Hírmorzsák 2023-12-15 (10:00)

Elhunyt George McGinnis. A Warriors segíteni, nem büntetni akarja Draymond Greent. Rudy Gobert empátiát érez Green irányába, Jusuf Nurkic továbbra is nagyra tartja őt, Stephen Curry hosszasan elbeszélgetett csapattársával. Andrew Wiggins padra került, Paul George először hagyott ki idén meccset, James Harden elérte a 25,000 pontot. James Johnson a Pacersnél, Juan Toscano-Anderson a Kingsnél. A Bulls mielőbb szabadulna Zach LaVine-től, John Collins és Keldon Johnson is eladósorba kerülhet. Dwight Howard továbbra is tagadja a szexuális zaklatás és tettlegesség vádját.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Egy szomorú hírrel kell kezdenünk, 73 éves korában elhunyt George McGinnis. Az Indianapolisban felnövő, egyetemre járó és helyi Mr. Basketballnak is megválasztott egykori kivaló kosaras a profi pályafutása első négy évét az ABA-ben töltötte a Pacers színeiben, ezalatt kétszer nyert bajnoki címet (1972, 1973), háromszor volt All-Star és All-ABA csapattag is, és a legutolsó ABA-s szezonjában 29,8 pontot, 14,3 lepattanót és 6,3 gólpasszt átlagolva MVP lett Julius Ervinggel megosztva. McGinnis 1975-ben került át az NBA-be, ahol hét szezon alatt megfordult a 76ersnél és a Nuggetsnél is, mielőtt visszatért volna a ligához szintén csatlakozó Pacershez, és tőlük is vonult vissza 1982-ben. Az NBA All-Star gálájára is háromszor kapott meghívást, emellett kétszer volt All-NBA csapattag, az újabb bajnoki cím viszont nem jött össze neki, 1977-ben a nagydöntő volt számára a végállomás a 76ers játékosaként. A két ligában összesen 842 meccsen lépett pályára, ezeken 20,2 pontot és 11 lepattanót átlagolt. Pályafutása befejezése után a Pacers visszavonultatta a 30-as mezszámát, 1997-ben az ABA történetének 30 legjobb játékosa közé választották, míg 2017-ben beiktatták a Hírességek Csarnokába.

Steve Kerr elmondta, hogy a Warriors nem büntetni akarja Draymond Greent, hanem segíteni őt, és most lehetősége nyílik arra, hogy picit eltávolodjon a kosárlabdától és változtasson a dolgokon. Ez nem egyszerű feladat, nem úgy működik ez, hogy mondjuk öt meccs elteltével rendben lesz – a válasz nem abban rejlik, hogy bizonyos számú meccsre eltiltják, ahogyan azt a liga tette, hanem abban, hogy segítik őt. Mindez nem a pályán előforduló kitöréseiről szól, hanem Green életéről, és olyasvalakiről, akiben változatlanul hisz, akit több mint egy évtizede ismer, és akit szeret a lojalitása miatt. Annak az embernek viszont meg kell változnia, aki fojtogatta Rudy Gobert-et, aki lecsapta Jusuf Nurkic-ot, és aki megütötte tavaly Jordan Poole-t.

Rudy Gobert a Timberwolves hajnali meccse előtt beszélt Greenről, és elmondta, hogy empátiát érez az irányába. Látja, hogy nincsen jól, szenved Green, és ha félreteszik a kosárlabdát, akkor csak azt akarja, hogy legyen jól, legyen képes minden este azt csinálni, amit ők tesznek, és legyen boldog. Azt nem tudja, hogy pontosan miként működik majd az, hogy határozatlan ideig eltiltották, ugyanakkor senki sem akarja azt, hogy valaki súlyosan megsérüljön, ezen kell változtatni, ennyi az egész. Jusuf Nurkic közvetlenül az ő incidense után még csak arról beszélt, hogy ilyesminek semmi keresnivalója a pályán, később viszont azt is elmondta, hogy eddig is nagyon tisztelte őt, és számára változatlanul egy bajnok és egy Hírességek Csarnokába tartozó játékos Green. Nem tudja, hogy min megy keresztül, ez nem az ő problémája.

Ramona Shelburne (ESPN) írt egy hosszabb cikket Green helyzete kapcsán, amiben a játékos elmondta, hogy a meccs hevében fogalma sem volt arról, hogy meddig fogta Gobert-et, és amikor a meccs után visszanézte az esetet, akkor döbbent rá, hogy ilyen sokáig – az az igazság, hogy ilyen helyzetekben az ember elveszíti az időérzékét. Stephen Curry elismerte az újságírónak, hogy hosszasan elbeszélgettek csapattársával, és amiatt kevésbé aggódik, hogy mit csinált, mint amiatt, hogy miért, illetve hogyan történt ez meg. Hosszú ideje együtt vannak, Green sok személyes dolgot is megosztott vele az évek során, és sok stresszes körülmény éri őket, de mindannyian belőle nyernek energiát. Senkit sem ismer, aki helyettesíteni tudná őt, Green az alapja annak, hogy miként játszanak és mennyire motiváltak, erős hatással van az öltözőre is, egyszerre áldás és átok is ez. Green erről annyit mondott, hogy Curry azt nem próbálta megmondani neki, hogy ki legyen, ahogyan azt sem, hogy változzon meg, mert az volt inkább az üzenete lényege, hogy a pályán van rá szükség, és annak érdekében kell mindent megtennie, hogy ott tudjon lenni.

Arról már Kendra Andrews (ESPN) számolt be, hogy abban minden fél egyetértett, hogy a határozatlan idejű eltiltás a megfelelő döntés, Green viszont ezt követően is a csapat közelében fog maradni.

A Warriors ma hajnalban a Clippers ellen lépett pályára, és Kerr edző húzott egy érdekeset, Andrew Wiggins helyét Brandin Podziemski vette át a kezdőben, de ennek ellenére is kikaptak 121-113-ra. Wiggins pályafutása során először volt csere, ezt megelőzően mind a 656 meccsén kezdő volt az NBA-ben. A Clippers az idény során először volt kénytelen kiállni Paul George nélkül, a csípősérüléssel küzdő sztár státusza day-to-day. Ugyanezen meccs krónikájához tartozik, hogy James Harden a 28 pontjának köszönhetően átlépte a 25,000 pontos határt pályafutása során, ezzel ő lett a 24. játékos az NBA történetében, aki elérte ezt a mérföldkövet. A 25,008 pontnál járó Harden előtt több legenda is látótávolságon belül van az örökös pontlistán, legközelebb Jerry West van hozzá, a Lakers legendája 25,192 pontot dobott pályafutása során.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy James Johnson visszatér a Pacershez, a szezon végéig írt alá. A veterán erőcsatár az elmúlt idényt is Indianában töltötte, akkor 18 meccsen lépett pályára. Juan Toscano-Anderson is csapatot talált magának, a Kingshez írt alá az idény hátralévő részére. A Hornets is igazolt egyet, az eddig G Ligában bizonyító Nate Mensah kapott tőlük two-way megállapodást, Theo Maledon helyét vette át a keretben. A Spurs szintén a fejlesztőligából erősített, David Duke Jr. kapott tőlük two-way szerződést, és ezzel párhuzamosan Sir’Jabari Rice szabadlistára került.

A mai naptól cserélhető sok olyan játékos, aki a nyáron írt alá új szerződést, így nem meglepő módon elkezdtek szivárogni a cserepletykák is. Joe Cowley (Chicago Sun Times) írta meg, hogy a Bulls minél előbb szeretné elcserélni Zach LaVine-t, viszont azt követően, hogy ez megtörténik, szeretnék megnézni, hogy milyen a csapatuk az érkezőkkel, és csak azt követőn mérlegelik majd, hogy hozzanak-e további lépéseket. LaVine elcserélése azért is elkerülhetetlennek tűnik, mert végérvényesen megromlott a szakmai kapcsolata Billy Donovannel. LaVine egyébként a hírek szerint a Lakershez szeretne kerülni, ugyanúgy a Klutch Sports ügynökség képviseli az érdekeit, mint LeBron Jamesnek és Anthony Davisnek, ráadásul a UCLA színeiben játszott egyetemistaként. A Lakersnél több játékos is január 15-én válik csak cserélhetővé, ezelőtt nem is tudnának megfelelő csomagot ajánlani a hátvédért.

Andy Larsen (Salt Lake Tribune) értesülései szerint a Jazz nyitott John Collins elcserélésére. A Hawkstől nyáron megszerzett erőcsatár gyakorolja a legkisebb hatást a csapat játékára, emellett a Jazznél egyre frusztráltabbak amiatt, hogy milyen lassan sajátítja el a csapat játékrendszerét a pálya két oldalán. Collins az elmúlt három meccsen nem is lépett pályára, ennek ugyanakkor egy megbetegedés az oka. Larsen szerint Jordan Clarkson és Collin Sexton elcserélését sem lehet kizárni a Jazznél, ahogyan a korábbi híresztelésekben is szereplő Talen Horton-Tucker és Kelly Olynyk  esetleges mozdítása sem okozna nagyobb meglepetést.

Marc Spears (ESPN) írt arról, hogy a Spursnél Keldon Johnson kerülhet eladósorba, mivel jelenleg túlságosan is sok fejlesztendő wing van a keretükben. Részben emiatt is kísérleteztek azzal, hogy Jeremy Sochan irányítót játsszon, és valószínűleg egy csere oldhatja csak fel ezt a helyzetet. Spears több helyről is azt hallja, hogy Johnson nem igazán passzol össze a Spurs többi kezdőjével, és emiatt inkább a padról kellene jönnie. Ebben a szezonban 20 millió dollárt keres, míg a következő 4 évben további 74 milliót, a fizetése csökkenő, vagyis olyan szerződése van, amit valószínűleg nem lenne nehéz elmozdítani.

Októberben már írtunk arról, hogy Dwight Howardot szexuális zaklatással és tettlegességgel vádolják, ugyanakkor a center tagadja a vádakat, és azok ejtését követeli, és továbbra is azt akarja, hogy a Georgia-i bíróságnak azonnali hatállyal számára kedvező ítéletet kellene hoznia, és tárgyalás nélkül ejteniük kellene a vádakat. Az ESPN értesülései szerint Howard ügyvédjei továbbra is azt állítják, hogy Stephen Harperrel közös beleegyezésen alapuló együttlétet folytatott 2021 júliusában, és egy harmadik személy is részt vett ebben. Howard ügyvédjei azzal érvelnek, hogy a felperes úgy próbálta bizonyítani az igazát, hogy bizonyos szöveges üzeneteket mutatott be, ugyanakkor azok közül több kulcsfontosságú másik üzenetet is kitörölt.

Legfrissebb hírlevelünk tartalma KORLÁTOZÁS NÉLKÜL ELÉRHETŐ a Baller.hu-n:

Mikal Bridges a világbajnokságon leshetett el egy Fülöp-szigetekről származó új játékelemet – Dante Exum példája mutatja meg, hogyan lehet sikeres egy Doncic-csapat – Cooper Flagg még nincs 17 éves, de Danny Ainge már most megkezdte a becserkészését – hamarosan indul az AS-szavazás – hivatalos erősorrend, újoncrangsor – 5 csapat, amelynek extrán javult a támadójátéka – 10 tanulság az alapszakasz első negyedéről – 5 érdekes csereötlet – kik lesznek a cserepiac főszereplői? – Draymond Green nem a legnagyobb probléma a GSW-nél, de a hiánya érződni fog – kiderült, ki az NBA legnagyobb LEGO-rajongója.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus