Hírmorzsák 2023-10-28 (10:15)

A Forbes szerint ismét a Warriors a liga legértékesebb csapata. Anfernee Simons 4-6 hetet kihagy. Jarred Vanderbilt, Jarrett Allen és Bradley Beal visszatérésére is még várni kell. Kyrie Irving pályafutása legjobb döntésének tartja, hogy cserét kért a Netstől. Luka Doncic varázsolt, nagy fordítást mutatott be a Bulls, Victor Wembanyama legendák nyomába szegődött. Joel Embiid továbbra is elkötelezett a 76ers felé, szeretne többet foglalkozni a játékszervezéssel. Jrue Holidayért odaadta volna a Clippers Terance Mann játékjogát. Scott Perry szerint Donovan Mitchell nem elég önmagában a végső győzelemhez. Klay Thompson nem aggódik a szerződése miatt. Kevin Durant megelőzte Hakeem Olajuwont a pontlistán.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

A Forbes hagyományos módon idén is elkészítette a szokásos becslését a csapatok értékéről, és az előző évhez hasonlóan ismét a Warriors zárt a lista élén – 2022-höz képest 10 százalékkal emelkedett a csapat értéke, így már 7,7 milliárdra becsülik azt. A Warriors az elmúlt egy évben 765 millió dollár bevételt generált, ami 48 százalékkal több, mint bármelyik más csapat mutatója, ez is indokolja az értéknövekedést. Abban nincs meglepetés, hogy a második és a harmadik helyre a Knicks (6,6 milliárd) és a Lakers (6,4 milliárd) került, egészen tavalyig arra sem volt példa, hogy ne ezen két csapat valamelyike zárjon az élen.

A 30 csapat átlagos értéke 3,85 milliárd dollár a Forbes szerint, ami 35 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, és 75 százalékkal több, mint amennyi 2019-ben volt. A Suns és a Hornets is tulajdonosváltáson esett át, ahogyan a Bucks 25 százaléka is más tulajdonba került, ezek az üzletek is hozzájárultak az értéknövekedéshez. A Hornets felvásárlása 76 százalékos értéknövekedést eredményezett a csapatnál, de közel azonos mértékben növekedett a bajnoki címet nyerő Nuggets becsült értéke is (+75 százalék). A teljes rangsor és a Forbes elemzése ide kattintva olvasható.

A Trail Blazers bejelentette, hogy meg kell műteni Anfernee Simons jobb hüvelykujját, mert elszakadt benne egy szalag. Simons a Clippers elleni idénynyitón sérült meg, és várhatóan 4-6 hetet kell emiatt kihagynia. A Lakers bejelentette, hogy Jarred Vanderbilt még legalább 2 hetet kihagy a begyulladt bal sarka miatt. A Cavaliersnél ma hajnalban kérdéses volt Darius Garland (combhajlítóizom-húzódás) státusza, de végül nem lépett pályára, ahogyan Jarrett Allen (boka) sem tudott még visszatérni, és a center a ma esti meccset is biztosan kihagyja. A Netsél Nic Claxton bokaficam miatt nem játszott, státusza day-to-day, míg Cameron Johnson vádliproblémák miatt hagyta ki a meccset, de inkább csak elővigyázatosságból. A Sunsnál továbbra is várni kell Bradley Beal bemutatkozására az alapszakaszban, hátproblémái miatt sorozatban a harmadik meccset kényszerül kiülni. A csapat helyzetét tovább nehezíti, hogy a lábfejsérüléssel küzdő Devin Booker státusza is kétséges a Jazz elleni összecsapáson, ő egymásután a második meccséről maradhat le.

A Timberwolves bejelentette, hogy lehívták Wendell Moore Jr. 2024/25-ös idényre vonatkozó opcióját.

Kyrie Irving ma hajnalban először lépett pályára azóta a Nets ellen, hogy cserét kért tőlük, és erről még a találkozót megelőzően mondta el a New York Postnak, hogy a csapattal sosem volt rossz a viszonya, viszont túlságosan is nagy volt a káosz és a zaj, különösképp a média részéről. Nem akarja őket sem külön hibáztatni, ugyanakkor senki sem tudta, hogy mi zajlott a színfalak mögött. Csak abban biztos, hogy az embereknek megvannak a maguk forrásai, akiktől érdeklődni szoktak arról, hogy mi történt. Boldog amiatt, hogy végül hogyan alakultak a dolgok, nincs benne megbánás a Netsnél töltött időszak miatt, a csapattal sincs különösebb gondja, egyénileg viszont pályafutása legjobb döntését hozta meg azzal, hogy cserét kért, mert tudta, hogy nyugalomra van szüksége.

A meccset végül a Mavericks nyerte, de nem Irving, hanem a 49 pontot és több elképesztő kosarat jegyző Luka Doncic volt végül a főszereplő. Doncic az utolsó 3 percben 4 triplát süllyesztett el, az utolsót 120-120-as állásnál 26,1 másodperccel az órán, amiről annyit mondott, hogy látta az órán, hogy mindjárt lepörög a támadóidő, ezért próbálta úgy eldobni, hogy mindenképpen gyűrűt érjen, mert akkor mehetnek a támadólepattanóért – fogalma sincs, hogy miként szerzett ebből kosarat. Doncic korábbi csapattársa, a túloldalon játszó Dorian Finney-Smith viszont azt hangsúlyozta, hogy ő ezt milliószor látta tőle, külön dolgozik is az ilyen dobásokon. Úgy érzi, hogy nem lett volna szabad megengedniük, hogy visszakerüljön Doncichoz a labda, az lett volna a legjobb esélyük, mert úgy szerzett kosarat, hogy a gyűrűt se láthatta.

A Bulls az első meccsét kiábrándító játékkal bukta el az új idényben, ami után a játékosok megbeszélést hívtak össze, és sokáig úgy tűnt, hogy a Raptors ellen is hasonló lehet a kimenetel: 5 perccel a vége előtt még 17 pontos hátrányban volt a Bulls, mégis ki tudták harcolni a hosszabbítást, amit aztán meg is nyertek. Alex Caruso szerint megkönnyebbülést jelentett számukra a meccs vége, mert egyrészt túl vannak rajta, és back-to-back kell pályára lépniük, másrészt viszont izgatott is most, mert megmutatták, hogy milyen jó kémiája van a csapatuknak. Ezen a meccsen helyenként már megmutatták, hogy miként akarnak játszani: együtt, egymásért küzdve és keményen – magára is így tekint játékosként, és csapatként is így akarnak kosárlabdázni.

Victor Wembanyama elkönyvelhette NBA-s pályafutása első sikerét, miután a Spurs hosszabbításban nyerni tudott a Rockets ellen. A francia játékos 21 ponttal, 12 lepattanóval, 3 blokkal és 2 labdaszerzéssel vette ki a részét a 126-122-es sikerből, és ezzel a számsorral olyasmire volt képes, amit legutóbb két legenda csinált meg a Spurs színeiben. Wembanyama Tim Duncan óta az első játékos a csapat történetében, aki egy meccsen legalább 20 pontig, 10 lepattanóig és 3 blokkig jutott, és David Robinson óta az első, aki NBA-s pályafutása első két meccse valamelyikén összehozott egy ilyen számsort.

Ian Begley (SNY.tv) foglalkozott azzal a néhány nappal ezelőtti hírrel, hogy a Knicks figyeli Joel Embiid helyzetét a 76ersnél. Szerinte ezzel a másik 28 csapat is pontosan ugyanígy van, és hiába a Knicks érdeklődése, Embiid továbbra is elkötelezett a 76ers irányába – eddig nem kért cserét, és semmi sem utal egyelőre arra, hogy ez megváltozhatna a közeljövőben. A philadelphiai csapatvezetőket sem mozgatta meg állítólag az a feltételezett csomag, amit New Yorkból kaphatnának.

Embiid egy másik témában szólalt meg a minap, Gina Mizell (The Philadelphia Inquirer) megkeresésére mondta el, hogy szeretne harcba szállni az Év Védője díjért, emellett játékszervezőként is igyekszik idén jobban kitűnni. Szeretne a megfelelő pillanatokban passzolni, ezzel is megkönnyíteni a társai dolgát, és ez lesz az egyik olyan dolog, amire egész évben próbál majd odafigyelni, annyit akar passzolni, amennyit csak lehet. Sosem szerette, hogy izolációs játékosnak bélyegezték meg, mert nem gondolja azt, hogy ez a helyes módja a játéknak, nem ez a megfelelő módja a sikerek elérésének, és szereti is a támadórendszerüket.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint a 76ers azért is ragaszkodik annyira Terance Mann bevonásához egy esetleges James Harden-cserénél, mert tisztában vannak azzal, hogy a Clippers korábban felajánlotta őt a Trail Blazersnek Jrue Holiday játékjogáért. Los Angelesben változatlanul azért nem akarják bevonni Mannt egy esetleges cserébe, mert úgy gondolják, hogy kizárólag ők érdeklődnek Harden iránt.

A közelmúltban arról lehetett hallani, hogy távol áll Klay Thompson és a Warriors a hátvéd szerződésének a meghosszabbításától, az évek számában és az összeg nagyságában sem értenek egyet a felek, viszont most elmondta Thompson, hogy egyáltalán nem aggódik emiatt. Jelenleg kizárólag arra koncentrál, hogy elvégezze a munkáját minden nap, és majd eldől, hogy mi lesz. Thompson azt is tagadta, hogy határidőként tekintettek volna az alapszakasz kezdetére, bármikor megállapodhatnak az idő előtti hosszabbításról 2024. június 30-ig.

Scott Perry arról beszélt egy podcastben, hogy a Knicks végül miért nem tett meg mindent Donovan Mitchell megszerzéséért tavaly nyáron. Természetesen megpróbálták ők is megszerezni a játékjogát, de ésszerű határokon belül, mert úgy gondolják, hogy jó játékos ő, de segítség kell neki ahhoz, hogy nyerjen. Ha egyedül is képes lenne elcipelni egy csapatot, akkor talán a Jazz konferenciadöntőt játszott volna vele, de nem ez történt. Mindez nem az ő kritikája, egyszerűen egy kötelezően elvégzendő kiértékelés. Kiváló kosaras, többszörös All-Star, csodálatos fiatalember, ráadásul New York-i is, de fel kellett tenniük maguknak a kérdést, hogy milyük marad, ha feladják érte az összes értékük kétharmadát vagy háromnegyedét, és ez elég lesz-e a végső sikerhez, vagy jobb inkább kicsit türelmesnek lenniük.

Még a tegnap hajnali játéknaphoz kapcsolódik, hogy Kevin Durant a Lakers elleni 39 pontos teljesítményével fellépett az örökös pontlista 12. helyére, Hakeem Olajuwont előzte meg. Durant számlálója jelenleg 26,949 pontnál jár, és ha egészséges lesz, akkor akár Shaquille O’Nealt (28,596 pont) is letaszíthatja a nyolcadik helyről ebben a szezonban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Egy helyen minden debütáló és a teljesítményük – Wembanyama első meccsének tanulsághegyei – Mi derült ki Lillardról, hol és mivel lehetne lassítani a Dame-Giannis duót? – Christian Wood védekezése miatt nyert a Lakers – egy meccsig tartott LeBron perclimitje – Evan Mobley egyedül kevés a Cavs védekezésében – a Hornets centere, Mark Williams lenyűgözte a szakértőket – Darko Rajakovics győzelemmel nyitott a Raptorsban és megtalálta a tízes rotációját – ezekért érdemes odafigyelni a Thunderre – 10 fontos megjegyzés az új Bostonról – a GSW védekezése nem működött Devin Booker ellen – Austin Reaves interjú: a Lakersnél nagy kultusza van a CoD-nak.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus