Hírmorzsák 2023-10-07 (10:30)

James Harden játéka bizonytalan az előszezonban, de nem szeretne úgy járni, mint Ben Simmons. A Clippersnek több draftcetlire lesz szüksége, hogy megszerezze az irányítót, könnyen lehet, hogy Terrance Mann-t is be kell áldozniuk. Monte Morris várja, hogy a Pistons vezére lehessen. Monty Williams sokat vár Ausar Thompsontól. Lonzo Ball optimista a rehabilitációját illetően. Rodney McGruder kihagyja a Warriors első előszezon-meccsét. Gabe Vincent alkalmazkodni fog a Lakers játékához. Domantas Sabonis Fox miatt is hosszabbított a Kingsszel. Megsérült Precious Achiuwa. A Raptors játéka Scottie Barnes képességein fog alapulni. A Nets hanyagolja az izolációs játékot, Cam Thomasnak alkalmazkodnia kell. Reggie Bullock aláírt a Rocketshez. A Hawks Okongwu támadójátékán dolgozik. Friss hírek Bronny James állapotáról. Paul Pierce gyakran a Celtics körül lesz a szezonban.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

 

Bár James Harden már megjelent a Philadelphia 76ers edzőtáborában, de helyzete továbbra is bizonytalan a Sixersnél, erről Tim Bontemps (ESPN) számolt be. A csapat az első mérkőzését az előszezonban vasárnap éjszaka játssza a Boston ellen, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Nick Nurse vezetőedző. Természetesen a kérdések közül jónéhány Hardenről szólt, Nurse pedig hangsúlyozta, hogy még ő sem tudja, hogy az irányító játszani fog-e a Celtics elleni előszezon-mérkőzésen. Nurse szerint van jópár olyan játékosa a keretnek, akiknek az edzői stáb meglátása szerint még utol kell érniük magukat és formába kell lendülniük. A vasárnapi meccs előtt még szombaton lesz közös edzése a Sixersnek, ekkor fizikális, kondicionális edzést fog tartani a vezetőedző, ezt követően fog majd tisztább képet kapni arról, hogy kik azok, akik valóban rendelkezésre állnak az előszezon kezdetén. Harden egyelőre még nem nyilatkozott a médiának az idei szezonban, de az újságírók értesülései szerint a legutóbbi edzés után Tyrese Maxey-vel végzett külön dobóedzést – ettől függetlenül persze még nyíltan elvágyódik a csapattól és szíve szerint leginkább a Clippersbe kerülne. Shams Charania és Sam Amick értesülései szerint például csakis azért nem üli ki az edzéseket és a meccseket, mert nem szeretne olyan sorsra jutni és drasztikusan csökkenteni értékét, mint annak idején Ben Simmons, aki dollármilliókat is bukott az ilyen döntése miatt Philly-ben.

Ehhez a témához kapcsolódik, hogy bár a Los Angeles Clippers is hajlana a cserére, de a The Athletic újságírói (Shams Charania, Sam Amick) szerint egyelőre még nem tudnak olyan csomagot összeállítani a tízszeres All-Starért, amit a Sixers is elfogadhatónak tartana. Daryl Morey és a Sixers vezetősége nyílt cserekérelme ellenére megkéri az árát Hardennek, így a Clippers már több csapattal is egyeztetett esetleges pick-swapokról annak érdekében, hogy egy komolyabb mennyiségű draftcetlit tudjanak beáldozni az egykori pontkirályért. A hírek szerint a Los Angeles-iek meg nem nevezett játékosok mellett egy védetlen elsőkörös választási jogot és egy pick-swap jogot már kínáltak a Sixersnek az irányítóért, ezt azonban a Philadelphia azonnal visszautasította. Charania-ék szerint a Clippersnek több, mint valószínű, hogy Terrance Mann szerződését is be kellene dobniuk az üzletbe, ettől azonban a LAC egyelőre óvakodik, nem feltétlenül szeretne fiatal tehetségétől megválni.

Monte Morris, akit a nyári offszezonban szerzett meg a Detroit Pistons, arról beszélt, hogy mennyire várja új szerepét az új csapatában. A Washingtonból érkező veterán játékos kiemelte, hogy extra kihívásként tekint arra, hogy karrierje során gyakorlatilag első alkalommal vezérként kell viselkednie, és alig várja, hogy a pályán és a pályán kívül is segíteni tudja a körülötte lévő fiatal magot. Morris kihangsúlyozta, hogy hozzáállásával igyekszik plusz energiát hozni a csapatba, végig önmagát fogja adni és megpróbál minden alkalommal a lehető legjobban és legkiegyensúlyozottabban játszani. A legnagyobb kihívás számára azonban az lesz, hogy az öltözőben ő legyen a szószóló, hiszen ilyen szerepben korábban sem a Nuggetsben, sem pedig a Wizardsban nem szerepelt.

A Pistons vezetőedzője, Monty Williams legutóbbi nyilatkozatában a csapat legújabb ígéretére, a drafton ötödik helyen kiválasztott Ausar Thomsponra tért ki. A Detroit újdonsült vezetőedzője azt várja fiatal játékosától, hogy gyakorlatilag páros lábbal rúgja be a iga ajtaját és berobbanjon a legjobb fiatal prospectek közé, az eddig látott tapasztalatai alapján pedig erre igen nagy esélye is lehet, úgy tűnik, hogy rögtön egy nagyon fontos része lesz ennek az újjáépülő fiatal csapatnak.

Jamal Collier (ESPN) arról tudósított, hogy Lonzo Ball nagyon optimista azzal kapcsolatban, hogy még képes lesz egyszer visszatérni az NBA-be úgy, hogy tudja hozni a tőle megszokott színvonalat. Ball utoljára 2021 januárjában lépett pályára a Chicago Bulls színeiben az NBA-ben, de a nyáron olyan hírek láttak napvilágot, hogy harmadjára is meg kellett műteni sérült térdét, így várhatóan még a 2023/24-es szezonban sem láthatjuk a pályán. A Bulls irányítója nemrég arról beszélt, hogy az első két beavatkozással ellentétben a legutóbbi, harmadik műtétje után érzi azt, hogy megfelelő ütemben halad a rehabilitációja. Tudja, hogy ez egy hosszú út, de nagyon bizakodik abban, hogy ha idén még nem is, de a következő szezonban már képes lesz visszatérni a játékhoz, ráadásul azon a szinten, amit tőle megszokhattunk.

Rodney McGruder agyrázkódás-szerű tüneteket produkált, így az NBA erre vonatkozó hivatalos protokollja szerint kihagyni kényszerül csapata Lakers elleni, első előszezon-mérkőzését, erről Anthony Slater (The Athletic) számolt be. A 32 éves McGruder nyáron egy nem garantált, Exhibit 9 szerződést írt alá a Golden State Warriorsszal, a korábbi detroiti játékosnak pedig reális esélye lehet arra, hogy alapszakasz-szerződést is kapjon a csapattól. Az Exhibit 9 szerződés lényege, hogy az Exhibit 10-hez hasonlóan szintén csak az edzőtáborra szól, de ennek keretében a csapat a játékos sérülése esetén is kötelezett bérfizetésre, ami egy nagyobb biztonságot tud adni a játékosnak is.

Gabe Vincent szabadügynökként csatlakozott nyáron a Los Angeles Lakershez, és az eddigi szerződéseinél néhány nagyságrenddel nagyobb, 3 év/33 millió dollárról szóló kontraktust írt alá a csapattal. A Lakersnél komoly szerepet szánnak a Heat tavalyi menetelésében jelentős részt kivevő játékosnak, egyelőre a hírek szerint a hatodik ember szerepében, D’Angelo Russell cseréjeként számít rá Darvin Ham. Vincent Dan Woike-nak (The Los Angeles Times) elmondta, hogy nagyon várja pályafutásának új fejezetét és bármilyen szerepet is kap, készen áll bizonyítani rátermettségét, hogy egy ilyen franchise játékosa legyen. Vincent elmondta, hogy ahogyan maga a kosárlabda, mint játék változik, neked is úgy kell alkalmazkodnod az újdonságokhoz. Ugyanez érvényes arra is, amikor csapatot váltasz, tudja, hogy egy teljesen más közegben kell játszania, mint azt Miamiban tette, ami más szerepet is megkövetel tőle. Nyilatkozatát azzal zárta, hogy manapság sokkal inkább a „túlélésről” szól a liga, ha nem képes egy játékos alkalmazkodni egy új trendhez vagy közeghez, akkor nem lehet sikeres, ő pedig első Los Angeles-i szezonjában most abszolút erre törekszik.

A Sacramento Kings a nyáron hosszú távra lekötötte Domantas Sabonist, a csapat egy 4 évre szóló, 203 millió dolláros hosszabbítást tolt litván sztárja elé. Sabonis Jason Andersonnak (The Sacramento Bee) elárulta, hogy De’Aaron Fox volt az egyik kulcsa annak, hogy végül hosszú távon a csapat mellett döntött. Az All-NBA center azzal érvelt, hogy rengeteget jelent neki az, hogy egy ilyen dinamikus irányító játszik mellette, aki a pálya mindkét oldalán, támadásban és védekezésben is képes extrát nyújtani a csapatnak, így nem is lehetett kérdés, hogy itt képzeli el a jövőjét. Sabonis az újságírónak azt is elmondta, hogy az előző szezonban mindenki láthatta, hogy mire képesek ketten együtt Fox-szal a pályán, tökéletesen illik a játékstílusuk egymás mellé, és ha egy ilyen játékos a csapat irányítója, akkor az számára nagy mértékben megkönnyíti a játékot.

Josh Lewenberg (TSN.ca) számolt be arról, hogy a Toronto Raptors edzőtáborában ágyékhúzódás szenvedett Precious Achiuwa. Egyelőre nem sokat tudunk a sérülés súlyosságáról, a játékos állapota a jövő héten lesz felülvizsgálva. Achiuwa várhatóan a Raptors második sorának centere lenne ebben a szezonban is, aki az alapszakasz kezdetéig jogosult újoncszerződésének meghosszabbítására. A magasember 55 mérkőzésen lépett pályára az előző szezonban, közel 20 perc alatt 9 pontot és 6 lepattanót átlagolt a kanadaiak mezében.

Szintén a Raptorsnál maradva: Michael Grange (Sportnet.ca) tudósított arról, hogy a gárda újdonsült vezetőedzője, Darko Rajakovic arról beszélt, hogy a csapat fejlődése nagyban függ Scottie Barnes fejlődésétől és szintlépésétől. A vezetőedző arra is kitért, hogy a Raptors játéka nagy mértékben fog Barnes szervezőkészségén alapulni, de azzal is tisztában van, hogy a játék más területein is fejlődniük kell. Grange szerint Barnes és Rajakovic már az első pillanattól fogva egy hullámhosszon voltak, kíváncsian várjuk, hogy az új edzővel mire lesz képes az egyértelműen újjáépülő Raptors.

A Brooklyn Nets talán még izgalmasabb időszak előtt áll, a csapat tele van lehetőséggel és fiatal potenciállal, amik akár már a közeljövőben beválthatók egy sikeresebb álmokat jelentő projektbe. Jacque Vaughn nyilatkozata szerint a csapat kevésbé fog egyéni megmozdulásokra és izolációs játékokra alapozni, leginkább az összhang és a csapatjáték kerül majd előtérbe. Ez valószínűleg nem jön majd túl jól annak a Cam Thomasnak, aki az előző szezonban epizódszereplőként volt részese a Nets szezonjának, de talán mind emlékszünk arra, amikor három egymást követő mérkőzésen 44, 47 majd 43 pontot szerzett, ezzel 21 évesen minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki zsinórban háromszor 40+ pontot tudott szerezni. Már ekkor kiderült, hogy Thomas rendkívüli egyéni repertoárral rendelkezik, a Nets átalakuló játéka azonban nem jön majd neki túl jön. Vaughn arról beszélt, hogy tudja, hogy Thomas képes bármikor kialakítani a saját helyzeteit, de az edző stáb egyetértése szerint erre alapozva nem lesznek sikeresek a következő szezonban, muszáj lesz járatniuk a labdát és a rotációjukban rejlő egyébként igen nagy potenciált kiaknázniuk – ehhez pedig Thomasnak is alkalmazkodnia kell.

Reggie Bullock egyéves szerződést írt alá a Houston Rockets-szal, erről Keith Smith (Spotrac) számolt be a Twitteren. A veterán bedobó az előző két szezont a Dallas Mavericksnél töltötte, nyáron azonban abban a háromcsapatos cserében, melynek Grant Williams is a részese volt San Antonióba került. A Spursnél azonban nem kapott lehetőséget, a csapat elengedte, így szabadügynökként csatlakozhatott most az újjáépülő Rocketsbe, ahol veterán minimumért írta alá egy évre szóló szerződését.

Az Atlanta Hawks Onyeka Okongwu támadóarzenáljának bővítésén is dolgozik az edzőtáborban, erről Lauren Williams (The Atlanta Journal-Constitution) tudósított. A Hawks magasembere 10 pontot és 7 lepattanót átlagolt ez előző szezonban, és közel 31%-kal célzott a triplavonalon túlról úgy, hogy a korábbi szezonjaiban egyáltalán nem volt bedobott hárompontosa, igaz, az előző idényben is elég alacsony kísérletszámokkal dolgozott kintről. Quin Snyder szerint Okongwuval most azon dolgoznak, hogy sokoldalúbb támadóvá váljon: van benne potenciál saroktriplázóként, de hand-off-okból, alapvonali befutásokból és labdavezetésből szerzett kosaraival is mutatott bíztató jeleket, ezek a vezetőedző szerint olyan területei a fiatal center támadójátékának, amin érdemes és lehetséges is fejleszteni.

LeBron James friss híreket osztott meg néhány újságíróval fia egészségügyi állapotáról, erről Myron Medcalf (ESPN) értesülései révén tudunk. Mint ismert, Bronny James nyáron szenvedett edzés közben hirtelen szívmegállást, azonban apja szerint a USC 19 éves játékosa mára már remekül van és ugyan a közeljövőben még orvosi javaslatra nem térhet vissza a pályára, de tervei szerint még ebben a szezonban újra pályára léphet a Trojans egyetemi mérkőzésein.

Adam Himmelsbach (The Boston Globe) szerint Paul Pierce nézőként jelent meg a Celtics edzőtáborában csütörtökön és várhatóan az eddigieknél jóval többször láthatjuk őt majd a Boston mérkőzésein is a pálya szélén. Pierce elmondta, hogy amikor még ő játszott a keltáknál, akkor szinte mindennapos volt, hogy olyan legendák ültek a nézők soraiban, mint például Bill Russell vagy John Havlicek, sőt, a klub korábbi ikonjai a mérkőzéseken kívül is sok időt töltöttek a csapattal. Neki ez anno rengeteget jelentett és szeretné folytatni ezt a hagyományt, hiszen a Celtics-közeg mindig is egy nagy családként működött és az összetartozás a kultúrájuk jelentős részét képezi.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: hogyan vált Harden és Morey példaértékű GM-játékos viszonya ellenségessé - a statisztika szerint a Celtics és a Grizzlies lehet az első kiemelt, Kelet letisztult, Nyugaton káosz várható - a Rockets fiatalja két éven belül Devin Booker szintjére juthat el, de Beal és LaVine karrierje a minimum? - 5 játékos, akit érdemes követni 2023-24-ben - a médianap 9 emlékezetes története - Lillard minden szinten új életet kezd Milwaukee-ban - 45 játékos, aki legalább 100 milliót keresett, pedig még All-Star sem volt - Jayson Tatum interjúja a Bostonról és az ellenfelek változtatásairól - Irving ezúttal jóhiszeműen került bajba - Az All-Underpaid Első és Második Ötös - egyben elérhető az NB80's és NB90's dokusorozat.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus