Hírmorzsák 2023-10-03 (10:45)

Devin Vassell hosszabbított a Spursszel. Cam Johnson kihagyja az edzőtábor elejét. Pritcharddal hosszabbíthat a Celtics. Tegnap volt az NBA médianapja, rengeteg emlékezetes nyilatkozat született. Morey szerint kár válaszolni arra, hogy lehazugozták, mindenki tudja, hogy nem ilyen. Embiid nem aggódik a riválisok miatt, a páláyn kell bizonyítani. Giannis csak a több pénz miatt nem hosszabbított idén nyáron. Lillard szerint nagyon hasonlítanak Giannis-szal. Ja Morant edzhet és utazhat a Grizzlies-zel. Ayton új becenevet talált. Kawhi nem szokott kiülni meccseket, egyszerűen többet sérült a játékstílusa miatt. Ujiri szerint önző volt tavaly a Raptors, ezért várnak Siakam új szerződésével. LeBron szerint már Davis a Lakers arca. Murray és Jokics kész a címvédésre, Malone azt szeretné, ha Murray villogna az alapszakaszban is. Chrs Paul megtesz mindent, amit kérnek tőle, Curry szerint együtt tudnak majd játszani, Green sokat akar tanulni tőle. Zion élete formájában? Jimmy Butler ellopta showt az új hajával. Herrót nem zavarták a pletykák, az edzésére fókuszált. A Bostonnak Holiday az álomjátékos. Nurkic jobb fit a Sunsba, Durant szerint normális a nagy tempójú átalakulás, Beal álomvilágba csöppent. Lassan két csapatnyi játékos jelentkezik a Team USA olimpiai keretébe. MJ felkerült a Forbes Top400-as listájára.

 

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Egy komolyabb szerződés-hosszabbítás történt a tegnapi napon: Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a San Antonio Spurs 5 évre, 146 millióért kötötte le Devin Vassellt. A 2020-as draft 11. választottja az előző évadban 18.5 pontot, 3.9 lepattanót és 3.6 gólpasszt átlagolt, és bár csak 38 meccsen léphetett pályára, a Spurs így is megadta neki az új szerződést – a kontraktus jövő nyáron, Vassell újoncszerződésének lejárta után lép életbe.

Kisebb játékosmozgások is történtek. A Trail Blazers hivatalosan is újraigazolta Kevin Knoxot, illetve szerződést adott Antoine Davis, Justin Minaya, az ausztrál válogatott Duop Reath, valamint Malachi Smith számára. Smith és Davis Exhibit 10-t, Reath és Knox egyéves szerződést kapott (nem tudni, ebből mennyi garantált), míg Minaya megállapodásának részletei egyelőre nem ismertek. A Los Angeles Clippers saját G-Ligás játékosának, Bryson Williamsnek adott edzőtábor-szerződést

Cameron Johnson kihagyja az edzőtábor elejét, a Nets egyik húzóembere egy kisebb combhajlító-húzódást szedett össze egy edzésen – Johnson szerint nincs nagy baj, már az előszezon alatt játszani akar. A Raptors tüdőproblémákkal küzdő centere, Christian Koloko nem utazott el a gárdával a vancouveri edzőtáborba, és valószínűleg az alapszakasz kezdetére sem lesz játékra alkalmas állapotban. 

Jared Weiss (The Athletic) értesülései szerint a Boston Celtics és Payton Pritchard folyamatosan tárgyalnak az idő előtti hosszabbításról. Pritchard újoncszerződése utolsó évébe lép, és ha az alapszakasz kezdetéig nem állapodnak meg a felek, akkor jövő nyáron korlátozott szabadügynök lesz. 

Immár hivatalosan is kezdetét vette az újabb James Harden-saga: a 76ers hátvédje nem jelent meg a csapat NBA médianapján tartott sajtótájékoztatóján. Egyelőre nem tudni, hogy az edzőtáborban munkára jelentkezik-e, az biztos, hogy a gárda Colorado Springsbe tartó gépén nem volt rajta. A csapat mindenesetre múlt hét pénteken, két nappal a határidő lejárta előtt kifizette az esedékes bérét, ami a teljes éves fizetésének 25%-a (július 1-én már kifizettek egy másik 25%-ot is). Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint a 76ers korábban tárgyalt a Los Angeles Clippers-szel, de jelenleg nem él a kapcsolat.

Daryl Morey annyit mondott, hogy az ő feladata, hogy dolgozzon Harden cseréjén, ami lehetőleg minden félnek jó lesz, és ha Harden megjelenik az edzőtáborban, akkor az a feladata, hogy dolgozzon az edzőkkel – hozzátette, hogy Harden a többi játékoshoz hasonlóan a hatályos CBA szabályai szerint lesz cserélve. A magánéletben kedveli Hardent, és nehéz volt megélnie, hogy Harden úgy döntött, ahogy. Egy zseniális játékosról beszélünk, aki segíthetett volna nekik a céljaik elérésében, ha itt akar lenni, de már nem akar. Harden kijelentésére, miszerint hazudott neki, annyit mondott, hogy erre inkább nem is válaszol, csak sajnálja, hogy a játékos ezt az utat választotta. 20 éve dolgozik a ligában, minden top ügynök, minden ligaközeli ember ismeri őt, ha hazug lenne, nem dolgozhatna a mostani pozíciójában. A liga több prominens alakja is biztosította arról privátban, hogy tudják, hogy nem szokott hazudozni. 

Joel Embiid a riválisok játékosmozgásait látva nem érzi úgy, hogy azok akkora előnyt szereztek volna – bárki bármit tehet a pályán kívül, de csak az számít, hogy a pályán kosárba tudja-e juttatni a labdát. Amelyik csapatban ő benne van, annak mindig van esélye a győzelemre, a Philly számára az a legfontosabb, hogy legyenek egységesek, maradjanak egészségesek, és reméli, hogy végre a szerencse is melléjük áll. 

Térjünk is át az NBA médianapjára, ahol még több érdekesség hangzott el – ezekből csemegézünk.

Giannis Antetokounmpo elmondta, hogy pénzügyi okokból nem hosszabbított idén nyáron, mivel jövőre 4 évre 233 millió dollárért írhat alá - úgy fogalmazott, hogy a pénz nem fontos, de a k...a sok pénz már azért fontos. Damian Lillard cseréjéről annyit mondott, hogy ő maga egész életében Bucks-játékos akar lenni, amennyiben győztes csapat tagja lehet – szerinte Lillard pontosan ugyanolyan személyiség, mint ő, csak „más a méretük”. Úgy érzi, hogy neki arra van szüksége, hogy Lillard önmaga legyen, Lillardnak pedig arra, hogy ő szintén önmaga legyen. Kiválóan kiegészítik egymást és remekül együtt fognak tudni dolgozni. Damian Lillard arról beszélt, hogy most először nem egy underdog csapat tagja, és tökéletes pillanatban került ilyen szituációba. Amikor Giannis-szal beszélgetett, rájött, hogy mennyire egyformán gondolkodnak: amikor egy siker kapujában állnak, akkor mindketten biztosak akarnak lenni benne, hogy elvégezték azt a munkát, ami feljogosítja őket a sikerre. 

Zach Kleiman, a Grizzlies GM-je bejelentette, hogy az NBA engedélyezte Ja Morant számára, hogy 25 meccses eltiltása alatt együtt edzhessen a csapattal és elutazhasson velük az idegenbeli meccsekre is. 

Deandre Ayton elmondta, hogy óriási éhség és bizonyítási vágy dolgozik benne, hogy megváltoztassa a körülötte lévő narratívát. Dominálni akarja a játékot, erre új becenevet is kitalált: mostantól DominAytonnak hívják. 

Kawhi Leonard szerint nem az NBA szabályzatától függnek azok a döntések, hogy pályára lép-e egy meccsen vagy sem. Leonard szerint ő nem egy „load management guy”, aki azért ül a padra, hogy pihenhessen, egyedül a Toronto Raptors-nál töltött évében ült ki meccseket, de akkor egy súlyos sérülésből tért vissza és orvosai javaslatára tette, mivel egész évadban volt valami egészségügyi gondja. Ha képes rá, pályára fog lépni, azért dolgozta végig a nyarat, hogy ezt minél többször megtehesse, viszont ő egy two-way játékos, a pálya mindkét oldalán hajt, így óhatatlanul többet sérült az átlagnál. Tyronn Lue vezetőedző is arról beszélt, hogy egyszerűen nem igaz, hogy a játékosai nem akarnak játszani, egyszerűen sokat sérültek – ha egészségesek, ott lesznek a pályán. 

Masai Ujiri, a Raptors elnöke szerint azért nem tárgyaltak egyelőre Pascal Siakam szerződés-hosszabbításáról, mert bár hisznek benne, de az előző évadban a csapat nem a megfelelő módon játszott, és látniuk kell, hogy most a megfelelő irányba indulnak el – szerinte nem volt jó a csapatjáték, az önzőzés dominált. Pascal Siakam erre annyit mondott, hogy szerinte ő soha nem volt önző, mindig a csapatjátékot tartotta szem előtt, és továbbra is így akar kosárlabdázni. 

Az ESPN-nek nyilatkozva LeBron James kijelentette, hogy a Lakers arca már Anthony Davis – körbenézve a csarnokban, hogy kiknek a mezét húzták fel a légtérbe, nem kérdés, hogy Davis is ebbe a társaságba tartozik. Határtalanul büszke és boldog volt, amikor megtudta, hogy Davis hosszabbítani fog a nyáron, szinte már doppingolta a tudat, hogy még évekig együtt játszhatnak és valami nagyot alkothatnak. Anthony Davis szerényen annyit mondott erre, hogy ez a Lakers csapata, és ő a Lakersnek játszik. Mostanra a csapat második legidősebb játékosa lett, ezért a társai sokat várnak tőle. James-szel együtt a csapat vezére akar lenni és segíteni a többieket a fejlődésben, hogy tisztában legyenek vele, mi kell ahhoz, hogy bajnoki címet szerezhessenek. A nyaráról annyit mondott, hogy ugyanúgy készült, mint eddig, és ugyanúgy az a célja, hogy 82 meccsen játszhasson az alapszakaszban. 

Jamal Murray szerint minden esélyük megvan rá, hogy megvédjék bajnoki címüket, ami talán még nagyobb feladat, mint bajnokságot nyerni – túl kell élni az alapszakaszt, készen kell állni áprilisban és akkor júniusban is pályán lehetnek. Nikola Jokics szerint a lehető legtöbb meccset kell megnyerniük és élvezniük a szezont, amivel megteremtik maguknak az esélyt az ismétlésre – az első bajnoki cím után igazából ez a következő logikus lépés a csapat életében.

Michael Malone vezetőedző a legendás John Woodent idézte, aki szerint az első győzelemhez tehetség kell, a többihez már karakter, személyiség. A tehetségüket bizonyították, viszont az már a múlt, a következő évadra kell fókuszálniuk. Nagyszerű lesz az első meccs, ahol megkapják a gyűrűket, felhúzzák a bajnoki zászlót, de ez már egy új év, és azt az elmúlt hét is bebizonyította, hogy a ligában mennyire gyorsan változhatnak az erőviszonyok. Jamal Murray-nek azt a célt tűzte ki, hogy játsszon úgy az alapszakaszban, ahogy a playoffban tette, legyen végre All-Star és kerüljön be valamelyik All-NBA csapatba – ebben a mezőnyben egyébként sem engedhetik meg maguknak a lassú rajtot. Nikola Jokicstól azt várja, hogy meg hangosabb és jobb vezér legyen és Murray-vel együtt végleg birtokba vegyék a gárdát. 

A Warriorsnál Chris Paul elmondta, hogy rettentő furcsa helyzetben van, hiszen a médianapon végig azt hallja, hogy Dub Nation így, Dub Nation úgy, márpedig az elmúlt években ezt a szóösszetételt kifejezetten nem szerette hallani. A lehetséges kispadozásról annyit mondott, hogy ő még emlékszik rá, hogy a 2008-as olimpián is a cseresorból jött, és aki ismeri, az tudja, hogy számára a győzelem a legfontosabb, és ezért megtesz bármit, amit kérnek tőle, erről sokat beszéltek nyáron Steve Kerr vezetőedzővel. Draymond Green szerint korábban nekik volt a legjobb kezdőötösük a ligában, de Chris Paul mégiscsak Chris Paul, úgyhogy ez nehéz feladat, de azt teszik, ami a csapatnak a legjobb. Ő azt akarja megtanulni tőle, hogyan kell a fiatal játékosokat segíteni, mert ezen a területen még bőven van hová fejlődnie. Steph Curry arról beszélt, hogy soha nem volt olyan irányító skill-setje, mint Chris Paulnak, ugyanakkor ezt az előnyükre tudják fordítani, új játékokat tudnak összerakni, mivel ő és Klay Thompson is hatékonyan dolgozhat támadásban labda nélkül.

David Griffin, a Pelicans szakmai alelnöke szerint Zion Williamson ezen a nyáron rászánta magát megfelelő személyi edzőre és táplálkozási tanácsadóra, ennek köszönhetően pedig remek kondícióban van. Williamson azt mondta, hogy a testének minden aspektusát jobbá akarta tenni, egész nyáron ezen dolgozott. 

A Miami Heat médianapján Jimmy Butler lopta el a showt emo-stílusú hajával, amit úgy kommentált, hogy ez az érzelmes oldala, Bam Adebayo pedig annyit mondott, hogy Butlert mindenki félreérti. Butler kijelentette, hogy ismeri maga és csapata értékeit, ezért továbbra is egységesen fognak játszani, és valahogyan ismét be fognak jutni a nagydöntőbe, de ezúttal meg is nyerik azt – arra is felkészült, hogy minden újságíró azt mondja majd, hogy csak szerencséjük volt. A szintén szokatlan frizurával jelentkező Tyler Herrónak nincs baja azzal, hogy bekerült a cserepletykákba, mert ez csak értékes játékosokkal történik meg. Ott akar játszani, ahol őt is akarják, márpedig a Heatnél szerinte akarják, ezért nem foglalkozik azzal, hogy a Portland nem akarta őt a Lillard-cserében. Butler is kiemelte, hogy Herro mennyire profin kezelte az egész helyzetet, ugyanis csak arra fókuszált, amire hatása van: keményen edzett és fejlesztette a játékát. 

A Celtics szakmai elnöke, Brad Stevens szerint hatalmas dolog Jrue Holiday megszerzése, mivel minden csapatnak van egy listája azokról a játékosokról, akik tökéletesen passzolnának a játékukba, de szinte lehetetlen megszerezni őket, márpedig Holiday ilyen a számukra. A csere egyébként nagyobb luxusadót eredményez majd, de erre Stevens azt mondta, hogy a jó dolgok sosem olcsók, és szerencsére ezt a tulajdonosok is pontosan tudják. Jayson Tatum szerint Holiday a liga egyik leginkább tisztelt játékosa, aki a pálya mindkét oldalán nagyszerű, ráadásul bajnok is. Tokióban együtt nyertek olimpiát, ott megismerhette és nagyon várja már a közös munkát. Jaylen Brown arról beszélt, hogy Marcus Smartot és Robert Williams III-öt is testvérének tekinti, mert hat-hét évet játszottak együtt, olyan érzése van velük kapcsolatban, mintha iskolai barátai lennének, akikkel együtt nő fel az ember. 

A két évvel ezelőtti nagydöntős csapatból már csak Devin Booker a Suns tagja, az új tulajdonos, Mat Ishbia nyolc hónappal ezelőtti színrelépése óta pedig az átalakulás folyamata felgyorsult. Kevin Durant szerint ez teljesen normálissá vált az NBA-ben, neki semmi újdonságot nem jelent a folyamat. Frank Vogel vezetőedző szerint egy új társaság mindig energikus, és ezt az „első közös év”-energiát ki akarják használni. A tulajdonos Mat Ishbia szerint Jusuf Nurkic személyisége és játéka sokkal jobban illik a bajnoki címért küzdő mostani Sunsba, mint Deandre Ayton, ezért döntöttek a csere mellett. Bradley Beal eddig középszerű csapatban játszott, ezért most úgy érzi magát, mint egy gyerek az édességboltban. Próbál minden pillanatot megélni, nyitottnak lenni, és bár soha nem volt híve a nagy változásoknak, életében először jól érzi magát ebben a helyzetben. 

Michael Jordan felkerült a Forbes 400 leggazdagabb amerikait tartalmazó listájára, miután a korábbi legendás játékos eladta többségi részesedését a Charlotte Hornetsben. 

Végül pedig több amerikai játékos is elmondta a médianapon, hogy ha hívják, szívesen ott lenne a párizsi olimpián. A névsor: LeBron James, Kevin Durant, Steph Curry, Trae Young, Bam Adebayo, DeMar DeRozan, Devin Booker, Bradley Beal, Jaylen Brown, Donovan Mitchell, Khris Middleton, Julius Randle, Zach LaVine, Aaron Gordon, Fred VanVleet, Brook Lopez, Kyrie Irving, Draymond Green, Zion Williamson, Kawhi Leonard és Paul George. Jimmy Butler és Anthony Davis sem zárta ki a lehetőséget. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Celtics a tehetséget választotta az érzelmek helyett – a Holiday-csere győztesei és vesztesei több nézőpontból – a Lillard-Ayton-Holiday tranzakció története – Clyde Drexler véleménye Lillardról és Aytonról – Brogdon hat lehetséges új állomáshelye – véget ért az a 13 éves korszak, amikor a sztárok döntötték el, hol és kivel akarnak játszani? – Paul George-nagyinterjú – Spencer Haywood 50 évvel ezelőtt eladott pár részvényt, amit nem kellett volna – LeBron James „hosszú életének” titkai – néhány játékos, akinek idén jöhet el az áttörés – videón az 1996-os és 1997-es draft öltönykölteményei.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus