klasszikus értelemben vett irányító, de Milwaukee-ban is hasonló a helyzet, ahol Damian Lillard mögött kérdésesnek tűnik még, hogy ki töltheti be a csereirányító szerepét.

Szintén Scotto írta meg, hogy Jaylen Nowell privát edzésen vett részt a Kingsnél. Nowell az NBA-s pályafutása első négy évét a Timberwolvesnál töltötte, jellemzően ő volt a csapat hatodik embere, de a nyáron nem kapott új szerződést. A játékos az elmúlt idényben 19,3 perc alatt 10,8 pontot, 2,6 lepattanót és 2 gólpasszt átlagolt, ugyanakkor tette mindezt pocsék hatékonyság mellett, mindössze 52,7 százalékos True Shooting mutatóval szerezte a pontjait. James Ham (The Kings Beat) értesülései szerint Nowell és Jeremy Lamb is meghívót kaphat a Kings edzőtáborába.

Elfrid Payton Exhibit 10 megállapodást ír alá a Pacersnél, lehetőséget kap a csapat edzőtáborában. A veterán irányító legutóbb a 2021/22-es idényben lépett pályára az NBA-ben, akkor 50 alkalommal jutott szóhoz a Sunsnál, az elmúlt idényt viszont a G Ligában, valamint Puerto Ricóban töltötte.

A Hornets több igazolásról is hírt adott. Theo Maledon újabb two-way megállapodást írhatott alá azt követően, hogy az elmúlt idényben 44 meccsen 6,7 pontot és 3,5 gólpasszt átlagolt a csapat színeiben. A Hornets emellett bejelentette, hogy RJ Hunter és Edmond Sumner is meghívást kapott az edzőtáborba – előbbi utoljára a 2018/19-es szezonban lépett pályára az NBA-ben, utóbbi viszont az elmúlt idényben is 53 alkalommal lehetőséget kapott a Nets játékosaként. A Hornets ezt megelőzően elengedte Angelo Allegri, Tre Scott és Jaylen Sims trióját, hogy helyet csináljanak a frissen aláíró játékosoknak, várhatóan mindhárom távozó a csapat G Ligás partnerénél folytatja majd.

A Warriors bejelentette, hogy Jerome Robinson two-way megállapodást írt alá, miután az elmúlt két szezon során a csapat G Ligás partnerét erősítette. Darryl Morsell a Raptorsnál írt alá Exhibit 10 szerződést, majd rögtön szabadlistára is tették. A Hawks Jarkel Joiner és Keaton Wallace leigazolásáról számolt be. A Nets néhány napja jelentette be Scottie Lindsey és Kyler Edwards szerződtetését is, viszont már ki is tették mindkettőjüket. Devin Cannady aláírt a Pelicansnál, majd rögtön szabadlistára is került.

Josh Green október 23-ig írhat alá idő előtti hosszabbítást a Mavericksnél, erről kérdezte őt Brad Townsend (Dallas Morning News). Green elmondta, hogy szeretne még hosszú ideig Dallasban lenni, és ennek megfelelően is fog dolgozni a csapatért, mert itt akar sikereket elérni. Függetlenül attól, hogy kap-e most hosszabbítást, ugyanaz a célja, vagyis a lehető legjobb csapattárs és játékos akar lenni a Mavericks számára.

A Pelicans bejelentette, hogy Jose Alvarado és Larry Nance Jr. is kénytelen lesz kihagyni a csapat hamarosan kezdődő edzőtáborát. Alvarado a kificamodott jobb bokája miatt 2-3 hét múlva térhet vissza a kosárlabdával kapcsolatos tevékenységekhez. Nance a bal bokájával szenved már egy ideje, emiatt kapott egy biológiai injekciót is a sérült testrészbe. A csapat bejelentése alapján Nance is 2-3 hét múlva térhet vissza a kosárlabdával kapcsolatos tevékenységekhez, és várhatóan teljesen fel fog épülni az alapszakasz kezdetéig.

Damian Lillard hivatalosan vádlisérülés miatt hagyta ki az előző idény utolsó 10 meccsét, ugyanakkor Chris Haynes (B/R) értesülései szerint valójában a Trail Blazers kérte meg arra, hogy ne játsszon. Portlandben azzal érveltek az irányítónak, hogy ha rosszabb eredményeket érnek el, akkor nagyobb eséllyel lesz az övék egy előkelő választási jog a drafton, és akkor azt nagyobb eséllyel tudják beváltani egy már bizonyított veterán játékosra. Lillard vonakodva ugyan, de kiülte az utolsó 10 meccset, a hiányában 1-9-et ért el a Trail Blazers, de a csapat végül úgy döntött, hogy megtartja a harmadik választás jogát a drafton.

Wayne Ellington legutóbb még a 2021/22-es idényben lépett pályára az NBA-ben, és a visszavonulását ugyan még nem jelentette be hivatalosan, nagyon úgy tűnik, hogy többet már nem látjuk őt a pályán. Anthony Chiang (Miami Herald) jelentette, hogy Ellington csatlakozik a Heat edzői stábjához, ahol a játékosok fejlesztése lesz az elsődleges feladata. Tim Reynolds (AP) annyival egészítette ki a fentieket, hogy Ellington vezetőségi munkát szeretett volna vállalni valahol, de végül rábólintott a Heat edzői állásajánlatára – a csapat ugyan csak most jelentette be hivatalosan az érkezését, de már az elmúlt pár hétben is ellátta a munkáját.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Henderson és Curry játékának elemzése - szakírói vélemények a cseréről - indul a harc Holiday-ért - csapatközeli elemzők a cseréről - Lillard búcsúrapszáma - a Jazz speciális tévés megoldásai - hogyan függhet össze a világbajnokság és a szezonközi torna? - Új podcastünkben a Central és Pacific divíziókat vesézzük ki.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus