Hírmorzsák 2023-11-11 (11:15)

Robert Williams III befejezte a szezont. Több csapat is azzal kalkulál, hogy a Bulls az újjáépítés mellett dönt a szezon során. Jameer Nelson lett a 76ers fiókcsapatának GM-je. Scoot Hendersonra még további két hét kihagyás vár. Kentavious Caldwell-Pope komoly célokért küzd idén. Chris Paul kezd beleszokni új szerepébe. Tobias Harris csapata mélységét méltatta, Nick Nurse bízik Marcus Morrisban. John Wall továbbra sem tett le arról, hogy visszatér az NBA-be.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Adrian Wojnarowski (ESPN) megerősítette, hogy Robert Williams III újabb sérülése ismét komolyabbnak tűnik, a Portland centerének sérült térdét műtéti beavatkozással kell helyreállítani, a felépülési idő pedig az egész szezont igénybe veszi, a csapat már azt is bejelentette, hogy nem látjuk már idén pályán a játékost. Williams III csapata Grizzlies elleni összecsapásán szenvedett térdsérülést, a beavatkozás a tervek szerint már a jövő hét elején megtörténhet, ezt követően kezdődik meg a rehabilitáció. A hírek szerint az orvosi stáb két opciót ajánlott fel a játékosnak: az egyik lehetőség az volt, hogy a térdet csak kitisztítják, ami kb. 2-3 hónapos kihagyással járt volna, a másik pedig a műtéti beavatkozás, amelynek során a sérült testrész csontjait és szalagrendszerét is helyrehozzák. Williams végül utóbbit választotta, még annak árán is, hogy a szezonban már biztosan nem léphet pályára. Érdekesség, hogy a játékos nem először szenvedett ehhez hasonló sérülést, 2022-ben a meniszkusza szakadt el a térdében, akkor az offszezonban várt rá egy térdműtét és a 2022-23-as szezon nagy részét ki kellett hagynia. A Portland bejelentése alapján Williams a következő szezonra remélhetőleg teljes mértékben fel fog épülni.

Brian Windhorst (ESPN) számolt be arról, hogy a Chicago Bulls (újabb) középszerű szezonkezdésének hatására már egyre több csapat készül ajánlatot tenni a gárda két legjobb játékosáért, Zach LaVine-ért és DeMar DeRozanért. Windhorst szerint számosjátékosmegfigyelő utazik rendszeresen a Bulls mérkőzéseire az említett játékosok miatt, mivel azt feltételezik, hogy ha így folytatódik a chicagói csapat szezonja, akkor előbb-utóbb az idény során a robbantás mellett dönt a vezetőség. LaVine cseréjéről leginkább a Sixers és Harden kapcsán lehetett olvasni korábban, viszont mivel az irányító egyértelműen a Clippersbe szeretett volna igazolni, így a tárgyalások idő előtt elhaltak a csapatok között. A legfrissebb hírek szerint DeRozan és a Bulls pedig egyre távolodnak a szerződéshosszabbítástól – a veterán játékos szerződése az idény végén lejár és ha nem sikerül megállapodniuk a feleknek, akkor szabadügynökké válik, érthető módon tehát még ez előtt szeretné őt értékre váltani a Bulls. Érdekes kérdés még az is, hogy mi lesz Nikola Vucevic sorsa, hogy a két játékos távozásával vele mi a célja a vezetőségnek. Tekintve, hogy DeRozan már 34, Vucevic pedig 33 éves, így könnyen elképzelhető, hogy értük már nem kap akkora ellenértéket a csapat, mint amennyit feladott a megszerzésükért – LaVine viszont még csak 28 éves, reménykedik a csapat abban, hogy érte még egy nagyobb csomagot kaphat egy esetleges rebuild során. A Chicago Bulls jelenleg 3-6-os mérleggel Kelet tizenharmadik helyét foglalja el.

Szintén Wojnarowski (ESPN) számolt be arról is, hogy a korábbi NBA-All-Star, 2009-ben a Magic-kel a döntőt is megjáró Jameer Nelson lett a Philadelphia 76ers fiókcsapatának, a G-League-es Delaware Blue Coats gárdájának az általános igazgatója. Nelson ezt megelőzően segéd-GM volt az egyesületnél, emellett pedig a 76ers egyik scout-pozícióját is ő töltötte be, most a tartalékcsapat játékosmozgásaiért és egyéb döntéshozatalaiért lesz elsőszámú felelős.

Scoot Hendersonnak még legalább két hetet kell kihagynia bokasérülése miatt, ezt Shams Charania (The Athletic) közölte. Az idei draft harmadik választottjának még egy Pistons elleni mérkőzés során fordult ki a bokája, közel másfél hete nem láttuk pályán – most a legfrissebb hírek szerint még további két hétre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen fel tudjon épülni. A Blazers egyébként nagyon nincs könnyű helyzetben, Anfernee Simons már jó pár hete sérült, az újonc Henderson mellett pedig legutóbb Malcolm Brogdon is kivált, Robert Williams III pedig már nem is léphet pályára ebben az idényben – nem ördögtől való az a feltételezés sem, hogy a Portland már az alapszakasz legelején bekapcsolja a totális tank-módot (ha még eddig nem lett volna egyértelmű).

Kentavious Caldwell-Pope-nak magas elvárásai vannak önmagával szemben a védekezését illetően, több célt is kitűzött maga elé erre a szezonra, erről Vinny Bendetto (Denver Gazette) tudósított. Caldwell-Pope a liga egyik legjobb perimétervédője, játékának legnagyobb erénye kinti védekezése, azonban ezt még semmilyen díjjal nem jutalmazta a liga a szezonjait követően – ezen szeretne változtatni most a játékos. Saját elmondása alapján egyetlen egyéni célja van ebben az idényben, az pedig nem más, mint hogy a legjobb öt védő közé válassza őt az alapszakaszt követően a liga, nem titkolja, hogy az All-Defensive First Team tagja szeretne lenni. Ennél persze még jobb lenne, ha egyenesen az Év Védőjének választanák a szezon végén, természetesen ezért mindent megtesz, de ha ez alacsony poszton nem sikerülne neki (az esetek többségében magasemberek kapják ezt a díjat – a szerk.), akkor mindenképpen ott szeretne lenni a legjobb védőötösben. Caldwell-Pope és a Nuggets 8-1-es mérleggel vezeti Nyugatot, nagyon magabiztosan kezdte a címvédő a szezont, legutóbb a Golden State Warriorst is legyőzte, ahol a veterán játékos egyébként remekül oldotta meg Steph Curry limitálását – a GSW sztárja csupán 6/17-es mezőnymutatóval végzett a mérkőzésen. Érdekesség, hogy Caldwell-Pope védekezését szintén egy korábbi Warriors elleni mérkőzés helyezte fel az NBA radarjára: 2015-ben, másodévesként még a Pistons játékosaként lépett pályára a csúcson lévő Dubs ellen, ekkor Curry-t csupán kilenc ponton és 4/15-ös dobásmutatón tudta tartani, ekkor kezdődött az ő védekezésének elismerése ligaszerte, ez pedig a mai napig is tart.

Több csapat is lassabban kezdte a szezont, mint azt előzetesen vártuk volna, közéjük tartozik a Los Angeles Lakers is, akik egyelőre sérülések miatt nem igazán tudják kihasználni egyébként rendkívüli mélységüket. A nyugati csapat ma hajnalban a Suns ellen vívott rangadót, ezt meg is nyerték LeBron Jamesék, így 4-5-re javították mérlegüket – a mérkőzés előtt a legmeglepőbb talán az volt, hogy a szezont kissé rozsdásan kezdő Austin Reaves helyét Cam Reddish vette át a kezdőcsapatban. Az elsősorban védekezéséről ismert játékos ezt remekül meg is hálálta, 5/8 bedobott triplával jutott el 17 pontig, nagy szerepe volt a győzelem megszerzésében. Szintén a mérkőzéshez tartozik, hogy az első negyedben LeBron James aggasztóan kapott oda a térdéhez egy betörés után, a pontrekordert le is kellett cserélni, a negyed hátralevő részében nem is tért már vissza a pályára. Nagy baj azonban szerencsére nem történt, a második negyedben már visszatért és totális dominanciát mutatott be az egész mérkőzésen – végül 32 pontjával, 11 lepattanójával és 6 gólpasszával vezette sikerre csapatát és szerzett újra győzelmet zsinórban három vereség után. A mérkőzés krónikájához az is hozzátartozik, hogy Anthony Davis egy kihagyott meccs után visszatérhetett a csapatba, ő azonban nem fogott ki túl jó napot, 18 pontját 14 rádobásból szerezte, de csapata így is kulcsfontosságú győzelmet tudott szerezni Duranték ellen.

Logan Murdock (The Ringer) Chris Paullal készített interjút, aki elmondta, hogy egyelőre kissé szokatlan számára, hogy kvázi hatodik emberként számít rá a Warriors, eddig mind a 17 szezonjában kezdőként számítottak rá a csapatai, de ezt abszolút elfogadta és tisztában van azzal, hogy ez a csapat érdekeit szolgálja. Egyelőre még dolgozik azon, hogy hogyan tudna a leghatékonyabban segíteni a GSW-nek, igyekszik próbálgatni dolgokat a társaival, de kihangsúlyozta, hogy ez a egy folyamat, ami idővel be fog érni és biztos abban, hogy egyre komfortosabban fog mozogni. Paul igazán nagy jelentőségét Steph Curry is elárulta, a sztár szerint Paul stabilitást hozott a csapatba (a tavalyi szinte mérgező öltözői hangulat már bőven a múlté – a szerk.) és kosárlabda-IQ-jával képes összekötni a csapat minden részét egymással – legyen szó kezdőkről vagy cserékről, a pályán és a pályán kívül is könnyen összhangba hozza a társakat egymással CP3. Chris Paul a nyáron érkezett a GSW-hez, a 2024-25-ös szerződése azonban egyelőre nem garantált, így a jövője bizonytalan a klubnál, bár remek első benyomást keltett San Franciscóban, Draymond Green sérüléséig a kezdőcsapatban is remekül mozgott, ezt követően viszont a kispadon kezd és láthatóan ez sem zavarja: 38 évesen is képes hozni a tőle elvárt veterán vezér szerepet még egy olyan helyzetben is, amiben korábban sosem volt.

Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) hívta fel a figyelmet arra, hogy a Harden-cserét követően a 76ers a liga egyik legmélyebb és legsokoldalúbb csapata lett, Nick Nurse-szel pedig egy merőben más hangulat jellemző a csapaton belül, mint a korábbi években. A minőségi mélységről már Tobias Harris is beszélt, aki elmondta, hogy Embiiddel és Maxey-vel is egyetérttettek abban, hogy az edzéseken három egymás ellen bizonyító ötösük tizenöt játékosának szinte mindegyike bármely NBA-csapat aktív rotációjában szerepet kaphatna. A Hardenért érkező veterán wingek szerepe is fontos lehet a szezonban, különösen majd a rájátszásban lehet Batum, Covington és Morris keménységére és rutinjára számítani. Előbbi kettő a Boston elleni rangadó során is fontos perceket kapott, sőt, a francia játékosnak a meccset befejező ötösben is helye volt a szoros végjátékban, tapasztalatára nagy szükség volt a győzelemhez. Nick Nurse az egyik sajtótájékoztatón beszélt Marcus Morris szerepéről, ahol elmondta, hogy bár még csak hat percet tudott adni a veterán csatárnak, de azzal számol, hogy egyre jobb formába kerül és nagyobb szerepet szánhat majd neki a rotációban, különösen az alapszakasz előrehaladtával és a playoffban.

John Wall továbbra is új NBA-csapatot keres magának, erről maga a játékos beszélt egy melbourne-i látogatása során. Arról már korábban is írtunk, hogy a korábbi All-Star legszívesebben Bradley Bealhez és a Phoenix Sunshoz csatlakozna, most arról beszélt, hogy a játékot továbbra is nagyon szereti, minden reggel edzéssel indítja a napot és küzd azért, hogy újra csapatot találjon magának. Wall azt is elmondta, hogy amíg érez magában elhivatottságot és vágyat arra, hogy az NBA-ben játsszon, addig biztosan minden nap ezért fog küzdeni. Most viszont türelmesnek kell lennie és dolgoznia kell azon, hogy bármikor készen álljon, ha kap egy megkeresést. A korábbi Washington-játékos számára egyébként nem ismeretlen az NBA-ben való visszatérés: a 2019-20-as szezon teljes egészét ki kellett hagyni achilles-sérülése miatt, az ezt követő szezonban Houstonban folytathatta pályafutását. Ezután viszont megromlott a viszonya a franchise-zal, a 2021-22-es idényben ismét nem láthattuk a pályán emiatt, utána viszont a Clippers dobott neki mentőövet a tavalyi szezonban – most az irányító ismét a ligán kívül találta magát és várja a visszatérés lehetőségét.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Így teltek a 10 legnagyobb átigazolás mézeshetei – 5 újonc, akiket nem feltétlenül vártak All-Rookie-ba, de oda tartanak – Wemby MSG-s debütálása inkább csalódás volt – a 2024-es draft Top25-ös rangsora – honnan ered a „too small” ünneplés? – Alex Caruso lassan Év Védője szinten – egy fontos szám, amiért úgy érezheti a Lakers, hogy ellene fújnak a bírók – a csapatoknál hol kellene kellene változtatni a kezdőötösökön? – hogyan tud együtt játszani Scottie Barnes és Pascal Siakam? – Curry és Durant hihetetlen teljesítményt nyújt 35 felett – Mikal Bridges a liga Vasembere – wingbőség a Philly-nél – a Hawks támadásban komoly szintet lépett tavalyhoz képest – Anthony Edwards egyre jobb kapitánynak tűnik – Devin Booker passzai alapján már irányító – továbbra is az eladott labdák Jaylen Brown Achilles-sarka.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus