Hírmorzsák 2023-10-31 (10:00)

James Harden a Clippersnél, Danny Green szabadlistára kerül. Joel Embiid szerint jó csapatuk van. Cam Thomas nem lassít. Bam Adebayo, Klay Thompson és Jonathan Kuminga sem játszott hajnalban, Donovan Mitchell ma esti játéka kérdéses. Bradley Beal még nem tér vissza, Devin Booker játéka is kétséges ma este. De’Aaron Fox sérülése nem súlyos. Cameron Johnson legalább 10 napot, Naji Marshall legalább 2 hetet kihagy még. Nikola Jokics és Tyrese Maxey a Hét Játékosa. Jokics szerint Chet Holmgrennek kicsit kövérebbnek kellene lennie. Az NBA bemutatta a szezonközi torna pályafestéseit. Cooper Flagg a Duke mellett tette le a voksát. Mike Breen szerződést hosszabbított az ESPN-nel.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról reggel már külön is beszámoltunk, cserélt egymással a Clippers és a 76ers. A megállapodás értelmében James Harden, PJ Tucker és Filip Petrusev Los Angelesbe kerül, míg Marcus Morris, Robert Covington, Nic Batum, KJ Martin és draftjogok is ellentétes utat tesznek meg. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján a 76ers megkapja a Clippers védettség nélküli 2028-as első körösét, kicserélési jogot kapnak a 2029-es első körösükre, valamint egy harmadik első köröst is hozzájuk irányítanak egy másik csapattól, a csomag pedig két második körössel lesz teljes. A Clippers még egyezkedik egy cseréről az eddig nem megnevezett harmadik csapattal, a 76ers pedig szabadlistára teszi Danny Greent, hogy be tudjanak fogadni minden érkezőt a cserében. Ramona Shelburne (ESPN) értesülései szerint Harden nagyon el van ragadtatva attól, hogy ide került, a lehető leghamarabb Los Angelesbe akar érkezni, és az is elképzelhető, hogy már a ma esti, Magic elleni meccsüket is a helyszínen tekinti meg – a Clippersnél ezzel a cserével összeállhat egy új nagy hármas, Harden Kawhi Leonard és Paul George mellé került.

Joel Embiid-et még a csere előtt kérdezték Harden helyzetéről, és mondandója a fejlemények fényében talán még érdekesebb. A center elmondta, hogy az öltözőben mindannyian a játékra koncentrálnak, majd minden nap pályára lépnek, és a menedzsment feladata, hogy kitalálják azt, hogy mi fog történni. Kimondottan jó csapatuk van, és minden egyes nap igyekeznek még jobbá válni. Tetszik neki, hogy hol tartanak, és szerinte még jobbak lehetnek, ő maga még a közelében sincs annak, hogy hol akar lenni. Ő is jobb lesz, és szerinte Tyrese Maxey is lehet még jobb, de eddig minden nagyszerűen alakul.

Ahogyan arról az összefoglalónkban is írtunk, Cam Thomas 33 ponttal járult hozzá a Nets idei első győzelméhez, és ezzel egy nagyon elit társaságba került, Shaquille O’Neal után ő a második legfiatalabb játékos, aki három 30+ pontos meccsel tudott indítani egy szezont. A hátvéd szerint ebben nagy szerepet játszott a csapat tempója, sokszor alacsony szerkezettel voltak pályán, illetve sok five-out felállást is használtak, amiből mindannyian profitálni tudtak. A Hornets magasait ki tudták húzni a periméterre, és ez minden alacsonyabb játékosuknak megnyitotta az utat a gyűrű felé. Jacque Vaughn azt emelte ki, hogy azt eddig is tudták Thomasról, hogy képes pontokat szerezni, de ezt most erőlködés nélkül teszi, a támadórendszerük keretein belül. Emellett akkor is fordulhatnak hozzá, ha szükségük van egy kosárra, és egyre inkább megtanulja, hogy mikor kell neki vállalni, és mikor kell inkább előkészítenie.

Bam Adebayo csípősérülés miatt nem léphetett pályára ma hajnalban a Bucks ellen. Erik Spoelstra elmondta, hogy a center még a Timberwolves ellen sérült meg, annak a meccsnek a másnapján is komoly fájdalmai voltak, és nem lett jobb a helyzet a Bucks-meccs napján sem. A Warriors Klay Thompson és Jonathan Kuminga nélkül is magabiztosan nyert, mindkét játékos térdproblémák miatt ülte ki a Pelicans elleni találkozót. A Cavaliersnél kérdéses Donovan Mitchell ma esti, Knicks játéka, miután combhajlítóizom-fájdalom miatt kiülte már a Pacers elleni találkozót is. Mitchell a tegnapi edzésen már részt vett, és azért is lenne rá nagy szüksége a csapatnak, mert Darius Garland és Jarrett Allen továbbra is maródi, illetve Ty Jerome sem bevethető egy bokaficam miatt. A Sunsnál Bradley Beal még ma este sem mutatkozhat be a hátsérülése miatt, emellett Devin Booker játéka is kétséges a Spurs ellen, mivel továbbra is a bokájával bajlódik.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint De’Aaron Fox sérülése nem súlyos, ugyanakkor ki kell hagynia némi időt a kificamodott jobb bokája miatt. Marc J. Spears (ESPN) arról számolt be, hogy a diagnózis mérsékelt bokaficam, és akár egy héten belül ismét pályán lehet Fox. Brian Lewis (New York Post) információi alapján Cameron Johnson legalább 10 napot lesz kénytelen kihagyni a bal vádlijának a meghúzódása miatt. A Pelicans sajtóközleményben tudatta, hogy Naji Marshall állapotát 2 hét múlva vizsgálják felül – a wing jobb térdében még október 14-én zúzódott meg egy csont.

A szezon során először kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket. Keleten a 76erst 2-1-es mérleghez segítő Tyrese Maxey diadalmaskodott, miután az elmúlt héten 30,3 pontot, 6,7 lepattanót és 6,3 gólpasszt átlagolt, míg nyugaton a bajnoki címvédő vezérét, Nikola Jokicsot díjazták, miután 3-0-val kezdték az új idényt: a center 26,3 pontot, 13 lepattanót és 7,7 gólpasszt átlagolt ezeken a találkozókon. Keletről Jalen Duren, Joel Embiid, Tyrese Haliburton, Aaron Nesmith, Donovan Mitchell, Kristaps Porzingis és Franz Wagner, nyugatról Stephen Curry, Anthony Davis, Luka Doncic, Kevin Durant, De’Aaron Fox, Paul George, Shai-Gilgeous Alexander és Zion Williamson kapott még szavazatot.

Vasárnap este először találkozott a pályán Jokics és Chet Holmgren, ami után a kétszeres MVP-t megkérdezték, hogy mit gondol a Thunder fiatal magasemberéről. Szerinte igazán tehetséges játékos, de ez még az első szezonja, mindent most tanul meg, mint hogy milyen gyors a játék, hol tud előnyre szert tenni, és hol kerülhet hátrányba. Úgy gondolja, hogy Holmgrennek tapasztalatra van szüksége, és ha őszinte akar lenni, kicsit kövérebbnek is kellene lennie, de ettől függetlenül is páratlan tehetség. Jokicsnak azt is felemlegették, hogy amikor ő megérkezett a ligába, súlyt pakolt magára, amira annyit felelt, hogy nem volt más választása.

Ma estig lehet lehívni az újoncszerződésű játékosok opcióját a 2024/25-ös szezonban, így több csapat is lépett. A Wizards Corey Kispert, Johnny Davis és Patrick Baldwin Jr., a Knicks Quentin Grimes, a Clippers Bones Hyland, a Rockets Jalen Green, Alperen Sengün, Jabari Smith Jr. és Tari Eason esetében tette meg a hivatalos lépéseket.

Pénteken este kezdetét veszi az NBA első szezonközi tornája, és ennek felvezetéseként a liga bemutatta, hogy milyen alternatív pályafestést kap a 30 csapat parkettája. A jelölés célja, hogy a szurkolók számára is egyértelmű legyen, hogy melyik meccsek számítanak bele a szezonközi tornába is, és ez lesz az első alkalom, hogy minden csapat olyan parkettán lép pályára, amin nem lesz látható egyáltalán fa mintázat. A Celtics, a Bulls, a Lakers, a Pelicans és a Trail Blazers is története során először fog alternatív felfestést használni a hazai pályáján. Az egyes csapatok felfestései ide kattintva megtekinthetőek az NBA hivatalos oldalán.

A 2025-ös draft elejére várt Cooper Flagg bejelentette, hogy jövő ősszel a Duke programjában kezdi meg az egyetemi pályafutását. A 206 centi magas wing korábban évfolyamot váltott, hogy egy évvel hamarabb mehessen egyetemre, illetve onnan az NBA-be. Flagg tavaly 15 és fél évesen tagja volt az U17-es világbajnoki címet nyerő Egyesült Államok válogatottjának, a tornán 9,3 pontot, 10 lepattanót, 2,4 labdaszerzést és 2,9 blokkot átlagolt.

Mike Breen 2 évvel meghosszabbította a szerződését az ESPN-nel, a megállapodás értelmében a 2026/27-es szezon végéig maradhat a csatorna vezető kommentátora. A munkaszerződésnek ugyanakkor van egy záradéka, a hosszabbítás csak akkor lép életbe, ha az ESPN/ABC megtartja az NBA-s közvetítési jogait 2025 után is.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Wemby és Holmgren csapata is ronda vereségbe futott bele, keresik az okokat - a Celtics két Heat elleni győzelmének tapasztalatai - Grayson Allen nem Landry Shamet - hogyan építsük fel Coulibalyt Washingtonban? - CP3 kezd beilleszkedni a GSW támadójátékába - Wiseman a Pistonsba sem fér be - LBJ már csak időszakosan veheti fel a koronát, és erre megoldás kell a Lakerstől - együtt játszó testvérpárok az NBA történetében - kik átlagolhatnak idén 30 felett? - a rookie scale hosszabbítások értékelése - kik a legjobb 25 év alattiak, és kik a legígéretesebb első-másodévesek? - néhány játékos, aki már nem játszik egy csapatban, de nyomja azok sapkáját - George Gervin könyvéhez mai alteregója, Kevin Durant írt előszót.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus