Hírmorzsák 2023-10-20 (9:00)

James Harden újabb edzést mulasztott. Neil Olshey a 76ers szaktanácsadója lett. Terry Stotts máris távozik a Buckstól, a hírek szerint nem volt jó a viszonya Adrian Griffinnel. Khris Middleton szeretne játszani már az előszezonban. Haywood Highsmith és Frank Ntilikina térde is megsérült, Andrew Nembhard visszatérhet. A Pelicans lehívta Trey Murphy és Dyson Daniels opcióját is. Khem Birch, Darius Bazley, Jaylen Nowell, Javonte Green és Ishmail Wainright is szabadlistára került. A Clippersnél meccsenként változhat, hogy ki kezd négyesben. DeMar DeRozan helyzetét érdemes lehet figyelni.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

James Harden újfent kihagyta a 76ers edzését, amiről a csapat annyit közölt, hogy személyes okokból maradt távol. Amikor Nick Nurse-től megkérdezték, hogy mi van a hátvéddel, annyit mondott, hogy a 76ers egyértelművé tette, hogy mi a helyzet. Napi szinten dolgoznak az ügyön, nekik viszont nagyon jó edzésük volt az előző, nagyon energetikus volt, és azokra a játékosokra koncentrálnak, akik jelen vannak. Hosszú ideje fennáll már ez a helyzet, neki pedig az a munkája, hogy azokkal foglalkozzon, akik itt vannak – ha ez változik, akkor ahhoz alkalmazkodni fognak, mert akkor azt kell tenniük. Nurse azt is elmondta, hogy valószínűtlennek tűnik az, hogy Harden pályára lépjen az előszezon utolsó meccsén a Hawks ellen.

Kyle Neubeck (PHLY Sports) számolt be róla, hogy Neil Olshey szaktanácsadóként csatlakozott a 76ers vezetőségéhez. A csapat szóvivője megerősítette az újságírónak, hogy már június óta segíti őket a Clippers és a Trail Blazers korábbi általános igazgatója, és egyaránt jelent Elton Brand GM-nek, illetve Daryl Morey elnöknek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Terry Stotts máris felmondott a segédedzői állásából a Bucksnál, noha csak a nyáron érkezett a csapathoz. Később Shams Charania és Eric Nehm (mindketten The Athletic) arról számoltak be egy forrásukra hivatkozva, hogy nem volt jó Stotts és Adrian Griffin kapcsolata. A hírek szerint a Bucks keddi dobóedzése után történt egy incidens, ekkor ugyanis Griffin azt akarta, hogy ölelkezzen össze az edzői csapat, Stotts viszont elindult az ellenkező irányba, hogy Giannis Antetokounmpóval és Damian Lillarddal beszéljen a támadójátékról, és Griffin leordította őt, amikor azt kérte, hogy beszélhessen előbb a játékosokkal. Stotts a nyáron két év kihagyás után tért vissza az edzősködéshez, 2012 és 2021 között a Trail Blazers vezetőedzője volt, de edzői pályafutása korai szakaszában már dolgozott segédedzőként és vezetőedzőként is a Bucksnál.

Griffin a kollégája távozásáról úgy nyilatkozott, hogy váratlanul érte őket, de természetesen ebben is támogatniuk kell. Stotts fantasztikus fickó, ilyen rövid idő alatt is rengeteget tanult tőle, és nagyon jó volt abban, amit csinált. Hozott egy személyes döntést, ezt el kell fogadniuk. Damian Lillard is megszólalt Stotts távozása kapcsán: elég hosszú ideje van ahhoz a ligában, hogy tudja azt, hogy az ilyesmi megtörténik, de a semmiből jött ez a döntés. Mindennek mennie kell tovább, fel kell dolgozniuk ezt és az ehhez hasonló dolgokat is ahhoz, hogy tudjanak haladni. Számára különösen jó volt, hogy ott volt Milwaukee-ban a számára régi ismerős Stotts, nagyban megkönnyítette számára a beilleszkedést. Sajnálja, hogy elmegy, de ahogyan már mondta, minden megy tovább.

Khris Middleton a térdműtétjét követő rehabilitáció miatt kihagyta az előszezon eddigi részét, ugyanakkor úgy érzi, hogy van olyan állapotban, ami alkalmassá teszi őt, hogy pályára lépjen a Bucks utolsó meccsén ma este. Nem tudja, hogy mennyit lesz pályán, hány percet fog kapni, de úgy számol, hogy játszani fog, és emiatt nagyon izgatott.

Tim Reynolds (AP) számolt be róla, hogy MCL-sérülés miatt Haywood Highsmith kihagyja a szezon elejét, két hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Ugyancsak a Heathez kapcsolódó hír, hogy Josh Richardson MRI-re ment a lábfejével, de a vizsgálat negatív lett, nem mutatott ki szerkezeti elváltozást. A Hornetsnél ma hajnalban megsérült Frank Ntilikina bal térde, emiatt el kellett hagynia a pályát, és nem tudott már visszatérni. A Pacers viszont jó hírt kapott, Andrew Nembhard már teljes edzésmunkát végzett a bokasérülését követően, és várhatóan ma este pályára fog lépni.

A Pelicans lehívta Trey Murphy és Dyson Daniels 2024/25-ös idényre szóló opcióját is. Murphy jelenleg egy meniszkusz-műtét után végez rehabilitációt, és várhatóan az alapszakasz első hónapját kényszerül emiatt kihagyni.

Az elmúlt nap során is több kisebb játékosmozgás volt a csapatoknál, viszont az alapszakaszhoz közeledve egyre több olyan játékos sorsa is eldől, akik jelentős NBA-s tapasztalattal rendelkeznek. A Spurs Khem Birch, a Nets Darius Bazley, a Kings Jaylen Nowell, a Warriors Javonte Green, a Suns pedig Ishmail Wainright elengedéséről határozott, egyikük sem tudott magának helyet kiharcolni az alapszakaszra – Charania értesülései szerint Bazley iránt több csapat is érdeklődhet ezt követően. A Bucksnál Glenn Robinson III, Elijah Hughes és Kihei Clark, a Lakersnél Quinndary Weatherspoon írt alá Exhibit 10 szerződést, Los Angelesben ennek előzményeként szabadlistára került az egy nappal ezelőtt igazolt Louis King. Tony Bradley a Mavericksnél írt alá, a megállapodás pontos részletei nem ismertek. A Knicks szabadlistára tette a two-way szerződésű Nathan Knight-ot, míg Mamadi Diakite és Brandon Goodwin Exhibit 10 szerződést kapott tőlük. Dane Goodwin és Jake Stephens a Kingsnél írt alá, de várhatóan mindketten a G Ligában fognak kikötni. A Wizardsnál Devon Dotson vette át Jules Bernard helyét a keretben. Caleb McConnell és Adam Flagler a Thundernél írt alá, Hunter Maldonado és K.J. Williams ezzel párhuzamosan szabadlistára került. D.J. Carton a Timberwolvesnál szignózott. Kennedy Chandler és Patrick Gardner a Netsnél kapott szerződést.

Tyronn Lue arról beszélt, hogy bizottsági megközelítéssel fogják megoldani a négyes posztot, Robert Covington, Nicolas Batum és Terance Mann osztozhat ezeken a perceken. Mindannyian mást tudnak hozzáadni a Clippers védekezéséhez, Mann az egyik este képes az irányítón, majd a következőn az erőcsatár ellen védekezni, Batum is képes egytől négyig védekezni, míg Covington inkább besegítő védőként tud villogni. Mindannyian másban erősek, ezért meccsenként változhat, hogy melyik irányba mennek el. Lue azt is elmondta, hogy 9-10 fős rotációban gondolkodik, és nem gondolja rossz dolognak azt, hogy mély a keretük. Kicsit olyan ez, mint a Team USA-nél, ahol sok olyan játékos van, akik megérdemlik a játéklehetőséget, de nem lehet mindenkit egyszerre bevetni. Folyamatosan kommunikál a játékosaival, hogy éppen milyen a helyzetük egyénileg, de mindenkinek készen kell állnia.

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy DeMar DeRozan helyzetét érdemes lesz figyelni a szezon során, mert ha nem hosszabbít a Bullsnál, akkor idővel egyre több csapatnak lehet a kiszemeltje ő is. Windhorst a Clipperst külön is említette, mint esetleges érdeklődők, amennyiben nem jön nekik össze Harden megszerzése.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A sorsolás könnyítheti és nehezítheti is egyes csapatok életét – kikért érdemes felkelni hajnalban, és kikért nem? – Scoot Henderson mentorain nem fog múlni a hátvéd sikeressége – Ja Morant pokolbéli víg napjai – win-now módban a Celtics – a 15 legtöbbet kereső játékos (fizetés+egyéb bevételek) – Előszezon-tapasztalatok: Spurs, Suns, Jazz – 25 játékos, aki csapatot váltott, de nem biztos, hogy észrevetted – miért lehet sikeres a Lakers és miért nem – Jordan Poole-riport és az első feszültségek Washingtonban.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus