Hírmorzsák 2023-11-29 (10:30)

Szezonközi Torna: kialakult a legjobb nyolc mezőnye. Többen is furcsának találták, hogy a pontkülönbségnek is van jelentősége. Anthony Edwards, Zach LaVine, Chris Paul és Gary Payton II is megsérült. LaMelo Ball heteket hagyhat ki. Kérdéses CJ McCollum, Jamal Murray, LeBron James és Kevin Durant ma esti játéka. Kelly Oubre Jr, legalább egy, Lauri Markkanen még legalább két meccset kihagy. Mark Cuban eladhatja a Mavericks egy jelentős részét. Klay Thompson teljesítményére kihatással lehet a szerződése, a Warriorsnál nem voltak elégedettek Andrew Wiggins nyári munkájával.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Lejátszották a Szezonközi Torna csoportkörének utolsó meccseit, így kialakult a negyeddöntő mezőnye. Keleten az már korábban eldőlt, hogy a Pacers megnyeri az „A” csoportot, a „B” csoportban viszont hármas holtverseny alakulhatott volna ki, amennyiben a Heat nyerni tud a Bucks ellen, viszont végül fordítani tudtak a vendégek a negyedik negyedben, ezzel ők is biztosították a helyüket a negyeddöntőben. A „C” jelű ötösben a Magic várta a legjobb helyzetből az utolsó játéknapot, ugyanakkor kedvezőtlenül alakultak számukra az eredmények, és azzal, hogy a Nets nyerni tudott a Raptors ellen, illetve a Celtics 27 ponttal verte a Bullst, hármas holtverseny alakult ki, amiből a bostoniak jöttek ki a legjobban a pontkülönbségüknek köszönhetően.

Nyugaton az már biztos volt, hogy a Lakers nyeri az „A” csoportot, mivel a Pacershez hasonlóan ők is 4-0-val zártak, és már nem is léptek pályára az utolsó játéknapon. A „B” jelű csoportban a Rocketsnek lett volna még esélye megelőzni a Pelicanst, amennyiben nyernek a Mavericks ellen, mert akkor az egymás elleni eredmény nekik kedvezett volna, de kikaptak Dallasban. A „C” csoportban a Kings végül Malik Monk meccsnyerőjének is köszönhetően 4-0-t hozott, de alakulhatott volna nagyon máshogy is a helyzetük, a Warriors 24 ponttal is vezetett már ellenük, és ha ők nyernek, lehetett volna hármas holtverseny a Timberwolvesszal kiegészülve.

Keleten mindhárom csoportmásodik 3-1-es mérleggel zárt, így a pontkülönbség döntött a szabadkártyáról: a Magicnek már nem volt lehetősége javítani ezen, a Knicks és a Cavaliers viszont egyaránt 20 pont feletti győzelmet aratott, és végül előbbi örülhetett a továbbjutásnak, köszönhetően a +10,5-es pontkülönbségének. A nyugati csoportmásodikok közül a Suns és a Timberwolves zárt 3-1-es mérleggel, előbbi +8,5-es pontkülönbséggel figyelhette a játéknap eseményeit, és utóbbi mindössze 3 ponttal tudott nyerni a Thunder ellen, így 0-s pontkülönbséggel zárták a csoportkört.

A negyeddöntők párosítása:

Bucks-Knicks
Pacers-Celtics
Lakers-Suns
Kings-Pelicans

A Knicks, a Cavaliers és a Celtics is hajtott a jobb pontkülönbségre, és emiatt mindhárom csapat játszatta a kulcsembereit a hajrában is. Josh Hart erről úgy vélekedett, hogy ez érdekes volt, de nem igazán tetszett neki ez a helyzet. Általában csak arra koncentrálnak, hogy nyerjenek, az utolsó pár perc viszont fura volt, csak pontokat hajkurásztak, és ez csorbítja a játék integritását is. Donovan Mitchell úgy látta ezt, hogy megpróbáltak pontokat szerezni, de közben tiszteletben is tartani a játék szellemiségét. Más volt ez a helyzet, főleg azt követően, hogy ellenfelük leültette a kezdő játékosait, ezért próbálták megtalálni az egyensúlyt, de végső soron a győzelemért játszanak. Mindenki azért lépett pályára, hogy eljusson Las Vegasba, de kicsit furcsa volt ez.

Jaylen Brown is furcsának érezte a meccsüket, de a legfőbb céljuk az volt, hogy megnyerjék a meccset, és ezt elérték. Nehéz volt ez, mert nem így kellene lejátszani egy meccset, tisztelni kell az ellenfelet. Utóbbi amiatt is érdekes, mert a Celtics a negyedik negyedben többször is szándékosan faultolta Andre Drummond-ot, aki ezt egy 1/6-os büntetőzéssel „hálálta meg”, ami nem is tetszett Billy Donovannek, bár megjegyezte a Bulls edzője, hogy megérti azt a helyzetet is, amiben a Joe Mazzulla volt – neki is a munkáját kellett végeznie, és azt tennie, ami a csapata számára helyes, de nem tetszett neki, hogy ilyen helyzetbe hozták a játékosát. Mindez viszont a ligának köszönhető, ők találták ki, hogy a pontkülönbségnek jelentőséget adjanak.

Sajnos több sérülést is hozott az elmúlt játéknap. Anthony Edwards egy zsákolási kísérlet után rosszul esett és csípősérülést szenvedett, ami után még ledobta a büntetőit, de ezt követően alig bírt mozogni a pályán, és pár labdabirtoklással később le is kellett cserélni – a meccs után Chris Finch nem tudott részleteket megosztani a sérülése súlyosságáról. Zach LaVine a fájós jobb lábfeje miatt 25 percet tudott csak a pályán tölteni, és ezalatt is csak 2 pontot szerzett 1/9-es mezőnymutatóval. Chris Paul fájdalmat érzett a bal lábszárában, emiatt csak 5 percet tudott játszani az első negyed második felében, és elsőre nem tűnt egyértelműnek, hogy pontosan mikor és hogy szedte össze a sérülését. Gary Payton II a harmadik negyed végén vádlisérüléssel szállt ki a Warriorsból, ami miatt MRI-re kell majd mennie.

Shams Charania (The Athletic) arról számolt be, hogy hosszabb időre dőlt ki LaMelo Ball, súlyos ficamot szedett össze, ami miatt járógipsz és mankók segítségével tud csak közlekedni, ugyanakkor nem tört el a korábban műtött bokája. Steve Clifford a frusztrációjának adott hangot: akkor sérült meg Ball, amikor először játszhatott együtt az a kezdő ötös, amiről visszatérése előtt azt gondolta, hogy az lesz az alapcsapatuk, erre bő egy negyeddel később Ball megsérült. Ez is az NBA része, és ahogyan a csapatának is mondta, reményeik szerint át fog fordulni a szerencséjük, és visszakapják őt, Nick Richards-ot, Cody Martint és Frank Ntilikinát is, és lesz egy olyan időszakuk, amikor a teljes csapatuk elérhető lesz. Úgy gondolja, ha ez megtörténne, akkor szervezettebbé is válnának, és nagyon jók is lehetnének.

Több jó hír is érkezett a Pelicans háza tájáról. A ma esti, 76ers elleni összecsapásuk előtt CJ McCollum a kérdéses megjelölést kapta a csapat sérültlistáján, reális esély mutatkozik a visszatérésére azt követően, hogy légmellet diagnosztizáltak nála. A szezon eddigi részét térdsérülés miatt kihagyó Trey Murphy III, illetve a november 18-a óta vádliproblémák miatt maródi Matt Ryan státuszát is kétségesre javították – az a valószínűbb, hogy ők nem ezen a meccsen térnek vissza, de már nem lehet ezt teljesen kizárni.

A Nuggets Jamal Murray státuszát frissítette kérdésesre a ma esti, Rockets elleni összecsapás előtt. A Lakersnél az nem okoz meglepetést, hogy LeBron James (vádli) a kérdéses státusz alá került, ezzel párhuzamosan Anthony Davis és Cam Reddish játékát is valószínűre teszik. A Sunsnál Kevin Durant (lábfejsérülés) és Grayson Allen (betegség) pályára lépése is kérdéses. Nick Nurse megerősítette, hogy Kelly Oubre Jr. ma este még biztosan nem lép pályára, ugyanakkor elképzelhető, hogy péntek este visszatérhet. Eric Walden (Salt Lake Tribune) értesülései szerint Lauri Markkanen még legalább két meccset kihagy a sérült combhajlítója miatt, és majd azt követően vizsgálják felül az állapotát, hogy a Jazz visszatér az idegenbeli meccseiről.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint Mark Cuban eladhatja a Mavericks tulajdonjogának egy jelentős hányadát, ugyanakkor némileg szokatlan módon az üzlet megkötését követően is ő maradna döntéshozó helyzetben szakmai kérdésekben. A vevő a Las Vegas-i érdekeltségű Adelson-család lehet, és a megállapodás értelmében 3,5 milliárd dollárra teszik a csapat értékét, részarányosan ennek megfelelően kereshet Cuban az üzleten. Az adásvétel a következő hetekben mehet végbe, miután a liga igazgatótanácsa is rábólint erre. Shams Charania értesülései szerint Cuban és Miriam Adelson már meg is egyezett egymással, és Cuban úgy tarthatja meg a döntéshozói pozícióit, hogy az Adelson-család többségi tulajdonossá válik – 1,9 milliárd dollár értékben adnak el részvényeket annak érdekében, hogy beszállhassanak a csapatba. Cuban 2000 óta a Mavericks többségi tulajdonosa, akkor 285 millió dollárért vásárolta meg a csapatot.

Kendra Andrews (ESPN) értesülései szerint Klay Thompson gyenge idénykezdetében szerepet játszik az is, hogy elakadtak a szerződéshosszabbításáról szóló tárgyalások, és ez teherként nehezedik rá. Október közepén arról lehetett hallani, hogy távol állnak az álláspontok, az évek számában és az összeg nagyságában sem értett egyet Thompson és a Warriors. Andrews számolt be arról is, hogy a Warriorsnál többen is elégedettlenek voltak azzal, hogy Andrew Wiggins mennyi munkát fektetett abba a nyáron, hogy megfelelő állapotban érkezzen meg az edzőtáborba.

Friss hírlevelünk tartalmából: A 76ers támadójátéka visszatérőben a ligaelitbe – a Warriors gyorsindításai nem működnek, de legalább Saric-nak kezdik megtalálni a helyét – alulértékelt és túlértékelt játékosok – Fox első Curry-s edzése után nem bírta megemelni a karját – Siakam feljavulása irányba állíthatja a Toronto terveit – In-Season összefoglaló, esélylatolgató és MVP – a Magic elleni vereség megmutatta, mi a Celtics kriptonitja -  a Mavs védekezésének problémája a kommunikáció, a támadásoké a kiegészítők gyenge formája? – Jeremy Sochan irányítóként nem működik – A Suns győzelmi szériájának okai a számok nyelvén.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus