Hírmorzsák 2023-10-23 (9:00)

Steven Adams térdét műteni kell, kihagyja a szezont. Draymond Green játéka kérdéses a szezonnyitón. Tari Eason, Trey Lyles és Cameron Payne is sérüléssel küzd. A Netsnél három játékos pályára lépése kérdéses a nyitányon. Deni Avdija és Zach Collins is új szerződést írt alá. Keon Johnson elengedésével végleges a Suns kerete. Matt Ryanre lecsapott a Pelicans, Nathan Knight a Celticstől, Duane Washington Jr. a Knickstől kapott two-way szerződést. Rengeteg játékost elengedtek, de még nincs kész minden keret. Az Amazon lemásolná az NBA-ben a Thursday Night Footballt.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Tegnap este már beszámoltunk arról a sajnálatos fejleményről, hogy Steven Adamst meg kell műteni, amiért a hagyományos kezelések után is instabil maradt a jobb térde, és emiatt a teljes 2023/24-es idényről lemarad. Adams eredetileg még januárban sérült meg, és akkor azt várta a Grizzlies, hogy 3-5 hét körül kell majd kihagynia, de végül csak az előszezon során tudott megpróbálkozni a játékkal, két meccs alatt összesen 27 percet töltött a pályán.

A Grizzlies ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került, mert Brandon Clarke sem ért még a rehabilitációja végére az Achilles-szakadását követően, míg Ja Morant az első 25 meccset kénytelen kihagyni eltiltás miatt. Bobby Marks (ESPN) összeszedte, hogy ezt követően milyen lehetőségeik lesznek az erősítésre. Noha igényelhetnek egy 6,3 millió dolláros DPE-t Adams után, amit felhasználhatnak erősítésre a szezon során, de ehhez szükségük lenne egy szabad helyre a keretben, ami jelenleg nincsen. Az ötödik lejátszott meccsük után (november 2-án) Morantet rátehetik az eltiltott listára, amivel nyerhetnének egy helyet átmenetileg, ráadásul olyan eszközeik vannak még az erősítésre, mint a 12,4 milliós nem adófizető csapatok MLE-je, egy 7,5 milliós cserekivétel, valamint a 4,5 milliós kétévenkénti kivétel – a Grizzlies jelenleg 17,1 millióval van a luxusadós határ alatt.

Kendra Andrews (ESPN) számolt be arról, hogy Draymond Green tegnap megkapta az engedélyt arra, hogy öt az öt elleni játékban is megmutathassa magát a csapat edzésén, majd végig is csinálta azt. A Warriors edzését követően Steve Kerr elmondta, hogy Green erőnlétén még dolgozni kell, van némi elmaradása, és kérdéses a játéka a kedd esti (magyar idő szerint szerda hajnali – a szerk.), Suns elleni szezonnyitón.

Tari Eason bal lábában fáradásos reakció jelentkezett, emiatt legalább 2-3 hetet ültetni fogják – Eason újoncként mind a 82 alkalommal pályára lépett, először mulaszthat meccseket az NBA-ben. Meghúzódott Trey Lyles bal vádlija, emiatt pár napot kihagyhat, de várhatóan hamar visszatérhet majd. A Bucks utolsó előszezon-meccsén Cameron Payne a jobb combizomzúzódás miatt hagyta el a pályát. A Netsnél több játékos is sérüléssel küzd: Dennis Smith Jr. a bokasérülése miatt még nem tudott a csapattal készülni a szombati edzésen, Cameron Johnson viszont már teljes munkát végzett, miután az előszezon jelentős részében a combhajlítójával küszködött, illetve Lonnie Walker IV csuklója is javul, jelen állás szerint egyikük játékát sem lehet még kizárni az idénynyitón. Anthony Chiang (The Miami Herald) értesülései szerint Caleb Martin készen fog állni a játékra az alapszakasz nyitányán, miután már az előszezon végén is kapott 13 percet.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Deni Avdija 4 évre 55 millió dollárért idő előtti hosszabbítást ír alá a Wizardsnál, és ezt a játékos ügynökei is megerősítették. Avdija az elmúlt idényben 76 meccsen 9,2 pontot, 6,4 lepattanót és 2,8 gólpasszt átlagolt, és az új szerződés a 2024/25-ös idénytől lép életbe. Az új szerződése első évében hozzávetőlegesen a fizetési sapka 8,7 százalékát fogja megkeresni, ami kevesebb a nem adófizető csapatok MLE-jénél, utóbbi 9,1 százalékot tesz ki. Bobby Marks arra hívta fel a figyelmet, hogy még éppen időben sikerült megegyezésre jutniuk a feleknek, mivel a 2020-as draftosztály tagjai ma estig írhatnak alá idő előtti hosszabbítást a csapatukkal, ezt eddig kilencen tették meg.

Zach Collins szerződését is meghosszabbították, 2 évvel és 35 millió dollárral toldotta meg a megállapodását a Spurs. A még mindig csak 25 éves magasember a 2019/20-as szezon első 3, illetve utolsó 8 meccsén tudott pályára lépni a Trail Blazersben, majd miután a teljes 2020/21-es szezont kihagyta bokaproblémák miatt, nem marasztalták a csapatnál. A Spurs ezt követően dobott neki mentőövet, és végül 2022 februárjában tudott visszatérni, majd az elmúlt idényben már 63 találkozón lépett pályára, amiken 11,6 pontot, 6,4 lepattanót és 2,9 gólpasszt átlagolt. Collins Tre Jones és Devin Vassell után a harmadik játékos, akit hosszabb távra lekötött a Spurs ezen a nyáron.

A Suns eddig húzta a keretszűkítést, az elmúlt napnak még 16 garantált szerződésű játékossal mentek neki, ugyanakkor Adrian Wojnarowski információi szerint beigazolódnak az előzetes várakozások, Keon Johnsont engedik el. A 21 éves játékos abban a csomagban érkezett Phoenixbe, amivel megszerezték Jusuf Nurkic, Grayson Allen és Nassir Little játékjogát is, és végül Bol Bollal szemben bukta el a csatát az utolsó helyért a keretben. Amennyiben Johnsont senki sem hívja le a waiverről, 2,8 millió dollárral fogja nyomni a Suns sapkáját ebben az idényben, viszont azt követően kikerülhet az alól, mivel a 2024/25-ös szezonra csapatopciós volt a szerződése.

A Thunder kerete Jack White elengedésével teljes, aki az előttünk álló idényben 600,000 dollárral nyomhatja a csapat fizetési listáját, amennyiben nem viszi el valaki a waiverről. A two-way szerződésű Matt Ryan nem marad csapat nélkül, a Pelicans lehívta őt a waiverről, miután a Timberwolvesnál a keretszűkítés áldozata lett. Nathan Knight azt követően talált magának másik csapatot, hogy lekerült a waiverről, a Celtics kínálta meg egy two-way megállapodással, Jay Scrubb helyét veszi át a keretben. Duane Washington Jr. végül maradhat a Knicksnél, megkapta azt a two-way helyet, ami Dylan Windler szerződésének az átalakításával keletkezett. A Hawks lehívta Jalen Johnson és AJ Griffin újoncszerződésének is a 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját.

A hétvégén egyébként rengeteg nem garantált szerződésű játékos került szabadlistára, köztük számos olyan is, akik közvetlenül előtte írtak alá, hogy ahhoz a csapathoz kerüljenek a G Ligás jogaik, illetve potenciálisan jogosultak legyenek a fejlesztőligában 60 nap után járó bónuszra. A Raptorsnál Omari Moore, a Wizardsnál Hamidou Diallo, Devon Dotson, Malik Fitts, Michael Foster Jr. és Gabe Kalscheur, a Jazznél Isaiah Miller, a Timberwolvesnál Brian Bowen II és Javonte Cooke, a Grizzliesnél Adonis Arms, Shaquille Harrison és David Johnson, a Clippersnél Joey Hauser és Xaiver Moon, a Rocketsnél Nate Hinton, a Pistonsnál Buddy Boeheim, Tosan Evbuomwan, Treveon Graham, David Nwaba, Jontay Porter, Nate Roberts, Zavier Simpson és Ryan Turell, a Cavaliersnél Sharife Cooper, Rob Edwards, Aleem Ford, Pete Nance, Justin Powell, Devontae Shuler és Zhaire Smith, a Hornetsnél RJ Hunter, Nathan Mensah és Terrell Brown Jr., a Netsnél Kennedy Chandler és Patrick Gardner jutott erre a sorsra.

Néhány csapat még nem végzett a kerete kialakításával. A Rocketsnél 16 játékosnak van legalább részben garantált szerződése, illetve az Exhibit 10 szerződésű Jeenathan Williams is még a keret tagja, ami arra utalhat, hogy valamilyen minősítésben ő is maradhat a csapatnál. A 76ersnél is el kell még engedni valakit, és nem biztos, hogy a részben garantált szerződésű Filip Petrusev, vagy a nem garantált megállapodással bíró Danny Green lesz az, és náluk James Harden esetleges cseréje is beleszólhat még a keret alakulásába. A Spursnek is 16 játékosa van, bár adná magát, hogy az E10-es szerződésű Charles Bediako kerüljön tőlük szabadlistára, már amennyiben nem adnak neki two-way megállapodást. A Wizardsnál 17 játékosnak van teljesen garantált szerződése, nekik két játékost kellene elcserélni vagy kitenni: a veteránjaik közül Delon Wright, Danilo Gallinari és Mike Muscala is szerződése utolsó évében jár, de Anthony Gill, Taj Gibson vagy Xavier Cooks is veszélyben lehet.

Michael McCarthy (Front Office Sports) értesülései szerint az Amazon az NFL-ből már ismert Thursday Night Football-hoz hasonló, eseményjellegű közvetítésekkel szállna be az NBA-be, amennyiben helyet kapnak az új médiamegállapodásban. Az Amazon valószínűleg kedden vagy csütörtökön este szeretné közvetíteni ezeket a meccseket, vagyis azon napok egyikén, amelyeken jelenleg is kiemelt figyelmet kap az Egyesült Államokban egy-egy találkozó, ugyanakkor nem ők az egyetlen streamingszolgáltató, akik be akarnak szállni az NBA közvetítésébe, az Apple is pályázik erre.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus