Hírmorzsák 2023-10-01 (10:15)

Megsérült Draymond Green. Újabb részletek derültek ki a Lillard-cseréről, a Suns azt hitte, hogy a Blazers a Heattel tárgyal, az utolsó pillanatban tudták meg, hogy Grayson Allent kapják. Jrue Holiday még a médianap előtt csapatot válthat? A Celtics nagyon szeretne cserélni érte, de messze a megállapodás a Portlanddel. Jayson Tatum végül nem műttette meg a csuklóját. A visszavonuláson gondolkodik Blake Griffin. Kivásárolta szerződéséből a Spurs Reggie Bullock-ot. Kia Jones határozatlan ideig távol marad a Hornetstől. Jordan Bellt és Elfrid Paytont is kitette keretéből a Pacers.

Rossz hírrel kell kezdenünk a Warriors-rajongóknak: Draymond Green egy edzőmeccs során bokasérülést szenvedett, ami miatt előreláthatólag 4-6 hetet kell kihagynia, erről Anthony Slater (The Athletic) tudósított. A hírek szerint egy egyszerű bokaficamról van szó, már a duzzanat is lejjebb ment, komolyabb szerkezeti elváltozás szerencsére nem történt, de a veterán játékosnak így is valószínűleg ki kell hagynia az alapszakasz legelejét. Ez azt is jelenti, hogy Greennek a tavalyi Poole-lal történő hírhedt összetűzése után idén is ki kell hagynia az edzőtábort, igaz akkor eltiltás miatt nem vehetett részt a csapat felkészülésében, most a felépülésre kell ezt az időt szánnia. A Warriors a jövő hétvégén a Lakers ellen kezdi meg az előszezont, október 24-én pedig a Phoenix Suns ellen lép pályára a szezonnyitón.

Adrian Wojnarowski (ESPN) újabb részleteket tett közzé a Lillard-csere kapcsán, főleg a háttérben folyó folyamatokra derült fény napokkal az üzlet lezárását követően. A hírek szerint a Bucks egy héttel ezelőtt, vasárnap kereste meg a Portlandet egy ajánlattal, de Jon Hurst GM mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy titokban történjen az egyeztetés a Blazers vezetőségével. Eleinte a Bucks általános igazgatója elzárkózott attól, hogy Holiday a csomag részét képezze és hogy ezzel megbontsa a Bucks évek óta összeszokott magját, ez azonban későbbi egyeztetések során megdőlt, kompromisszumot kellett kötnie Hurstnak. Wojnarowski riportja a Sunsra is kitér, akik harmadik félként csatlakoztak az üzlethez, ők végül több kiegészítőjátékos mellett Jusuf Nurkicra cseréltek le Deandre Aytont. A Phoenix vezérkara azonban éppen a Bucks titkolózása miatt az utolsó pillanatokban ismerte csak meg a csere bővebb részleteit. James Andrew Jones, a Suns GM-je már tudta, hogy Nurkic mellett valószínűleg Keon Johnsont és Nassir Little-t is megkapja a Portlandtől, de mindenképpen szeretett volna még egy cserélhető értéket kapni. Joe Cronin, a Blazers általános igazgatója csupán azt mondhatta el neki, hogy körülbelül milyen mértékű szerződést kaphatnak a dealben. A Suns hosszas számolgatás után arra jutott, hogy ez vagy Victor Oladipo vagy pedig Grayson Allen lehet. Végül csak röviddel a csere nyélbeütése előtt, szerda este tudta meg a Phoenix, hogy az az Allen lesz a csomag része, akiért ők már hónapok óta érdeklődést mutattak.

Ehhez az üzlethez kapcsolódik, hogy Jrue Holiday biztosan távozni fog Portlandből, ez még a hivatalos bejelentés után néhány perccel kiderült. A Blazers érhető okokból további értékekre próbálja beváltani a veterán irányítót, vélhetően nem szeretnék, hogy a 33 éves játékos komoly perceket „lopjon el” azok elől a fiatal tehetséges hátvédek elől, akik alig várták, hogy kibújhassanak Lillard árnyékából. Néhány tudósítás szerint Holiday mindenképpen olyan csapatba szeretne igazolni ahol a bajnoki cím reményeivel vághat neki a szezonnak és ahol egy újabb szerződést is aláírhat – a Miami Herald újságíróinak elmondása alapján a Clippers, a Heat, a Sixers, a Celtics, a Bulls és a Lakers is mutat érdeklődést a 2021-es bajnok iránt. Brian Windhorst (ESPN) értesülései szerint viszont a Pelicans és a Knicks lehetnek azok a csapatok, amelyek olyan draftpickekkel tudhatnak majd kompenzálni, amelyeket a Blazers vár új játékosáért. Shams Charania (The Athletic) arról beszélt, hogy a hétfői médianap előtt Holiday már jó eséllyel új csapatba kerülhet – az NBA-guru tudósító a Sixerst tartja a legvalószínűbb úticélnak, hiszen Harden kvázi cserekérelmével egy ilyen lehetőségre nem szabadna nemet mondaniuk Daryl Morey-éknak.

Maradva egy picit ennél a témánál: Adam Himmelsbach (Boston Globe) szerint a Boston Celtics igen komolyan érdeklődik Holiday iránt, bár egyelőre a tárgyalások nem úgy zajlanak, ahogyan azt a felek szeretnék, a két csapat között igen nagy szakadék van, egyelőre közel sincs egy hullámhosszon a két csapat. A Boston érdeklődése érthető, ugyanis egyre fontosabb lenne számukra, hogy minőségileg tudják Marcus Smart védőmunkáját pótolni a periméteren, ehhez Jrue Holiday szinte tökéletes alternatíva lehetne.

Ha már Boston Celtics, akkor arról is érdemes beszélni, hogy Jayson Tatum végül arról döntött a nyári off-szezonban, hogy mégsem műtteti meg korábban sérült csuklóját, erről Ramona Shelburne (ESPN) tudósított. Tatum bal csuklója még a szezon közben sérült meg, többször láthattuk őt kötésben is játszani, azonban mivel ez nem a dobókezén volt, így képes volt végig játszani a szezont nagyobb kihagyás nélkül. Bár korábban orvosai a műtétet javasolták neki, nyáron végül úgy döntöttek, hogy mégsem szükséges ez a beavatkozás, így a Celtics sztárja ott lesz az edzőtáborban és teljes erővel készülhet a soron következő szezonra.

Gary Washburn (Boston Globe) arról beszélt, hogy a minap Brad Stevens komolyan elgondolkodott azon, hogy csekély összegért visszaigazolja Blake Griffint a csapathoz, de a veterán játékos a megkeresést visszautasította, mivel jelenleg úgy néz ki, hogy a hatszoros All-Star a visszavonuláson gondolkodik. Blake Griffin az előző szezonban 41 mérkőzésen lépett pályára a keltáknál, de a nyáron szabadügynökként távozott a csapattól, és mivel csapata továbbra sincs, így mérlegeli a lehetőségeit, ami könnyen lehet, hogy azzal végződik, hogy befejezi profi pályafutását.

Reggie Bullock-ot kivásárolta szerződéséből a San Antonio Spurs, erről Shams Charania (The Athletic) írt a Twitteren. Bullock egy háromcsapatos cserében került Dallasból San Antonióba néhány hónappal ezelőtt, melyben Grant Williams került a Mavericksbe. A veterán dobógép így még azelőtt távozik a SAS-ből, hogy egy mérkőzést is lejátszott volna, szabadügynökké válik és várja más csapatok megkeresését.

Arról már írtunk, hogy Kai Jones jövője bizonytalan a Hornetsnél, de szintén Charania (The Athletic) tollából származik az a hír is, hogy a fiatal játékos személyes okok miatt határozatlan időre továbbra is távol marad a csapattól, az edzőtábort is kénytelen kihagyni és nem tudni, hogy ott lesz-e a csapattal a szezonnyitón. Jones a 2021-es draft 19. kiválasztottja volt, első szezonjában 21 mérkőzésen kapott lehetőséget, tavaly pedig 46 meccsen léphetett pályára Charlotte-ban.

Végül pedig az Indiana Pacers a hivatalos oldalán jelentette be, hogy a csapat menesztette a keretből Jordan Bellt és Elfrid Paytont. Mindkét játékost a napokban szabadügynökként igazolta le a Pacers, de végül úgy tűnik, hogy egyikükre sem tartanak igényt.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Henderson és Curry játékának elemzése - szakírói vélemények a cseréről - indul a harc Holiday-ért - csapatközeli elemzők a cseréről - Lillard búcsúrapszáma - a Jazz speciális tévés megoldásai - hogyan függhet össze a világbajnokság és a szezonközi torna? - Új podcastünkben a Central és Pacific divíziókat vesézzük ki.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus