Hírmorzsák 2023-10-13 (10:15)

Az ESPN-nél Giannis Antetokounmpo a liga legjobb játékosa. Az ESPN szakírói szerint LeBron James egy év múlva is a liga 10 legjobbja között lesz, Jayson Tatum-ot pedig a legjobb öt közé várják. Miles Bridgest azzal vádolják, hogy rátámadott a volt barátnője autójára, miközben a gyerekeik benne ültek. Dillon Brooks pénzbüntetést kapott. Josh Christopher two-way szerződést ír alá a Jazznél. Shaquille O’Neal és Allen Iverson is csatlakozik a Reebok vezetőségéhez. A Suns, a Clippers és a Grizzlies edzőtáborában is egy kezdő pozícióért megy a harc. Sasha Vezenkov helye bizonytalan a Kings rotációjában, Julian Strawther szerepet kaphat a Nuggetsnél. A Jazznél is felmerült Jrue Holiday megszerzése, mielőtt Bostonba került.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Az ESPN idén is közreadta a liga általuk 100 legjobbnak vélt játékosának a sorrendjét, és az előző idényhez hasonlóan ismét Giannis Antetokounmpo zárt az első helyen. Az ESPN azzal érvelt az első helye mellett, hogy Wilt Chamberlain után ő lett a liga történetének a második játékosa az elmúlt idényben, aki legalább 30 pontot, 10 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt 50 százalék fölötti mezőnymutatóval, és nem mellesleg a vezetésével a Bucks megnyerte az alapszakaszt is – a cikk azt is megjegyzi, hogy a csapat rájátszása is másképp alakulhatott volna, amennyiben nem sérül meg. Antetokounmpo mögött az első 10 sorrendje: Nikola Jokics, Joel Embiid, Luka Doncic, Stephen Curry, Jayson Tatum, Kevin Durant, Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Anthony Davis. Az első 10 helyezettről szóló cikk ide kattintva olvasható az ESPN-en, a 11-50. helyezettekről szóló írás itt, míg az 51-100. helyezettekről itt tudtok olvasni.

Többen is komoly ugrást mutattak be egy év alatt, Gilgeous-Alexander a 48. helyről lépett a 8. pozícióba, Lauri Markkanen úgy a 28. most, hogy tavaly nem fért be a 100 közé, Paolo Banchero a 82. pozícióból katapultált a 30. helyre, míg Franz Wagner a tavalyi mellőzése után most 52. lett. Néhányan jelentősen hátrább kerültek, Chris Pault a 21. helyről a 76. pozícióba sorolták, Cade Cunningham a 35. helyezése után idén a 74., Rudy Gobert a 18. pozícióból zuhant vissza a 64. helyig, de James Harden is említést érdemel, aki tavaly még 11. volt, idén viszont csak 43. lett az ESPN rangsorában.

Az ESPN szakértői közül egyébként többen is nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy nem Nikola Jokics zárt a rangsor élén. Tim Bontemps szerint meg kellene cserélni az első két helyezettet, Dave McMenamin úgy véli, hogy azzal egy íratlan szabályt szegtek meg, hogy nem az éppen csúcsra felérő szupersztárt helyezték előrébb, míg Kendra Andrews azt emelte ki, hogy ez az eredmény annak is lehet az eredménye, hogy Jokicsot még mindig kevésbé ismerik el. Bobby Marks szerint ugyan Antetokounmpo a legösszetettebb játékos, de a clutch időszakban nem összehasonlítható Jokics, Durant, Doncic vagy James eredményességével. Kevin Pelton arra hívta fel a figyelmet, hogy más években sem mindig az döntött, hogy egy sztár milyen futást mutatott be a csapatával az azt megelőző rájátszásban.

Az ESPN paneljét arról is megkérdezték, hogy ez lesz-e az utolsó olyan rangsoruk, amiben LeBron James az első 10 között zár, és egyedül Bontemps mondott erre egyértelmű igent, aki a korával érvelt, bár szerinte az is őrületes, hogy egyáltalán felmerül az, hogy James még a 22. szezonját is top 10-es játékosként kezdheti majd jövőre. Mindenkit megkérdeztek arról is, hogy mit változtatna a rangsoron: Andrews szerint újoncokat nem kellene feltenni rá, Bontemps Derrick White hiányát emelte ki az első 100 közül, McMenamin SGA túlságosan magas helyezésével nem ért egyet, Marks szerint Harden még mindig top 25-ös játékos, Pelton pedig Jimmy Butlert tenné feljebb, aki szerinte a rájátszásban egy szintet képvisel már, mint a jelenlegi James vagy Durant.

Victor Wembanyamát Pelton várja a legkorábban a legjobb 10 közé, szerinte két-három szezon alatt eljuthat idáig, többen is úgy vélik, hogy ez körülbelül öt év múlva lehet realitás, míg McMenamin szerint lehet ez hat-hét év is, de ez inkább szól a jelenlegi mezőnynek. Az idei top 50-en kívüli játékosok közül Zion Williamsont tartják hárman is a legesélyesebbnek arra, hogy jövőre az első 25 közé kerüljön, emellett ketten is említették Franz Wagnert, de Cade Cunningham neve is előkerült ennél a kérdésnél. Végül arról is megkérdezték az öt szakírót, hogy jövőre melyik öt játékossal fog kezdődni a sorrend, és abban mindannyian egyetértettek, hogy Antetokounmpo és Jokics is ott lesz egy év múlva, de mindannyian ide várják már Jayson Tatum-ot is.

Tegnap már írtunk arról, hogy Miles Bridges idézést kapott, amiért megszegte a távoltartási végzést a volt barátnőjével szemben, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi történhetett. A feleknek két közös gyereke van, és az elmúlt nap során napvilágot látott, hogy a vádak szerint Bridges úgy támadott rá a volt barátnője autójára, hogy közben benne ültek a gyerekek is – a Hornets kosarasa billiárdgolyókkal dobálta a kocsit, amikkel betörte a szélvédőt, illetve további horpadások is keletkeztek. A vádak szerint emellett megfenyegette a gyerekek anyját, hogy amennyiben bármit is mond a rendőrségnek, mindent elvesz tőle, és visszatartja a gyerektartást is, emellett megengedte a jelenlegi barátnőjének, hogy kiabáljon az exével és megrugdossa a kocsiját. Mint ismert, Bridges ellen korábban 100 yardos (91,44 méteres) távoltartási végzést adtak ki a gyermekei anyjával szemben, és arról is határozott a bíróság, hogy a gyermekek felügyeleti jogának az átadását közvetítő bevonásával kell intézni. A feltételezett incidens Bridges rezidenciájánál történt helyi idő szerint október 6-án 21 óra magasságában. Az NBA szóvivője, Mike Bass annyit fűzött hozzá a vádakhoz, hogy kapcsolatban állnak a Hornetsszel az eset miatt, és jelenleg az információgyűjtés zajlik.

Dillon Brooks 25,000 dolláros pénzbüntetést kapott az NBA-től, amiért a Rockets-Pacers meccs elején övön alul ütötte meg Daniel Theist. A vétkest az esetnél kiállították, a büntetést pedig meggondolatlan kontakt címszóval kapta. Brooks utólag megmagyarázta a történteket, mondván csak megpróbált átjutni egy záráson, és lehet, hogy hozzáért ellenfeléhez a dereka alatt, de ő utána rögtön felkelt. Furcsa, hogy akárhányszor vele történik ilyesmit, rászállnak ezért, de talán ez is hozzátartozik a hírnevéhez. Szerinte egy flagrant 2-es fault megítélésénél tudnia kell azt a játékvezetőnek, hogy az szándékos volt-e, és ez a döntés a megítélésének szólt, és egyértelművé teszi, hogy Mitch Ervin játékvezető nem tudja azt, hogy milyen a személyisége, hanem csak arra támaszkodik, amit mondanak róla.

A Rockets nem meglepő módon lehívta Jalen Green, Alperen Sengün, Jabari Smith Jr. és Tari Eason 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját is. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Josh Christopher two-way megállapodást kap a Jazztől. A fiatal hátvéd az elmúlt két idényben a Rockets játékosa volt, 138 meccsen 6,9 pontot átlagolt 15,4 perc alatt. Liam Robbins szabadlistára került a Pelicanstól, a helyét Jalen Crutcher vette át a keretben. Paul Watson és Erik Stevenson is szabadlistára került a Spurstől. A Kings elengedte Chance Comanche és Deonte Burton kettősét.

A Reebok bejelentette, hogy Shaquille O’Nealt nevezik ki a vállalat kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnökének, míg Allen Iverson lesz a kosárlabdával kapcsolatos ügyek alelnöke. A vállalat eddig nem létező pozíciókat kreált a két legenda számára, O’Neal feladata a játékosok toborzása és az üzlet építése lesz, míg Iverson az alulról építkező és a közösségi kezdeményezésekre fog koncentrálni.

Több csapatnál is még nyitott kérdés, hogy ki lesz az ötödik kezdő játékos, így a Sunsnál, a Clippersnél és a Grizzliesnél is. Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint Phoenixben a Beal-Booker-Durant-Nurkic tengely mellett Josh Okogie lehet még az első ötös tagja, mivel Frank Vogel nagyra tartja azt, hogy védekezésben több poszton is használható. Arra már Law Murray (The Athletic) hívta fel a figyelmet, hogy a Clippersnél Marcus Morris korábbi kezdő helyen már egyáltalán nincs kőbe vésve, Robert Covington és Terance Mann is jó eséllyel indul azért, hogy átvegye a helyét az első ötösben – Tyronn Lue a Clippers kedd esti meccse után nagyon dicsérte a veterán wing játékát, és külön kiemelte, hogy szeretné többet egyszerre a pályán látni a George-Leonard-Covington triót. A Grizzliesnél Ziaire Williams eddig jó benyomást tett Taylor Jenkins vezetőedzőre, ugyanakkor Damichael Cole (The Memphis Commercial Appeal) információi alapján továbbra is Luke Kennard indul a legjobb eséllyel az ötödik kezdő pozíciójáért, de egyelőre Jake LaRavia, David Roddy vagy John Konchar előléptetését sem lehet teljesen kizárni.

Mike Brown elmondta, hogy egyelőre még nem biztos abban, hogy a szezon kezdetén Sasha Vezenkov tagja lesz-e a Kings rotációjának, mert ehhez arra van szükség, hogy védekezésben is megállja a helyét. Tegnap hajnalban Vezenkov kezdőként lépett pályára a sérült Keegan Murray helyén, ugyanakkor a második félidő kezdetére Chris Duarte vette át a helyét a kezdőben. Bennett Durando (The Denver Post) szerint Denverben az újonc Julian Strawther eddig kiválóan halad afelé, hogy tagja legyen a Nuggets rotációjának, az előszezonban eddig egy 20 és egy 16 pontos meccse volt, és a két találkozón összesen 8/15 triplát bombázott be.

Andy Larsen (The Salt Lake Tribune) értesülései szerint a Jazznél is felmerült Jrue Holiday megszerzése, mielőtt a Trail Blazers Bostonba cserélte volna őt. Állítólag hajlandóak lettek volna több első körös draftjogot is feladni érte, de nem látták biztosítottnak azt, hogy a 33 éves irányító hosszabbítani fog náluk, ezért nem tettek érte végül hivatalos ajánlatot. A Jazznél így továbbra is kérdéses, hogy ki lesz a kezdő irányító, Collin Sexton, Talen Horton-Tucker, Keyonte George, Kris Dunn és Jordan Clarkson sem feltétlenül lenne tökéletes megoldás.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Kijött az ESPN Top100-as rangsora - megérkeztek a Top5-ök és Top10-ek: 5 sorsfordító játékos, 5 meghatározó csapat, 5 rivalizálás, 5 lehetséges csere, 7 csapat, amelyen a legnagyobb lesz a nyomás, 10 sztori, amit érdemes követni - az elmúlt 21 évben mennyire találták el a GM-ek a jövőt? - Komplett fantasy draft stratégia - az első női signature cipő története - elérhető mérföldkövek az idei szezonban - Shaq és Iverson felelnek a Reebok újra induló kosaras vonaláért.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus