Hírmorzsák 2023-11-30 (11:00)

A rendőrség is vizsgálja Josh Giddey ügyét. Még a naptári évben lezárulhat a Mavericks tulajdonosváltása, Mark Cuban nem indul az elnökválasztásokon. Chris Paul napokra, Gary Payton II hetekre dőlt ki. Jamal Murray és CJ McCollum is győztes meccsen tért vissza, Joel Embiid betegség miatt nem játszott. Történelmi mélységben a Pistons. A Lakers csak Austin Reaves feladásával szerezhetné meg Zach LaVine játékjogát. Dorian Finney-Smith ára kettő, Royce O’Neale értéke egy első körös draftjog a Nets szerint. A Hawks továbbra is figyeli Pascal Siakam helyzetét. Több csapat is érdeklődik Gordon Hayward iránt. Josh Hart megváltoztathatja a játékstílusát.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Newport Beach rendőrfőnöke, Joseph L. Cartwright közleményt adott ki, miszerint nyomoznak azzal kapcsolatban, hogy Josh Giddey állítólag nem megfelelő kapcsolatot létesített egy fiatalkorú lánnyal. A rendőrkapitányság jelenleg aktívan keresi a további információkat ezzel az állítással kapcsolatban, és minden nyomot követve dolgoznak azon, hogy megismerjék az ügy tényeit. A bulvárhírekben utazó TMZ információi szerint az esetben érintett lány, illetve a családja egyelőre nem akar együttműködni a hatóságokkal.

Tegnap már írtunk arról, hogy Mark Cuban eladhatja a tulajdonjoga nagyobb hányadát a Mavericksből, azóta pedig közös közleményt adott ki az Adelson- és a Dumont-család, miszerint kötelező érvényű adásvételi szerződéseket kötöttek arról, hogy többségi tulajdonrészt vásárolnak a Mavericksben. Az a céljuk, hogy az adásvétel még 2023-ban megtörténjen, ehhez azonban az NBA Igazgatótanácsának a jóváhagyására is szükségük van. A Mavericks az egyik legsikeresebb és legismertebb sportfranchise a világon, nyertek bajnoki címet, és komoly történelme van azon a fronton is, hogy nemzetközi szupersztárokat vonzzanak magukhoz. Elkötelezett és szenvedélyes szurkolótáboruk és vezetőségük is van Cubannel az élen. Megtiszteltetésnek érzik, hogy lehetőségük nyílik ennek a nagyszerű franchisenak a tulajdonosaivá válni, és néznek annak elébe, hogy Cubannel partnerségben sikeres csapatot építsenek és örökséget teremtsenek Dallasban és azon túl is.

Az Egyesült Államokban többen is arról kezdtek spekulálni, hogy Cuban azért is adja el a többségi tulajdonjogát a csapatból, mert indulni tervez a 2024-es elnökválasztáson, ugyanakkor az NBC News megkeresésére elmondta, hogy nincsenek ilyen tervei. Cubant a nyáron is hasonló választ adott erre a kérdésre, júliusban úgy fogalmazott, hogy a családja kitagadná őt, ha elindulna a választásokon.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Gary Payton II több hetet kénytelen lesz kihagyni, miután a vizsgálatok szakadást mutattak ki a jobb vádlijában – Shams Charania (The Athletic) úgy fogalmazott, hogy határozatan ideig nem számolhat vele a Warriors. Chris Paul státusza day-to-day azt követően, hogy a bal lábszárában zúzódott az ideg, az viszont biztos, hogy kihagyja a ma esti, Clippers elleni összecsapást. Mindkét játékos tegnap hajnalban sérült meg a Kings elleni találkozó során.

Jamal Murray és CJ McCollum is győztes meccsen tért vissza ma hajnalban. Murray ugyan mindössze 4/14 dobását süllyesztette el a Rockets ellen, de így is eljutott 22 perc alatt 16 pontig, 6 lepattanóig és 6 gólpasszig, lábon kihordott egy bokasérülést, majd a meccs után úgy fogalmazott, hogy rendben van a combhajlítója, és most a bokáján kell majd dolgoznia, de remélhetőleg készen fog állni a következő meccsre. A légmell miatt maródi McCollum 28 percet kapott a 76ers ellen, ami alatt 20 pontot, 4 lepattanót és 5 gólpasszt ért el, és elmondta, hogy úgy érezte magát a pályán, mintha ismét gyerek lenne, és hálás azért, hogy ismét játszhatott. Ugyanezen találkozó krónikájához tartozik, hogy Joel Embiid betegség miatt végül nem tudta vállalni a játékot, Nick Nurse szerint ugyanakkor nem használhatják ezt kifogásként, mert a gondjaik abból fakadtak, hogy nem hajtották végre megfelelően a védekezési sémáikat.

A Lakers javítani tudott azt követően, hogy legutóbb 44 pontos vereséget szenvedtek a 76ers ellen, 133-107-re intézték el a Pistonst. Ez volt sorozatban a 15. veresége a detroiti csapatnak, ami a franchise történetében a leghosszabb negatív sorozat, ezt megelőzően háromszor volt 14 meccsből álló vereségsorozatuk. Monty Williams elmondta, hogy az a munkája, hogy átsegítse csapatát ezen az időszakon – az életben és a pályán is az az egyik módja a tisztelet kivívásának, ha ilyen nehéz időkben is kitartanak.

Néhány cserepiachoz kapcsolódó hír is érkezett az elmúlt nap folyamán. Shams Charania információi szerint a Lakers lehet Zach LaVine egyik kérője, ugyanakkor a helyzetüket nehezíti, hogy sok játékosuk december közepén vagy január közepén válik csak cserélhetővé, és az is komoly dilemmát okozhat, hogy a Bulls mindenképpen szeretné Austin Reavest a csomagban tudni, amennyiben a Los Angeles-iekkel üzletelnek. K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) értesülései alapján jelenleg LaVine elcserélése Arturas Karnisovas prioritása, aki állítólag minden más játékosért bejelentkező érdeklődőnek azt válaszolja, hogy először szeretné látni a Bulls keretét a LaVine-csere után. Jovan Buha (The Athletic) úgy tudja, hogy a Lakers valóban érdeklődik LaVine iránt, ugyanakkor a Bulls keretéből inkább szereznék meg DeMar DeRozan vagy Alex Caruso játékjogát, már csak azért is, mert sokkal barátságosabb szerződésen játszanak mindketten, mint LaVine.

Michael Scotto (HoopsHype) több cserepletykát is érintett. A Nets két első körös draftjogért mondana csak le Dorian Finney-Smith játékjogáról – korábban a Mavericks, a Heat, a 76ers és a Grizzlies is mutatott érdeklődést a játékos iránt. Royce O’Neale ellenértéke egy védett első körös lehet. Arról már a nyáron is lehetett hallani, hogy a Hawks megszerezné Pascal Siakam játékjogát, és erről állítólag azóta sem tettek le, folyamatosan figyelik a játékos helyzetét a Raptorsnál. Több csapat is érdeklődik Gordon Hayward iránt, Scotto viszont nem említett név szerint egyet sem.

A Rockets Victor Oladipo, Jock Landale és Jeff Green szerződéseinek felhasználásával, valamint draftjogok bevonásával próbálhatja meg tovább erősíteni a keretét, de Jae’Sean Tate és Reggie Bullock iránt is nagy lehet a kereslet. A Grizzliesnél Luke Kennard és John Konchar kerülhet legnagyobb eséllyel eladósorba, utóbbi iránt a Celtics, a Warriors és a Lakers is érdeklődhet. A Jazznél Talen Horton-Tucker és Kelly Olynyk elcserélésére mutatkozhat a legnagyobb esély. A Trail Blazers minimum egy védett első köröst kérhet el Malcolm Brogdon játékjogáért. A Kings potenciális cserepartnerei Keegan Murray játékjogára fenik a fogukat, Sacramentóban viszont a csapat fontos elemeként tekintenek rá, és inkább használnának fel jövőbeli első körös draftjogokat az erősítésekhez. Bojan Bogdanovic, Alec Burks, Monte Morris és Killian Hayes iránt is érdeklődhetnek csapatok a Pistons játékosai közül.

Josh Hart arról beszélt, hogy ő általában ritmusból játszik, viszont ha négy-öt percig nem jut el hozzá a labda, akkor azt elveszíti, és emiatt sokszor továbbpasszol olyan lehetőségeket is, amikbe beleállhatna. Amikor felvetették neki, hogy Tom Thibodeau szerint nem változott a szerepe az előző szezonhoz képest, szarkasztikusan megjegyezte, hogy ez csak a hivatalos álláspont, de Hart hozzátette, hogy rajta áll az, hogy ez megváltozzon. Talán valamennyit változtatnia kell a játékstílusán, sokkal inkább bele kellene állnia a catch-and-shoot helyzetekbe. Minden azon múlik, hogy a csapatnak mire van szüksége, és ha ez az, akkor ezt fogja csinálni, ki kell hoznia a lehető legtöbbet azokból a percekből, amiket Thibodeau ad neki. Hart hangsúlyozta az újságíróknak, hogy attól még nem boldogtalan New Yorkban, hogy nem elégedett a szerepével, és kérte is őket, hogy ezt is jegyezzék le.

Friss hírlevelünk tartalmából: A 76ers támadójátéka visszatérőben a ligaelitbe – a Warriors gyorsindításai nem működnek, de legalább Saric-nak kezdik megtalálni a helyét – alulértékelt és túlértékelt játékosok – Fox első Curry-s edzése után nem bírta megemelni a karját – Siakam feljavulása irányba állíthatja a Toronto terveit – In-Season összefoglaló, esélylatolgató és MVP – a Magic elleni vereség megmutatta, mi a Celtics kriptonitja -  a Mavs védekezésének problémája a kommunikáció, a támadásoké a kiegészítők gyenge formája? – Jeremy Sochan irányítóként nem működik – A Suns győzelmi szériájának okai a számok nyelvén.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus