Hírmorzsák 2023-10-29 (10:00)

Bismack Biyombo hamarosan csatlakozik a Memphishez. Draymond Green ma este visszatérhet. Wembanyama szeretné még dominánsabban kezdeni a meccseket. Westbrook szivesen maradt volna Utah-ban is tavaly, bármilyen szerepet elfogadott volna. A Minnesota Timberwolves lehívta csapatopcióját Wendell Moore Jr. játékjogára. Zach LaVine karriercsúcsot döntött, mégis kikapott csapata. Jalen Duren patinás névsor tagja lett. Khris Middleton az Atlanta elleni mérkőzést is kihagyja. Jaylen Brown az öltözőben is kész vezérré válni. Cam Thomas egyre feljebb lépked a Nets hierarchiájában. Nick Nurse szerint a Raptors és ő is jobban járt, hogy elváltak útjaik. Lezajlott a G-League draftja.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

A Memphis Grizzlies megszerezte Bismack Biyombót, erről Shams Charania (The Athletic) számolt be az elmúlt órákban. A csapat elsősorban Steven Adams egész szezonos távolléte miatt döntött a korábban Phoenixben játszó center mellett, de még égetőbb szükség volt rá amiatt is, hogy Brandon Clarke felépülése is még folyamatban van az Achilles-sérüléséből – Jaren Jackson Jr. mellett így még egy kifejezetten jó gyűrűvédő magasemberrel bővül a Grizzlies kerete. Charania értesülései szerint a csapat az ötödik alapszakasz-mérkőzése után tudja majd a 25 meccses eltiltását töltő Ja Morantet sérültlistára tenni, az igazolás ezt követően mehet végbe hivatalosan is, erre azért van szükség, mert a csapatnak jelenleg nincs szabad helye a rosterben. A Memphisnek nagy szüksége is lesz az új centerre, hiszen 0-3-mal nyitották az új idényt, ma hajnalban a Washingtontól is kikaptak, egyelőre várnak első győzelmükre. Biyombo az előző két idényét Phoenixben töltötte, a tavalyi szezonban 61 mérkőzésen lépett pályára, amiken 4 pontot, 4 lepattanót és közel 1,5 blokkot átlagolt 14 perces játékidővel.

Kendra Andrews (ESPN) értesülései szerint Draymond Green vasárnap este a Houston Rockets ellen kezdheti meg a szezont. A veterán játékos még szeptemberben szenvedett bokasérülést, emiatt kellett kihagynia a GSW edzőtábora és előszezonja mellett az első két mérkőzést is az alapszakaszban. Az akkori orvosi jelentések 4-6 hetes kihagyásról szóltak, most úgy tűnik, hogy Green 4 hét után újra pályára léphet. A Warriors a Rockets elleni mérkőzés után rögtön hétfőn a Pelicans ellen is pályára lép , az még bizonytalan, hogy back-to-back második felén is ott lesz-e a pályán a GSW játékosa. Ami viszont biztos, hogy a következő néhány mérkőzésen még perclimiten lesz a veterán csatár.

Victor Wembanyama remekül kezdte a szezont a San Antonio Spursben, a Dallas elleni szezonnyitón 15 pontig jutott, és bár ott vereséget szenvedett a csapata, de a következő, Rockets elleni találkozón  szerzett 21 pontja és 12 lepattanója már győzelmet ért. Utóbbi meccsen ráadásul a kulcsszituációkban is csapata élére tudott állni, elmondása szerint jól fejezte be a meccseket, de még sokat kell fejlődnie abban, hogy a mérkőzések elején is ugyanilyen lendülettel kosárlabdázzon, ez egy olyan területe a játékának, amiben abszolút elférne még javulás.

Andrew Grief (Los Angeles Times) arról számolt be, hogy Russell Westbrook a tavalyi trade deadline után kész lett volna Utah-ban maradni, ha úgy alakult volna a helyzet. Westbrook Lakers-kalandjai februárban értek végét, ekkor egy nagyobb volumenű üzlet kereteiben a Utah Jazzbe cserélte őt a vezetőség, de pályára nem lépett a mormonoknál, kivásárolták a szerződéséből, így maradhatott Los Angelesben, mivel a Clippersbe csatlakozott. A tripla-dupla-rekorder elmondta, hogy ő Utah-ban is szívesen maradt volna ha kell, felajánlotta a vezetőségnek, hogy mentorként is segíti a fiatal csapatot, bármilyen szerepet elfogad, amit neki szánnak a csapatban – még azt is, ha utcai ruhában kellett volna végignéznie a meccseket a kispadról. Will Hardy vezetőedző azonban tudatta vele, hogy nagyon tiszteli a játékát, nagyra tartja az elért eredményei miatt, de nem biztos, hogy egy újjáépülő csapatban lesz a legjobb helye, így került végül a Clippersbe. Utólag kiderült, hogy Westbrook el sem utazott a Jazzhez, végig Los Angelesben maradt, így különösen jól jött neki, hogy maradt a városban. Ahogyan az utolsó Lakersben töltött szezonjában, úgy a városi riválisnál is elfogadta a rá szabott szerepet, Tyronn Lue kezdőként számít rá, de mezőnykísérleteinek száma és játékpercei szemlátomást csökkentek az elmúlt éveihez képest, ez azonban nem zavarja őt, hajlandó a csapat igényeihez alkalmazkodni a siker érdekében.

A Minnesota Timberwolves a 2024-25-ös szezontól lehívta csapatopcióját Wendell Moore Jr. játékjogára, erről a RealGM tudósított. A 22 éves bedobó a 2022-es draft 26. kiválasztottja volt, most második szezonját kezdi meg a csapatnál. Az előző idényben 29 mérkőzésen kapott lehetőséget, idén viszont még nem lépett pályára a csapatban.

Ahogyan arról a reggeli összefoglalónkban írtunk, a mai játéknap (és eddig a szezon) legjobb egyéni teljesítménye Zach LaVine nevéhez fűződik, aki karriercsúcsot jelentő 51 pontot szerzett a Detroit Pistons elleni mérkőzésen. LaVine nem kezdte jól az idényt, az első két mérkőzésén pocsék százalékokkal (23% mezőny, 13% tripla) dobott összesen 24 pontot – most ezt talán váratlan módon is egyetlen mérkőzés alatt megduplázta. A helyzet pikantériáját az adja, hogy LaVine őrült meccse ellenére is vereséget szenvedett a Bulls, a Pistons 118-102-re diadalmaskodott. LaVine amellett, hogy csapata pontjainak kereken felét dobta, Michael Jordan óta az első olyan játékosa lett a csapatnak, aki úgy ért el legalább 50 pontot, hogy mellette nem osztott ki egyetlen gólpasszt sem. A Bulls játékosának játéka egyébként kérdéses volt a feldobás előtt, hátfájdalmakkal küzdött, de utólag elmondta, hogy biztos volt abban, hogy pályára fog lépni. Hiába tehát LaVine eszméletlen egyéni estéje (51 pont, 19/33 mezőny, 7/13 tripla), a csapat többi tagja igencsak tartaléklángon égett, DeRozan 20 pontján kívül nem igazán tudunk mást kiemelni. A túloldalon Jalen Duren viszont folytatta remeklését, a Detroit fiatal centere 9/11-es mezőnymutatóval jutott el 23 pontig, emellett leszedett 15 lepattanót is, jelentős szerepe volt abban, hogy a Pistons második meccsét is megnyerje az idényben. Duren rövid pályafutása alatt már a 22. dupla-dupláját szerezte meg, ez LeBron Jamesszel holtversenyben a harmadik legtöbb a liga tinédzserei között, csak Moses Malone (50) és Dwight Howard (46) előzi meg őket, akik húszéves koruk előtt több DD-t szereztek. A Pistons centere csak novemberben tölti majd a huszadik életévét.

Az AP értesülései szerint Khris Middleton nem lép pályára a vasárnapi Bucks-Hawks mérkőzésen, mivel csapata még továbbra is óvatos a háromszoros All-Star nyáron megműtött térdével kapcsolatban. A Milwaukee második mérkőzésére készül, a nyitányon szoros végjátékban egy ponttal verte a rivális Philadelphiát, akkor Middleton 16 percet töltött a pályán. Adrian Griffin és a Bucks edzői stábja ezúttal viszont a pihentetés mellett döntött, már csak azért is, mert a Bucksnak ez egy back-to-back első állomása lesz, a következő napon a Miamit fogadják majd – ott már valószínűleg ott lesz a csapatban Middleton. A Bucks játékosa az előző szezonban több sérüléssel is bajlódott, csupán 33 mérkőzésen léphetett pályára, idény közben a csuklóját kellett műteni, majd a térdével is akadtak gondok, a szezont követően utóbbit is megoperálták. A vezetőedző elmondása szerint Middleton egészséges, jól teljesít az edzéseken, ez csupán óvatosság a részükről, szeretnék fokozatosan újra teljes szerepébe visszaintegrálni és megelőzni az esetleges hirtelen túlterhelésből adódó újabb sérüléseket.

Jaylen Brown felkészült arra, hogy vezérré lépjen elő az öltözőben is, erről Gary Washburn (The Boston Globe) számolt be. A Celtics sztárja azt követően jutott erre az álláspontra, hogy Marcus Smartot a nyáron Memphisbe cserélte a csapat, így Brown lett a leghosszabb ideje a franchise-nál lévő játékos. A játékos szeretne nem csak a pályán, de a pályán kívül is vokális vezetővé válni, szerinte komfortosan érezné magát ebben a szerepben. Brown azt is elmondta, hogy már egy jó ideje szeretne ilyenné válni, de eddig sok hasonló szerepben lévő játékosa is volt a csapatnak, így néha úgy érezte, feleslegessé vált a hangja az öltözőben, nem szükséges ugyanazokat mondania, amit a társai. Most azonban Smart távozásával lehetővé válik az, hogy ő legyen a Celtics hangja az öltözőben, és ezt a szerepet szeretné megfelelő módon betölteni.

Brian Lewis (The New York Post) számolt be arról, hogy Cam Thomas nagy valószínűséggel kiérdemelhet egy helyet magának a Nets legszűkebb rotációjában, ha folytatja elképesztő produktivitását a padról beszállva. A szezon első két mérkőzésének mindegyikén 30 pont fölé jutó fiatal bedobó már az előző idényben is szerzett magának nevet azzal, hogy egymás követő három meccsen is 40+ pontot szerzett – úgy tűnik, idén sem szeretné sokkal lejjebb adni. Thomasról tudtuk, hogy támadásban kiemelkedő egyéni teljesítményekre képes, rendszeresen a kezdőcsapatba azonban eddig védekezésének és játékszervezési készségének hiánya miatt nem került be. Csapattársa remekléséről Mikal Bridges is beszélt, szerinte Thomas a padról beszállva rögtön képes szinteket emelni a csapat támadójátékán, az utóbbi időben pedig a védekezésébe is fektetett energiát, sokat fejlődött az edzőtáborban. Thomas az előző szezonban 57 mérkőzésen lépett pályára, de meccsenként alig 15 percet kapott az edzőktől – most az első két mérkőzésen a percátlaga 29-re nőtt, ezt egy 36 és egy 30 pontos estével hálálta meg. Az eddig látottak alapján nem kizárt, hogy a kezdőcsapat közelébe is odaférkőzhet a fiatal bedobó (legutóbb a Dallas ellen már kezdett is), de a hatodik ember szerepe gyakorlatilag garantált számára az idei szezonban.

Szintén a Brooklynnál maradva: Cameron Johnson és Nic Claxton felépülése jól halad, napról napra vizsgálják felül az állapotukat és könnyen elképzelhető, hogy a Hornets elleni mérkőzésen már mindketten ott lesznek a Nets csapatában. Johnsonnak egy combhajlító sérülés miatt kellett kihagynia az egész előszezont, a szezonnyitón ugyan  pályára lépett, de akkor a vádlija sérült meg, így ismét az oldalvonal mellé kényszerült. Claxton szintén a Cleveland elleni nyitányon szenvedett bokasérülést, ő is kihagyta a csapat legutóbbi találkozóját, de Jacque Vaughn szerint csak megelőzési okok miatt hagyta ki centerét a keretből.

Nick Nurse az előző hajnalban először térhetett vissza ellenfélként Torontóba, ahol csapata 114-107-es győzelmet szerzett. A vezetőedzőt természetesen erről is kérdezték a mérkőzés után, ahol elmondta, hogy szerinte az ő és a Raptors különválása mindkét fél számára jó döntés volt. Természetesen követi volt csapata mérkőzéseit, a szezon első meccsein szerinte jól játszott a Raptors, de ő is nagyon örül, hogy egy olyan csapat kispadján ülhet, mint a Sixers, nagyon élvezi a munkáját – ő is és korábbi csapata is tehát jól járt az elválással. A kanadaiak a tavalyi idényben ismét lemaradtak a rájátszásról, Nurse menesztése után pedig a Grizzlies segédedzőjét, Darko Rajakovicsot nevezték ki a csapat élére. Nurse a nyáron Doc Riverst váltotta a 76ers kispadján, és rögtön második tétmeccsén volt csapata ellen kellett bizonyítania: a mérkőzést végül Joel Embiid és Tyrese Maxey fejenként szerzett 34-34 pontjával húzta be a Philly. A 2019-ben a Raptorsszal bajnoki címet ünneplő szakember szerint a kanadaiaknak az új edzővel és egy új szisztémával némi időre lesz szükségük, hogy kihozzák magukból a maximális potenciált, de már most látja, hogy jól működnek együtt a pályán, és ennek nagyon örül.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy hajnalban lezajlott a G-League draftja is: 29 fiókcsapat és a Mexico City Capitanes gárdája vett részt a játékosbörzén (a G-League Ignite nem vette részt). Az első helyen Jack White kelt el, őt a Dallas Mavericks tartalékcsapata, a Texas Legends választotta ki, az 1/2-es választási joggal a South Bay Lakers rendelkezett, ők Teafale Lenard Jr.-t vitték el, míg a harmadik kiválasztott Daid Muoka volt, aki a Capital City Go-Go (Wizards) csapatába csatlakozott. Az NBA G-Ligájának teljes idei drafteredményeit itt tekinthetitek át.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Egy helyen minden debütáló és a teljesítményük – Wembanyama első meccsének tanulsághegyei – Mi derült ki Lillardról, hol és mivel lehetne lassítani a Dame-Giannis duót? – Christian Wood védekezése miatt nyert a Lakers – egy meccsig tartott LeBron perclimitje – Evan Mobley egyedül kevés a Cavs védekezésében – a Hornets centere, Mark Williams lenyűgözte a szakértőket – Darko Rajakovics győzelemmel nyitott a Raptorsban és megtalálta a tízes rotációját – ezekért érdemes odafigyelni a Thunderre – 10 fontos megjegyzés az új Bostonról – a GSW védekezése nem működött Devin Booker ellen – Austin Reaves interjú: a Lakersnél nagy kultusza van a CoD-nak.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus