Hírmorzsák 2023-10-18 (9:30)

Kevin Porter Jr. a Thunderhez került, ahonnan szabadlistára tették. Kysre Gondrezick állítja, hogy Porter nem ütötte meg őt, és túlzóak az incidensükről szóló beszámolók. A Rockets több játékost is kiszemelt. Jaylin Williams kihagyja az alapszakasz elejét. Johnny Davis könyöksérülést szenvedett. Draymond Green állapota javul, kérdéses a játéka az idénynyitón. Cory Joseph és Rodney McGruder állapota is javul a Warriorsnál. James Harden egyetlen csapaton belüli meccsen játszott csak a 76ersnél. A Raptors sztárokért sem adta Scottie Barnest. Kevin Durant menni akar a 2024-es olimpiára. Calvin Booth szerint Peyton Watson átveheti Bruce Brown szerepét, Bones Hyland pedig a védekezése miatt távozott. Josh Jacksont egy nő megerőszakolásával vádolják.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy cserélt egy mással a Rockets és a Thunder: Kevin Porter Jr. és két jövőbeli második körös draftjog került Oklahomába, míg Victor Oladipo és Jeremiah Robinson-Earl az ellentétes utat tette meg. A csere hivatalosan is megtörtént, ami után a Thunder szabadlistára tette Portert. Ezzel az üzlettel tovább folytatja a jövőbeli draftjogok gyűjtögetését a Thunder (a Timberwolves 2027-es, valamint a Bucks 2028-as második körösét szerezték meg), míg a Rockets kitakarította Porter szerződését, ráadásul ők ezzel spóroltak is 5,5 millió dollárt. A hátvéd tavaly nyáron 4 évre 82,5 millió dollárért hosszabbított Houstonban, ugyanakkor a korábbi problémás ügyei miatt több lépcsőben válhatott volna az teljesen garantálttá – a Thunder sapkáját idén 15,9 millióval fogja nyomni, a jövő évi fizetéséből viszont csak 1 millió garantált. Az üzlettel mindkét csapat generált egy-egy cserekivételt is, a Thunder 1,9, a Rockets 4,5 milliós értékkel. Matthew Mayer szabadlistára került a Rocketstől, hogy át tudják venni a két érkezőt.

Porter legutóbb azzal került bajba, hogy a vádak szerint szeptember 11-én fojtogatta a volt barátnőjét egy New York-i hotelben, ugyanakkor a minap már felmentették az egyik vádpont alól, már nem vádolják azzal, hogy eltörte volna Kysre Gondrezick nyaki csigolyáját. A csere híre után néhány órával újabb fordulatot vett ez az ügy is, Gondrezick ugyanis azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy Porter sosem ütötte meg őt, és pláne nem húzott be neki többször, ez egy hazugság, nincsenek olyan sérülései, amik ezt alátámasztanák. Gondrezick azt is elmondta, hogy az ügyészek azelőtt nyilvánosságra hozták a sérüléseit, hogy őt meghallgatták volna, valójában viszont 10 másodpercig sem tartott kettejük vitája. Minden nagyon gyorsan történt, és nem olyan mértékben, mint amiről a beszámolók szólnak. Az ügyészek először arról beszéltek, hogy eltört a nyaki csigolyája, illetve egy mély vágás is keletkezett a jobb szeme fölött, míg a rendőrségi szóvivő az esetet követően annyit nyilatkozott anno, hogy az áldozat arcának a jobb oldala megsérült, illetve nyaki fájdalomra panaszkodott. Portert továbbra is másodfokú fojtogatással és harmadfokú testi sértéssel vádolják, de mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát eddig.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) írt arról, hogy a Rockets számára mi lehet a következő lépés Porter cseréje után, és a cikkében három houstoni kiszemeltről is említést tett. A Pistonsszal már korábban is egyeztettek Alec Burks megszerzéséről, és egy esetleges cserében a hasznukra lenne a most érkező Oladipo szerződése is. A Jazz illetékeseivel is egyeztettek már Talen Horton-Tucker játékjogáról, mivel Salt Lake Cityben elképzelhető, hogy inkább Kris Dunn és Keyonte George párosának adnának nagyobb szerepet irányítóként. Malcolm Brogdon iránt is érdeklődhet a Rockets, ugyanakkor még nem folytattak érdemi tárgyalásokat a Trail Blazers vezetőivel.

A Thundert követő tudósító, Brett Dawson írt arról, hogy Jaylin Williams a sérült combhajlítója miatt lemarad az alapszakasz elejéről, az állapotát várhatóan pár hét múlva vizsgálják felül. Williams hiányában Olivier Sarr és Ousmane Dieng juthat nagyobb szerephez az idény kezdetén.

A Wizards bejelentette, hogy Johnny Davis a csapat vasárnapi edzésén könyöksérülést szenvedett, emiatt várhatóan 1-2 hetet kénytelen lesz kihagyni, és potenciálisan lemaradhat az alapszakasz kezdetéről.

A Warriors felülvizsgálta Draymond Green állapotát, majd bejelentették, hogy kérdéses a játéka az alapszakasz első meccsén. Steve Kerr elmondta, hogy Green jól érezte magát az előző edzésük során, már a pályán mozog, egyre több feladatot elvégezhet, és a hétvégén talán már játszhat három a három ellen. Amint eljutnak odáig, ismét felülvizsgálják az állapotát, viszont semmiképpen sem fog addig visszatérni a pályára, amíg nem játszott edzésen öt az öt ellen. Ha minden jól megy, akkor pénteken már játszik három a három ellen, és esetleg vasárnap sor kerülhet arra, hogy öt az öt elleni játékban is részt vegyen, miután aznap újfent felülvizsgálják az állapotát.

Cory Joseph is kihagyta a Warriors edzőtáborának az eddigi részét egy hátsérülés miatt, ugyanakkor már teljes edzésmunkát végez, ezért kérdésese a státusza a ma esti, Kings elleni meccs előtt. Szintén jó hír a csapat háza tájáról, hogy a nem garantált szerződésű Rodney McGruder kikerült a liga agyrázkódási protokollja alól, és ő is újfent teljes edzésmunkát végez, ugyanakkor ő biztosan nem fog még játszani a Kings ellen sem, Greenhez hasonlóan őt is előbb további edzéseken akarják látni.

Shams Charania (The Athletic) tartott helyzetjelentést James Hardennel kapcsolatban, aki továbbra sem lépett pályára az előszezonban. Az újságíró értesülései szerint Harden eddig profin viselkedik a csapat edzésein, ugyanakkor csak egyszer lépett pályára a 76ers játékosai között rendezett meccsek közül. A 76ers és a Clippers tárgyalt ugyan Harden cseréjéről, de egyelőre nem találtak olyan megállapodást, amelyik mindkét félnek elfogadható lenne.

Zach Lowe (ESPN) írt arról, hogy a Raptorsnál ugyan továbbra is kérdőjeles, hogy merre fog elindulni a csapat, Scottie Barnes viszont gyakorlatilag érinthetetlennek tűnik. Korábban Kevin Durantért sem voltak hajlandóak felajánlani őt, ahogyan idén nyáron is az ő bevonása nélkül akarták megszerezni Damian Lillard játékjogát.

Kevin Durant a Yahoo! Sports megkeresésére mondta el, hogy 100 százalékosan elkötelezett amellett, hogy ott legyen a 2024-es olimpián a Team USA tagjaként. Ez csak a döntéshozókon múlik, akik összerakják a csapatot, mert ha beválogatják, akkor menni fog. Azért nem tartja valószínűnek, hogy nemet mondanának neki, ahhoz túlságosan is hosszú ideje tagja a válogatott programnak.

Calvin Booth arról beszélt Kevin O’Connornak (The Ringer), hogy nem feltétlenül értenek egyet azzal a narratívával, hogy a Nuggetsnek mennyire fog hiányozni Bruce Brown, mert Peyton Watson képes lehet átvenni a szerepét. Watson nagyobb, hosszabb, atletikusabb, jobban védekezik és jobban passzol, és ugyan még nem túl tapasztalt, illetve nem olyan jó támadásban, de a csapatuknak egyébként is a védekezésére van jobban szüksége. Booth arra is kitért, hogy februárban Bones Hyland-et a védekezése miatt cserélték el, mert nem akartak két túlságosan is hasonló, inkább énközpontú játékost a keretükben, aki nem tud védekezni. Hylanddel szemben Michael Porter Jr. évente 30 milliót keres, az NBA egyik legjobb dobója, úgyhogy a hátvédnek nem volt maradása.

A Jazz három játékost is elengedett, Romeo Langford, Michael Devoe és Keshawn Justice is szabadlistára került, minden bizonnyal mindhárman a G Ligában folytatják. A Mavericks szabadlistára tette a tegnap igazolt Taze Moore-t. Reid Travis, Kyle Mangas és Darius McGhee is Exhibit 10 megállapodást írt alá a Pacersnél, valószínűleg mindannyian a csapat G Ligás partnerénél fognak kikötni.

A 2017-es draft negyedik helyén kiválasztott Josh Jacksont azzal vádolják a Kansas City Star értesülései szerint, hogy valamikor korábban ebben az évben megerőszakolt egy nőt egy New York-i hotelben, majd két nőt az áldozat lakására küldött, hogy törjenek be hozzá és fenyegessék meg. Jacksont bántalmazással és tettlegességgel vádolják, és az áldozat emellett kártérítést is követel a két nőtől a betörés miatt, amit állítása szerint Jackson szervezett meg. Az áldozat a bíró döntésének értelmében megőrizhette az anonimitását a nyilvánossággal szemben, és az ügyvédjén keresztül annyit üzent, hogy ez az egész számára nem a pénzről szól, hanem az elkövetők elszámoltatásáról és felelősségre vonásáról. Jackson ügyvédje elmondta, hogy nagyon komolyak ezek a vádak, de teljesen hamisak, védence elutasítja ezeket.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Az előző szezonban elkezdett átalakulni a támadójáték az NBA-ben – 5 radar alatti újonc, 5 forró kispad, 5 legnagyobb lyuk a kezdőötösökben, 5 AS-újonc – ki a 10 legjobb elérhető szabadügynök? – megmenthető-e az alapszakasz? – kijött a FIBA nemzetközi átigazolások-elemzése, meglepő magyar helyezésekkel – Thibs szerint edzeni kellene, nem pihentetni – miért erősítette meg a stábját Joe Mazzulla? – könyvet írt a KemPayton Sonics-ot és JailBlazerst összerakó GM.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus