Hírmorzsák 2023-11-02 (11:30)

Történelmi meccs a Celticstől. Tucker bemutatkozott a LAC-ben, Harden hétfő este debütálhat. Filip Petrusevet továbbadták a Kingsnek. A LAC szerint Harden meghozza a szükséges áldozatokat a bajnoki címért. A tulajdonosok fellépése is kellett a Harden-cseréhez. Morey elégedett a cserével, nagyjából azt kapták, amit a Boston adott Holiday-ért. Oubre kezdhet a Phillyben. Draymond Green szerint tavaly rossz volt a GSW kémiája, idén minden újra a régi. Lehívták a Pistons fiataljainak opcióit. Carlik Jones a CBA-ben. Több kisebb sérülés is történt: Scoot Henderson, Kispert, Rose, Amen Thompson, Love, Taurean Prince, SGA. Elhunyt a legendás egyetemi edző, Bob Knight. 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ma hajnalban a Boston Celtics 155 ponttal terhelte meg az Indiana Pacers hálóját, végül 155-104-re nyertek Jayson Tatumék. A 155 dobott pont a franchise történetének második legtöbbje, egyedül az 1958-59-es szezonban egy Celtics-Lakers összecsapáson szórtak ennél többet, akkor 173-139-re nyert Red Auerbach csapata, soraiban olyan legendákkal, mint Bill Russell, Bob Cousy, Bill Sharman vagy Tom Heinsohn.  Az 51 pontos differencia a harmadik legnagyobb, 2022-ben a Kings ellen 53, 2018-ban a Bulls ellen 56 ponttal nyertek egy meccset. Derrick White szerint amikor ennyi fegyvered van támadásban, mindenkinek könnyű az élete, Jrue Holiday pedig arról beszélt, hogy jelenleg mindenük megvan: veszélyesek a festékből, középtávolról és a triplavonal mögül is, nagyon nehéz ellenük játszani, mert baseball-nyelven szólva túl sok bázist fednek le egyszerre. A meccs krónikájához tartozik, hogy a Pacers vezére, Tyrese Haliburton bokasérülés miatt hiányzott. 

PJ Tucker már bemutatkozott a Los Angeles Clippersben ma hajnalban (hosszabbítás után vesztett a gárda a városi rivális Lakers ellen), James Harden debütálása azonban még várat magára új csapatában – bár a kispad végén már civilben helyet foglalt, valószínűleg csak jövő héten hétfőn este, a Knicks ellen lép majd először pályára. A cserében érintett fiatal szerb magasember, Filip Petrusev már nem a Clippers játékosa: továbbcserélték a Sacramento Kingshez, némi készpénz társaságában. A Clippers Luka Mitrovic játékjogát kapta meg, aki a 2015-ös drafton az utolsó helyen kelt el és nem valószínű, hogy a már 30 éves játékos valaha átkerül az NBA-be. 

A LAC szakmai elnöke, Lawrence Frank szerint Hardennek tavaly is All-Starnak kellett volna lennie, de így megjárt 10 Gálát, elit képességekkel rendelkezik és egyetlen dolog vezérli: bajnoki címet nyerni a Clippers-szel. Megvannak már az egyéni elismerései, most már valami különleges részesévé akar válni, ami nagyobb nála. Szerinte Harden, Leonard és George is olyan szakaszába jutott a karrierjének, amikorra rengeteg pénzt kerestek, rengeteg egyéni elismerést gyűjtöttek be, most már csak az igazán nagy, közös célokra fókuszálnak. Leonard és George is sok sérüléssel bajlódott az előző években, de amikor játszanak, akkor elsőkörös Hall of Famerek, Harden érkezésével pedig maximalizálni tudják a bajnoki esélyeiket – a menedzsmentnek ez a dolga, és Hardent nagyon komoly erősítésnek tekintik. Tyronn Lue vezetőedző annyit tett hozzá, hogy mindenkinek meg kell hoznia az áldozatokat, de szerinte ez tökéletesen működni fog, mert mindenki egy célért fog dolgozni és mindegy, hogy ki dobja be a kosarat, vagy kinek mennyi perc jut – innentől az ő feladata, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt. 

Ramona Shelbourne (ESPN) arról írt, hogy James Harden poharában az volt az utolsó csepp, amikor pár napja nem engedték fel a csapat repülőgépére, onnantól újra „felcsaptak a lángok” a felek között és eldőlt, hogy a játékos már biztosan nem fog pályára lépni a 76ers színeiben. A Clippers és a 76ers közötti tárgyalások is újraindultak és viszonylag hamar sikerült megegyezésre jutniuk az átigazolásban. Shams Charania (The Athletic) forrásai szerint ehhez nagyban hozzájárult, hogy a két klubtulajdonos, Steve Ballmer és Josh Harris az utóbbi napokban aktív szerepet vállalt a tárgyalásokban, ami nagyon ritka a modern NBA-ben. 

Harden hónapok óta nem beszélt Daryl Morey-val és tervei szerint soha többé nem is fog szóba állni vele. A játékos tanácsadói júniusban úgy vélték, hogy ha Harden lemond a játékosopciójáról, akkor Morey csak 1+1 éves szerződést ajánl, második évre csapatopcióval, miközben a Sixers azt kommunikálta, hogy amint lehetséges, hosszabb távú megállapodást ajánlanak neki - Harden szkeptikusan állt a vezetőség ígéreteihez, így inkább lehívta a játékosopcióját a 2023-24-es szezonra és cserét kért.

A Philadelphia Inquirernek nyilatkozva Daryl Morey azt mondta, hogy elégedett a cserében érkező értékekkel. Júniusban megmondták, hogy mit szeretnének kapni, és miután Jrue Holiday-ért hasonló csomagot adott a Boston, úgy érezték, hogy reális a kérésük – amint azt a Clippers elfogadta, azonnal meg is történt a csere. Vincent Goodwill (Yahoo! Sports) annyit tett hozzá, hogy értesülései szerint Morey még igyekezett volna javítani a végső csomagon, de a tulajdonos jelezte, hogy ez az ajánlat is elég jó, fogadja el – Morey szerint ez nem így történt, ez a megállapodás egy elég sztenderd ügylet volt, ő összerakta, amit kértek tőle, majd a tulajdonosok leokézták, mint a liga majdnem minden komolyabb cseréjénél. A Philadelphia egyébként azt tervezi, hogy PJ Tucker helyét egyelőre a szezont remekül kezdő Kelly Oubre Jr. veszi át. A cserében érkező négy játékos (Marcus Morris, Robert Covington, Nicolas Batum és Kenyon Martin Jr.) szerdán már megjelent a 76ers edzőközpontjában, de nem valószínű, hogy játszanak csütörtök este. 

Ma hajnalban a Warriors vesztésre állt a Kings ellen, de az utolsó másodpercben Klay Thompson tempójával mégis nyerni tudtak 102-101-re. Draymond Green az mondta a lefújást követően, hogy tavaly ócska volt a csapat kémiája, nem okozott örömet bejönni az edzésekre és a meccsekre, most viszont a játékosok 2-3 órával az edzések, meccsek kezdete előtt érkeznek, mert szeretnek egymás társaságában lenni, beszélgetni. Most felnőtteket és profikat lát az öltözőben, a második soruk sokszor jobban játszik, mint az első, ami szerinte azért fontos, mert nem egy csapat 1-5. legfontosabb játékosa nyer bajnoki címet, hanem a 6-10. Steph Curry annyit tett hozzá, hogy ha nem is játszanak minden meccsen tökéletesen, a csapatkohézió, kémia és az egymás iránti bizalom rendben van, Chris Paul és más veteránok érkezésével mindenki személyisége és motivációja illeszkedik a csapatba. 

Tegnap írtunk több játékos opciójának sorsáról, azóta érkezett egy újabb hír. A Detroit Pistons mindhárom fiatalja, Cade Cunningham (negyedik év), illetve Jalen Duren és Jaden Ivey (harmadik év) esetében is lehívta a 2024-25-ös szezonra vonatkozó opciókat.

A világbajnokságon Dél-Szudán színeiben remeklő irányítót, Carlik Jonest az alapszakasz kezdete előtt tette ki keretéből a Chicago Bulls, a hátvéd pedig aláírt egy másik Bullshoz: a CBA-ben szereplő Zheijang Golden Bullshoz. 

Akad sajnos pár sérülés is: Derrick Rose kihagyja a Grizzlies hárommeccses túráját, mivel a bal térdében kisebb fájdalmat érez – leghamarabb november 8-án térhet vissza. Robert Williams III kedd hajnalban, egy back-to-back második felén nem játszott a Portlandben, Chauncey Billups vezetőedző szerint nagyjából az egész szezonban ez lesz, próbálnak nagyon vigyázni a sérülékeny magasemberre. A Blazers újonc irányítója, Scoot Henderson ma hajnalban szenvedett bokasérülést, a második félidőben nem is tudott játszani – egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a probléma. A Wizardsnál a kezdőcenter Daniel Gafford bokasérülés miatt hiányzott, most csatlakozott hozzá a kiscsatár Corey Kispert is. A Miaminál Bam Adebayo visszatérhetett, de Kevin Love nem játszhatott vállproblémák miatt. A Knicksnél RJ Barrett ült ki egy meccset térdfájdalmak miatt, de elvileg nincs komolyabb baja. A Pelicans Brandon Ingram szolgálatait nélkülözte, neki a jobb térde rakoncátlankodik. Shai Gilgeous-Alexander térde is megsérült a Pelicans ellen, de vissza tudott térni. A Houston 1/4-ese, Amen Thompson is bokasérüléssel dőlt ki a Hornets elleni meccsen. A Lakersnél a bemelegítésnél sérült meg Taurean Prince, ezért nem játszott a Clippers elleni városi rangadón.

Végül egy szomorú hír: 83 éves korában elhunyt az Indiana Egyetem legendás vezetőedzője, Bob Knight - már évek óta betegségekkel küzdött, és április óta kórházban ápolták. A játékosként 1960-ban NCAA-bajnoki címet nyerő Knight 1965 és 1971 között a Hadsereg csapatát edzette, innen ered a General (Tábornok) becenév, majd 1971 és 2000 között dolgozott az Indianánál. Itt ötször jutott be a Final Fourba, háromszor (1976, 1981, 1987) bajnoki címet szerzett, 1976-ban ráadásul veretlenül, ami azóta sem jött össze senkinek. 1984-ben ő irányította a Michael Jordan, Patrick Ewing és Chris Mullin fémjelezte olimpiai bajnok Team USA-t, és már 1991-ben beválasztották a Hall of Fame-be. A legendásan hirtelen haragú és a fizikalitástól sem visszariadó Knightot 2000-ben amiatt bocsátotta el az Indiana, mert korábban nyakon ragadta egy játékosát az edzésen. 2001 és 2008 között a Texas Tech Egyetemen fejezte be karrierjét, összességében 902-371-es mérleggel zárt. Leghíresebb tanítványa az 1981-es bajnokcsapat irányítója, Isiah Thomas, de többek között Mike Krzyzewski, Randy Wittman, Mike Woodson, Keith Smart és Lawrence Frank edzői karrierjének elindításában is komoly szerepe volt. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Wemby és Holmgren csapata is ronda vereségbe futott bele, keresik az okokat - a Celtics két Heat elleni győzelmének tapasztalatai - Grayson Allen nem Landry Shamet - hogyan építsük fel Coulibalyt Washingtonban? - CP3 kezd beilleszkedni a GSW támadójátékába - Wiseman a Pistonsba sem fér be - LBJ már csak időszakosan veheti fel a koronát, és erre megoldás kell a Lakerstől - együtt játszó testvérpárok az NBA történetében - kik átlagolhatnak idén 30 felett? - a rookie scale hosszabbítások értékelése - kik a legjobb 25 év alattiak, és kik a legígéretesebb első-másodévesek? - néhány játékos, aki már nem játszik egy csapatban, de nyomja azok sapkáját - George Gervin könyvéhez mai alteregója, Kevin Durant írt előszót.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus