Hírmorzsák 2023-12-07 (11:30)

Joel Embiid 50 pontot szórt, Luka Doncic egy félidő alatt tripla-duplázott. Mikal Bridges döntött a Hawks-Nets összecsapáson. Steve Kerr meccsenként változtathatja a kezdőjét. Kyle Lowry a Raptors játékosaként akar visszavonulni. Zach LaVine még 3-4 hetet kihagy. Bradley Beal 10 nap múlva térhet vissza. Kristaps Porzingis játszani akar péntek este, és azt is elmondta, hogy miért nem működött Doncic és az ő kettőse. De’Aaron Fox a szupermax reményében visszadobott egy hosszabbítási ajánlatot. Lemondott a Hornets elnöke. A Lakers nem játszhat feketében Las Vegasban. Az NBA szerint jogosan kért időt a Lakers a Suns ellen. Adam Silver a liga bővítéséről és a draft két napra osztásáról is beszélt. Sztárra vadászik a Knicks. A Pistons egyelőre nem gondolkodik Bojan Bogdanovic elcserélésében. Dylan Harper a Rutgers játékosa lesz.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról összefoglalónkban is írtunk, Joel Embiid 50 ponttal, 13 lepattanóval és 7 gólpasszal vezette győzelemre a 76erst. A két kihagyott meccs után visszatérő center elmondta, hogy néha arra van szüksége a csapatának, hogy szervezzen, néha viszont arra, hogy pontokat szerezzen, és úgy érezte, hogy ezen az estén agresszívnak kell lennie – a társai csinálták meg a passzokat, rendre jó döntéseket hoztak, neki csak be kellett fejeznie. Tyrese Maxey viccesen megjegyezte, hogy Embiidnek a 60 pontot is el kellett volna érnie, míg De’Anthony Melton úgy látta, hogy ez egy csendben összeszedett 50-es volt, csapattársa erőlködés nélkül szállította a kosarakat. Támadásban és védekezésben is olyan ő számukra, mint egy biztonsági szelep, hátul rengeteg hibájukat elfedi, elől pedig ki tudja őket húzni a csávából, ezért ő az MVP.

A Mavericks 50 pontos verést mért a Jazzre, Luka Doncic pedig három negyedet játszva ért el 40 pontot, 11 lepattanót és 10 gólpasszt, pályafutása 60. tripla-duplájával Larry Bird elé került a vonatkozó örökranglistán. Az előzést már az első félidőben letudta Doncic, pályafutása során először tripla-duplázott az első félidőben, már a nagyszünetre is 29 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal mehetett el – az NBA történetében először fordult elő, hogy valaki egyetlen félidő alatt tripla-duplázzon úgy, hogy közben legalább 25 pontot dobott. Doncic a meccs után beismerte, hogy a 10. gólpasszát külön vadászta az első félidő utolsó percében, tudatában volt annak, hogy milyen statisztikái vannak. Emellett megjegyezte, hogy elképesztőnek tartja azt, hogy Bird elé került, nem is igazán tudja, hogy mit mondjon erről, mert mindenki tudja, hogy milyen játékos volt Bird.

A Nets 114-113-ra tudott nyerni a Hawks otthonában, köszönhetően Mikal Bridges 32 pontjának és 4,5 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett meccsnyerőjének. A mérkőzés hőse úgy nyilatkozott, hogy mindössze hat évet kellett várni az első meccsnyerőjére, és valószínűleg az is kellett hozzá, hogy átkerüljön keletre, nagyon boldog emiatt. A találkozó érdekessége, hogy 43 alkalommal változott a vezető fél kiléte, ami a play-by-play érában (1996/97 óta) a legtöbb egy mérkőzésen.

A Warriorsnál Chris Paul és Andrew Wiggins is visszatért, de ezzel együtt is megszenvedtek a Trail Blazers legyőzésével. Steve Kerr a meccset követően arról beszélt, hogy egyénileg sok játékosuk jól teljesít, de a puzzle darabkái nem illenek jól össze, ezért megfontolandó, hogy ellenféltől függően változtassák mindig az összeállításukat. Továbbra is azt preferálná, ha lenne egy állandó összeállításuk, de eddig semmit nem találtak a szezon során, noha már eltelt az idény negyede, úgyhogy sok mindent át kell gondolniuk. Nagyon türelmes volt, mert azt remélte, hogy az elmúlt években látott kezdőjük ismét összeáll egy jó ötössé, és mindenkinek könnyebb dolga van olyankor, amikor mindenki tudja a helyét és a szerepét, a kiegészítőknek is könnyebb akkor, ha pontosan tudják, hogy mit kell hozzátenniük az alapcsapathoz. Hosszú pórázon tartotta a játékosait, főleg azokat, akik régóta a csapattal vannak és hozzájárultak a bajnoki címek elnyeréséhez. Minden este másmilyen lesz ezzel a csapattal, mindig másra lesz szükségük annak függvényében, hogy mit tud az ellenfelük, és miként alakul a találkozó. Nehéz megjósolni, hogy melyik este mi fog történni, de 10-11 kosarast játszatni is nehéz, nem tudják, hogy kik azok, akik minden egyes meccsen pályán lesznek.

A Heat ma hajnalban Torontóban játszott, vagyis Kyle Lowry az egykori csapatához látogatott, ami kapcsán elmondta, hogy mindenképpen a Raptors játékosaként akar majd visszavonulni. Mióta távozott innen, folyton ezt mondogatja, alá fog írni egy egynapos szerződést a csapattal, hogy innen fejezhesse be a pályafutását. Szerződése utolsó évében jár, de játszani akar még, mert úgy érzi, hogy képes ahhoz kellően magas szinten teljesíteni, hogy segítsen egy csapatot. A legfontosabb tényező az egészsége lesz, mert még mindig motivált abban, hogy kosárlabdázzon, szereti ezt a játékot. Rengeteget kapott ettől a sportágtól, és úgy érzi, hogy még mindig képes segíteni a csapatát.

A Bulls bejelentette, hogy Zach LaVine még legalább 3-4 hetet kénytelen lesz kihagyni sérülés miatt, gyulladás van a jobb lábszárában. LaVine már az elmúlt három meccset is kihagyta, és érdekes egybeesés, hogy a szezon során először három meccsből álló győzelmi sorozatot rakott össze a Bulls. Coby White erről úgy nyilatkozott, hogy LaVine hiányában természetesen több lehetőség jut másoknak, de nem lehet őt csak úgy helyettesíteni, csapatként kell pótolniuk mindazt, amit ő a pályán csinál.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Bradley Beal elkezdett nagyobb terhelést kapni a rehabilitációja során, és ha minden jól megy, akkor 10 napon belül ismét pályán lehet. Mint ismert, a hátvéd az edzőtábor óta a hátával bajlódik, ami miatt mindössze háromszor tudott pályára lépni a Sunsban, és még mindig nem állhatott össze a triójuk Kevin Duranttel és Devin Bookerrel.

Chris Haynes (B/R) értesülései szerint a Kings a szezon előtt 2 éves, 105 millió dolláros hosszabbítási ajánlatot tett De’Aaron Foxnak, ezt viszont a hátvéd visszautasította. A csapat a nyáron maximum ennyivel toldhatta volna meg Fox megállapodását, ő viszont annak reményében utasította ezt vissza, hogy a jövő nyáron jogosult lesz egy 4 éves, 245 millió dolláros szupermax hosszabbításra – ezt akkor írhatja alá, ha ismét bekerül valamelyik All-NBA csapatba. Haynes értesülései szerint mindkét fél hosszabb távon is a közös folytatásban gondolkodik.

Kristaps Porzingis Instagramon jelentette be, hogy péntek este ismét a pályán lesz, játszani fog a Knicks ellen. A magasember négy kihagyott meccs után térhet vissza, vádliproblémák miatt november 24-e óta nem volt bevethető. Porzingis egy interjúban beszélt arról, hogy miért nem működött Dallasban Luka Doncic és az ő kettőse. Szerinte ez több tényezőből állt össze, például nem volt még elég érett, és nagyrészt inkább az ő sara, hogy ez nem működött. Akkoriban nem igazán foglalkozott még a játék analitikai részével, de ha valaki pályafutása azon szakaszában odamegy hozzá és elmagyarázza neki megfelelően, hogy mit miért kérnek tőle, és azzal mennyivel hatékonyabbá vált volna, akkor szerinte az is segített volna a helyzetükön.

A Hornets elnöke, Fred Whitfield egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a csapatnál betöltött pozícióiról. A 65 éves Whitfield több mint 17 éven keresztül állt a Hornets alkalmazásában, és az elmúlt években a csapat üzleti működéséért felelt. A leköszönő szakember egy közleményben tudatta, hogy az elmúlt 18 hónapban sikeres harcot folytatott a torokrák ellen, emellett pedig arra is koncentrálnia kellett, hogy segítse az édesanyját, akinek szintén vannak egészségügyi problémái.

A Lakers eddig veretlen volt a fekete „city edition” mezében, ráadásul mindhárom sikerüket a Szezonközi Torna során aratták ezt a mezt viselve, ugyanakkor a ma esti, Pelicans elleni elődöntőben nem viselhetik ezt. A csapat úgy tervezte, hogy ismét ebben lépnek pályára, ugyanakkor az NBA meggátolta ezt, mivel annak a színe nem ütne el kellően a Las Vegas-i pályafestéstől. A Lakers így az aranysárga „icon” mezében lesz kénytelen játszani, míg a Pelicans a fehér „association” szerelését viseli majd.

A tegnapi Lakers-Suns után az NBA kiadta a szokásos jelentését a mérkőzés utolsó két percéről, és ez alapján a játékvezetők nem tévedtek akkor, amikor az utolsó másodpercekben megítéltek egy időkérést a Lakersnek. A jelentés alapján háromszor hibáztak a játékvezetők az utolsó két percben, mindháromszor a Lakers kárára: 1:34-gyel a vége előtt Grayson Allen ütött faultot Austin Reaves-en, 44 másodperccel az órán Kevin Durant szabálytalankodott LeBron James ellen, míg 43 másodperccel a vége előtt Jusuf Nurkic faultolta Anthony Davist, de egyik esetet sem fújták le.

Adam Silver több gyakran előkerülő téma kapcsán is megszólalt a minap. A komisszár ismét elmondta, hogy a liga bővítése azt követően kerülhet csak napirendre, hogy megállapodás születik a közvetítési jogokról, de ezt követően sincsenek előnyben részesített városok. Seattle és Las Vegas is azon városok közé tartozik, amik a lehetséges expanziós csapatoknak adhatnak majd otthont, de mindenkinek mindig azt mondja nyilvánosan és privátban is, hogy nem tettek még lépéseket a bővítéshez. Silver arra is kitért, hogy valóban dolgoznak a draft két napra bontásán, ehhez viszont meg kell állapodniuk a televíziós társaságokkal és a játékosok szakszervezetével is erről. Ennek szerinte azért is lenne értelme, mert így a draftolt játékosokról külön-külön több szó eshetne a közvetítésekben, jobban ki lehetne fejteni, hogy melyik választás miért történhetett, de ennél is fontosabb, hogy a csapatok általános igazgatói is kapnának időt arra, hogy áttekintsék a helyzetüket az első kör után. Remélhetőleg erről meg tudnak egyezni a szezon során, és júniusban már két napon át tartó draftot rendezhetnek majd.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Knicks azt vizsgálja, hogy miként tehetnének szert egy sztárra, és figyelik azt, hogy elérhető lesz-e valaki olyan, akiért érdemes lenne all-int mondani. Jelenleg nyolc első körös draftjoguk van, rengeteg cserélhető szerződésük, illetve olyan fiatal játékosaik is, mint Quentin Grimes vagy Immanuel Quickley. Ha agresszívan meg akarnak szerezni egy szupersztárt, akkor megvannak az ehhez szükséges értékeik. Ide kapcsolódik, hogy Ian Begley (SNY.tv) értesülései szerint a Knicks nem folytatott komoly tárgyalásokat a Bulls illetékeseivel Zach LaVine vagy DeMar DeRozan megszerzéséről.

Arról is Begley számolt be, hogy a Pistons egyelőre nem gondolkodik Bojan Bogdanovic elcserélésében. Detroitban abban reménykednek, hogy a veterán játékos egészségesen győzelmekhez segítheti őket – azt már csak mi jegyeznénk meg, hogy a Pistons hajnalban elkönyvelhette sorozatban a 18. vereségét is.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Dylan Harper a Rutgers csapatában kezdi meg jövő ősszel az egyetemi pályafutását. Ron Harper fia a második helyet foglalja el az ESPN rangsorában a 2024-es osztályon belül. Nem ő az első komoly tehetésg, akit behúzott a Rutgers, korábban az ESPN rangsorában harmadik helyet elfoglaló Ace Bailey is hozzájuk kötelezte el magát.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A csapatok decemberi sorsolása nagy eltéréseket mutat – idén eddig kiket érint a középszer dilemmája, ki tankolhatna és ki nem? – Heti Wemby – Giannis jön felfelé az MVP-rangsorban – a Magic villámrajtjának nem megénekelt hősei – újoncok, akik a G-Liga purgatóriuma után készen állhatnak az NBA-re – 5 játékos, aki pozitív vagy negatív irányba befolyásolhatja csapata eredményességét – Detroitban tehetség van, valódi irány nincs? – hogyan javulhatna a Spurs támadójátéka? – 5 érdekes tény a Lakers, Suns és Jazz első 20 meccséről – a liga történetének 20 legjobb, maximum 6 láb magas spílere – így lassult le a játék a playmaker Anthony Edwards számára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus