Hírmorzsák 2023-11-23 (10:00)

Popovich felszólította a Spurs közönségét, hogy ne pfújolják Leonardöt. Scott Foster kiállította Chris Pault phoenixi visszatérése alkalmából. Tatum betegen játszott a Bucks ellen. Jrue Holiday nem haragszik a Bucksra, de örül, hogy legyőzheti őket. Vitába keveredett Giannis és Adrian Griffin. Embiid, Adebayo, Mitchell és LaVine is kihagyta a legutóbbi játéknapot. Lively deréksérülést szedett össze. Oubre, Cam Thomas és Simmons hamarosan visszatérhet, Scoot Henderson már újra pályán. Jonathan Isaac egyre nagyobb hatással van a Magic védekezésére. Kyle Lowry-nál átszakadt egy gát. Tatum a szezon előtt összehívta a Celtics másik öt legfontosabb játékosát. Tőkealap is beszállhat a Minnesotába. Cuban szerint nem lényeges, hogy a tévében többen nézik az amerikaifocit, a közösségi médiában már arat az NBA. 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ma hajnalban a Clippers San Antonióban játszott, és a hazai közönség folyamatosan kifütyülte Kawhi Leonardöt. A félidő előtt nem sokkal Leonard két büntetője között Gregg Popovich ment oda a zsűriasztalhoz, elkérte a mikrofont és határozottan megkérte a közönséget, hogy fejezzék be a boo-zást, mert ők nem ilyenek. Leonard annyit mondott erről, hogy mivel nem Spurs-mezben játszik, ezért valószínűleg egész karrierje alatt kifütyülik itt, ugyanakkor a Spurs-drukkerek az egyik legjobbak a ligában. Amikor éppen nem kosarazik San Antonióban, az emberek nagyon kedvesek vele az utcán és az éttermekben. Az ellenféltől Jeremy Sochan nyilatkozott, aki nagyra tartja, amit Popovich tett, mert bár a pfújolás a játék része, de Leonard annyit tett ezért a franchise-ért, hogy nem kellene ilyen tiszteletlennek lenni vele szemben, nem érdemli meg. Pops a maga sajátos stílusában annyit mondott a meccs után, hogy csak azért beszélt a közönséghez, mert nem akarta, hogy tovább bökdössék a medvét... 

Egy másik “régi kapcsolat” is előkerült. Chris Paul új csapata, a Warriors korábbi sikerei színhelyére, Phoenixbe látogatott, ami alapvetően jó hangulatban telt, azonban a nagyszünet előtt nem sokkal Paul szóváltásba keveredett nemezisével, Scott Foster játékvezetővel, aki nem volt szívbajos és rádobott két technikait, így az irányító mehetett is zuhanyozni. Az eset után Steve Kerr is kapott egy technikait, majd a félidei szünetre vonulás alatt is vitatkoztak a játékvezetővel. Foster később egyébként a túloldalon Kevin Durantnek is adott egy technikait. 

Ma hajnalban a Boston Celtics a Milwaukee Bucksot fogadta, és bár a negyedik negyedben fel tudott zárkózni a Bucks, a Celtics otthon tartotta a győzelmet. A mérkőzés után derült ki, hogy Jayson Tatum influenzásan is vállalta a játékot, így hozott 23 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát. Kristaps Porzingis szerint érezhető volt a csarnok hangulatán, hogy itt kelet két legjobb csapata találkozik, míg Damian Lillard szerint borzalmasan kezdték a meccset, a Boston megérdemelten húzott el több, mint 20 ponttal, ugyanakkor dicsérte azt, ahogy vissza tudtak zárkózni a végén - hozzátette, hogy a győztes állhat a keleti első helyre, ami jelenleg nagyjából semmit nem jelent.

A meccs másik pikantériáját Jrue Holiday adta, aki tavaly még a Milwaukee-t erősítette - a hátvéd annyit mondott a meccs előtt, hogy a Bucks megkapta, amit akart Lillard személyében, nem haragudhat rájuk, ugyanakkor a legjobb helyre került, hogy legyőzhesse őket, szóval nem panaszkodik. Rá jellemző szerénységgel annyit tett hozzá, hogy a Bucks elleni meccsek nincsenek bekarikázva a naptárában és nem miatta érdekes a párharc, hanem mert két kiváló csapat küzd.

A meccs krónikájához tartozik, hogy egy lecserélésnél elég heves vitába keveredett Giannis Antetokounmpo és a vezetőedző Adrian Griffin. A mester szerint nem történt semmi különös, Giannis még maradni akart a pályán, ő viszont úgy érezte, hogy le kell cserélnie pár pillanatra, hogy levegőt kaphasson - rögtön mondta neki, hogy gyorsan fújja ki magát, mert a a következő játéknál megy is vissza. Giannis egyébként nem ment a padra, a zsűriasztalon ülve beszélt Griffinnel, majd a következő játékmegszakításnál vissza is térhetett a pályára. 

A Wolves-76ers mérkőzésen nem lépett pályára Joel Embiid, miután csípőfájdalmak jöttek elő nála. Nick Nurse vezetőedző szerint a center kisebb fájdalmat érzett, és ez nekik elég, hogy ne kockáztassanak - várhatóan nem kell sokat kihagynia, talán már a november 25-ei, Thunder elleni meccsen játszhat. A Heat és a Cavs ma hajnali találkozójáról két sztár is hiányzott: Bam Adebayónak is a csípője fáj (a legutóbbi meccsen esett rá), a tegnap reggeli dobóedzésen is érezte a problémát, míg Donovan Mitchellnek a combhajlítója rakoncátlankodik, zsinórban negyedszer mulasztott meccset miatta. A Memphis újabb játékost vesztett el: Jake LaRavia legalább 2-3 hetet kénytelen kihagyni egy szemsérülés miatt. A Hornets PJ Washington nélkül győzte le a Washingtont, a magasembernek a bemelegítésnél fájdult meg a lába. Zach LaVine is kihagyta a Thunder-Bulls meccset, a hátvéd is lábfájdalmak miatt hiányzott. A Dallas újonc centerét, Dereck Lively II-t a Lakers-Mavericks harmadik negyedében kellett betámogatni az öltözőbe, miután nagyot esett a derekára. 

Ben Simmons a derekában becsípődött ideg miatt még legalább egy hetet kihagy, de szerencsére a kezelések használtak és már könnyített munkát végezhetett. A Nets talán legjobb formában lévő játékosa, Cam Thomas már a jövő héten visszatérhet - a hátvéd november 8-án szedett össze egy komolyabb bokasérülést, de már szinte minden gyakorlatot meg tud csinálni. A Philly-nél annak örülhetnek, hogy Kelly Oubre Jr. hétfőn már a pályán edzhetett, és Nick Nurse szerint van rá esély, hogy már jövő héten visszatérhet. A Rockets 1/4-ese, Amen Thompson súlyos bokasérülésből lábadozik, várhatóan egy-két múlva térhet vissza. A bokasérülés miatt kilenc mérkőzésről hiányzó 1/3-as Scoot Henderson már vissza is tért - egyelőre a padról szállt be, 7 gólpassz mellett 1/7-tel dobott mezőnyből, de a Portland nyerni tudott a Jazz ellen. Devin Vassell is visszatért, a Spurs egyik vezére 18 pontot dobott a Clippersnek. 

Volt egy kisebb váltás a Portlandnél: a Blazers felbontotta Jamaree Bouyea two-way szerződését, helyére Ibou Badjit igazolták le. 

Jonathan Isaac nemrég közel négy év után lépett pályára egy back-to-back mindkét felén, és elmondta, hogy egyre jobban “visszajönnek a lábai”, aminek köszönhetően bátrabban futhat és ugorhat. Az Orlandónál nagyon vigyáznak rá, mindössze 13.7 percet kap átlagban, viszont ennyi idő alatt is 1.4 blokkot és 1.0 labdaszerzést jegyez - társa, Gary Harris szerint Isaac a védelmük oszlopa, és ha mindenki visszatér sérüléséből, akkor hátul egy kifejezetten ijesztő társaságot alkothatnak. Jason Beede (Orlando Sentinel) kiemelte, hogy 100 támadásra vetítve 106.4 pontot kap a Magic, amivel ligaelső, ugyanakkor ha Isaac a pályán van, még ez a mutató is 94.0-ra javul. 

A Magic ma hajnalban pontzáporos meccsen nyert a címvédő Nuggets ellen, és bár Michael Malone dicsérte ellenfelüket, szerinte ezt a meccset be kellett volna húznia a Denvernek. Nikola Jokics be is vágott 15 pontot csak a negyedik negyedben, azonban mindegyiket a festékből vagy büntetőből szerezte. Paolo Banchero elmondta, hogy el akarták venni tőle a periméter-játékát - nyilván annyira jó játékos, hogy szinte bármit megtehet, de nem akarták, hogy leüsse a labdát, rá kelljen segíteni, aztán KCP és MPJ dobálja az üres hármasokat a passzaiból. 

A szezonban eddig gyenge számokat hozó Kyle Lowry-nál kiszakadt a zsák, a Cavs ellen 7 hármast termelt a Miami veteránja. Elmondta, hogy az utóbbi 10 meccsen igyekezett felgyorsítani saját magát, mert a Miami játékának egyik fontos része a tempó és ezáltal az ellenfelek kizökkentése. Erik Spoelstra vezetőedző is azt emelte ki, hogy arra az agresszívebb Lowry-ra van szükségük, akit ma láthattunk. A Heat örömébe vegyült némi bánat is, Dru Smith térdsérülést szedett össze, miután megcsúszott a parketten - Spoelstra szerint csoda, hogy csak egy játékosuk sérült meg, a padló egyes részei nem igazán tűntek játékra alkalmasnak. 

Tim Bontemps (ESPN) írta meg, hogy Jayson Tatum a szezon előtt külön mítinget szervezett a Celtics “hat kezdőjátékosának”: Tatum mellett Jaylen Brown, Kristaps Porzingis, Jrue Holiday, Al Horford és Derrick White vett részt a megbeszélésen - sem edzők, sem más csapattársak nem voltak jelen. Tatum elmondta, hogy tisztázni akarta a helyzetet és megbeszélni a többiekkel, hogy öt hely van a pályán, egyikük nem fog kezdeni és egyikük nem lesz ott a meccseket befejező ötösben, és ezzel kapcsolatban szerette volna megismerni a többiek véleményét, érzéseit. Ő és Brown általában benne van a nyitó-záró ötösökben, de például Porzingis és Horford közül az egyik szinte biztosan nem - egy komolyabb megbeszélést akart, és nem azt, hogy mindenki gyorsan rávágja, hogy “persze, mindegy”, aztán amikor meccseket vesztenek, előjöjjön ez a probléma. 

Alex Rodriguez és Marc Lore több részletben vásárolja meg a Timberwolves többségi tulajdonjogát, azonban a legutolsó részlet kifizetését korábban Glen Taylor jelenlegi többségi tulajdonossal együtt közös megegyezéssel későbbre tolták. Jelenleg 40%-ban tulajdonolják a csapatot, és jövő márciusban lesz esedékes a következő 40% - Taylor ezt követően megtart 20%-ot, de az új tulajok elővásárlási jogot kapnak, ha el szeretné adni. Rodriguez és Lore most kicsit kifutott a pénzből, ezért be akarnak vonni egy magán pénzügyialap-kezelőt új kisebb tulajdonosnak - a Carlyle Group egy kisebb tulajdonrészt kap a tervek szerint. 

Matt Barnes és Stephen Jackson All The Smoke podcastjében Mark Cuban arról beszélt, hogy bár az NFL tévés nézettsége továbbra is jóval magasabb, mint az NBA-é, a közösségi médiában már fordított a helyzet, és az egész generációs hátterű. A fiatalok már a közösségi médiában követik az NBA-t, a tulajdonosi tanácsban is azt hangoztatja, hogy minél inkább nyitni kell a TikTok, YouTube és Instagram felé. A tévés nézettség jelentős részét a 65, 70, 75 éves nézők jelentik, akik már nincsenek jelen a közösségi médiában, és szerinte az NBA jobban dominálja az NFL-es social media-tartalmak terén, mint az NFL az NBA-t a tévés nézettségben. A közösségi médiában jóval közelebb tudnak kerülni a szurkolókhoz, és hosszútávon ez a lényeg. 

Cuban mondandóját alátámasztja, hogy novemberben egy texasi bíróságon a Diamond Sports tulajdonosa bejelentette, hogy 2024 év végéig beszünteti a cég működését. A Diamond egyik alvállalkozója a Bally Sports, amely összesen 17 regionális sportcsatornát üzemeltet és 39 csapat (köztük 15 NBA-s) közvetítési jogaival rendelkezik. A csődben nagy szerepe volt annak, hogy 2014-ben az Egyesült Államokban még 100.5 millió háztartásba volt bekötve kábeltévé, most viszont már csak 61 millióba, a Comcast nevű megavállalat pedig nemrég bejelentette, hogy egy év alatt kábeles előfizetőinek közel 13%-át vesztette el - idén nyáron fordult elő először, hogy már többen nézték a meccseket streamen, mint a tévében. 

Legfrissebb hírlevelünkből: Alperen Sengün lassan levetkőzi a Diszkont Jokics becenevet – Duncan Robinson játéka átalakult – a Rockets felemelkedése és a Pistons szenvedése – Edwards játéka a legletisztultabb a ligában? – 12 játékos, aki muszáj (?) követni – Ki eddig a szezon, illetve a szezonközi torna MVP-je? – ki hogyan teljesít pozitív mérlegű csapatok ellen? – Jimmy Butler megváltoztatja a játékot azzal, hogy minden másra koncentrál – Vogel a támadások mellett tette le a voksát – Nick Nurse egyetlen figurával verte meg az Atlantát – Jaime Jaquez Jr. bérelt helye a negyedik negyedes felállásokban – heti cipőgyűjtemény – Draymond Green fojtófogása a humortörténelem része lett.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus