Hírmorzsák 2023-10-09 (11:30)

Pritchardot négy évre lekötötte a Boston, akiknél egy másik hátvéd lesérült. Bemutatkozások: Holiday, Porzingis, Beverley, Beal, Nurkic, Rose, Brown, Schröder, Vezenkov. Holiday-t nagyon akarja a Team USA. Él a 76ers-LAC vonal, de állnak a tárgyalások. Herro érinthetetlenné akar válni. Holmgren együtt készült Duranttel. Braun nagy szerepet fog kapni a Denverben. Cole Swider lehet a Heat következő sikerprojektje. Giannis szerint Lillard a Bucks irányítója. Brook Lopeztől másfajta védekezést is kérnek majd. Jimmer Fredette szerint rossz korban érkezett a ligába.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

 

A Boston Celtics a várakozásoknak megfelelően meghosszabbította Payton Pritchard jövő nyáron szerződését. A hátvéd 2024-től kezdődően négy év alatt 30 millió dollárt fog keresni, a kontraktus teljesen garantált. A 25 éves Pritchard átlagosan mindössze 13.4 percet játszott az előző évadban, Malcolm Brogdon cseréjét követően viszont elsőszámú cserehátvéd lesz – a ma hajnali előszezonmeccsükön gyorsan be is vert 26 pontot. Ő a hetedik játékos a 2020-as draftosztályból, aki idő előtti hosszabbítást kapott (az október 23-ai határidőig ez a szám még nőhet), követve Anthony Edwardsot, LaMelo Ballt, Tyrese Haliburtont, Isaiah Stewartot, Desmond Bane-t és Devin Vassellt. Pritchard eddigi három éve alatt majdnem 43%-kal dobta a catch and shoot triplákat, ami Top15 a ligában, emellett ő a második játékos James Harden után, aki úgy tripla-duplázott, hogy mellette legalább 9 hármast szórt be – az előző szezon alapszakasz-záróján érte el ezt a bravúrt. 

Akad egy rossz hír is a Bostonnál: a szombati edzésen a two-way szerződéssel rendelkező hátvéd, Jay Scrubb keresztszalagja elszakadt a jobb térdében - sajnos számára azelőtt ért véget szezon, hogy elkezdődött volna. 

Több csapat is megkezdte az előszezont, erről részletesen ide kattintva olvashattok. A már említett Celtics a 76erst fogadta, Jrue Holiday egyelőre beszállva 2/10-es mezőnymutatóval és jó védekezésekkel zárt, míg Kristaps Porzingis 5/7 dobása célba ért (2/3 tripla), kiharcolt nyolc büntetőt és leszedett 5 pattanót. A túloldalon már korábban bejelentették, hogy Joel Embiid és James Harden kihagyja a mérkőzést, Patrick Beverley viszont máris megkezdte a lélektani hadviselést, Jaylen Brown mellett dobott egy ziccert és rögtön mutatta is a „too small” jelet. A Phoenix Suns korábbi edzője, Monty Williams új csapata, a Pistons ellen debütált, először játszott együtt Kevin Durant, Devin Booker, Bradley Beal és Jusuf Nurkic – egyelőre 12-15 percet töltöttek a pályán és jól mozogtak. A Grizzlies-Pacers meccsen Marcus Smart nem játszott, Derrick Rose kiválóan mutatkozott be (13 pont, 6/8 mezőnyből), a túloldalon Bruce Brown rosszul dobott, de jól passzolt és védekezett. A Raptors-Kingsen Dennis Schröder 5 gólpasszal jelentkezett, a vendégeknél Sasha Vezenkov 12 ponttal és 2/4 triplával jelentkezett. A Bucks-Bulls meccsen a hazaiak egyik sztárja sem öltözött át, míg a vendégeknél mindenki pályára került – Coby White 14 ponttal, 6-6 lepattanóval és gólpasszal jól indult a kezdőirányító posztjáért folyó harcban. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint a Team USA menedzsmentje nagyon agresszíven igyekszik rávenni Jrue Holiday-t, hogy legyen ott a 2024-es olimpián. A Celtics újdonsült hátvédje fontos láncszeme volt a 2021-ben Tokióban győztes válogatottnak és egyszerűen imádta a személyiségét az edzői stáb és a vezetőség is – és az sem elhanyagolható szempont, hogy a fontos meccseken kiválóan védekezett az ellenfelek vezérein. 

Szintén Wojnarowskitól érkezett a James Harden-saga újabb híre. A szakíró értesülései szerint továbbra is tárgyal a Philadelphia 76ers és a Los Angeles Clippers, Tyronn Lue-ék a lehető leghamarabb szeretnék megszerezni Hardent, viszont egyelőre nem emelnek az ajánlatuk értékén: úgy látják, hogy más nem akarja Hardent, így egyszerűen nem akarnak maguk ellen licitálni. Háromcsapatos cserékben is gondolkodik a Clippers, olyan partnereket keresnek, ahová el lehetne küldeni veteránokat, míg a 76ers draftjogokat kapna. Ugyanakkor a Philly sem akar olcsón szabadulni Hardentől, és ha a szezonkezdetig nem lesz meg a csere, akkor igyekeznek meggyőzni, hogy vállalja a játékot, mert még így is sokat tudna hozzátenni. 

Anthony Chiangnek (Miami Herald) nyilatkozva Tyler Herro elmondta, hogy az idei szezonban olyan teljesítményt akar nyújtani, ami miatt érinthetetlenné válik az esetleges cseréknél és a Heat egyszerűen nem akarja majd elboltolni. Elmondta, hogy a Lillard-cserével kapcsolatban egyeztetett Erik Spoelstrával és Pat Riley-val, azóta sokkal tisztábban látja a helyzetét a csapaton belül: nagyon szeret itt játszani és élni, de megérti, hogy az NBA-nek van egy üzleti része is. 

Akadt néhány játékosmozgás is. Az előző évadban a Warriors-nál 62 meccsen pályára lépő Anthony Lamb elhagyja az NBA-t és az ausztrál bajnokságban (NBL) szereplő New Zealand Breakers-hez igazol (itt egyébként egy magyar edzővel, Jakab Mátéval is együtt dolgozhat majd – a szerk.). Az Atlanta Hawks szűkítette a keretét, elengedte Jarkel Joinert és Keaton Wallace-t. 

Chet Holmgren elárulta, hogy a nyáron többször is együtt dolgozott Kevin Duranttel Kaliforniában, akivel jó kapcsolatot alakított ki és igyekezett minél több dolgot ellesni tőle. Holmgrennel volt néhány Thunder-alkalmazott, akiket még Durant is ismert az ott töltött idejéből, így jó hangulatban teltek a tréningek. 

Calvin Booth, a címvédő Nuggets GM-je szerint Christian Braun felkészült arra, hogy átvegye a távozó Bruce Brown szerepkörét. Nem lehet almát az almával összehasonlítani, mert Brown sokkal labdadominánsabb volt és bár Braun sokat dolgozott a labdakezelésén, soha nem lesz olyan típusú játékos, mint Brown. Michael Malone vezetőedző arról beszélt, hogy nincsenek kőbe vésett vagy ajándék játékpercek, minden cserejátékosnak meg kell értük küzdenie, ő nem fog semmit ingyen adni. 

A Miami Heat egyike annak a négy csapatnak, melynél egyelőre nincs 14 sztenderd szerződéssel rendelkező játékos, így egy two-way vagy edzőtábor-szerződéssel rendelkező játékosnak rendes szerződést kell adniuk. Bam Adebayo szerint nem kérdés, hogy ezt a kontraktust a 24 éves, 206 centis kiscsatár, Cole Swider érdemelné meg, mivel a dobókészsége fantasztikus, ráadásul együtt tud játszani fiatalokkal és idősebbekkel is. Erik Spoelstra is azt mondta, hogy Swider tette rá a legjobb benyomást, ez alapján ő lehet a következő Max Strus – ugyanakkor a két two-way játékos, Dru Smith és RJ Hampton is teljesítette az elvárásokat. 

Giannis Antetokounmpo karrierje során először nem igazán foglalkozik azzal, hogy mennyi dobása lesz. Azt szeretné, ha az első perctől kezdve Damian Lillard lenne a csapat irányítója, mivel ő egy művész, akinek teret kell hagyni az alkotásra, majd egy idő után közösen is tudnak alkotni. Az új vezetőedző, Adrian Griffin védekezési rendszere kicsit különbözik Mike Budenholzerétől, így Brook Lopeznek időnként máshogyan kell játszania. Griffin egy amerikaifocis példával szemléltette, hogy Lopez egyfajta quarterbackként irányítja a védekezést, az új rendszerben viszont néha feljebb kell tolódnia, mert időszakosan szeretnének nyomást helyezni a labdára. 

Sam Hip (Hoopshype) beszélgetett Jimmer Fredette-tel, aki elmondta, hogy egy kicsit korán került az NBA-be. A Brigham Young Egyetem sztárja az NCAA-ben hatalmas szenzációnak számított, 2011-ben a 10. helyen a Milwaukee Bucks draftolta, majd elküldte a Sacramento Kingshez, azonban profikarrierje meg sem közelítette a várakozásokat. Fredette szerint most olyan ligába kerülne, ahol sokkal kevésbé kötöttek a pozíciók és mindenki triplát dobál, amikor viszont bekerült, akkor állandóan arról ment a vita, hogy akkor ő most egyes vagy kettes és nem tud védekezni. Manapság ha valaki jó támadójátékos és tud dobni, akkor már értékesnek számít. Fredette 2016-ig próbálkozott az NBA-ben, aztán három évet lehúzott Kínában, ahol 37 pontot átlagolva a CBA egyik szupersztárja lett. Még 2019-ben próbálkozott a visszatéréssel, de már nem tudott kiharcolni magának helyet az NBA-ben. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Heat centerére épített taktika hamar teret hódíthat – az NBA videón illusztrálja az új flopszabályokat – az anno Mikal Bridges-re cserélt Zhaire Smith azért tűnt el a ligából, mert majdnem meghalt – megpróbálták megfejteni a Kings titkát – fantasy-tippek haladóknak – kanadai cicaharc: Drake új albuma beleáll Dillon Brooksba – a túlértékelt csapatok és a túlfizetett játékosok „álomcsapata” – riportkönyv készült a G-Ligáról – visszatekintés a 2015-ös Kevin Love-Kelly Olynyk afférra.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus