Hírmorzsák 2023-12-09 (10:15)

Kyrie Irving, Anthony Edwards, Jalen Brunson, Joel Embiid, Otto Porter Jr. és Nassir Little is megsérült. Evan Mobley térdfájdalmak miatt nem játszott. A Pistons és a Spurs rossz sorozata folytatódott, a Nuggets és a Rockets szériája megszakadt. Jaylen Brownt kiállították. Adam Silver nem zárkózik el attól, hogy változtassanak a Szezonközi Tornán. A Pacersnél LeBron Jamest, a Lakersnél Tyrese Haliburtont méltatták. A Lakers nem igazán áldozná be a védekezését a jobb támadójátékért. Zion Williamson nem követi a Pelicans táplálkozási tanácsait. Two-way szerződésű játékosát cserélte le a Raptors és a Wizards is.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Több játékos is sérülést szenvedett hajnalban. Kyrie Irving számára azt követően ért végett a Trail Blazers elleni összecsapás, hogy Dwight Powell ráesett a jobb lábfejére a második negyedben. Irving ezt követően hosszasan lent maradt, majd miután ledobott két büntetőt, kiszállt a meccsből. A meccs után Jason Kidd nem tudott információkat megosztani játékosa állapotáról, majd az MRI-vizsgálat után lehet többet tudni. Anthony Edwards a közelmúltban már kihagyott két meccset csípőproblémák miatt, de hétközben visszatért, ugyanakkor ma hajnalban a Grizzlies ellen ismét kiújult ez a problémája, ezért csak 4 percet tölthetett a pályán. Chris Finch elmondta, hogy egy furcsa leérkezés miatt jött elő ismét a sérülés, de remélik, hogy amikor legközelebb visszatér, már egyáltalán nem fogja őt hátráltatni ez. Jalen Brunson a Celtics elleni összecsapás vége előtt 21 másodperccel szenvedett lábfejsérülést, amikor rálépett Payton Pritchard lábára – ezt követően önerőből be tudott menni az öltözőbe, de látványosan húzta a lábát.

A 76ersnél Joel Embiid szenvedett lábsérülést a Hawks elleni összecsapás hajrájában, de pályán tudott maradni, és be is szórt 6 fontos pontot ezt követően. A meccs után megjegyezte, hogy nem tudja pontosan, hogy mi történt, ehhez vissza kellene néznie a találkozót. Otto Porter Jr. a bal lábfeje miatt volt kénytelen idő előtt kiszállni a Raptorsnál, vagyis amit az előző szezon során meg is kellett műteni – a röntgen szerencsére negatív lett. Nassir Little egy szerencsétlen esés után kicsit kótyagos volt, agyrázkódás gyanúja miatt kiültették ezt követően, és ha bekerül a liga vonatkozó protokollja alá, akkor több meccset is kihagyhat. Evan Mobley a szezon során először mulasztott meccset, a fájós bal térde miatt nem számíthatott rá a Cavaliers. Chris Fedor (Cleveland.com) értesülései alapján elképzelhető, hogy több meccset is kénytelen lesz kihagyni a fiatal magasember.

Folytatódott a Pistons vereségsorozata, zsinórban a 19. meccsüket bukták el. Monty Williams szerint a Magic ugyan jól védekező csapat, de tiszta helyzeteket is elrontottak ellenük, illetve ellenfelük elvette tőlük a festéket, mégis mindössze 30 triplába álltak bele – ezeket nem dobták be megfelelő arányban (mindössze 6 esett be – a szerk.), nehezükre esett betalálniuk a gyűrűbe. A Spurs eközben sorozatban 16 vereségnél jár, miután a Bulls is elintézte őket, és ha legközelebb nem tudják megszakítani ezt a sorozatot, akkor azzal új franchiserekordot állítanak fel. A Spurs legutóbbi vereségében nagy szerepet játszott a 35-20-ra elbukott harmadik negyed, amiről Victor Wembanyama úgy fogalmazott, hogy amikor félidőben előnyben vannak, akkor számítaniuk kellene arra, hogy ellenfelük nagyobb erőfeszítéseket fog tenni a fordulás után. Az első félidőben kimondottan jók voltak, főleg védekezésben, és ugyan vannak hullámhegyek és hullámvölgyek minden meccsben, de utóbbiak számát csökkenteniük kell.

A Rockets 114-106-ra nyert a Nuggets otthonában, ezzel két sorozat is megszakadt: a hazaiak először szenvedtek vereséget a saját pályájukon, míg a vendégek először nyertek Houstontól távol. A mérkőzés egyik érdekessége az volt, hogy Nikola Jokics ismét gyengén dobott, az elmúlt két találkozóján 18/58-at hozott össze mezőnyből, amit úgy értékelt, hogy ugyanolyan dobásokat vállalt el, mint máskor, nem vállalt őrült dobásokat, egyszerűen a labda nem akart neki bemenni. A negyedik negyedet még 18 pontos hátránnyal kezdték, de ott azon voltak, hogy ne alázzák meg őket, elkezdtek harcolni, amikor sarokba szorították őket. Máskor talán így kellene játszaniuk az első perctől fogva, remélhetőleg tudnak tanulni ebből a meccsből.

Miközben a Nuggets kikapott, a Celtics 133-123-ra nyert a Knicks ellen, ezzel egyedüli csapatként továbbra is őrzik a hazai veretlenségüket, 10-0-ra állnak a Bostonban rendezett mérkőzéseken. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Jaylen Brownt pályafutása során először kiállították, miután gyorsan összeszedett két technikait a negyedik negyedben. Amikor arról kérdezték, hogy miért küldték ki, Brown elmondta, hogy nem biztos ennek az okaiban, de azt kívánja, bárcsak többet tett volna ezért. Mindig is azt gondolta, hogy az első kiállítása izgalmasabb körülmények között fog megszületni, talán egy dulakodás után, és nem egy túlságosan érzékeny játékvezető miatt, akinek rossz napja volt. Mark Lindsay játékvezető azzal indokolta a meccs után a kiállítást, hogy Brown az első technikait azért kapta, mert profán nyelvezetet alkalmazott a játékvezetővel szemben, míg a másodikat azért kapta, mert felé intett, ami túlzó gesztusnak és sportszerűtlen megmozdulásnak számít.

Holnap hajnalban a Pacers és a Lakers lejátssza az első Szezonközi Torna döntőjét, ezt megelőzően pedig Adam Silver adott interjút. A komisszár megerősítette, hogy állandó programmá szeretnék tenni a tornát, de nyitottak arra, hogy megváltoztassanak néhány dolgot. Ha az amerikai közönség úgy érzi, hogy sportszerűtlen eldőlt meccsek végén pontokat vadászni, akkor megfontolandó, hogy ne a pontkülönbség legyen a döntő azonos mérlegnél. Az NBA emellett arra is nyitott, hogy minden évben más város adjon otthont a torna döntőjének, ahogyan az All-Star gálánál is megszokott. Azt is tudják, hogy egy-egy meccsen mekkora jelentősége van a hazai pálya előnyének, de szervezési szinten komoly fejfájást okozott az, hogy pár nappal a megrendezés előtt meccseket írjanak ki azoknak a csapatoknak, amelyek nem jutottak tovább a csoportkörből.

Tyrese Haliburton arról beszélt, hogy a legtöbb 2000-ben született gyerekhez hasonlóan neki is LeBron James volt a kedvenc játékosa, nehéz lett volna nem neki szurkolni. Gyerekkorában Cavaliers-szurkoló volt, majd a Heatnek szorított, utána megint a Cavaliersnek, és végül a Lakersnek, mielőtt ledraftolták volna az NBA-be. Kicsit pontot is tesz ennek a történetnek a végére, hogy egy döntőben fognak egymás ellen megmérkőzni, de nagyon élvezetes lesz ez. Az NBA egyik nagyszerű része, hogy az ember az idoljai ellen is napi szinten megmérettetheti magát, nagyon várja ezt a meccset.

Rick Carlisle szerint James prime-időszaka még mindig tart, nézte őt az előző meccsén is, és fenomenális volt. Épp az imént jött vele szembe az a statisztika, hogy egyedüliként volt ő a liga legfiatalabb és legidősebb aktív játékosa is, és ez magáért beszél. Ő az örökös pontkirály, és ha van az NBA-nek egy Mount Rushmore-ja, akkor ő rajta van, ezzel kell szembenézniük a döntőben. James, Anthony Davis és sok más kiváló játékos ellen kell megküzdeniük, akik ráadásul felszállóágban vannak. Tele lesz a kezük az ellenfelükkel, de egy olyan csapat számára, amelyik azon van, hogy egyre magasabbra jusson, és szeretne nagyszerű tapasztalatot szerezni, annak szeretnie kell az ilyesfajta kihívást.

Darvin Ham Haliburton játékát méltatta: atletikus, jó adottságokkal rendelkezik, és elképesztően látja át a pályát. Folyamatosan támadó üzemmódban van, diktálja a tempót, helyzetbe hozza a csapattársait és elképesztő dolgokat képes csinálni a labdával – úgy gondolja, hogy a Pacers kincsre lelt benne. Austin Reaves azt emelte ki, hogy Haliburton megkönnyíti a csapattársai életét. Jó tempóban játszik, önzetlen, és a helyzetek döntő többségében jó döntéseket hoz. Nem nagyon adja el a labdát, illetve önbizalmat táplál a csapattársaiba, mindig azért passzolja azt oda az üres embernek, mert azt akarja, hogy dobja is rá, de nem azért, mert gólpasszokat akar gyűjteni, hanem azért, mert sikeres akar lenni. A Pacers tempója mással nem összehasonlítható, rengeteg pontot dobnak, és képesek gyors futásokat bemutatni, még akkor is gyorsan végig tudnak vinni egy támadást, ha előtte kosarat kaptak.

Zach Lowe (ESPN) elmélkedett arról, hogy a Lakers minden olyan cserét át fog gondolni kétszer is, ami azt eredményezné, hogy a támadójátékuk úgy javulhatna, hogy közben a védekezésük romlana. Mindez amiatt is érdekes, mert többek között náluk is felmerült Zach LaVine megszerzése, ugyanakkor Lowe egyik forrása úgy tudja, hogy Los Angelesben szeretnék előbb megnézni a jelenlegi keretüket egyben, és csak azt követően döntenek arról, hogy szükség lesz-e meghúzni valamilyen cserét.

Christian Clark (nola.com) értesülései szerint Zion Williamson nem követi azokat a táplálkozási tanácsokat és erőnléti előírásokat, amiket a Pelicans támaszt vele szemben. Noha a játékos ebben a szezonban eddig egészséges volt, nem olyan produktív, mint korábban, és az is szembeötlő volt, hogy mekkora különbség volt közte és LeBron James között sebességben és energiában is a Pelicans-Lakers meccsen.

A Raptors bejelentette, hogy olyan vállsérülést szenvedett Ron Harper Jr. a G Ligában, ami miatt meg kell műteni és ki kell hagynia a szezon hátralévő részét. A csapat lépett is ezt követően, szabadlistára tették a two-way szerződésű kosarast, a helyét Jontay Porter kapta meg. A Wizards még a minap köszönte meg John Butler Jr. eddigi munkáját, és hamar elkelt az ő felszabaduló two-way helye is, Jules Bernard írhatott alá Washingtonban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Komoly mozgások a jövő évi draft elejére várt játékosok között – az IST negyeddöntői és elődöntői között volt egy játéknap, ami rengeteg emlékezetes teljesítményt hozott – objektív szempontok alapján összegyűjtötték a szezon 10 legjobb egy-egyezőjét, szokatlan nevek is felbukkannak a rangsorban - Haliburton vagy James lehet az IST MVP – Jaquez egyre magasabbra tör az újoncok között – 3-3 friss és fontos információ minden csapatról – 1 évvel ezelőtt alapozták meg a Magic idei szezonrajtját – KAT jelenleg abszolút elit játékos – miért olyan biztos a Hawks 50%-os mérlege az életben, mint a halál és az adók?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus