Hírmorzsák 2023-10-19 (10:00)

James Harden nem jelent meg a 76ers edzésén. Daryl Morey szerint eddig komolytalan volt a Clippers érdeklődése a hátvéd iránt. Ja Morant az NBA előtt teljesen más személyiség volt. Az NBA fontolgatja, hogy ismét Kelet-Nyugat meccs legyen az All-Star gálán. Potenciálisan kevesebb meccs közvetítéséről szólhat az NBA új televíziós megállapodása. Scott Brooks szerint Scoot Henderson hasonló játékos lehet, mint Russell Westbrook. A Las Vegas Aces a WNBA bajnoka. Joel Embiid lesz a Skechers arca. Ben Simmons szeretne menni az olimpiára. Calvin Booth mentegetőzött amiatt, hogy miket mondott a Nuggets jelenlegi és korábbi játékosairól.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

James Harden tegnap nem jelent meg a 76ers edzésén, és ennek Nick Nurse sem tudta megmagyarázni a miértjét. Az edző elmondta, hogy amikor legutóbb beszélt a játékossal, arról egyeztettek, hogy pályára fog lépni a péntek esti előszezonzárójukon a Hawks ellen. Ha ott lesz velük, akkor ott lesz, ha nem, akkor nem, mindenképpen mennek tovább, és majd meglátják, hogy miként alakul ez. Ramona Shelburne (ESPN) értesülései szerint Harden vasárnap a csapattal együtt részt vett még egy New York-i megbeszélésen, azóta viszont Houstonban tartózkodik, de a csapat meg akarja adni neki a lehetőséget, hogy megmagyarázza a távolmaradása okát.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a 76ers és a Clippers az elmúlt napokban is egyeztetett Hardenről, de továbbra is komoly szakadék van a két csapat elképzelései között. Sam Amick (The Athletic) úgy értesült, hogy Daryl Morey komolytalannak tartja a Los Angeles-iek érdeklődését, amiért továbbra sem hajlandóak feladni Terance Mann játékjogát Hardenért, és az újságíró úgy tudja, hogy Mann, egy védettség nélküli elsőkörös, valamint egy tovább első körösre adott kicserélési jog már olyan csomag lenne, amire rábólintanának Philadelphiában. Lawrence Frank egyértelművé tette, hogy a Clippers nem mond le Mannről, ezt követően pedig Morey felvetette állítólag, hogy Paul George-ra is elcserélik Hardent, amennyiben nem akarnak lemondani a kisebb értékeikről – ezt a felvetést azonnal elutasította a Clippers. Amick úgy értesült, hogy a 76ers több csapattal is megegyezett már arról, hogy adnának nekik egy első körös draftjogot Mann játékjogáért, amennyiben hozzájuk kerülne, majd ezt követően megpróbálnának egy All-Star-szintű játékost szerezni.

Az ESPN két újságírója, Baxter Holmes és Tim MacMahon foglalkozott részletesebben azzal, hogy mi vezethetett Ja Morant elmúlt másfél évben mutatott pályán kívüli lejtmenetéhez, az alábbiakban ebből a cikkből szemezgetünk. Egy csapathoz közeli forrás szerint azt követően kezdték el az irányítót körbevenni a keselyűk, hogy 2022 februárjában az első All-Star gálájára utazott. Az eseményre magángéppel ment, amin ott ült a családja és a barátai is, és erről az eseményről már úgy élőzött Instán, hogy egy üveg tequilávat eljátszotta azt, mintha az egy gépfegyver lenne, majd többször is azt nehezményezte, hogy egyik körbeadott üveg sem jut vissza hozzá.

Egy tapasztalt játékosmegfigyelő úgy nyilatkozott, hogy az egyetemi időszakában egyetlen negatív előjel sem látszódott, ő volt a tökéletes csapattárs, akit lehetett edzeni, olyan volt, mint egy ministránsfiú. Alulértékelt volt akkoriban, kevés csapat érdeklődött iránta, nem kapott sok ösztöndíjajánlatot, és emiatt egy teherrel a vállán játszott. Egy másik NBA-ben dolgozó játékosmegfigyelő is elmondta, hogy tanulmányozta őt, de senki sem tudott róla rosszat mondani, egy későn érő játékos volt, aki jó családból érkezett és keményen dolgozott, emellett alázatos is volt, minden kritériumnak megfelelt. A középiskolai és egyetemi edzői is ragyogó jellemzéseket adtak róla, és nem csupán a pályán elvégzett dolgairól, hanem az azon kívüli viselkedéséről is. Egyikük problémamentesnek nevezte, egy másik edző azt emelte ki, hogy az apja, Tee Morant nem avatkozott bele a dolgaiba, de mindig támogatta, míg egy harmadik edző azt emelte ki, hogy nem ivott és nem is dohányzott.

Egy helyi üzlet vezetője szerint az első Memphisben töltött szezonja során sem változott ez meg, Morant és az apja is alázatos és tisztelettudó ember volt, sosem lépték át a határokat, és könnyű volt velük beszélni, amikor betértek hozzájuk. Az ESPN cikkéből viszont az is kiderül, hogy a pandémia miatt csonka újoncidényében is volt már miért aggódni, mivel gyakran járt el iszogatni, jellemzően az apjával, sztriptízbárokat is látogattak, és tették ezt gyakran a meccsek előestéjén is. A 2021/22-es idény közben jellemzővé vált, hogy amikor a csapat gépe leszállt az idegenbeli meccsek helyszínén, egy furgon várta Morant-et a csapat hoteljénél a családtagjaival és a barátaival együtt, akiket ő reptetett oda magángépen. Egy Grizzlies-alkalmazott beszámolója szerint ezt követően nem egyszer elkésett a másnapi csapateseményekről, illetve gyakran másnaposan jelent meg. Egy másik csapathoz közeli forrás szerint nem volt ennek határa, azt tettek, amit csak akartak, és az egész irányíthatatlan volt.

Akkoriban, amikor megkapta az 5 éves, 194 millió dolláros szerződéshosszabbítást, Memphisben azt is érzékelni kezdték, hogy megváltozott a személyisége. Az egyik olyan helyi vállalkozás tulajdonosa, amelyiket gyakran látogatott Morant és az őt körülvevők, úgy jellemezte ezt az időszakot, hogy már nem az a kedves srác volt a játékos, mint korábban, hanem folyton valamin problémázott. Egy másik hely tulajdonosa elmondta, hogy az NBA-ből gyakorlatilag minden nagy nevet vendégül láthattak, de mindig utálták, amikor Morant és a társasága jelent meg, mindig komoly kihívást jelentett a jelenléte.

A két újságíró egyik forrása azt is megjegyezte, hogy a történtekben komoly szerepe van Tee Morantnek, aki sosem jutott el az NBA-be, de a fiának köszönhetően megkapta a lehetőséget, hogy kipróbálja a szupersztárok életét, és ez a kezdetektől problémát jelentett. Morant erre reagált is Instagramon, egy apjával közös képet tett ki, és megjegyezte, hogy élje csak az álmát az apja is, mert minden vele kezdődött, és ő csak folytatja azt.

Adam Silver egy interjúban elmondta, hogy az NBA fontolgatja annak a lehetőségét, hogy az All-Star gálán ismét Kelet-Nyugat meccset rendezzenek a draftolós rendszer helyett. Terveznek néhány változtatást a 2024-es gálára, és annak a lehetősége is felmerült, hogy visszatérjenek a tradicionálisabb felálláshoz. Szerinte különleges látványosság az All-Star hétvége, ami lehetőséget biztosít arra, hogy összegyűljön a világ kosaras közössége. A játék legendái is jelen szoktak lenni, emellett minden évben több tucat olyan játékos is azt választja, hogy a gálán töltse az idejét, akik nem is játszanak a főmérkőzésen, és kicsit talán megfeledkeztek róla, hogy ennek az eseménynek a sportágról kell szólnia. Silver arra is kitért, hogy náluk érzése szerint nem működne, ha az amerikai játékosok játszanának a más nemzetek játékosaiból összeálló csapat ellen, mert előbbiből még jelentősen nagyobb a merítési lehetőség, mint az utóbbiak közül.

A Wall Street Journal publikált egy cikket arról, hogy miként alakulhat az NBA következő megállapodása a meccsek közvetítéséről. Reális opció lehet, hogy a liga egy olyan megállapodást fog kötni az ESPN és a TNT vezetőivel, ami a jelenleginél kevesebb mérkőzés közvetítésére adnának jogot, ezzel mindkét csatorna képes lehetne továbbra is megfizethetőbb előfizetési csomagokat kínálni az érdeklődőknek. Az NBA-nek ezzel párhuzamosan lehetősége nyílna a kieső meccsközvetítésekről megállapodást kötni egy streamingszolgáltatóval – már az Amazon és az Apple is jelezte a ligának az ezirányú érdeklődését. A WSJ cikke alapján a liga 78 milliárd dollárt remél az új megállapodástól, noha korábban 75 milliárdról lehetett hallani.

Scott Brooks, a Trail Blazers jelenlegi segédedzője egykori játékosához, Russell Westbrookhoz hasonlította az újonc Scoot Hendersont. Brooks abban látja a hasonlóságot, hogy mindketten okos, kemény, eltökélt és versenyző típusú játékosok. Ugyanolyan akarattal készülnek fel a meccsekre, mint amennyire nyerni akarnak, és ez nagyon ritka, a posztjukat és az atletikusságukat figyelmen kívül hagyva is szemmel látható a hasonlóság. 20 éves korától kezdve 8 szezonon át dolgozhatott együtt Westbrookkal, Henderson pedig még csak 19, és ott van mellette Chauncey Billups, aki segítheti őt eljuttatni a következő szintre. Minden megvan Hendersonban, amit az ember egy fiatal játékostól akar, kiváló úton halad a kiválóság felé.

Billups megmondta Hendersonnak, hogy az lesz számára ő, akire neki szüksége lett volna ebben a korban. Szüksége lett volna valakire, aki megmondja neki, hogy mit kellene csinálnia, aki segít neki megismerni a játékot, de nem volt senki mellette. Nem volt mellette olyasvalaki, aki türelmes lett volna vele, még akkor is, ha tudják, hogy lesznek rossz meccsei. Ő ez az ember lesz Henderson számára, ezt megígérte neki, és azt is, hogy ezzel végig következetes lesz.

A Las Vegas Aces lett a WNBA 2023-as bajnoka, miután a nagydöntő negyedik meccsén 70-69-re legyőzték a New York Liberty csapatát. A döntő legértékesebb játékosának A’ja Wilsont választották, aki 24 pontot és 16 lepattanót jegyzett az utolsó meccsen, és ezzel 2002 óta ők lettek az első csapat, amelyik meg tudta védeni a bajnoki címét. Az Aces sikerének az értékét tovább növeli, hogy a harmadik meccsen két kezdőjük, Chelsea Gray és Kiah Stokes is megsérült, és mindketten kihagyták a negyedik találkozót, míg Candace Parkert július óta nélkülözik. A meccs krónikájához tartozik az is, hogy a Liberty sztárja, Sabrina Ionescu annyira kimerült, hogy a negyedik negyedben belehányt egy kukába a fáradtságtól, de ezt követően is pályán maradt.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla először, hogy a Skechers cipőmárka kosaras divíziót hoz létre, aminek az arca Joel Embiid lesz. A regnáló MVP azt követően a márka cipőit fogja meccseken is hordani, hogy hivatalosan is aláírja a megállapodását a céggel, de már a 76ers tegnapi edzésén is azt viselte. Nem Embiid az egyetlen játékos, akivel megállapodást köt a Skechers, Julius Randle és Terance Mann is várhatóan alá fog írni velük.

Ben Simmons tudja, hogy az ausztrál szurkolók kritikusak vele szemben, amiért nem játszik a válogatottban, de tudja, hogy közben ők is tudják azt, hogy szükségük van rá. Mindig megkapja, hogy nem is ausztrál, ha nem akar játszani a válogatottban, de amikor kiesnek az aktuális tornáról, már azt mondogatják neki, hogy szükségük van rá. Jó lenne, ha ott tudna lenni a válogatottban, mert ő az ország egyik legjobb játékosa, és az olimpia igazán vonzza őt. Folyton arra gondol, hogy csinálja végig a szezont egészségesen, majd játsszon az olimpián. Természetesen éremért menne oda, de már az élmény, és az, hogy a hazáját képviselheti, olyan lenne a számára, aminél nincs is jobb. Most egészséges, és nem csupán az a célja, hogy visszatérjen az All-Star formájához, ettől nagyobb célkitűzései vannak, jobb akar lenni, mint egy All-Star. Ha annyi lenne a célja, hogy kapjon néhány szavazatot a gálára, akkor akár elmehetne pecázni is.

A Cavaliers nem okozott meglepetést, lehívták Evan Mobley 2024/25-ös szezonra vonatkozó opcióját. Isaiah Roby és Jaylen Martin is szabadlistára került a Knickstől, utóbbi elengedésével felszabadult egy two-way hely a keretben. Miye Oni a Magictől került szabadlistára, a helyét Daeqwon Plowden vette át a keretben. Jazian Gortman, Omari Moore és Drew Timme a Buckstól, Yuri Collins a Warriorstól, Derrick Favors és Kahlil Whitney a Bullstól, Vit Krejci a Timberwolvestól, Reid Travis, Kyle Mangas és Darius McGhee a Pacerstől került szabadlistára. A Nuggets Amida Brimah, Au’Diese Toney és Jamorko Pickett trióját engedte el, míg Bryce Wills most írt alá szerződést. Louis King szerződést kapott a Lakerstől, de várhatóan a G Ligába kerül majd. Jason Preston és Timmy Allen szabadlistára került a Grizzliestől, a helyükre Adonis Arms és David Johnson érkezett. Hunter Maldonado és K.J. Williams is a Thundernél szignózott.

Tegnap írtunk már arról, hogy Calvin Booth szerint Bruce Brown elvesztése nem fogja őket annyira érzékenyen érinteni, mert nem az a játékos, akinek sokan gondolják, és Peyton Watson képes lehet pótolni őt, illetve azt is megjegyezte, hogy Bones Hyland-et azért cserélték el, mert Michael Porter Jr. személyében elég volt nekik egy olyan játékos is, aki énközpontú és nem védekezik. Mindkét idézet Kevin O’Connor (The Ringer) ugyanazon cikkéből származott, és ezzel kapcsolatban Booth most elmondta, hogy olyasmik jelentek meg abban a cikkben, amit nem a nyilvánosságnak szánt, sosem adott volna arra engedélyt, hogy ezek megjelenjenek. Ez nem tükrözi a jellemét sem emberként, sem csapatvezetőként. Szerinte Hyland egy remek srác, aki előtt fényes jövő állhat, míg Porter az egyik meghatározó alakja a csapatuknak, aki támadásban is védekezésben is bizonyított már, emiatt nem érzi igazságosnak, hogy ez nyilvánosságra került, és reméli, hogy máskor nem történik meg hasonló. O’Connor pedig X-en (Twitteren) írt arról, hogy a cikkében sem támadó jelleggel írta azt Hylandről és Porterről, hogy énközpontúak, mert minden csapatnak kell legalább egy olyan játékos, aki bármikor félelem nélkül beleáll egy dobásba, és emellett védekezésben is fejlődött, amit szintén kifejtett a cikkében.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Az előző szezonban elkezdett átalakulni a támadójáték az NBA-ben – 5 radar alatti újonc, 5 forró kispad, 5 legnagyobb lyuk a kezdőötösökben, 5 AS-újonc – ki a 10 legjobb elérhető szabadügynök? – megmenthető-e az alapszakasz? – kijött a FIBA nemzetközi átigazolások-elemzése, meglepő magyar helyezésekkel – Thibs szerint edzeni kellene, nem pihentetni – miért erősítette meg a stábját Joe Mazzulla? – könyvet írt a KemPayton Sonics-ot és JailBlazerst összerakó GM.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus