Hírmorzsák 2023-10-14 (10:45)

James Harden úgy tervezte, hogy a Sixersből vonul vissza, a csapat csak addig tervezi játszatni, amíg megfelelő hozzáállással lép pályára. Miles Bridges feladta magát a rendőrségen miután ismét barátnőjére támadt. A Knicks nem tett le arról, hogy megszerezze Karl-Anthony Townst. Immanual Quickley-t nem érdekli, hogy még nem kapott szerződéshosszabbítást. A Clippers Harden helyett Brogdon felé fordult. Robert Covington a kezdőbe kerülésért küzd az edzőtáborban. A Nuggets lehívta csapatopcióját Peyton Watson szerződésére. Kylian Hayes szeretne a Pistons zsúfolt hátvédrotációjában maradni. A Pacers garantálta Mathurin és Isaiah Jackson újoncszerződését. Kyrie Irving az ESPN 100-as listáját kritizálta.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

James Harden a cserekérelme óta először beszélt a médiával. Ezúttal kitért arra, hogy nagy reményei voltak a 76ers projektjében, sőt, mikor Philadelphiába került az is megfordult a fejében, hogy innen szeretne visszavonulni, azonban a vezetőségnek szerinte láthatóan más tervei voltak vele. A tavalyi gólpasszkirály arra a kérdésre, hogy a Daryl Morey-val való kapcsolata helyrehozható-e egy egyértelmű nemmel válaszolt, szerinte ha valakiben elveszíti az ember a bizalmát, akkor már nem sok mindent lehet tenni, ez pontosan olyan, mint egy házasság esetében.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy a Sixers továbbra is várja a megfelelő ajánlatot James Hardenért, akinek jól láthatóan nincs jövője a csapatnál. A Philadelphia azon az állásponton van, hogy türelmes lesz a sztárral kapcsolatban egészen addig, amíg megfelelő hozzáállással játszik a pályán, amint viszont ez nem történik meg és nem játszik elég keményen, megfogja hozni azt a döntést, hogy kiülteti a játékost. Harden a nyáron lehívta játékosopcióját és belépett jelenleg is futó szerződésébe, ezt követően azonban nyíltan cserét kért – a liga szabályai szerint a holtszezonban szerződtetett játékosokat december 15-től cserélhetik el a csapatok, nagy valószínűség szerint Harden addig a Sixers játékosa marad, ezt követően viszont szinte biztos, hogy megállapodást talál a Philly valamely érdeklődővel.

Ahogyan arról már tegnap írtunk, Miles Bridges rátámadt volt barátnője autójára, azt billiárd golyókkal dobálta meg úgy, hogy ráadásul közös gyermekeik is az autóban ültek. A Hornets játékosa tegnap este feladta magát a hatóságoknak, hiszen amellett, hogy kárt okozott, bűncselekményt követett el azzal is, hogy megszegte a korábbi, testi erőszak során neki ítélt távoltartási végzést is. Bridges péntek reggel adta fel magát a Lincoln megyei rendőrségen, de ezer dollár fejében szabadlábra helyzeték. Bridges jelenleg hároméves próbaidejét tölti, miután a 2022 júniusában történt családon belüli bántalmazást követően nem ítélték börtönbüntetésre. Próbaideje mellett heti rendszerességű kábítószer-és marihuánatesztelésre kötelezték, valamint kárpótlás fizetésére volt barátnőjével szemben. A Hornets játékosa ott volt csütörtökön este a csapat Wizards elleni előszezon-mérkőzésén, pályára azonban nem kerülhetett, hiszen jelenleg is eltiltását tölti, a liga tíz mérkőzésre tartotta távol őt a játéktól, így az alapszakasz elején sem láthatjuk pályán. A legutóbbi esetben a vagyoni kár okozása mellett gyermekbántalmazással és -veszélyeztetéssel is vádolható Bridges így valószínűleg további eltiltásokra számíthat, a Hornets és az NBA egyelőre az információgyűjtés fázisában van és a szervezetek vizsgálják az esetet.

A New York Knicks vezetőségében komolyan felmerült, hogy hajlandóak lennének cserélni Karl-Anthony Townsért, erről Stefan Bondy (New York Post) tudósított. A Knicks érdeklődéséről már korábban is lehetett hallani, most azonban ismét felerősödtek ezek a hangok. Towns az előző szezonban súlyos sérülése miatt mindössze 29 mérkőzésen léphetett csak pályára, a center a lejátszott mérkőzésein 20 pontos átlagolt tudott felmutatni. A háromszoros All-Star-játékost Tom Thibodeau is méltatta, a Knicks vezetőedzőjét ugyanis lenyűgözi Towns sokoldalúsága, amit többek között egy korábban megnyert tripladobóversennyel és a világbajnokságon való dominanciájával is igazolt. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a magasember marad Minneapolisban, hiszen 2022 nyarán egy négyéves szupermax szerződést írt alá a csapattal, ami korábban meghosszabbított újoncszerződésének idei kifutásával, a következő szezontól lép majd érvénybe.

Szintén Bondy számolt be arról, hogy bár Immanuel Quickley az alapszakasz kezdetéig jogosult újoncszerződésének hosszabbítására, erre egyáltalán nem stresszel rá, csak teszi a dolgát, hogy a csapatának leginkább segítségére legyen. A tavalyi szezon Év Hatodik Embere választás második helyezettjét Tom Thibodeau is dicsérte, a vezetőedző szerint nem is lehetne többet kérni Quickley-től, annál, amit jelenleg csinál, egyértelműen nagy jövő áll előtte. A fiatal játékos csak a kosárlabdára koncentrál, a fejlődésre és a győzelemre fókuszál. Thibodeau kihangsúlyozta, hogy játékosát tényleg nem foglalkoztatják az anyagiak, minden nap elvégzi a feladatát, hogy jobbá váljon és biztos abban is, hogy akárhol is legyen, napi kétszer mindig ott lesz az edzőteremben. Ha ezeket fenntartja, akkor a játéka fejlődésével a szerződése is szintekkel fog feljebb lépni, Quickley hozzáállása példaértékű ebben az esteben.

A Los Angeles Clippers James Harden helyett Malcolm Brogdon felé kezdett kacsintgatni, erről Kyle Neubeck (PHLY Sports) számolt be. A tudósításból az is kiderült, hogy mikor Brogdon még a Boston játékosa volt, a Celtics egy háromcsapatos cserében próbálta volna úgy megszerezni Washingtonból Kristaps Porzingist, hogy az Év Hatodik Embere Los Angelesbe teszi át székhelyét. Ez azonban végül meghiúsult, elsősorban a Clippers vétózta meg a cserét, hiszen ekkor Brogdon könyöksérüléssel küzdött és a csapat nem volt meggyőződve arról, hogy sérülékeny sztárjai mellé egy ilyen sérüléssel bajlódó játékos passzolna. Végül az irányító a Jrue Holiday köré épülő cserében Portlandbe került át, a Clippers azonban nem tett le az idő közben felépülő játékos megszerzéséről. Azt, hogy a Blazers Holiday után Brogdontól is megválna-e, egyelőre kérdőjelek övezik, ez természetesen függeni fog attól is, hogy mit tud érte kínálni a LAC. Az viszont biztos, hogy a Clippers számára már egyértelműen a korábban Indianában és Bostonban is megforduló Brogdon a favorit James Harden helyett, Adrian Wojnarowski szerint viszont a Los Angeles-iek hasonló akadályba ütközhetnek, mint a Sixersszel való üzlet során – kevés mozdítható eszközük, szerződésük van, ami lassíthatja a megállapodási folyamatokat.

Janis Carr (The Orange County Register) szerint Robert Covington nagyobb szerepben tűnhet fel idén a Clippersben, mint az előző idényben. A 32 éves játékos tavaly nyáron írt alá egy 2 évre, 48 millió dollárról szóló szerződéshosszabbítást a csapattal, ennek ellenére viszont nem igazán tudta megvetni a lábát Tyronn Lue rotációjában, csupán 48 mérkőzésen léphetett pályára a 2022/23-as szezonban és az újoncszezonja óta a legkevesebb, átlagban 16 percet tölthetett a parketten. A tegnapi anyagunkban már szerepelt, hogy a Covington viszont idén nyáron már azért küzd, hogy a kezdőcsapat tagja legyen. Lue arról beszélt, hogy korábban már beszélt a játékosával arról, hogy több lehetőséget szeretne neki biztosítani, de a tavalyi szezonban egyszerűen annyira mély volt a keret, hogy nem volt lehetősége erre. Covington szerint a legprofibb hozzáállás az, ha egy sportoló türelmes, ő is ezt teszi, mindent elkövet azért, hogy bizonyítson és mindig készen fog állni.

A Denver Nuggets élt csapatopciójával Peyton Watson esetében, erről a Real GM számolt be. Watson a 2022-es drafton a 30. helyen kelt el, a Nuggets az OKC pickjével választotta ki. Bár Watson nem játszott túl sokat újoncként (az alapszakaszban 23, a rájátszásban 5 mérkőzésen lépett pályára), de a Nuggets bízik abban, hogy Bruce Brown távozásával előrébb tud majd kerülni az idei rotációban és nagyobb szerepen szánhat neki Mike Malone. Éppen ezért a jövő évi, 2024-25-ös szezontól lehívta a csapat az opcióját Watson újoncszerződésére.

Bár korábban több forrás is arról beszélt, hogy Kylian Hayes napjai meg vannak számlálva a Pistons játékosaként, a fiatal irányító remekül válaszolt az előszezonban ezekre a pletykákra. Hayes elmondása szerint többször is azt olvasta, hogy az 1/25-ös kiválasztott, Marcus Sasser és a veterán Monte Morris érkezésével létszámfelettivé válhat a csapatban, főleg úgy, hogy Cunningham, Ivey és Burks is alacsony poszton játszik, de igyekezett bizonyítani, hogy van helye ebben a zsúfolt rotációban. Ez láthatóan sikerült is neki, Monty Williams vezetőedző legutóbb méltatta fiatal játékosát, aki két előszezon mérkőzésen 15 pontot, 5 gólpasszt és 3 labdaszerzést átlagolt, ráadásul 57%-kal célozva mezőnyből. A szezon nemsokára kezdődik, egyelőre Hayes maradt a rotáció tagja, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Morris hátsérülése miatt nem léphetett pályára az előszezonban, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 22 éves játékos több percet kaphatott a felkészülési meccsek során. A Detroit Pistons október 25-én Miamiban kezdi meg az NBA-szezont.

Az Indiana Pacers hivatalos közleményben tudatta, hogy két fiatal játékosának is garantálta újoncszerződését a 2024-25-ös szezontól, Bennedict Mathurin és Isaiah Jackson is a csapatnál maradt hosszabb távon. Mathurin a tavalyi draft hatodik választottja a legjobb újoncötösbe került az előző idény végén, miután 17 pontot és 4 lepattanót átlagolt 78 lejátszott mérkőzésen. Jackson a 2022-es kiválasztó 22. pickje volt, akinek voltak jó pillanatai az elmúlt idényben, de egyelőre nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, leginkább akkor kapott nagyobb szerepet, amikor Myles Turner sérülés miatt nem állt rendelkezésre. Jackson az előző szezonban 7 pontot és 5 lepattanót szedett össze meccsenként, a Pacers vezetősége bízik benne hosszú távon, de egyelőre van néhány posztriválisa, akivel meg kell küzdeni a percekért: Turner, Daniel Theis és Jalen Smith is Rick Carlisle opciói között vannak centerben. Mathurin idei szerződése már korábban garantált volt, most a jövő évtől is biztossá vált a kontraktusa, melynek során több, mint 7 millió dollár fogja ütni a markát,  Jackson pedig a 2024-25-ös szezonban 4,5 millió dollárt kereshet.

Ahogyan arról korábban már írtunk, az ESPN közzétette a 100 legjobb játékos listáját a következő szezon előtt, ennek sorrendjét Kyrie Irving véleményezte. A Mavericks sztárját az elmúlt időszakban korlátozottan rendelkezésre állása miatt csupán a 34. helyre tette az ESPN stábja, ehhez Irving pedig annyit fűzött hozzá, hogy ebben a ligában semmit sem jelentenek az erősorrendek, különösen akkor nem, ha az az ESPN-től vagy más hasonló médiumtól érkezik. A Dallas irányítója azt is megjegyezte, hogy ezeknek az elemzőknek és újságíróknak semmilyen hitelük nincs az ő szemében, nem tekint rájuk megbízható szakmai forrásként és emiatt nem tiszteli véleményüket, egyszerűen csak nem foglalkozik velük.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Kijött az ESPN Top100-as rangsora - megérkeztek a Top5-ök és Top10-ek: 5 sorsfordító játékos, 5 meghatározó csapat, 5 rivalizálás, 5 lehetséges csere, 7 csapat, amelyen a legnagyobb lesz a nyomás, 10 sztori, amit érdemes követni - az elmúlt 21 évben mennyire találták el a GM-ek a jövőt? - Komplett fantasy draft stratégia - az első női signature cipő története - elérhető mérföldkövek az idei szezonban - Shaq és Iverson felelnek a Reebok újra induló kosaras vonaláért.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus