Hírmorzsák 2023-12-02 (10:00)

Jayson Tatum-ot kiállították, nem ért egyet a döntéssel. Joel Embiid, Tyrese Maxey, Jamal Murray, Devin Booker, Luka Doncic és Victor Wembanyama sem játszott hajnalban. Kevin Durant fellépett az örökös pontlista 10. helyére. Történelmi magasságokban a Magic, kificamodott Jonathan Isaac bokája. Lauri Markkanen visszatérése még várat magára. Jarred Vanderbilt megkezdheti a szezont. Zach LaVine egy hetet kihagy, jelenleg nincs piaca. A Heat és a Knicks is érdeklődhet DeMar DeRozan iránt. Miles Bridges a nyáron távozhat a Hornetstől. A Pistonsnál feszültséget okoz Jaden Ivey helyzete. DPE-t kapott a Trail Blazers. Ja Morant megkapta az idézését. Vlade Divac a csapat nagyköveteként visszatér a Kingshez. Terrence Ross visszavonult.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Jayson Tatum-ot kiállították a 76ers elleni összecsapás harmadik negyedében, miután megkapta a második technikaiját reklamálásért. Tatum ellen másodpercekkel a negyed vége előtt fújtak támadófaultot, és az nem tetszett neki, hogy a játékvezetők elindultak megnézni az esetet, hogy fel kell-e minősíteni a faultot flagrant-szabálytalanságnak. Tatum a meccs után elmondta, hogy szerinte nem ért technikait az, amit csinált, nagyon meglepődött azon, hogy kiállították. Mindenki látta, hogy mi történt, és azt ugyan nem tudja mindenki, hogy pontosan mit mondott, de ezen a ponton már nem is számít ez. Nem ért egyet a döntéssel, és az esetnél mellette álló segédedzőjük sem értett azzal egyet, de ez már nem számít, ha egyszer kiküldenek valakit, akkor az úgy van és kész. Bill Kennedy, a mérkőzés fő játékvezetője úgy értékelte az esetet, hogy Tatum-ot többször is felszólították arra, hogy menjen vissza a csapata kispadjához, de ennek ellenére is folytatta a panaszkodást, eközben nyilvánvaló gesztusokat tett a játékvezetők felé, ezért kapta meg a második technikait.

Az esetet végül felminősítették flagrant-szabálytalansággá, ami után a faultnál sértett Robert Covington be is dobott 3/3 büntetőt (a harmadikat a technikai miatt), ugyanakkor a Celtics végül 125-119-re behúzta az összecsapást. A találkozó krónikájához tartozik, hogy Joel Embiid ezúttal sem tudta vállalni a játékot megbetegedés miatt, és végül Tyrese Maxey és Nicolas Batum is kiülte a meccset azt követően, hogy megpróbáltak bemelegíteni – Maxey szintén betegséggel küzd, Batum-ot pedig ujjsérülés hátráltatja.

Kevin Durant nagy mérföldkőhöz érkezett hajnalban, a Nuggets elleni összecsapás során megelőzte az NBA örökös pontlistáján Moses Malone-t, ezzel fellépett a 10. helyre. Malone az NBA-ben 27,409 pontot szerzett, miután pályafutása első két szezonját az ABA-ben töltötte, míg Durant számlálója már 27,423 pontnál jár. Amennyiben egészséges marad, még két legenda megelőzésére lesz lehetősége ebben a szezonban, Carmelo Anthony (28,289 pont) és Shaquille O’Neal (28,596 pont) is elérhető távolságban lehet számára. Durant nem örülhetett győzelemnek hajnalban, a Suns 119-111-re kikapott a Nuggets ellen, és itt érdemes megjegyezni, hogy Jamal Murray és Devin Booker is kiülte a találkozót bokasérülés miatt.

A Mavericks Luka Doncic nélkül szenvedett vereséget a Grizzlies ellen, ugyanakkor a szlovén sztár nem sérülés miatt maradt távol a találkozótól, hanem első gyermeke megszületése miatt. Dante Exum hasonló okokból maradt távol a találkozótól, hamarosan neki is kislánya születik.

Ahogyan Doncic, úgy Victor Wembanyama is először hagyott ki meccset a szezon során, a Spurs újonca csípőproblémák miatt ülte ki a Pelicans elleni összecsapást. Wembanyama játéka már az előző este is kérdéses volt, akkor viszont még tudta vállalni a játékot a Hawks ellen.

A Magic a Wizards 130-125-ös legyőzésével elkönyvelhette sorozatban a kilencedik megnyert meccsét, ezzel beállították a franchise történetének a leghosszabb győzelmi sorozatát. Paolo Banchero szerint nagyon különleges ez a sorozat. Valamikor elkerülhetetlenül be fog csúszni náluk egy vereség, de addig akarják folytatni ezt a sorozatot, ameddig csak lehetséges. Nem lepi meg, hogy így játszanak, mert nagyszerű a csapaton belüli kémia, és remekül képesek együtt játszani. Jamahl Mosley úgy véli, hogy jelentős ez az időszak a csapatnak, de még fontosabb ez a szurkolóik és a franchise számára. Egy különleges energia, hangulat lengi körül a csapatukat, amit a játékosok a magukévá tesznek, emellett nem is értékelik túl vagy alul ezt az egészet, de észlelik, hogy valami különlegesnek a részei. A Magic öröme nem lehetett teljes, mivel kificamodott a két kihagyott meccs után visszatérő Jonathan Isaac bal bokája, és emiatt csak 7 percet tölthetett a pályán.

Andy Larsen (The Salt Lake Tribune) értesülései szerint tovább kell várni Lauri Markkanen visszatérésére, sorozatban az ötödik meccsét lesz kénytelen kihagyni a sérült combhajlítója miatt. A Jazz játékosának az állapota folyamatosan javul, és legközelebb valamikor a jövő hét folyamén vizsgálják felül. A Jazz ma este a Trail Blazers ellen játszik, és Markkanen mellett Jordan Clarkson és Kris Dunn sem lesz bevethető – Clarkson combsérüléssel bajlódik, míg Dunn személyes okokból marad távol a mérkőzéstől.

Jó híreket kapott a Lakers. Jarred Vanderbilt 20 kihagyott meccs után ma este megkezdheti a szezont, miután felépült a saroksérüléséből. Rui Hachimura ugyancsak bevethető lesz a Rockets ellen, ő amiatt hagyott ki négy meccset, mert meg kellett műteni a törött orrát. Az elmúlt öt meccsből négyet ágyékhúzódás miatt kihagyó Cam Reddish játéka is valószínűnek tűnik a csapat sérültlistája alapján.

A Bulls bejelentette, hogy Zach LaVine legalább egy hetet kihagy a fájós jobb lábfeje miatt. Adrian Wojnarowski (ESPN) eközben arról számolt be, hogy jelenleg nincs piaca LaVine-nek, és ez nem azért van, mert a Bulls ne próbálta volna meg megtalálni azt, most is ezen dolgoznak. Ennek miértje több tényezőből áll össze, így a szerződése nagyságából, a jelenlegi egészségügyi állapotából, és abból is, hogy a csapatok megkérdőjelezik azt, hogy mekkora ráhatása lehet a győzelmek elérésében. A csapatok úgy gondolkodnak, hogy nem akarnak érte úgy cserélni, hogy az első vagy a második opciójuk legyen, harmadik opciónak viszont nem akarnak annyit fizetni, mint amennyit ő keres. A Bulls eközben értéket akar kapni érte, ehhez viszont arra lenne szükség, hogy LaVine elkezdjen jól játszani, és ez győzelmekben is megmutatkozzon, mert az esetleges érdeklődők ezt fogják figyelni.

Sam Amick (The Athletic) több csapatvezetővel és játékosmegfigyelővel is beszélt, akik arra számítanak, hogy a Bulls el fogja cserélni DeMar DeRozant a februári cserehatáridő előtt. Az újságíró értesülései szerint a Heat és a Knicks is érdeklődhet a szerződése utolsó évében járó játékos iránt.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) két témát is érintett a minap. Értesülései szerint az az általános várakozás, hogy Miles Bridges a nyáron távozni fog a Hornetstől – az eltiltása után jó formában visszatérő wing az elmúlt nyáron 7,9 millió dolláros QO-t írt alá, így korlátozások nélküli szabadügynök lesz. A Pistons döntéshozói között feszültséget okozott, hogy Monty Williams miként kezeli Jaden Ivey játékidejét, az edző ráadásul nem is kommunikált a játékossal arról a szezon kezdetén, hogy ki fog kerülni a kezdőből.

Az ESPN értesülései szerint az NBA 5,8 millió dolláros DPE-t (disabled player exception) ítélt meg a Trail Blazersnek az egész szezont kihagyó Robert Williams III után. A csapat március 10-ig használhatja fel erősítésre ezt a kivételt, és emellett van nekik egy 8,8 milliós és egy 8,3 milliós cserekivételük is, illetve az MLE-t sem használták még fel ebben a szezonban, de fontos megjegyezni, hogy mindössze 3,5 millió dollárra vannak a luxusadós határtól.

Ja Morant megkapta az idézését, hogy tanúskodjon abban az ügyben, ami szerint bántalmazott egy tinédzsert a saját otthonában, és amiben az ügyvédjei önvédelemre hivatkoznak. A tervek szerint december 11-én kezdődnek el a meghallgatások az ügyben, és várhatóan 13-áig tartanak majd, de nem kizárt az sem, hogy a procedúra átnyúlik az ezt követő hétbe is – a tárgyalásra 2024. áprilisában kerülhet sor. Nem csupán Morant kapott idézést, hanem a szülei is, illetve egy közeli barátja, Davonte Pack is, illetve több olyan személy is, akik jelen voltak az incidensnél. Mint ismert, Morant jelenleg is a 25 meccses eltiltását tölti, ami miatt leghamarabb december 19-én léphet majd pályára a Grizzliesben.

Vlade Divac az elmúlt hetekben ismét feltűnt a Kings körül, és Sam Amick (The Athletic) értesülései szerint november elején hivatalosan is csatlakozott a csapathoz nagykövetként. A korábbi játékos és csapatvezető új munkaköréhez nem tartozik semmilyen sportszakmai kérdés, ehelyett a közösséggel, a szurkolókkal és az üzleti kapcsolatfelvételekkel kell foglalkoznia.

Terrence Ross 32 éves korában bejelentette a visszavonulását. A podcastjében elmondta, hogy a döntésében szerepet játszottak a korábbi sérülései, illetve az is, hogy szeretett volna több időt tölteni a családjával, emellett megerősítette azt az augusztusban szárnyra kelő pletykát is, hogy egy szerb csapat szerződést ajánlott neki, amit viszont értelemszerűen nem fogadott el. Rosst a 2012-es draft 8. helyén választotta ki a Raptors, és ott is töltötte pályafutása első négy és fél évét, majd a Magichez cserélték, ahol egészen a 2022/23-as idény közepéig játszott, tavasszal pedig a Suns kosarasa volt. Pályafutása során 733 meccsen lépett pályára az alapszakaszban, ezeken 11 pontot és 2,8 lepattanót átlagolt, 2013-ban pedig megnyerte az All-Star hétvége zsákolóversenyét.

Friss hírlevelünk tartalmából: Több játékos dobásai hatalmasat javultak tavalyhoz képest – kiket célozhatnak meg az egyes csapatok a hamarosan induló cserepiacon? – A Suns gameplanjének köszönhetően egyre több büntetőt harcol ki – kialakultak az IST negyeddöntői, mi várható a jövő heti helyosztókon? – kijöttek az aktuális erősorrendek – miért perelte be a Knicks a Raptorst? – a meglepetéscsapatok eredménye mennyire függ a védekezésüktől? – Harold Miner lányából röplabda-sztár válhat – a liga legjobb irányítója lehet Devin Booker? – A Warriors ebben a formában nem bajnokesélyes? – Elérte-e már a platót a Kings, vagy van még feljebb? – a Dallas eladásának lehetséges hatásai – a Pistonsnál a fejétől bűzlik a hal? – Payton Pritchard passzaiból értéket teremthet a Boston.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus