Hírmorzsák 2023-12-10 (11:00)

A Lakers nyerte az IST-döntőt. Davis szerint már ismerik egymás gondolatát James-szel. Jamest az elsőzés motiválta, a hírek szerint erősen dolgozik azon, hogy a leendő vegasi franchise arca és tulajdonosa legyen. A liga nem tervezi, hogy pénzdíjassá teszi az All-Start, illetve a zsákolóbajnokságot. David Stern nevét viselheti majd valamelyik trófea. Haliburton szerint elejétől a végéig csak rohantak a Lakers után, de fontos tapasztalatokat szereztek. Trae Young pénzbüntetést kapott. Ja Morant eddig minden előírást betartott, jövő héten még találkozik Silverrel. Quickley kapós lehet a cserepiacon. Caruso bokasérülést szenvedett, Irving megúszta a komolyabb problémát, LaMelo jövő héten elkezdhet komolyabban edzeni. Gorgui Dieng visszavonul és a Spursnél dolgozik tovább. Bronny James ma este bemutatkozhat az NCAA-ben. 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

A Los Angeles Lakers nyerte az első szezonközi tornát, a mérkőzésről itt olvashattok bővebben.

Anthony Davis 41 pontot és 20 lepattanót jegyzett, a meccs után pedig annyit mondott, hogy nem történt semmi különleges a pályán: a csütörtöki elődöntőben ő “etette” LeBron Jamest, mert James játszott Davis kezei alá amellett, hogy saját számait is hozta. Már öt éve játszanak együtt, ismerik egymás játékának tendenciáit, így könnyen megtalálják a nyerő megoldásokat - és a végjátékban előszedték a jól ismert pick and rolljukat, amit még mindig nehéz megállítani. Most egy pillanatra azért lehet örülni, hogy megnyerték a tornát, mert ez egy jó jel, hogy a megfelelő irányba haladnak - azonban a végső cél a júniusi ünneplés, és pár nap múlva újrakezdődik a taposómalom, ahol ezért kell dolgozni. 

LeBron James azt mondta a pódiumon, hogy az MVP-nek örül, de nem különösebben foglalkoztatja, inkább az motiválta, hogy ez az első szezonközi torna - a rekordokat mindig meg fogják dönteni, de azt soha nem lehet überelni, ha valaki valamiben elsőként ér a csúcsra. Annak különösen örül, hogy ezt vidám, elkötelezett és versengő társakkal érte el egy történelmi franchise színeiben. 

Las Vegasról annyit mondott, hogy már jelen van a WNBA, az NFL, az NHL, hamarosan érkezik a baseball-liga, nemrég rendeztek itt Forma-1-es futamot, így aztán egyértelmű, hogy ez a város a nagy sport-attrakciókra is vevő, ezért a következő logikus lépés egy NBA-franchise lesz. Az nem titok, hogy James szívesen lenne egy ilyen franchise tulajdonosa, ezt a ziccert pedig nem hagyta ki a liga vezetője sem: Adam Silver az eredményhirdetésen viccesen annyit mondott, hogy a trófea nem jár együtt egy franchise-zal. Adrian Wojnarowski (ESPN) közben arról beszélt, hogy James a színfalak mögött keményen dolgozik azon, hogy visszavonulása után részese lehessen a vegasi franchise-nak - partnereivel már a szervezeti felépítés és a franchise napi működésének kidolgozásánál tartanak. James mindenképp a franchise arca szeretne lenni, viszont pénzügyi partnerekre is szüksége lesz, mert a franchise-jog megvásárlása hatalmas pénzbe fog kerülni. 

Egy kisebb hőst is többen dicsértek a Lakers oldaláról, Austin Reaves szerint Cam Reddish hiába dobott csak kilenc pontot, mégis úgy érezte, hogy ő az egyik legjobb játékosuk a parketten, aki védőoldalon nyújtott játékával megváltoztatta a meccs képét. 

A Lakers normál szerződéssel rendelkező játékosai egyébként fejenként 500 ezer dollárral, a Pacers tagjai 200 ezerrel gazdagodtak (a two-way szerződéssel rendelkezők ezen összegek felét kapták meg).

Adam Silver azt is elmondta, hogy nem gondolkodnak azon, hogy a liga többi rendezvényét, például az All-Star Gálát, vagy azon belül a zsákolóbajnokságot is pénzdíjassá tegyék. Azzal nincs semmi baj, ha a pénz is ösztönző, de ne az legyen a fő motiváció - szerinte a szezonközi tornánál is az volt az igazi motiváció, hogy a legjobb négy csapat pár napra eljöhetett Las Vegasba. Arról is beszélt, hogy a jövőben valamelyik IST-trófea a korábbi komisszár, David Stern nevét viselheti majd, sőt más módokon is szeretnék tiszteletüket kifejezni. 2024-ben nagyobb szabadságot kívánnak adni a csapatoknak az IST-pályafestések területén, illetve gondolkodnak rajta, hogy ne a pontkülönbség számítson azonos csoporteredménynél, elkerülendő az NBA-hagyományok (ha az egyik csapat győzelme már biztos, nem erőltetik a minél nagyobb arányú sikert) megtörését. 

A túloldalon Tyrese Haliburton arról beszélt, hogy egész este csak rohantak a Lakers után, az elejétől a végéig lejátszották őket és rettentően frusztráló élmény volt az egész döntő. Nem figyeltek az eladott labdáknál, nem lepattanóztak, nem tudták megállítani az elmefél játékosait, amikor kellett volna. Nyilván tudja, hogy nem minden csapatban van egy Anthony Davis és egy rahedli 205 centis wing, de így is nehéz volt követni, hogy az ellenfél milyen felállásokban játszik. Egyáltalán nem volt alapszakasz-hangulat, ő is végig fent volt, amikor James játszott és olyan érzése volt, mintha James és Davis egy percre sem ült volna le, ami abszolút a playoffot idézte. A meccs ugyanakkor hatalmas motivációt jelent számára, mert ezek után még inkább be akar jutni a playoffba, ahol ilyen intenzitású és fontosságú mecseket akar játszani. A vezetőedző Rick Carlisle is azt emelte ki, hogy fiai belekóstolhattak abba, milyen a nagyszínpadon játszani: érezték az intenzitást, és hogy az ilyen meccsek lényege, hogy közösen találják meg a győztes megoldásokat. A döntőig vezető úton rengeteg nehézséget tudtak leküzdeni, a ma esti egy kissé meredek emelkedőnek bizonyult. 

Trae Young 25 ezer dolláros büntetést kapott, amiért konfrontálódott és nem megfelelő nyelvezetet használt az egyik játékvezetővel szemben. Az eset a Hawks Nets elleni, egy ponttal elvesztett meccsén történt, ahol az utolsó pillanatokban Young Mikal Bridges és Dennis Smith Jr. között kísérletezett egy győztes dobásnak szánt ziccerrel, ami azonban célt tévesztett - a Hawks hátvédje úgy érezte, hogy faultolták dobás közben, de a játékvezetők sípja néma maradt. 

Adam Silver elmondta, hogy Ja Morant minden előírást betartott az eltiltása alatt, személyesen is közelről követte a Memphis sztárjának tevékenységét - a jövő héten még egyszer személyesen is találkozni fognak, mielőtt lejárna Morant 25 meccses eltiltása és visszatérne a pályára. A liga és a játékos-szakszervezet közösen dolgozott Moranttel, hogy minden rendben legyen, minden héten konzultáltak a felek és a játékostól nem kérhettek semmi olyat, amit ne végzett volna el. 

Ide kapcsolódik, hogy a Grizzlies fiatal erőcsatára, Kenneth Lofton Jr. az elmúlt három hétben 20 fontot (9 kilogramm) fogyott, ami után reméli, hogy nagyobb szerepet harcolhat ki magának a Memphis rotációjában. A remek csuklóval megáldott, de az NBA-be jelentős súlyfelesleggel érkező játékos a rengeteg hiányzó ellenére sem tudott stabil játékpercekre szert tenni. 

A Knicksnél tegnap akkor szenvedett bokasérülést Jalen Brunson, amikor a meccs már eldőlt a Celtics javára, azonban Tom Thibodeau nem bánja, hogy ekkor még a kezdők voltak fent. Quentin Grimes 19 perc alatt 13 pontot szerzett a padról beszállva, miután helyét Donte DiVincenzo vette át a kezdőötösben - a játékos elmondta, hogy beszélt Thibodeau-val és most úgy érzi, ez a szerepkör jól működhet. Kenny Smith, a TNT szakértője azt mondta, hogy akárhányszor keleti csapattal találkozott a New York, sosem náluk játszott a meccs legjobb játékosa - RJ Barrett szerint nem foglalkoznak ezekkel a véleményekkel, mert bizonyos embereknek sosem jó semmi: előbb nem voltak jók, most pedig, hogy már jók, jönnek azok a hangok, hogy nem elég jók. Ők mindig magukhoz viszonyítják a teljesítményüket, és az alapján jól teszik a dolgukat. 

Fred Katz (The Athletic) forrásai szerint a csapatok aktívan figyelik Immanuel Quickley helyzetét a Knicksnél, és december 15-e után (a nyári igazolások többsége ekkor válik cserélhetővé) jöhetnek is az ajánlatok. A hátvéd és a New York egész nyáron és koraősszel próbált megegyezni az idő előtti hosszabbításról, de a tárgyalások nem vezettek eredményre, így Quickley 2024 nyarán korlátozott szabadügynökké válik. Katz szerint az egyik lehetőség, hogy a Knicks összecsomagolja Quickley szerződését Evan Fournier 18.8 millió dolláros lejáró ballasztjával (2024-25-re csapatopciós a francia kontraktusa), míg a másik, hogy több jó hátvédet összepakol és rámegy egy nagy névre. Az utóbbi időszakban Quentin Grimes, Josh Hart és Donte DiVincenzo is jelezte, hogy nem elégedett a helyzetével, a hátvédek rotációja kifejezetten zsúfolt, egy több játékost érintő cserével orvosolhatják ezt a gondot. 

Tegnap több sérülés is történt, amelyekről hírt adtunk, kimaradt viszont Alex Caruso, a Bulls hátvédje a Spurs ellen a negyedik negyedben szenvedett bal bokasérülést - a rengeteg cserepletykában szereplő védőspecialista állapotáról egyelőre nincs hír, de az nem jó jel, hogy az edzői stáb tagjai támogatták be az öltözőbe. Kyrie Irving lábsérülését megnézték MRI-n, szerencsére nincs nagyobb elváltozás, de a sarka így is komolyabban zúzódott, amikor saját csapattársa, Dwight Powell ráesett. A kedd hajnali, Grizzlies elleni idegenbeli meccset biztosan kihagyja, Dallasban kap majd kezeléseket. Irving szombat este annyit posztolt Instán, hogy ma már jobban érzi magát, mint tegnap és jelenleg csak ennyit kérhet - szerinte hamarosan rendbe fog jönni. 

Ben Simmonsnak használt az epidurális injekció, amit a fájós derekába kapott, és hamarosan a rehabilitáció következő fázisába léphet: elkezdett óvatosan futni, illetve a vízben végez futógyakorlatokat, hogy erősödjön. A Charlotte Hornets bejelentette, hogy jól halad LaMelo Ball felépülése: bár még nem edzhet a csapattal, már dobógyakorlatokat végezhet és teljes súlyt helyezhet a jobb bokájára, ami még november 26-án húzódott meg. Várhatóan egy hét múlva vizsgálják felül az állapotát, hogy elkezdheti-e a rendes edzéseket. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint az Indiana Pacers egy nagy, erős two-way wingre vadászik a cserepiacon. Draftjogokat és fiatal játékosokat adnának, és lejáró szerződésű spílereket is bevállalnak, mert hisznek benne, hogy meg tudják győzni egy hosszútávú szerződésről - elsősorban továbbra is Pascal Siakam és OG Anunoby lenne a fő célpont. Szintén Wojnarowski mondta el podcastben, hogy Tyrese Haliburton az In-Season Tournamenten bemutatott menetelést is arra fogja felhasználni, hogy meggyőzzön más játékosokat arról, hogy érdemes a Pacershez jönniük. 

Az NBA-ben 10 évet lehúzó center, Gorgui Dieng bejelentette visszavonulását. Dieng 628 alapszakasz-meccsen öltötte fel a Timberwolves, Grizzlies, Hawks és Spurs mezét, és azt mondta, hogy mindenki tudta róla, hogy 10 évet akar játszani, és amint eléri ezt a célt, vissza fog vonulni. Az ex-center nem sokat tétlenkedett, máris megkezdte új karrierjét: a Spurs front office-hoz jelentkezett fizetés nélküli gyakornoknak, és a San Antonio végül úgy döntött, hogy rendes alkalmazottként számol vele. Ideje egy részét Brian Wright GM mellett tölti majd, másik részét pedig Victor Wembanyama és Charles Bassey mentorálásával. 

Végül pedig Bronny James maradt, aki ma este megkezdheti NCAA-karrierjét, miután pénteken második teljes edzését is gond nélkül végigcsinálta. A USC vezetőedzője, Andy Enfield szerint Bronny James és az orvosi stáb hozza meg a végső döntést, de ő úgy készül, hogy játékosa ott lesz a parketten - az szinte biztos, hogy csereként kaphat lehetőséget és perclimiten lesz. Korábban LeBron James az nyilatkozta, hogy számára elsődleges, hogy ott legyen fia debütálásán, ha ez ma este történik meg, akkor nem kell kihagynia emiatt meccset. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Komoly mozgások a jövő évi draft elejére várt játékosok között – az IST negyeddöntői és elődöntői között volt egy játéknap, ami rengeteg emlékezetes teljesítményt hozott – objektív szempontok alapján összegyűjtötték a szezon 10 legjobb egy-egyezőjét, szokatlan nevek is felbukkannak a rangsorban - Haliburton vagy James lehet az IST MVP – Jaquez egyre magasabbra tör az újoncok között – 3-3 friss és fontos információ minden csapatról – 1 évvel ezelőtt alapozták meg a Magic idei szezonrajtját – KAT jelenleg abszolút elit játékos – miért olyan biztos a Hawks 50%-os mérlege az életben, mint a halál és az adók?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus