Hírmorzsák 2023-10-04 (11:00)

James Harden csatlakozhat a 76ers edzőtáborához. Hardennek nincs akkora piaca, mint Ben Simmonsnak volt. Nick Nurse szerint Harden helyzetének nincs figyelemelterelő hatása. Reggie Bullock a Rocketshez igazol. Lonzo Ball magabiztos azzal kapcsolatban, hogy fog még játszani. Chris Paul kezdő lesz az előszezon elején. A Jazznél öten küzdenek a kezdő irányító posztjáért. Kyle Kuzma készen áll a Wizards élére állni. Damian Lillard nem akar hátrány lenni védekezésben, OG Anunoby megtréfálta őt. Donovan Mitchell nem fog ebben a szezonban hosszabbítani. Ricky Rubio nem csatlakozott a Cavaliers keretéhez. MrBeast lesz a Hornest új mezszponzora. Három csapat tett komoly ajánlatot Jrue Holiday-ért. Bronny James valamikor a szezon során visszatérhet.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy James Harden ugyan kihagyta a 76ers tegnapi edzését, de úton van, hogy csatlakozzon a társaihoz Coloradóban – az viszont ettől függetlenül sem egyértelmű, hogy csatlakozni fog-e az edzésekhez. Később az NBA Today adásában azt is elmondta a szakíró, hogy a 76ers egyelőre bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy egy olyan játékost kapnak-e, aki 100 százalékosan odateszi magát az edzéseken, vagy egy olyat, aki ugyan mezt ölt, de sokkal kevesebbet nyújt, mint amire képes. Harden továbbra is cserét akar, ezért kényelmetlen helyzetbe igyekezhet hozni a 76erst, miközben a csapat abban reménykedik, hogy valamikor megkapják a legjobb változatát. A 76ers helyzetét nehezíti, hogy jelenleg nincs egy olyan cserelehetőség sem előttük, ami után a bajnoki címre esélyesek lennének, ezért is próbálhatnak meg kivárásra játszani, hátha Harden meggondolja magát, mert vele még mindig jobbak lennének az esélyeik, mint egy csere után.

Ben Simmons néhány évvel ezelőtti helyzetéhez képest az a legnagyobb különbség, hogy akkor érte mindkét konferenciából több csapat is érdeklődött, és akkor a 76ers összevethette az ajánlatokat, hogy melyiket érdemes elfogadniuk. Harden iránt nincs túl nagy érdeklődés, egyelőre a Clippers a legmotiváltabb abban, hogy legalább egy első körös draftjogot feladjanak érte, vagy egy kicserélési lehetőséget egy első körösre, de ez nem azt jelenti, hogy tettek volna már ilyen ajánlatot. A Clippers „win-now” üzemmódban van, és meg kell erősíteniük a hátvédrotációjukat, de nem fogják feladni minden jövőbeli értéküket, ugyanakkor Los Angelesben azt is tudják, hogy a 76ersnek nincs sok lehetősége, ezért maguk ellen sem akarnak licitálni. A Knicksnél korábban felmerült Harden megszerzése, de őket sem igazán motiválja az, hogy egy évre bérbe vegyék a hátvédet.

Nick Nurse is megszólalt Harden helyzetével kapcsolatban, de csak annyi biztos, hogy nem volt ott a keddi edzésen, ugyanakkor hajlandóak alkalmazkodni bármihez. Eddig nem érzi azt, hogy figyelemelterelő hatással lett volna rá ez a helyzet. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy kapott egy második esélyt az újrakezdésre egy új csapattal. Sok a tennivaló annak érdekében, hogy mindenki felvegye a tempót, egy hullámhosszra kerüljenek, rengeteg munkájuk van ebben. Napi szinten szóba kerül Harden helyzete, de ezek nem visznek el pár percnél többet, nem olyan vészes a helyzet. A játékosok is remek munkát végeznek azzal, hogy a feladataikra koncentrálnak, próbálják megtanulni az új elképzeléseket és azt a játékfilozófiát, amit igyekeznek meghonosítani. A 76ers péntekig minden nap Coloradóban készül, majd elrepülnek Bostonba, ahol vasárnap pályára lépnek a Celtics ellen.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Reggie Bullock a Rocketshez igazol. A veterán wing a minap került szabadlistára a Spurstől, Houstonba pedig egy újabb veterán játékos érkezik Fred VanVleet, Dillon Brooks, Jeff Green, Aaron Holiday és Jock Landale után. Történt egy kisebb megállapodás is az elmúlt nap során, Kylor Kelley Exhibit 10 szerződést írt alá a Celticsnél. A Heat érvényesítette Nikola Jovics 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját.

Lonzo Ball a Bulls médianapján beszélt arról, hogy magabiztos a visszatérésével kapcsolatban. Úgy tervez, hogy mindenképpen játszani fog újra, a harmadik műtétje után egyelőre minden jól megy, nem volt visszaesés az állapotában, és még csak 25 éves. Úgy gondolja, hogy minden okkal történik, a sérülések is a pályafutásához tartoznak, és azt nem tudja irányítani, hogy megsérül vagy sem, de próbál pozitív maradni. Arra gondol, hogy mit csinálhatnak jobban, és ezzel a mentalitással kel fel minden reggel és éli az életét. Nagyon komoly műtéten kellett átesnie, de összeállítottak egy tervet a folytatásról: nem szabták időhöz a visszatérését, de gyakorlatilag a teljes szezon ott lesz előtte, hogy megpróbáljon a lehető legegészségesebb állapotba kerülni, és készen álljon az ezt követő idényre.

Tegnap arról már írtunk, hogy Chris Paul nem foglalkozik azzal, hogy kezdő vagy csere lesz a Warriorsban, és ide kapcsolódik, hogy Steve Kerr bejelentése alapján az előszezon első meccsén ő, Stephen Curry, Klay Thompson, Andrew Wiggins és Kevon Looney alkothatja a csapat első ötösét – a döntés annyiban nem meglepő, hogy Draymond Green bokasérülés miatt 4-6 hetet kénytelen kihagyni. Paul miatt sok elzárás-leválás játékot fognak játszani, mert ebben ő az egyik legjobb a világon, ugyanakkor az irányító is nyitott arra, hogy abban a stílusban kosarazzon, amit ők csinálnak. Védekezésben Thompson fogja majd az ellenfél négyeseit, aki nagyon erős, és korábban is volt már lehetősége arra, hogy a váltások után post-up helyzetekben védekezzen.

Will Hardy elmondta, hogy teljesen nyitott azért a harc, hogy ki lesz a Jazz kezdő irányítója a következő szezonban, Collin Sexton, Talen Horton-Tucker, Jordan Clarkson, Kris Dunn és az újonc Keyonte George is úgy kezdi az edzőtábort, hogy meg akarja szerezni ezt a posztot. Szerinte ebből profitálhatnak is, az egyéni motivációk is hozzájárulhatnak egy csapat fejlődéséhez, de közben azt sem felejthetik el, hogy a szezon során 82 meccset kell játszaniuk, és ezalatt mindannyian ugyanazt a mezt fogják viselni. Nagyon sok jó hátvédjük van, és nem is akarják eldönteni azt, hogy ki lesz az irányító, illetve ki lesz kettes, inkább párokban gondolkodnak, ez a felfogás sokkal jobban illeszkedik a keretükhöz, és ez rugalmasságot is ad nekik.

Kyle Kuzma a Wizards médianapján beszélt arról, hogy készen áll előlépni a csapat vezérévé. Ez olyasmi, amire teljes pályafutása során várt, és nagyon izgatott, hogy ebben az új szerepben mutathatja meg magát. A legtöbb este az ellenfél legjobb védője lesz ráállítva, ez már önmagában egy kihívás, és ebben a helyzetben kell majd folyamatosan teljesítenie. A nyáron közel került Derek Jeterhez, akinek sok kérdést feltett, és arról beszéltek például, hogy példamutatással kell egy csapatot vezetni – ha ő nem teszi azt, amit elvárnak tőle, akkor ő sem várhatja el másoktól, hogy kövessék. Az új idényben sokkal gyorsabban fognak játszani, kevesebb játékhívás lesz, és sokkal inkább a nüanszok megértése lesz előtérben, ami illik is a fiatal csapatukhoz. A szezon kezdetén talán nem ők lesznek a legjobbak, amikor felállt védelem ellen kell támadniuk, de nagyon gyorsan fel fognak érni, illetve vissza fognak zárni.

Damian Lillard a védekezéséről beszélt a Bucks első edzése után. Azt tudja, hogy nem képes pótolni Jrue Holiday-t, mert szerinte ő a liga legjobb perimétervédője, de ahhoz hozzájárulhat, hogy a csapatnak továbbra is jó legyen a védekezése. Az a legkevesebb, hogy küzdeni fog a pálya ezen oldalán, és az ellenfelei eddig is megmondhatták, hogy nem lehetett csak úgy egyszerűen elsöpörni őt az útból. Egész pályafutása során nagyon komoly felelőssége volt támadásban, viszont most olyan játékosok mellett mutathatja meg magát, akik mellett lehetősége lesz védekezésben is még jobban odatennie magát. Adrian Griffin mindezt annyiban árnyalta, hogy nem kérnek mást az irányítótól, csak annyit, hogy legyen Damian Lillard, ami önmagában sem kevés. Kiváló az elzárás-leválás játékokban, képes nagy dobásokat elsüllyeszteni és a csapatát győzelmekhez segíteni, és mindezekre szükségük is lesz. Nem többet, de nem is kevesebbet várnak tőle, mint amit az elmúlt 11 évben csinált.

Lillard Chris Haynesnek (B/R) mesélte el, hogy OG Anunoby megtréfálta őt, mert amikor még a levegőben lógott a cseréje, kapott tőle egy üzenetet, amiben annyi szerepelt, hogy „Üdv Torontóban”. Ezt követően rögtön felhívta őt, de nem vette fel, majd picivel később röhögve hívta vissza őt Anunoby.

Donovan Mitchell kijelentette, hogy nem fog ebben a szezonban szerződéshosszabbítást aláírni a Cavaliersszel. Erre lesz lehetősége jövő nyáron is, és most kizárólag arra koncentrál, hogy a lehető legjobb csapat legyen az övék és bajnoki címet vigyenek Clevelandbe. Nagyon izgatott a csapatuk miatt, és úgy véli, hogy valami különlegeset is elérhetnek. Ezt mondta Geroges Niangnak és Max Strusnak is, amikor arról beszélt nekik, hogy igazoljanak ide.

Ricky Rubio még a világbajnokság kezdete előtt jelentette be, hogy szünetelteti a pályafutását, hogy a mentális egészségére tudjon koncentrálni, és emiatt a Cavaliers médiaeseményét is igazoltan kihagyta. Rubio tavaly nyáron igazolt vissza Clevelandbe, és továbbra is az az álláspont vele kapcsolatban, hogy határozatlan ideig a csapattól távol marad.

A Hornets bejelentette, hogy a különböző közösségi oldalain több mint 350 millió követővel rendelkező MrBeast, vagyis Jimmy Donaldson lesz a csapat mezszponzora, a Feastables logója fog felkerülni a mezükre, illetve a médiaeseményeik hátterében is látható lesz a logó. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy Jrue Holiday-ért három csapat is komoly ajánlatot tett a Trail Blazersnek, mielőtt a Celticshez cserélték volna. Az újságíró feltételezései szerint a Heat és a Clippers volt a másik két komoly érdeklődő, mivel Holiday képviselői azt az üzenetet közvetítették, hogy a hátvéd szeretne hosszabb szerződést aláírni új állomáshelyén, és ezt valószínűleg ezektől a csapatoktól kapta volna meg.

LeBron Jamest megkérdezték fia, Bronny James állapotáról is, akinek a szíve még júliusban állt meg egy edzés közben. A Lakers sztárja megerősítette, hogy fia sikeres műtéten esett át, jelenleg remekül van és megkezdte a rehabilitációját, és az a terv, hogy még ebben a szezonban pályára fog lépni a USC színeiben.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Celtics a tehetséget választotta az érzelmek helyett – a Holiday-csere győztesei és vesztesei több nézőpontból – a Lillard-Ayton-Holiday tranzakció története – Clyde Drexler véleménye Lillardról és Aytonról – Brogdon hat lehetséges új állomáshelye – véget ért az a 13 éves korszak, amikor a sztárok döntötték el, hol és kivel akarnak játszani? – Paul George-nagyinterjú – Spencer Haywood 50 évvel ezelőtt eladott pár részvényt, amit nem kellett volna – LeBron James „hosszú életének” titkai – néhány játékos, akinek idén jöhet el az áttörés – videón az 1996-os és 1997-es draft öltönykölteményei.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus