Hírmorzsák 2023-10-26 (10:30)

Victor Wembanyama bemutatkozott, Kristaps Porzingis házi rekordot döntött. A Bulls játékosai megbeszélést hívtak össze, Billy Donovan és Nikola Vucevic meccs közben balhézott. James Harden ismét Philadelphiában van, de nem utazott el a 76ers túrájára. Továbbra is nagy a szakadék a 76ers és a Clippers között. Giannis Antetokounmpo szerződéshosszabbítása pár nap alatt jött össze. Elvettek egy második körös draftjogot a Sunstól. Visszatér a Kelet-Nyugat formátumhoz az All-Star gála. Dwight Howardot szexuális zaklatással vádolják, tagadja a vádakat. Myles Garrett részesedést vásárolt a Cavaliersben. Csúszhat a Timberwolves adásvétele. Gyenge nézettséget hozott az első játéknap.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Victor Wembanyama 15 ponttal mutatkozott be a Spursben, ugyanakkor vereséget szenvedtek a Mavericks ellen. A találkozó után elismételte egy korábbi nyilatkozatát, miszerint ez egy tanulási folyamat számukra, elvégre az első közös meccsük volt csak. Ki fogják elemezni a meccset, és ha megtalálják a hibákat, akkor az edzők és a játékosok is mindent meg fognak tenni azok kijavítása érdekében.

Kristaps Porzingis bemutatkozása a Celticsben remekül sült el, 30 ponttal, 8 lepattanóval és 4 blokkal járult hozzá a Knicks legyőzéséhez, és egy házi rekordot is megdöntött – korábban egyetlen játékos sem mutatkozott be ilyen sok ponttal a Celticsben, az eddigi rekordot Dominique Wilkins tartotta, aki 1994-ben 25 ponttal kezdett. Porzingis a meccs után elmondta, hogy fantasztikus élmény volt ez a meccs, a hazai csapat miatt számára mindig különleges az, ha a Madison Square Gardenben játszhat, de vendégként is élmény volt.

A Bulls 124-104-re kikapott a Thunder elleni első meccsén, majd a játékosok a találkozó után megbeszélést hívtak össze. Mire Billy Donovan megérkezett az öltözőbe, a játékosok már nagyban tárgyalták a történteket, és amikor megkérdezte tőlük, hogy távozzon-e az öltözőből, igennel feleltek. Zach LaVine a meccs után elmondta, hogy nyerni akarnak, és az lenne inkább a baj, ha nem beszélnének át egy ilyen teljesítményt. Rossz, hogy ez mindjárt az első meccsen megtörtént, de innen kell menniük tovább. Nikola Vucevic annyit osztott meg, hogy sokan kimondtak olyan dolgokat, amiknek el kellett hangozniuk, és úgy gondolja, hogy ebből tanulhatnak, és felhasználhatják arra, hogy változásokat idézzenek elő.

A mérkőzés harmadik negyedében Vucevic egyszer szóváltásba keveredett Donovannel, de mindketten azt hangsúlyozták, hogy ez a mérkőzés hevében történt. Vucevic ezt úgy foglalta össze, hogy egyszerűen nem volt boldog a pályán látottakkal, és talán a szükségesnél agresszívabb volt, de átbeszélték ezt az edzővel. Donovan elmondta, hogy nincsen ezzel gondja, nem volt tiszteletlen a center, csak frusztrált amiatt, hogy miként játszottak, és ezért nem is tudja hibáztatni. Együtt kell megtalálniuk a megoldást a problémáikra, a konfrontációval viszont nincs baja, épp ellenkezőleg, szerinte ez az egészséges, és annyiszor meg kell történnie, ahányszor csak lehetséges.

James Harden ismét csatlakozott a társaihoz a 76ers tegnapi edzésén, ugyanakkor nem utazott el a csapattal az idegenbeli túrára, kihagyja a Bucks és a Raptors elleni meccset is. Nick Nurse kiemelte, hogy 10 napig távol volt Harden, úgyhogy fel kell zárkóznia, és ezért Philadelphiában marad, ahol a pályán dolgozhat, illetve készülhet a G Ligás csapatuk játékosaival együtt. A játékos számára is rendben van ez, ő is megérti, hogy fel kell zárkóznia, miután 10 napig távol volt, és az a célja, hogy visszatérhessen a pályára.

Adrian Wojnarowski (ESPN) a podcastjében beszélt Harden helyzetéről. A játékos változatlanul cserét akar, de a Clippers és a 76ers álláspontjai között szakadéknyi a távolság. Los Angelesben úgy gondolják, hogy messze ők tették a legjobb ajánlatot a hátvédért, Daryl Morey viszont többet akar, olyan ellenértéket, ami megfelel egy All-Star-szintű hátvéd értékének. Mindkét oldal azt csinálja, ami számára a legjobb, ez a Clippers esetében Terance Mann megtartását is jelenti, és talán azt is, hogy más fizetést nem vesznek be Harden szerződése mellett. A 76ers csak akkor csinál bármilyen üzletet, ha azzal lehetőségük lesz pótolni Hardent, viszont ezt kivitelezni nem egyszerű, okkal nem akarják elcserélni a csapatok az ilyen szintű játékosokat. A Clippers átmenetileg le is tett a hajkurászásáról, meg akarják nézni, hogy milyen a csapatuk a két egészséges sztárjukkal, de elképzelhető, hogy később még visszatérnek ehhez a cseréhez.

A 76ers nem siet, türelmesek is a játékossal, és messze nem tartanak ott, hogy esetleg visszatartsák a hátvéd fizetését, ami meccsenként 389,000 dollárt jelentene az esetében. A legutóbbi távolmaradása is a csapat engedélyével történt, idővel viszont a ligának lehet, hogy lesz közbeszólása, és ez a helyzet különleges tesztje lehet az új szabályzatnak, ami a játékosok pályára lépését szabályozza.

Wojnarowski ugyanebben a podcastben beszélt Giannis Antetokounmpo hosszabbításának a mikéntjéről is. A csapat és a játékos nagyon sokáig nem egyezkedett erről, gyakorlatilag a hétvégén merült fel annak a lehetősége, hogy megegyezés születhet, Jon Horst vasárnap ment el Chicagóba, hogy egyeztessen a játékos ügynökével, és hétfő estére eljutottak odáig, hogy megszületett az aláírás. Antetokounmpo nagyon hisz és bízik Horst munkájában, aki már John Hammond mellett is ott volt a draftolása idején, jó a kapcsolatuk, és a csapatvezető minden helyzetben megtalálja annak a módját, hogy javítsa a Bucks keretét.

Az NBA bejelentette, hogy elvettek egy 2024-es második körös draftjogot a Sunstól, amiért a szabadügynökpiac nyitása előtt felvették a kapcsolatot Drew Eubanksszel – azt a draftjogot veszítették el, ami eredetileg a Nuggets választási joga volt, és amit a Magictől szereztek meg korábban. A csapat végig együttműködött a ligával a kivizsgálás során, és el is fogadják a büntetést, de ettől még a csalódottságuknak adtak hangot egy közleményben, és ha hibáztak is, akkor az figyelmetlenségből történt.

A liga egy másik bejelentést is tett, hivatalosan is meglépik azt a korábban már pedzegetett változtatást, hogy a 2024-es All-Star gálán ismét Kelet-Nyugat meccset rendeznek majd. Mint ismert, az elmúlt hat szezonban a konferenciákon belül legtöbb szavazatot kapó játékosokat nevezték ki csapatkapitányoknak, és ők válogathattak a többi beválasztott játékos közül. A negyedik negyedes célpontszámot is kivezetik, újfent 12 perces lesz az a játékrész is, és Adam Silver megjegyezte, hogy az indianapolisi gála mottója, hogy „vissza a kosárlabdához”.

Dwight Howardot szexuális zaklatással és tettlegességgel vádolják, ugyanakkor a center tagadja a vádakat, és azok ejtését követeli. A bírósági dokumentumok alapján Howard azt nyilatkozta, hogy beleegyezésen alapuló szexuális tevékenység folytatott Stephen Harperrel 2021 júliusában, és tagadja, hogy bármiféle sérülést okozott volna a férfinak. Harper ügyvédje elmondta, hogy a beleegyezés kérdésében nem értenek egyet, míg Howard ügyvédje szerint a megegyezésen alapuló találkozást profitszerzés céljából hozták nyilvánosságra, és ügyfele nagyon várja már, hogy napvilágra kerüljön az igazság. Harper azt követően fordult 2022 júliusában a rendőrséghez, hogy Howard elutasította az első jóvátétel fizetésére irányuló kérésüket, majd letiltotta őt Instagramon.

A Raptors nem meglepő módon aktiválta Scottie Barnes opcióját a 2024/25-ös szezonra. Történt egy kisebb változás a 76ers keretében, Ricky Council IV two-way szerződést írhatott alá, Azuolas Tubelis helyét vette át.

A Cavaliers arról számolt be, hogy a Cleveland Browns sztárja, Myles Garrett részesedést vett a csapatban, emellett ő lesz a csapat nagykövete is. Dan Gilbert egy közleményben kifejtette, hogy Garrett a pályán, illetve azon kívül is egy clevelandi ikonná vált, és osztozik a csapatuk azon elkötelezettségében, hogy az egész régióra jó hatással legyenek.

Glen Taylor egy podcastben beszélt arról, hogy Marc Lore és Alex Rodriguez számára talán az előzetesen megbeszéltnél több időre lesz szüksége ahhoz, hogy megvásárolják a következő részletet a Timberwolvesból. Jelen állás szerint decemberig hívhatják le az opciójukat arra, hogy a jelenlegi 40 százalékos részesedésük mellé újabb 40 százalékot felvásároljanak a jelenlegi többségi tulajdonostól, ugyanakkor Taylor szerint ez nem fog megtörténni időben. Ez neki nem jelent gondot, számára lényegtelen, hogy decemberben, márciusban vagy júniusban fizetnek, addig is folytatja a munkáját. Jelenleg ő tartja a kapcsolatot az edzővel, az általános igazgatóval, mivel ő a többségi tulajdonos. Miután ez megváltozik, akkor is tagja marad a tulajdonosi körnek, és majd meglátják, hogy miként változik a szerepe a következő szezontól.

A végére pedig az alapszakasz első játéknapjának a nézettségi adatai maradtak, átlagosan 2,78 millióan csatlakoztak be a TNT közvetítéseibe az Egyesült Álalmokban, ami 16 százalékos visszaesés az előző szezon nyitányához képest, és a legalacsonyabb nézettség az elmúlt kilenc szezonban. A Nuggets-Lakers meccset 2,84 millióan nézték átlagosan, ami azt is jelenti, hogy 2008 óta most voltak a legkevesebben kíváncsiak LeBron James első meccsére, míg a Warriors-Suns találkozót átlagosan 2,71 millióan nézték. A gyenge nézettséghez hozzájárulhatott, hogy ezzel párhuzamosan rendezték az MLB-ben a Diamondbacks-Phillies párharc hetedik meccsét, amit átlagosan 8,99 millióan követtek.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Nuggets unalmas bajnoki gyűrűi valójában izgalmasak – villámelemzések a nyitónap meccseiről – gyorstalpaló a fontosabb szabályváltozásokról – Giannis szezon előtti hosszabbítása mit jelent a közeljövő szempontjából? – elkészült az ESPN szezonfelvezetője mind a 30 csapatról – képeken és videókon az offszezon laza oldala – soha nem volt még ennyi nemzetközi játékos a ligában – dupla címlappal jelent meg a SLAM - a LAC-nak mennyire éri meg belemászni a Harden-sagába? – a portlandi szakírók már megtalálták Robert Williams III következő csapatát.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus