Hírmorzsák 2023-11-22 (9:00)

Szezonközi Torna: továbbjutott a Pacers és a Lakers is. Kevin Durant előrébb lépett a pontlistán. Cam Reddish megsérült. Jaden McDaniels 2-3 hetet hagyhat ki. Kelly Oubre Jr. ismét edzésben. Monte Morris még 6-8 hetet hagyhat ki, Bojan Bogdanovic kontakttal együtt edzhet már. Jól halad CJ McCollum és Larry Nance Jr. felépülése is. Malcolm Brogdon visszatért. James Dolan lemondott az NBA Igazgatótanácsában betöltött posztjairól. Ja Morant barátját már nem vádolják bántalmazással. Az Amazon a rájátszásra is közvetítési jogot szerezne. Elárverezték Victor Wembanyama NBA-s bemutatkozásakor viselt mezét.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ma hajnalban öt mérkőzéssel folytatódott az NBA Szezonközi Tornája, és két csoportban is eldőlt az első hely sorsa. A Pacers harmadik meccsét is megnyerte a keleti „A” csoportban, és hiába érhetné még őket utol a Cavaliers, az egymás elleni eredmény nekik kedvez, így biztosan ott lesznek a kieséses szakaszban. A Hawks ellen egy ritkán látható pontgazdag meccset játszottak, 157-152-re nyertek, ezzel az NBA történetében hetedszer fordult elő, hogy egy meccsen mindkét csapat elérje a rendes játékidőben a 150 pontot. Tyrese Haliburton elmondta, hogy izgatottak a továbbjutás miatt, ők tették ezt meg első csapatként, és készen állnak a folytatásra. Lesz még pár meccsük a negyeddöntőkig, úgyhogy először azzal akarnak foglalkozni, ami előttük áll, de meg akarják nyerni a tornát, az fantasztikus lenne.

Nem kellett sokáig várni arra sem, hogy meglegyen a második továbbjutó is a csoportkörből, a nyugati „A” csoportban ugyanis a Lakers negyedszer is nyerni tudott, 131-99-re intézték el a Jazzt, és 4-0-s mérlegükkel azt is bebiztosították, hogy a negyeddöntőben Los Angelesben léphetnek pályára. Darvin Ham ennek a fontosságát emelte ki a találkozó után, mondván hiába vannak országszerte jó szállások, rengeteget jelent az, hogy a saját ágyukban aludhatnak, a saját környezetükben készülhetnek erre a meccsre, és nem kell utazniuk, mert ez segíti őket abban, hogy jobb ritmusban játsszanak. Az is sokat jelent majd nekik, hogy a saját szurkolóik előtt játszhatnak. Az edző azt is megjegyezte, hogy a Jazz elleni nem csupán egy meccs volt az alapszakaszból, a játékosok tudták, hogy mi forog kockán. Nagyon vonzó a díjazás, a játékosok pedig nem csupán kedvelik, de szeretik a pénzt, óriási ösztönző ez.

LeBron Jamesnek már csak 5 pont hiányzott ahhoz, hogy elérje a 39,000 pontos határt az NBA pontlistáján, és ezt sikerült is megugrania, 17 pontig jutott. Kevin Durant egy előzést mutatott be ma hajnalban, a Suns és a Trail Blazers összecsapása előtt 14 pontra volt attól, hogy fellépjen a pontlista 11. helyére és megelőzze Elvin Hayest, ezt már az első negyedben teljesítette. Durant 27,331 pontnál tart pályafutása során, és hamarosan ismét előzhet, a 10. Moses Malone 27,409 pontig jutott az NBA-ben. KD erről elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés a számára, hogy ilyen kiválóságok között lehet, mert ők állították fel a mércét, ők tették azzá az NBA-t, ami az manapság.

A Lakers-Jazz krónikájához tartozik, hogy Cam Reddish a találkozó elején ágyéksérülést szenvedett, ami után nem tudta folytatni a játékot – állapotát a mai nap folyamán vizsgálják majd felül, azt követően derülhet ki, hogy mennyire súlyos a sérülés. A Timberwolves bejelentette, hogy az MRI egyes fokozatú bokaficamot állapított meg Jaden McDaniels jobb lábában, emiatt hozzávetőlegesen 2-3 hetet ki kell hagynia, az állapotát pedig egy hét múlva vizsgálják felül legközelebb. Kelly Oubre Jr. hétfőn már a pályán készült a 76ersnél, az ő állapotát egy hét múlva vizsgálják felül, és Nick Nurse el is mondta, hogy akár már valamikor a jövőhéten visszatérhet, ha addig minden jól megy.

A Pistonsnál Monte Morris változatlanul a jobb oldali négyfejű csuklyásizmával bajlódik, emiatt PRP-kezelésnek is alá kellett vetni, és legközelebb 6-8 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Jó hírek is érkeztek Detroitból, a vádlisérüléséből felépülőben lévő Bojan Bogdanovic elkezdhetett már kontakttal együtt is edzeni, valamikor a héten Jalen Duren is edzésbe állhat, míg Isaiah Livers tegnap hajnalban megkezdhette a szezont. A Pelicansnál CJ McCollum (légmell, bordatörés) és Larry Nance Jr. (bordatörés) is jó irányba halad Willie Green elmondása alapján, mindketten részt tudtak venni a csapat tegnapi edzésén. McCollum már csak arra vár, hogy megkapja a visszatérésre az engedélyt a pulmonológusától, erre várhatóan hamarosan sor fog kerülni, míg Nance státusza már a ma esti meccsük előtt is „kérdéses”.

Tegnap már írtunk arról, hogy a Trail Blazersnél Malcolm Brogdon és Scoot Henderson is közelít a visszatéréshez, és előbbi ma hajnalban már pályára is lépett, 25 perc alatt 19 pontot és 5 gólpasszt ért el a Suns ellen 120-107-re elveszített találkozón. Hendersont ezzel párhuzamosan leküldték a G Ligába, hogy extra edzéslehetőséghez jusson.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról értesült, hogy James Dolan még a nyáron lemondott az NBA Igazgatótanácsán belüli bizottságokban lévő tisztségeiről, és már egyáltalán nem vesz részt azoknak a megbeszélésein. Júliusban Dolan egy körüzenetet juttatott el a másik 29 tulajdonoshoz, illetve Adam Silver komisszárhoz, amiben közölte, hogy érzése szerint az NBA-nek nincs szüksége és nem is akarja hallani az ő véleményét. Reméli, hogy a Knicks a többi csapattal egyenlőként lesz kezelve, de ahogyan mindenki tudja, nagyon elfoglalt az MSG vállalati csoport körüli tevékenységeivel, és arra a területre kell irányítania az idejét, ahol a leginkább produktív tud lenni. Dolan távozását két olyan szavazás előzte meg, amiknél mindenki más vele ellentétes oldalon állt, a Hornets adásvételére és a San Franciscó-i WNBA-s csapatra is nemmel voksolt a Knicks tulajdonosa – korábban egyébként többször is kritizálta Silver munkáját, főleg a bevételelosztási rendszer nem tetszett neki, mert szerinte a nagyobb piacoknak nagyobb összeget kellene kapniuk. A Knicks ettől függetlenül megtartja a szavazati jogát az NBA Igazgatótanácsában, de innentől fogva a csapat főtanácsosa, Jamaal Lesane képviseli őket személyesen. Mindez azon tegnapi hír fényében különösen érdekes, hogy a Knicks és a Raptors közti jogi csatározás legújabb fejleményeként a New York-iak egy bírósági beadványban kérték azt, hogy Silver ne tölthesse be a döntőbíró szerepét az ügyben.

Ja Morant ügyében a legújabb fejlemény, hogy a kosaras közeli barátját, Davonte Pack-et nem fogják megvádolni azzal, hogy erőszakot alkalmazott volna azon a batárságosnak induló kosaras meccsen, amin a vádak szerint Morant megütött egy tinédzsert 2022 nyarán.

Korábban többször is lehetett arról hallani, hogy több streamingszolgáltató, így az Amazon is beszállna az NBA közvetítésébe az új médiamegállapodás megkötésekor, és a vállalat részéről Jay Marine elmondta egy podcastben, hogy nem csupán az alapszakaszra, hanem a rájátszásra is szeretnének közvetítési jogot szerezni. Az NBA az egyik legnagyobb liga a világon, és az embereket érdekli is. Azokat a kérdéseket kell megvizsgálni, hogy a Prime előfizetőit érdekli-e az NBA, fontos-e nekik, és értékesebbé teheti-e az előfizetésüket, és szerinte ezekre mind igen a válasz.

Elárverezték azt a mezt, amit Victor Wembanyama az NBA-s bemutatkozása során viselt a Mavericks elleni összecsapás második félidejében. Előzetesen arra számítottak, hogy valahol 80,000 és 120,000 dollár között kelhet el a sportrelikvia, végül azonban 762,000 dollár lett a leütési ár. Ugyanezen az aukción elkelt Brandon Miller és Scoot Henderson első meccsén viselt meze is, előbbiért 27,940, utóbbiért 19,050 dollárt kellett fizetni. Wembanyama-relikviáért ezt megelőzően akkor adtak a legtöbbet, amikor a nyári ligás bemutatkozásán viselt mezét árverezték el, azért 62,000 dollárt fizettek.

Legfrissebb hírlevelünkből: Alperen Sengün lassan levetkőzi a Diszkont Jokics becenevet – Duncan Robinson játéka átalakult – a Rockets felemelkedése és a Pistons szenvedése – Edwards játéka a legletisztultabb a ligában? – 12 játékos, aki muszáj (?) követni – Ki eddig a szezon, illetve a szezonközi torna MVP-je? – ki hogyan teljesít pozitív mérlegű csapatok ellen? – Jimmy Butler megváltoztatja a játékot azzal, hogy minden másra koncentrál – Vogel a támadások mellett tette le a voksát – Nick Nurse egyetlen figurával verte meg az Atlantát – Jaime Jaquez Jr. bérelt helye a negyedik negyedes felállásokban – heti cipőgyűjtemény – Draymond Green fojtófogása a humortörténelem része lett.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus