Hírmorzsák 2023-11-01 (10:15)

Nagy fordítást mutatott be a Spurs, Frank Vogel bírózott. Újabb részletek derültek ki James Harden cseréjéről, a hátvéd már Los Angelesben van. A 76ersnél igyekeznek koncentráltak maradni. Philadelphiában arra a következtetésre juthattak, hogy fenntarthatatlan a Harden-helyzet. A hátvéd az NBA-s jövőjéért játszhat idén. A 76erst várhatóan nem büntetik, amiért ültették Hardent a Bucks ellen. Joel Embiid pénzbüntetést kapott. A Hornets lemondott James Bouknight 2024/25-ös opciójáról. Keon Johnson a Netsnél. Megműtötték Anfernee Simons ujját. Malcolm Brohdon a Klutchnál folytatja. Dominique Wilkins fia a Georgia játékosa lesz.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ma hajnalban 20 pontos hátrányt ledolgozva tudott nyerni a Spurs a Suns otthonában, méghozzá úgy, hogy a mérkőzés során először 1,2 másodperccel a vége előtt kerültek előnybe. A győztes kosarat Keldon Johnson szerezte, miután Tre Jones segítségével sikeresen kivette a labdát Kevin Durant kezéből a Suns alapvonalánál, amiről annyit mondott a Spurs wingje, hogy a legrosszabb esetben is annyi történhetett volna, hogy faultot fújnak és büntetőket dob a Suns. Valamit mindenképpen tenniük kellett, a játékidő pörgött le, és csak arra gondolt, hogy próbálja megszerezni a labdát, majd befejezni. Frank Vogel kijelentette, hogy az ominózus játéknál Durant ellen szabálytalankodtak, karon vágták őt, mielőtt kitépték volna a kezéből a labdát, de a síp néma maradt. Ilyen esetekben mindig igyekeznek a 90 százalékos büntetődobójuk kezébe juttatni a labdát, és ezt meg is tették, de nem jött össze a vége. Durant úgy látta az esetet, hogy a faulttól függetlenül magánál kell tartania ilyen helyzetben a labdát, számított a csapdázásra, de nincs ráhatása arra.

Újabb részletek derültek ki James Harden cseréjéről. Elsőre nem lehetett tudni, hogy a Clippers a saját 2028-as első körös draftjogán túl még milyen első köröst fog bedobni a cserébe, viszont mostanra kiderült, hogy a Thunderrel bartereztek: a Clippers Oklahomából Philadelphiába irányíthatja a Thunder három 2026-os első köröséből a legrosszabbat, cserébe a Thunder jogot szerez arra, hogy kicserélhesse a Clippers 2027-es első körösét a sajátjára.

A csere még nem ment át hivatalosan, de Harden és PJ Tucker is a helyszínen tekintette már meg a Clippers ma hajnali, Magic elleni összecsapását, majd találkoztak Steve Ballmer tulajdonossal és a játékostársakkal is. A várakozások szerint leghamarabb ma délután mehet át a csere ténylegesen, de ha ez megtörténik, akkor sem valószínű, hogy a két érkező pályára kerül majd a holnap esti, Lakers elleni városi rangadón. (Az ESPN vonatkozó cikke nem említette Filip Petrusevet, de ő is Los Angelesbe kerül a cserében – a szerk.)

Nick Nurse-t megkérdezték, hogy miként értesült a csere híréről, és megosztotta, hogy amikor felhívták, mélyen aludt, és csak néhány órával később kelt fel és ment be az irodájába. Tyrese Maxey szerint felkészült a csapatuk erre, és eddig is jó munkát végeztek azzal, hogy a lényegre koncentráljanak, ennek is köszönhetik a jó kezdésüket. Van pár nagyon jó játékosuk, akik koncentráltak és elszántak, hogy megmutassák azt, hogy mire képesek, és van egy edzőjük is, aki ügyel arra, hogy a megfelelő dolgokkal foglalkozzanak. Amikor pályára lépnek, nem számít az, hogy hány emberből áll a csapatuk, mindig készen állnak háborúba menni a másik csapat ellen, és van egy olyan edző és szervezet mögöttük, amelyik hisz bennük, úgyhogy minden nagyszerű.

Adrian Wojnarowski (ESPN) hosszasan beszélt Harden és a 76ers helyzetéről a podcastjében. A szakíró szerint hatalmas nyomás volt amiatt a csapaton, hogy találjanak egy cserét, mert Harden egyéni munkát végzett a csapattal, miközben jó eredményeket értek el. Tyrese Maxey a Hét Játékosa lett a 30 pontos átlagával, Joel Embiid úgy néz ki, mint egy MVP, és a csapat úgy döntött, hogy nem hozhatják ide vissza Hardent. A cserében mindkét csapat kötött kompromisszumokat, a 76ers lemondott Terance Mann játékjogáról, a Clippers pedig egy helyett két első köröst vett bele a megállapodásba. A 76ers most fel fogja mérni a piacot, de nem feltétlenül fognak azonnal lépni, inkább a deadline közelében. Decemberben és januárban több játékos lehet elérhető, mint jelenleg, és várhatóan Daryl Morey megpróbálja felhasználni a most megszerzett draftjogokat.

A 76ers úgy gondolja, hogy elegendő értékük van ahhoz, hogy olyan áron vásároljanak valakit, mint amennyibe Jrue Holiday is került. Legutóbb nem volt kellő ellenértékük ahhoz, hogy őt megszerezzék, de ha a deadline előtt elérhető lesz egy ilyen kaliberű játékos, akkor jó eséllyel indulhatnak érte, legalábbis ezt gondolja a csapat. A Harden-cserével megteremtették annak is a lehetőségét, hogy a nyáron beférjen a sapkájuk alá egy maximum szerződésű játékos akár szabadügynökként, akár egy cserében, és ez az, amit Morey el akart érni. A csapatvezető egy ideig azt gondolta, hogy visszailleszthetik Hardent a keretbe, de a játékos világossá tette a szándékait. Noha az elmúlt napokban a régi csapata körül volt, azt lehetett érezni, hogy ez nem fog sokáig tartani, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elcseréljék.

Wojnarowski azt is elmondta, hogy Harden a saját és a Clippers jövőjéért is játszik. Valószínűleg csak akkor fog újabb szerződést kapni tőlük, ha egyben tartják a keretet jövő nyáron, vagyis ha Kawhi Leonard és Paul George is hosszabbít. Sok bizonyítani valója van, és az sem valószínű, hogy megkapja valaha is azt a pénzt, amiről lemondott akkor, amikor a Rockets vagy a Nets hosszabbítást ajánlott neki. Potenciálisan a 76erstől is kaphatott volna 2-3 évre a maximum környékén, nagyjából 40 millió dollárt évente, de nem akart július 1-ig várni – ehelyett lehívta az opcióját, majd jelezte a csapatnak, hogy cserét akar, méghozzá a Clippershez.

Arról már Chris Haynes (B/R) számolt be, hogy a liga várhatóan nem fogja megbüntetni a 76erst amiatt, hogy a Bucks elleni országos közvetítést kapó mérkőzésükön kiültették Hardent, miközben papíron egészséges volt. Mint ismert, a liga a nyáron hozott új szabályt annak érdekében, hogy a sztárok kevesebb meccset hagyjanak ki, ugyanakkor a 76ers úgy érezte, hogy Hardennek be kell hoznia a lemaradását, mivel nem sokkal a meccs előtt tért csak vissza Philadelphiába 10 napos távollét után, és ezért el sem utaztatták Milwaukee-ba.

Még mindig a 76ers: az NBA bejelentette, hogy Joel Embiid 35,000 dolláros pénzbüntetést kap, amiért többször is obszcén mozdulatokat tett a Trail Blazers elleni megnyert meccsen.

Az előző nap volt az újoncszerződésű játékosok opciólehívási határidejének az utolsó napja, így nem meglepő módon több csapat is lépett. A 76ers Jaden Springer, a Warriors Jonathan Kuminga és Moses Moody, a Bulls Dalen Terry, a Bucks MarJon Beauchamp 2024/25-ös opcióját érvényesítette. A Hornets bejelentette, hogy lehívták Mark Williams 2024/25-ös szezonra vonatkozó opcióját. A közlemény nem tért ki James Bouknight opciójára, és Shams Charania (The Athletic) úgy értesült, hogy nem is hívták le a hátvéd negyedik szezonjára vonatkozó csapatopciót. A Pistons nem tett közzé bejelentést Cade Cunningham, Jalen Duren és Jaden Ivey opciólehívásáról sem, de meglepő lenne, ha nem érvényesítették volna azokat.

Keon Johnson nem maradt sokáig csapat nélkül azt követően, hogy a szezon kezdete előtt szabadlistára került a Sunstól, a Nets megkínálta egy two-way megállapodással a 2021-es draft 21. választottját.

A Trail Blazers közleményben tudatta, hogy Anfernee Simons sikeres műtéten esett át, és körülbelül 6 hét múlva térhet vissza a pályára a hüvelykujj sérüléséből.

A Klutch Sports játékosügynökség bejelentette, hogy innentől kezdve ők képviselik Malcolm Brogdon érdekeit. A hátvéd a szezon előtt került a Trail Blazershez, és még 2 évre 45 millió dollár értékben van szerződése, ráadásul december 1-je előtt csak önmagában cserélhető. Brogdon egyébként kimondottan jól kezdte az új idényt, 4 meccsen 19,3 pontot, 4,3 lepattanót és 4 gólpasszt átlagol csapata hatodik embereként.

Dominique Wilkins fia, Jacob Wilkins bejelentette, hogy a Georgia programjában kezdi meg az egyetemi pályafutását jövő ősszel. A 203 centi magas wing az ESPN rangsorában az 57. helyet foglalja el a 2025-ös osztályon belül, és a fiatal kosaras elmondta, hogy szeretne magának is nevet csinálni, nem csupán Dominique Wilkins fia akar lenni.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Wemby és Holmgren csapata is ronda vereségbe futott bele, keresik az okokat - a Celtics két Heat elleni győzelmének tapasztalatai - Grayson Allen nem Landry Shamet - hogyan építsük fel Coulibalyt Washingtonban? - CP3 kezd beilleszkedni a GSW támadójátékába - Wiseman a Pistonsba sem fér be - LBJ már csak időszakosan veheti fel a koronát, és erre megoldás kell a Lakerstől - együtt játszó testvérpárok az NBA történetében - kik átlagolhatnak idén 30 felett? - a rookie scale hosszabbítások értékelése - kik a legjobb 25 év alattiak, és kik a legígéretesebb első-másodévesek? - néhány játékos, aki már nem játszik egy csapatban, de nyomja azok sapkáját - George Gervin könyvéhez mai alteregója, Kevin Durant írt előszót.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus