Hírmorzsák 2023-12-13 (10:15)

Washingtonból Virginiába költözhet a Wizards. Megépülhet a Thunder új csarnoka. Draymond Green megütötte Jusuf Nurkic-ot. Nurkic szerint segítségre szorul ellenfele, Green bocsánatot kért, mert nem szándékosan ütötte meg a centert. Nikola Jokics-ot kiállították, Michael Malone szerint jobban kell kezelnie a frusztrációját. Luka Doncic-nak mindene fáj a Lakers legyőzése után. Paul George és Kentavious Caldwell-Pope is megsérült. Charles Bassey szezonja befejeződött, Matt Ryan is hosszabb kihagyásra számíthat. Jordan Clarkson legalább két hetet kihagy. Nem tudni, hogy mikor tér vissza Bam Adebayo. Nathan Knight szabadlistára került. A Bulls elismeri a legendáit. Kiemelkedő nézettséget hozott a Szezonközi Torna fináléja.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Ted Leonsis elköltöztetheti a Wizards-ot és az NHL-ben szereplő Capitalst is Washingtonból, mindkét csapata Virginiába teheti át a székhelyét. Virginia polgármestere, Glenn Youngkin a mai nap folyamán jelentheti be egy sajtótájékoztatón, hogy a két csapat hozzájuk költözik. Ehhez fontos lépés volt, hogy a helyi törvényhozók hétfőn megszavazták egy új sportkomplexum felépítését – a tervek szerint 2028-ban vehetnék használatba a csarnokot a csapatok. Washingtonban még nem mondtak le a két együttesről, Muriel Bowser polgármester ugyanis bejelentette, hogy 500 millió dollárral hajlandó a város hozzájárulni a Capital One Arena renoválásához, viszont ez az utolsó ajánlatuk. Leonsis egyébként leghamarabb 2027-ben léphet ki a washingtoni aréna bérleti szerződéséből.

Hasonló okok miatt nagyon fontos szavazást tartottak tegnap Oklahomában, és a helyi lakosság végül megszavazta azt, hogy átmenetileg adót emeljenek azért, hogy finanszírozni tudják egy új csarnok felépítését. A résztvevők 70 százaléka szavazott az adóemelés mellett, és legalább 900 millió dollárba kerül majd a beruházás, amiből legalább 850-et az adófizetők pénzéből fognak finanszírozni. Korábban arról lehetett hallani, hogy a Thunder jövője is múlhat akár ezen a szavazáson, viszont az új létesítménnyel az is biztossá válhat, hogy még 2050 után is Oklahomában fognak játszani.

Draymond Green ma hajnalban ismét balhéba keveredett, a Suns elleni összecsapás harmadik negyedében amiatt állították ki, hogy megütötte Jusuf Nurkic-ot. Ez volt ebben a szezonban a harmadik kiállítása, és nem lenne meglepő, ha ismét eltiltanák, legutóbb 5 meccset kellett kihagynia Rudy Gobert fojtogatásáért. Nurkic a meccs után úgy nyilatkozott, hogy nem tudja azt, hogy mi van a Warriors játékosával, de személy szerint úgy véli, hogy segítségre van szüksége. Hálás amiatt, hogy nem kezdte el fojtogatni őt, ugyanakkor ennek sincs semmi köze a kosárlabdázáshoz.

Green a meccs után bocsánatot kért Nurkic-tól, és elmondta, hogy ő mindössze azon volt, hogy eladja a faultot rajta, és amikor hátrálni próbált, ellenfele előrefelé mozgott. Szerencsétlen megmozdulás volt, és bocsánatot kér tőle, mert megütötte őt, noha nem állt ez a szándékában. Úgy véli, hogy elég régóta ismerik őt ahhoz, hogy tudják róla azt, hogy ha valamit szándékosan csinál, akkor azért nem kér bocsánatot, most viszont megteszi ezt, mert nem állt szándékában ilyen kontaktot létesíteni vele.

Nem Green volt az egyetlen, akit hajnalban kiállítottak, Nikola Jokics is idő előtt volt kénytelen elhagyni a pályát a Bulls ellen. A második negyed végén azért állították ki egy technikai mellett, mert profán nyelvezetet használva ráüvöltött az egyik játékvezetőre, hogy fújjon le egy ellene elkövetett szabálytalanságot. A center a meccs után azt elismerte, hogy átlépte a határt, ugyanakkor meglepte, hogy kiállították, mert máskor még egy technikait sem adnak ugyanezért, de ez van. Michael Malone szerint mindenki meglepődött ezen a döntésen, bár nem hallotta pontosan, hogy mit mondott játékosa. Szerencsétlen eset volt, de a meccset megnyerték, és ez az, ami igazán számít. Jokics arra is kitért, hogy azt nem tudta, hogy a Bulls külön jegyprogramot hirdetett erre a meccsre a helyi szerb közösség részére, de az tény, hogy Belgrád után Chicago a második legnagyobb szerb város, úgyhogy talán volt olyan, aki azért jött el, hogy megnézze őt.

A Nuggets győzelmének az értékét növeli, hogy Jamal Murray eleve nem játszott a back-to-back második felén, míg Kentavious Caldwell-Pope a második félidőt volt kénytelen kihagyni agyrázkódás gyanúja miatt. Malone ennek kapcsán viccesen megjegyezte, hogy Jokics talán túlértékelt, ha így is nyertek, majd megdicsérte a fiatal játékosait, akik elkapták a ritmust, magabiztosabbak és egyre agresszívabban kosaraznak. Az is lehet, hogy neki kellene jobb munkát végeznie, mert ha Jokics-ot faultolják, akkor inkább neki kellene technikait begyűjteni az elmaradt fújás miatt. Ez is a munkájához tartozik, és nem akarja azt, hogy olyan helyzetbe kerüljön Jokics, amiből kiállíthatják, mert ez neki sem jó, és ami még fontosabb, a csapatnak sem jó. Akármeddig dicsérheti most a kispadjukat, de ha nagyobb távlatokban gondolkodnak, akkor szükségük van Jokicsra a pályán – ezt ő is tudja, úgyhogy dolgozniuk kell azon, hogy miként kommunikáljon a játékvezetőkkel, és hogyan kezelje a frusztrációját.

A Mavericks nehéz helyzetből várta a Lakers elleni összecsapást, sok a sérültjük, back-to-back lépek pályára, de mégis 127-125-ös győzelmet arattak. Előzetesen Luka Doncic játéka is kérdéses volt, majd a találkozót követően elmondta, hogy nem tudja azt, hogy miként tudott játszani, nagyon keveset aludt, és mindene fáj. Kezd öregedni, de back-to-back győzelmeket arattak, ami csodálatos, főleg azért, mert egy olyan csapatot győztek le, mint a Lakers, úgyhogy nagyon büszke a társaira. A Mavericksnél jelenleg Kyrie Irving, Maxi Kleber, Josh Green és Derrick Jones Jr. is sérült, ráadásul Seth Curry is egy félidőt játszott csak a Lakers ellen a fájós bal bokája miatt, ugyanakkor az elmúlt időszakban hátproblémákkal küzdő Tim Hardaway Jr. 32 ponttal jelentkezett.

A Clippers 119-99-re nyert a Kings ellen, ugyanakkor Paul George vádliproblémák miatt kiülte a második félidőt. Tyronn Lue a meccs után nem tudott konkrétumot megosztani a játékos sérüléséről, de azt azért megegyezte, hogy szükség esetén vissza tudott volna térni a pályára. Érdekesség, hogy George és Kawhi Leonard is eddig minden meccsen bevethető volt a Clippersnél, és ez a 23 meccsből álló sorozat a leghosszabb azóta a csapat életében, hogy a két sztár 2019 nyarán megérkezett hozzájuk.

A Spurs bejelentette, hogy Charles Bassey ACL-szakadást szenvedett, és ezzel befejeződött számára a szezon. A fiatal magasember vasárnap egy G Liga-meccsen sérült meg, amin 30 perc alatt 30 pontot, 13 lepattanót, 5 gólpasszt és 4 blokkot ért el. Bassey a Spurs első 19 meccsén az aktív rotáció tagja volt, 10,8 perc alatt 3,3 pontot és 4 lepattanót átlagolt, az elmúlt három találkozón viszont már nem jutott szóhoz – az előző két meccsen Zach Collins jött a padról, és a kezdőjükben Victor Wembanyama volt az egyedüli magasember.

A Pelicans hosszabb ideig nem számíthat a two-way szerződésű Matt Ryan szolgálataira. A vajkezű kosaras vádlihúzódás miatt november 18-a óta maródi, ugyanakkor az elmúlt hetekben előjött nála egy másik probléma is, december 2-a óta könyökproblémák miatt szerepel a csapat sérültlistáján. A Pelicans bejelentette, hogy artoroszkópiás beavatkozást kell végrehajtani Ryan jobb könyökén, ami miatt 6-8 hetes kihagyás vár majd rá.

A Jazz bejelentette, hogy Jordan Clarkson legalább két hetet lesz kénytelen kihagyni combizomsérülés miatt, ennyi idő múlva vizsgálják majd felül az állapotát. A hátvéd november 27-én sérült meg, majd ezt követően lejátszott még egy meccset, de utána három találkozót kihagyott. A Jazz elmúlt két összecsapásán újfent bevethető volt, de a Thunder elleni találkozón ismét úgy érezte, hogy valami nincs rendben, és ezt követően az MRI rá is mutatott a problémára.

Erik Spoelstra elmondta, hogy nem érdemes sokat belelátni abba, hogy Bam Adebayo elutazott a Heat mostani idegenbeli túrájára, mert nincs arra kijelölt időpont, hogy mikor térhet vissza a csípősérüléséből. A center mindenképpen a társaival akart tartani erre az útra, és eközben is el tudja végezni a felépüléshez szükséges munkát. Anthony Chiang (Miami Herald) hívta fel arra a figyelmet, hogy nem ez az első alkalom, hogy Adebayo a csípőjével bajlódik, tavasszal is feltűnt többször a Heat sérültlistáján emiatt, csak akkor nem kellett ezzel meccset kihagynia, míg most sorozatban négy kiült találkozónál jár.

Michael Scotto (HoopsHype) számolt be arról, hogy történt egy kisebb változás a Celtics keretében, szabadlistára került a two-way szerződésű Nathan Knight.

A Bulls bejelentette, hogy januárban ünnepségsorozatot szerveznek a csapat számos legendájának a tiszteletére, és létrehozzák a Ring of Honor elismerést. Ezt az elismerést először 13 személy, illetve az 1995/96-os szezon csapata kapja meg, amelyik 72-10-es mérleget ért el, majd bajnoki címet nyert. Michael Jordan, Scottie Pippen és Dennis Rodman mellett olyan személyiségek kerülnek még be ebbe az elit társaságba, mint Phil Jackson, Jerry Krause, Artis Gilmore, Jerry Sloan, Toni Kukoc, Bob Love, Chet Walker, Johnny "Red" Kerr, Tex Winter és Dick Klein. A legendák tiszteletére január 11-én egy privát gálát rendeznek, majd másnap a Bulls-Warriors összecsapás félidejében is köszöntik őket, és azért is esett a választás erre a találkozóra, mert így Steve Kerr is jelen lehet az eseményen. A tervek szerint minden második évben fog új tagokkal bővülni az elismertek sora, és a bekerüléshez annyi a minimális kritérium, hogy legalább három évet a csapatnál kellett töltenie az illetőnek, illetve a játékosok esetében legalább három évnek el kellett telnie a visszavonulása óta.

Átlagosan 4,6 millió néző követte az Egyesült Államokban az első Szezonközi Torna döntőjét az ABC és az ESPN2 közvetítésében. 2018 óta ez a Lakers-Pacers összecsapás volt a legnézettebb nem karácsonyi alapszakasz-meccs, és az előző év hasonló időpontban rendezett összecsapásához képest 64 százalékkal volt magasabb az átlagos nézettség.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

AZ IST-döntő 5 fontos tapasztalata és a torna fejlesztési lehetőségei – Tyrese Haliburton leghangosabb drukkere az apja – Embiid vezeti a hivatalos MVP-erősorrendet – a héten kétszer is találkozhat James és Wemby – a Lakers és a Pelicans ellentétes útja a Davis-csere óta, ami egy friss erősorrendben is tetten érhető – mely G-Ligás játékosok állnak készen az NBA-re? – a Lakers régimódi játéka hozta a liga legújabb trófeáját – hogyan esett át pálforduláson a Gobert-csere megítélése? – Porzingis labda nélküli mozgásai – Rayan Rupert lehet az új Batum – Gorgui Dieng a pályán kívül sokkal több volt, mint egy átlagos NBA-center.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus