Hírmorzsák 2023-12-05 (9:15)

Fox és Randle a Hét Játékosa, Jokics és Tatum október-november legjobbja. Holmgren és Jaquez lett a hónap újonca, a legjobb edző pedig Chris Finch és Jamahl Mosley. Az NBA bemutatta az IST díjait, érmeit. Haliburton tripla-duplázott, a Celtics elleni továbbjutásban szerepet kapott egy inhalátor is. Tatum szerint nem segítettek be jól védekezésben, Porzingis még a héten visszatérhet. Willie Green Ingramet dicsérte, aki a nagy kosarak mestere. Elhunyt egy néző a Kings-Pelicans meccsen. Oubre a héten visszatérhet, a balesete mellett az összeesküvés-elméletek is eléggé fájdalmasak voltak. Harden nyíltan beszélt arról, hogy 2023 nyarán maximum hosszabbítást ígért neki Morey. Hamarosan újra pályán Anfernee Simons. Eric Gordon kihagyhatja a Lakers elleni negyeddöntőt. Mark Cuban már tavaly szólhatott Silvernek az adásvételről. Neves ügyvéd vállalta Josh Giddey ügyében a másik fél képviseletét. 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Az NBA kiosztotta az időszakos elismeréseket. A Hét Játékosa Nyugaton a Sacramento Kings hátvédje, De’Aaron Fox lett, Keleten pedig a New York Knicks csatára, Julius Randle. Fox 3-1-es mérleghez segítette hozzá csapatát 31.7 ponttal, 6.10 lepattanóval és 8.7 gólpasszal, a vesztes meccsen is 40 pontot szerzett. Ez Fox idei második ilyen díja, összességében az ötödik. Randle 3-0-s héten van túl a New Yorkkal, 24.7 pontot, 13.3 lepattanót és 7.3 gólpasszt szállított - akadt egy 20-20-as mérkőzése is. További jelöltek voltak: Anthony Davis, Luka Doncic, Rudy Gobert, Karl-Anthony Towns, Nikola Jokics és Shaedon Sharpe, illetve Giannis Antetokounmpo, Patrick Beverley, Mikal Bridges, Donovan Mitchell, Franz Wagner és Coby White. 

Kiosztották az október-novemberi Hónap Játékosa elismeréseket is: Nyugaton Nikola Jokics, Keleten Jayson Tatum érdemelte ki a díjat. A Denver Nuggets centere 29.0 pontot, 13.2 lepattanót és 9.2 gólpasszt átlagol 57% feletti mezőnymutatóval, 14-7-es mérleghez és nyugati Top3 helyezéshez segítve csapatát - ebben az időszakban hét tripla-duplát jegyzett és 1967 óta az első játékos, aki a szezon első 12 meccsének mindegyikén legalább 20 pontot és 10 lepattanót jegyzett. A Boston Celtics csatára 15-4-es mérleghez és keleti első helyhez segítette csapatát, majdnem 50%-os mezőnymutatóval 27.7 pontot, 8.7 lepattanót és 4.1 gólpasszt átlagolva, amibe belefért egy 45 pontos este is a Hornets ellen. További jelöltek voltak: Anthony Davis, Luka Doncic, Kevin Durant, Anthony Edwards, De’Aaron Fox, Shai Gilgeous-Alexander, Alperen Sengün, illetve Giannis Antetokounmpo, Paolo Banchero, Franz Wagner, Jalen Brunson, Joel Embiid, Tyrese Maxey, Tyrese Haliburton és Donovan Mitchell. 

A Hónap Újoncainak járó díjat Nyugaton Chet Holmgren, Keleten Jaime Jaquez Jr. kapta. Az Oklahoma City Thunder centere 18 mérkőzésen átlagban 30 perc alatt 17.9 pontot, 7.8 lepattanót és 2.1 blokkot hozott, ráadásul majdnem 50-40-90-es hatékonysággal dobott (53.7% mezőnyből, 41% tripla, 87.1% büntető). A Miami Heat csatára 12 pontot átlagolt 3.9 lepattanóval, 2.5 gólpasszal, 1.1 labdaszerzéssel, és ő is 52.5%-kal dobott mezőnyből. Jaquez a Heat egyetlen játékosa, aki eddig minden meccsen pályára lépett, és már háromszor is elérte a 20 pontos határt. További jelöltek: Jordan Hawkins, Dereck Lively, Victor Wembanyama, illetve Brandon Miller, Craig Porter Jr. és Ausar Thompson. 

Megvannak a Hónap Edzői is, Nyugaton Chris Finch, Keleten Jamahl Mosley gyűjtötte be a díjat. A Minnesota Timberwolves mestere 14-4-es szezonkezdéshez segítette hozzá csapatát, ebből novemberben 13 győzelmet aratott a gárda (mindkettő franchise-rekord). Finch először kapta meg a díjat, Wolves-edzőként rajta kívül csak Kevin McHale (2009 január), illetve a néhai Flip Saunders (2000 és 2004 között összesen négy alkalommal) részesült ebben az elismerésben. Az Orlando Magic mestere 13-5-ös mérleget rakott össze csapatával, ami a liga 3. legjobb mutatója volt, ráadásul ebbe belefért egy kilenc győzelmes sorozat is, ami franchise-rekord beállítás. Mosley-nak szintén ez az első díja, összességében a hatodik orlandói díjazott - eddig Steve Clifford volt az utolsó még 2019 március-áprilisában. További jelöltek voltak: JB Bickerstaff, Rick Carlisle, Joe Mazzulla, Nick Nurse, illetve Mark Daigneault, Jason Kidd, Michael Malone és Ime Udoka. 

Ma hajnalban megkezdődtek a szezonközi torna negyeddöntői, de előtte az NBA még megmutatta a díjakat. Ide kattintva nézhetitek meg a bajnoki trófeát, az MVP-díjat, a győztes csapat tagjainak járó aranyérmet és a torna álomcsapatába választott játékosoknak járó, kristályból készült kosárlabdát. 

Az első negyeddöntőt meglepetésre az Indiana Pacers nyerte a Boston Celtics ellen, köszönhetően Tyrese Haliburton pályafutása első tripla-duplájának. Haliburton az előző meccset egy felső légúti megbetegedés miatt kihagyta, és elmondása szerint most is a halálán volt az első félidőben, a nagyszünetben viszont kapott egy inhalátort, és a másodikban már tudott rendesen lélegezni, így aztán csapata következő 27 pontját vagy ő szerezte, vagy ő készítette elő. A hálás hazai közönségtől meg is kapta az MVP-kórust, amire Myles Turner, a csapatot 2015 óta szolgáló center annyit mondott, hogy utoljára talán Victor Oladipo kapott ilyet errefelé, de akkor sem volt ilyen hangulat a csarnokban. Haliburton anyit tett hozzá, hogy olyan helyzetbe kerültek, amiért egész szezonban dolgoztak, és nem a részvételért utaznak Las Vegasba az elődöntőre, hanem meg akarják nyerni a trófeát. 

Az ellenfél Jayson Tatum elismerte a vereséget, szerinte Haliburton megcsinált néhány extra játékot, de ez nem meglepő, mert a Pacersnél sem véletlenül keresnek sokat kosárlabdával - nekik jobban kellett volna segíteniük egymást védekezésben, de ezt nem tudták megoldani. A Celticsnél akad jó hír is, Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint Kristaps Porzingis már a hét vége felé visszatérhet vádlihúzódásából. 

A mai másik mérkőzésen a New Orleans Pelicans idegenben harcolta ki a továbbjutást a Sacramento Kings ellen. Brandon Ingram 30 pontja mellett Herb Jones 23-at, Jonas Valanciunas 18-at jegyzett, a vezetőedző Willie Green pedig azt mondta, hogy ez az első szezonközi torna, és élni akarnak az eséllyel, hogy valamiben történelmet írhatnak és elsők lehetnek - fontos meccs volt, és büszke a csapatára, mert nem érdekelte őket, ki ellen és hol kellett játszaniuk, csak a győzelemre koncentráltak. Magas intenzitású küzdelem folyt a pályán, ami hosszútávon remek plusz tapasztalatot jelent a Pelsnek - külön dicsérte Ingramet, aki mindig készen állt, amikor egy nagy kosárra volt szükség. 

A hazaiaknál Domantas Sabonis tripla-duplával, De’Aaron Fox 30 ponttal vezette a Sacramentót, de ez is kevésnek bizonyult: a hazaiak a 4-0-s csoportkör után a legrosszabbkor vesztették el első IST-meccsüket. A valódi tragédia sajnos a lelátón történt, a klub közleménye szerint egy 30-as éveiben járó szurkoló az első negyedben rosszul lett, és bár azonnal megkezdték a szakszerű orvosi ellátását, már nem tudták megmenteni az életét. 

Kelly Oubre Jr. először állt az újságírók rendelkezésére azóta, hogy egy cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A 76ers csatára szerint az egész eset borzasztó traumatikus volt maga és a családja számára is, és nagyon örült volna neki, ha az élete nem változik Truman Show-vá (utalva ezzel Jim Carrey klasszikus filmjére - a szerk.), ahol mindenki az ő életét figyeli és elmondja róla a véleményét. Már az önmagában nehéz volt, hogy nem találtak videófelvételt az esetről és így nem tudják bíróság elé állítani az elkövetőt, de attól még nehezebbé vált, hogy egyesek mennyire érzéketlenül álltak hozzá az esethez és megkérdőjelezték a szavahihetőségét, összeesküvés-elméleteket gyártottak. Mindenesetre hálás, hogy nem végződött sokkal rosszabbul az eset, hamar visszatérhetett edzeni, de annak is örül, hogy tud mosolyogni, sétálni, beszélni és lélegezni - várhatóan csütörtök hajnalban térhet vissza a Wizards ellen. 

Sam Amicknek (The Athletic) adott hosszabb interjújában James Harden elmondta, hogy miután 2022 nyarán lemondott 47 millió dolláros játékosopciójáról és 1+1 éves szerződésének első évében bevállalta, hogy csak 33 miliót keres, így a Philadelphiának lehetősége nyílt megerősíteni a csapatot, Daryl Morey GM azt ígérte neki, hogy 2023 nyarán kapni fog egy maximumos hosszabbítást. A 2023-as playoff-kiesést követően azonban Morey egyszerűen nem kommunikált vele, és a “csend” miatt döntött úgy, hogy inkább lehívja játékosopcióját és cserét kér. Megtehette volna, hogy nem hívja le az opciót és szabadügynökként aláír egy nagy szerződést, de egyszerűen nem akart már egy fiatal csapat felépítésében részt venni, bajnokesélyesnél akart játszani. 

A Portland Trail Blazers egyik vezére, Jerami Grant bekerült a liga agyrázkódás-protokollja alá. Még vasárnap hajnalban kellett lecserélni a Jazz otthonában játszott meccs negyedik negyedében, és nem is tért már vissza a parkettre. A Blazersnél annak örülhetnek, hogy a szezonnyitón súlyos ujjsérülést szenvedett Anfernee Simons megkezdhette a teljes értékű edzéseket és állapota már day-to-day. Eric Gordon játéka kérdéses a Lakers elleni IST-negyeddöntőben, a Suns veteránja térdsérüléssel bajlódik, Bradley Beal pedig biztosan kihagyja az összecsapást - Bealnek ez lesz a 18. kihagyott meccse. 

Marc Stein (Substack) információi szerint Mark Cuban már tavaly tájékoztatta a liga vezetőjét, Adam Silvert arról, hogy a Las Vegas Sands kaszinót tulajdonló Adelson-család megveheti a Mavericks többségi tulajdonrészét. A tranzakció most zajlik, már csak a Board of Governors jóváhagyására vár, ami várhatóan karácsony előtt megtörténik. Stein szerint Cuban előző héten tartott egy játékosmegbeszélést, ahol mindenkit megnyugtatott, hogy ők ebből a váltásból semmit nem fognak észrevenni, és továbbra is ő dönt szakmai ügyekben - ahogyan fogalmazott, örökkön örökké. 

Egy híres ügyvéd, Gloria Allred vállalta annak a középiskolás lánynak a képviseletét, akivel Josh Giddey szexuális viszonyt létesített. Allred arról ismert, hogy évtizedek óta képvisel olyan nőket, akik nagy hatalommal bíró férfiakkal, illetve hírességekkel kerültek hasonló szituációba. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A csapatok decemberi sorsolása nagy eltéréseket mutat – idén eddig kiket érint a középszer dilemmája, ki tankolhatna és ki nem? – Heti Wemby – Giannis jön felfelé az MVP-rangsorban – a Magic villámrajtjának nem megénekelt hősei – újoncok, akik a G-Liga purgatóriuma után készen állhatnak az NBA-re – 5 játékos, aki pozitív vagy negatív irányba befolyásolhatja csapata eredményességét – Detroitban tehetség van, valódi irány nincs? – hogyan javulhatna a Spurs támadójátéka? – 5 érdekes tény a Lakers, Suns és Jazz első 20 meccséről – a liga történetének 20 legjobb, maximum 6 láb magas spílere – így lassult le a játék a playmaker Anthony Edwards számára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus