Hírmorzsák 2023-10-12 (10:00)

Joe Dumars elmondta, hogy az NBA szerint a pihentetéstől nem lesz kevesebb a sérülés, illetve minden játékosnak azt kell akarnia, hogy 82 meccset játsszon. Nem nyúlnak hozzá Ja Morant 25 meccses eltiltásához. A liga nem áll távol a bővítéstől. Miles Bridges megszegte az ellene kiadott távoltartási végzést. Kai Jonest szabadlistára tette a Hornets. Megkezdi amerikai túráját az izraeli Maccabi Ra'anana. Vasárnap összeáll a Lillard-Antetokounmpo tandem. Klay Thompson nem aggódik a szerződése miatt, elkötelezett a Warriors mellett. Megműtötték Damion Lee térdét. A.J. Dybantsa már a 2026-os drafton elérhető lehet.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Joe Dumars, az NBA ügyvezető alelnöke és a kosárlabdával kapcsolatos műveletek vezetője beszélt arról, hogy a liga igyekszik azt sulykolni a csapatok és a játékosok irányába, hogy a szezon 82 meccsből áll. Korábban a csapatok azzal igazolták a pihentetések jogosságát, hogy az adataik szerint ezzel csökkenthetik a sérülések számát, ugyanakkor az NBA több adattal dolgozik, és az nem utal arra, hogy a játékosok ültetése és a sérülések között bármiféle párhuzamot lehetne vonni. Az adatokból csak annyi olvasható ki, hogy a játékosok nem mindig olyan hatékonyak a back-to-back meccsek második felén, mint egyébként, de az a feltevés nem állja meg a helyét, hogy a sérülésekkel is összefüggésben lennének ezek.

Dumars azt is beismerte, hogy részben azért is kezdtek el azzal jobban foglalkozni, hogy a sztárok többet játsszanak, mert hamarosan újra kell tárgyalniuk a közvetítési jogokról szóló megállapodásokat, de ugyanúgy számít a szurkolók és a játékosok véleménye is, mind nagyon fontos. Olyan kultúrát kellene megteremteniük, hogy minden játékos 82 meccset akarjon játszani – tudják, hogy nem fog mindenki minden meccsen pályára lépni, de mindenkinek ezt kellene akarnia, ezért próbálják feléleszteni ezt a mentalitást. A liga versenybizottsága és a játékosok szakszervezete is elkötelezte magát emellett, és minden érintett egyetértett abban, hogy 82 meccses liga az NBA, vagyis minden játékosnak azzal kell számolnia, hogy ennyit fog játszani. Evan Wasch, az NBA stratégiai és analitikai részletének ügyvezető alelnöke mindezt annyival egészítette ki, hogy valóban amiatt lett sürgetőbb ezen probléma megoldása, mert tárgyalni fognak a közvetítési jogokról, de továbbra is az a legfőbb céljuk, hogy kiszolgálják a szurkolókat, illetve azt is átlátják, hogy ezt a problémát minden mástól függetlenül is meg kell oldani.

Dumars egy másik témát is érintett, Ja Morant 25 meccses eltiltásához nem fognak hozzányúlni, nem tesznek hozzá további meccseket, de nem is fogják csökkenteni azt. Folyamatosan kapcsolatban állnak a játékossal, a képviselőivel és a játékosok szakszervezetével is, mindannyian együtt dolgoznak azon, hogy Morant zökkenőmentesen térhessen majd vissza a ligába.

Adam Silver az elmúlt években mindig ugyanazt válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor bővíthetik az NBA mezőnyét, rendre azt felelte erre, hogy majd a közvetítési jogokról szóló megállapodás megkötése után foglalkoznak ezzel. Adrian Wojnarowski (ESPN) ezzel kapcsolatban most elmondta, hogy értesülései szerint valóban nincs messze a létszámemelés, és az is biztosnak tűnik, hogy két város köszönthet majd új csapatot. A liga évek óta közelít Las Vegas felé, ez a város indul az egyik legjobb eséllyel egy új csapatért, de Seattle is a főbb jelöltek között lesz.

Baxter Holmes (ESPN) írta meg, hogy Miles Bridges tegnap idézést kapott, amiért kedden megszegte azt a távoltartási parancsot, ami kimondja, hogy 10 éven át nem mehet 100 yardnál (91,44 méternél) közelebb ahhoz a nőhöz, akit bántalmazott tavaly nyáron. A helyi seriffiroda szóvivője elmondta, hogy már január 2-án is kiállítottak egy elfogatóparancsot Bridges ellen egy ugyanolyan vétség miatt, de azt nem kézbesítették, ezért nem volt korábban publikus. Holmes azt is megírta, hogy további részletek egyelőre nem ismertek egyik eset kapcsán sem, míg a Hornets szóvivője a fentiekről annyit nyilatkozott csak, hogy tudatában vannak a beszámolóknak, és jelenleg további információkat gyűjtenek. Azt nem lehet tudni, hogy a Hornets tudott-e már akkor is a januári esetről, amikor minősítő ajánlatot tettek Bridgesnek a nyáron.

Ugyancsak a Hornetshez kapcsolódó hír, hogy szabadlistára tették Kai Jonest. A fiatal magasember a közelmúltban kért cserét a csapattól, így viszont szabadon igazolhat bárhová, amennyiben egyetlen csapat sem hívja le a jogait a következő két napban. Jones a 2021-es draft 19. helyén kelt el, de két szezon alatt nem tudott magának komolyabb szerepet kiharcolni, az elmúlt nyár során pedig többször is nyilvánosan kritizálta a csapattársait, illetve annak is hangot adott rendszeresen, hogy ő minden idők legjobb kosarasa.

Más játékosok szerződéséről is érkezett néhány hír. A Nuggets érvényesítette Peyton Watson 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját. Taevion Kinsey és Nick Ongenda is szabadlistára került a Jazztől, várhatóan mindketten a csapat G Ligás partnerénél folytatják majd. A Jazz igazolt is kettőt, Michael Devoe és Keshawn Justice írt alá. Chase Audige szabadlistára került a Wizardstól, a helyét Michael Foster Jr. vette át.

Jacque Vaughn elmondta, hogy az izraeli Maccabi Ra'anana csapata a jelenlegi belpolitikai történések ellenére is megkezdi az amerikai túráját, és ma este pályára lépnek a Nets ellen. A Ra'anana az előző előszezonhoz hasonlóan ismét háromszor lép pályára az előszezonban, a Nets után a Cavaliers és a Timberwolves ellen is megmérkőznek a tervek szerint.

Adrian Griffin az NBA Today műsorában jelentette be, hogy vasárnap este Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard is pályára fog lépni a Lakers elleni idegenbeli meccsükön. Nagyon izgatottak amiatt, hogy versenyhelyzetben is megnézhetik őket, de tisztában vannak azzal is, hogy ez egy folyamat, amiben lépésenként kell haladni előre. Griffin arra nem adott választ, hogy a sérüléssel bajlódó Khris Middleton megkezdheti-e az előszezont a Lakers ellen.

Klay Thompson a szerződése utolsó évébe lép, ugyanakkor nem aggódik emiatt. Már csak amiatt sem idegeskedik a szerződése miatt, mert a 13. szezonját kezdi, már rengeteg pénzt keresett, bebiztosította a családja, a saját és a számára fontos összes ember jövőjét is. Amikor elkezdett kosárlabdázni, akkor eszébe sem jutott, hogy gazdag és híres lehet, csak azért játszott, mert az apja is kosarazott, és bálványozta őt. A kedvenc sportolói mind kosarasok voltak, Kobe Bryant, Clyde Drexler és Rasheed Wallace játékát nézve nőtt fel, de Reggie Millert is említheti. Olyasmit akart csinálni a megélhetéséért, amit szeret. Ez a kosárlabda, és csodálatos, hogy már a 13. szezonjában teheti ezt. Ezért nem kell aggódnia, mert tudja, hogy az ő dolga annyi, hogy legyen formában, a legmagasabb szinten versenyezzen, mert akkor még sokáig pénzt fog keresni ebben a ligában. Sportolóként természetesen a lehető legtöbbet akarja megkeresni, amíg ez lehetséges, de nem fogja engedni, hogy ez annak az útjába álljon, hogy bajnoki címet nyerjen – ha nyer, akkor azzal minden másról is gondoskodik.

Elkötelezett a Warriors mellett, sehová sem akar menni. Sportágtól függetlenül nagyon ritka az, hogy valaki a teljes pályafutását egyetlen csapatnál tölti, egészen őrületes ez. Az ilyesmi legendás teljesítmény, Udonis Haslem is elképesztő tiszteletnek örvend Miamiban, és az ilyesmit nagyra becsüli. Bárhol is jár az országban, azt tapasztalja, hogy a Warriors szurkolói nagyon büszkék arra, hogy ennek a csapatnak szorítanak, ő pedig már azelőtt itt volt, hogy bajnoki címeket nyertek volna, így érthető módon szeretné ezt az időszakot a végéig elnyújtani. Nagyon szerencsés, hogy ennek a franchisenak a részese lehet, nehezen tudná elképzelni magát más csapat színeiben.

A Suns bejelentette, hogy megműtötték Damion Lee-t, hogy helyrehozzák a meniszkuszát a jobb térdében. A csapat nem adott meg konkrét időpontot arról, hogy legközelebb mikor adnak tájékoztatást az állapotáról.

A.J. Dybantsa bejelentette, hogy osztályt váltott, így 2026 helyett már 2025-ben egyetemre mehet, és jelen állás szerint kiváló eséllyel indul azért, hogy ő legyen a 2026-os draft 1/1-es választottja. A szakértők azt várják, hogy ő és Cameron Boozer (Carlos Boozer fia – a szerk.) indul majd a legjobb eséllyel ezért, és jelenleg ő az egyik legjobb pontszerző a középiskolások között. Egy edző úgy jellemezte őt, hogy úgy néz ki, mint egy tipikus NBA-játékos, akik köré a csapatok szeretnek építkezni, és olyan potenciál rejlik benne, ami alapján hasonló játékos válhat belőle, mint Kobe Bryant, Tracy McGrady, Grant Hill, Jayson Tatum, Kawhi Loenard vagy Paul George. Egy másik edző szerint Dybantsa a leginkább kész játékos az osztályából, minden távolságból képes ponterős lenni, és szuper atletikus is, ezért bármikor megy az NBA-be, ő lesz az 1/1.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Heat centerére épített taktika hamar teret hódíthat – az NBA videón illusztrálja az új flopszabályokat – az anno Mikal Bridges-re cserélt Zhaire Smith azért tűnt el a ligából, mert majdnem meghalt – megpróbálták megfejteni a Kings titkát – fantasy-tippek haladóknak – kanadai cicaharc: Drake új albuma beleáll Dillon Brooksba – a túlértékelt csapatok és a túlfizetett játékosok „álomcsapata” – riportkönyv készült a G-Ligáról – visszatekintés a 2015-ös Kevin Love-Kelly Olynyk afférra.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus