Hírmorzsák 2023-12-21 (9:00)

Mitchell Robinson az egész szezont kihagyhatja, átmenetileg Jericho Sims szolgálataira sem számíthatnak a Knicksnél. Ben Simmons állapotát 2 hét múlva vizsgálják felül, Dennis Smith Jr. és Lonnie Walker IV közel a visszatéréshez. Jalen Johnson ismét teljes edzésmunkát végezhet. Jarred Vanderbilt továbbra sem teljesen egészséges. Brandon Clarke az All-Star szünet környékén térhet vissza. Nincs döntés Ja Morant ügyében. Chance Comanche beismerhette, hogy barátnőjével meggyilkolták Marayna Rodgerst. Ricky Rubio és a Cavaliers elkezdett a kivásárlásról egyeztetni. A Cavaliers nem gondolkodik Donovan Mitchell elcserélésében, több csapat is érdeklődik Jarrett Allen iránt. Austin Rivers és John Wall edzését sok csapat megnézte. Új nevet kapott a Magic csarnoka. Visszatér a McCombs-család a Spurs tulajdonosi köréhez.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint New Yorkban úgy számolnak, hogy Mitchell Robinson teljesen kihagyja a szezon hátralévő részét bokasérülés miatt, legalábbis erre utal, hogy a Knicks 7,8 millió dollár értékű DPE-t igényelt az NBA-től – ennek a megítéléséről később döntenek a liga orvosai. A center december 8-án szenvedett bokasérülést, és azt követően, hogy a meccs alatt elvégzett röntgen negatív lett, pár percre még vissza is tért a pályára a Celtics elleni összecsapáson, majd ezt követően ültették le végleg. A meccs után Tom Thibodeau még úgy nyilatkozott, hogy Robinson rendben van, később viszont kiderült, hogy meg is kell őt műteni, bár ekkor még mindig csupán 8-10 hetes kihagyásról szóltak a beszámolók.

A Knicks helyzetét tovább nehezíti, hogy Jericho Sims bokasérüléssel küzd, ami miatt 7-10 nap múlva vizsgálhatják felül az állapotát, így Isaiah Hartenstein és a minap igazolt Taj Gibson maradt bevethető center a Knicks keretében. Erről Thibodeau a Nets elleni összecsapás előtt úgy nyilatkozott, hogy ennek ellenére is több opciójuk van erre a posztra, Julius Randle vagy Josh Hart is játszhat itt, és a Knicks végül úgy nyert 121-102-re, hogy utóbbi 13 lepattanóval zárt.

Ha már szóba került a Nets, folytassuk is velük, közleményt adtak ki Ben Simmons egészségügyi állapotáról. A november 6-a óta hátsérülés miatt maródi kosaras állapota az elmúlt 2 hétben folyamatosan javult, ugyanakkor változatlanul csak egyéni munkát végzett ebben az időszakban, legközelebb 2 hét múlva adnak tájékoztatást róla. Dennis Smith Jr. ugyancsak hátsérülés miatt hagyta ki az elmúlt néhány találkozót, de már teljes edzésmunkát végezhet, és nem kizárt, hogy péntek este a Nuggets ellen már vissza is térhet. Lonnie Walker IV combhajlítósérülése is szépen gyógyul, a következő napokban engedélyt kaphat arra, hogy részt vegyen már az öt az öt elleni játékban is, és ha minden jól megy, akkor valamikor a jövő hét folyamán lehet ismét bevethető.

A Hawks is több sérültjéről adott tájékoztatást. Jalen Johnson ismét teljes edzésmunkát végezhet, ami azért is jelentős, mert a kidőlése óta 4-8-ra áll csak a csapat – további információkat akkor osztanak meg a státuszáról, amikor annak aktualitása lesz. Az ujjtörése után felépülőben lévő Kobe Bufkin is teljes edzésmunkát végezhet innentől, míg a hátában fáradásos töréssel diagnosztizált Mouhamed Gueye elkezdhetett könnyített munkát végezni. A két meccset kihagyó Bogdan Bogdanovics kedden kezelést kapott a jobb bokájára, és ma hajnalban vissza is térhetett.

Jarred Vanderbilt arról beszélt, hogy még mindig bajlódik a sarkával, továbbra sincs 100 százalékos állapotban. Amikor az erőcsatárt megkérdezték, hogy miért is tért vissza azelőtt, hogy teljesen meggyógyult volna, annyit felelt, hogy úgy érzi, van esélyük a végső sikerre is, bajnoki esélyes csapatként tekint magukra, és tudja, hogy milyen messzire juthatnak el teljes kerettel. Vanderbilt a visszatérése óta nyolcszor lépett már pályára, de mindig csak 13-17 perc közötti lehetőséget kapott, és ezeken a találkozókon összesen dobott 7 pontot.

Marc J. Spears (Andscape) értesülései szerint az Achilles-szakadásból lábadozó Brandon Clarke úgy tervezi, hogy valamikor az All-Star szünet környékén fog majd visszatérni. Clarke még márciusban sérült meg, és azért is lenne rá nagy szüksége a Grizzliesnek, mert Steven Adams már biztosan kihagyja ezt a szezont.

Ugyancsak Memphisből hír, hogy egyelőre még nem született arról döntés, hogy Ja Morant immunitást élvezhet-e amiatt, hogy megütött egy tinédzsert a saját ingatlanján. Mint ismert, Morant képviselői azzal védekeznek, hogy önvédelemből ütött csupán a kosaras, ugyanakkor az ügyben eljáró bíró még nem tudott döntést hozni arról, hogy valóban hivatkozhatnak-e erre, mert ilyen perre eddig nem nagyon volt precedens.

Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk arról a tragikus esetről, hogy az egy meccsen NBA-ben is pályára lépő Chance Comanche-t, valamint a barátnőjét, Sakari Harndent is őrizetbe vették, amiért azzal vádolják őket, hogy meggyilkolták Marayna Rodgerst. A bírósági jegyzőkönyvek alapján Comanche állítólag beismerte, hogy megfojtotta Rodgerst, akinek a maradványait néhány nappal ezelőtt találták meg egy sivatagos területen Las Vegas közelében. A rendőrségi beszámoló alapján Harnden és Rodgers is szexmunkásként dolgozott, és korábban egy drága óra miatt vitáztak, ami után előbbi azzal az ötlettel állt elő, hogy Comanche ügyfélként keresse fel Rodgerst – a kosaras megkötözte őt a találkozójukon, majd Harnden két kézzel elkezdte fojtogatni.

A The Athletic számolt be arról, hogy Ricky Rubio és a Cavaliers megkezdte a játékos kivásárlásáról szóló egyeztetéseket. Mint ismert, a spanyol irányító a világbajnokság előtt döntött úgy, hogy eltávolodik kicsit a sportágtól, mert a mentális egészségére szeretne koncentrálni. A beszámolók alapján kétségesnek tűnik, hogy Rubio valaha is visszatér a profi kosárlabdázáshoz, de az mindenképpen valószínűtlennek tűnik, hogy ebben a szezonban visszatérne. Chris Fedor (Cleveland.com) értesülései szerint az álláspontok nem állnak közel, illetve a Cavaliers preferáltan inkább elcserélné Rubio szerződését.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint a Cavaliers nem áll készen arra, hogy fontolóra vegyék Donovan Mitchell elcserélését. A ligában sok arról szóló spekulációt hallani, hogy Mitchell 2025-ben szabadügynökként távozik, többször is összeboronálták már a Knicks, a Nets és a Heat csapataival, emiatt a Cavaliers számára kritikus fontosságú ez az idény, de a helyzetüket nehezíti, hogy a közelmúltban Darius Garland és Evan Mobley is hosszabb időre kidőlt. Fischer arról is beszámolt, hogy információi alapján több csapat is megkereste a Cavalierst Jarrett Allen miatt, így a Pelicans is, ugyanakkor Clevelandben szeretnék egyben tartani a csapat magját.

Chris Haynes (B/R) számolt be arról, hogy Austin Rivers és John Wall közös edzésen vett részt Orlandóban, ahol jelenleg is zajlik a G League Showcase, és körülbelül a csapatok fele küldött játékosmegfigyelőt azért, hogy megnézzék a két hátvédet – egyelőre egyikük sem kapott szerződésajánlatot. Rivers a nyáron nem talált csapatot, miután a Timberwolves nem marasztalta őt, míg Wall legutóbb januárban lépett pályára az NBA-ben a Clippers színeiben, de nem sokkal később a Rocketshez cserélték őt, ahonnan rögtön szabadlistára került.

A Magic bejelentette, hogy átnevezik a csarnokokukat, innentől nem Amway Centernek hívják a sportkomplexumot, hanem Kia Centernek. Az autógyártócég amerikai leányvállalata több évre szóló megállapodást kötött a névhasználati jogról, aminek értelmében azonnali hatállyal át is nevezték a csarnokot.

A végére egy nagy visszatérés marad, Peter J. Holt bejelentette, hogy a McCombs-család ismét tulajdonrészt vállal a Spursből. Az nem derült ki, hogy a csapat mekkora részét vásárolta meg a csapat életében korábban fontos szerepet játszó család, Holt viszont kiemelte, hogy nagyon különleges ez a pillanat, mert anno Billy Joe "Red" McCombs tette fel őket a térképre. Az idén februárban 95 éves korában elhunyt üzletember vezette azt a befektetői csoportot, amelyik az 1973-as ABA-szezon előtt megvásárolta az akkori Dallas Chaparrals csapatát, majd San Antonioba költöztették azt. McCombs 1978-ban azért adta el a részvényeit, hogy megvásárolhassa a Denver Nuggets csapatát, és egészen 1985-ig annak a csapatnak volt a tulajdonosa, majd 1988-ban visszatért a Spurshöz, immár többségi tulajdonosként, és tőle vette meg az idősebb Peter Holt-vezette befektetői csoport a csapatot 1993-ban, akinek a fia ma is irányítja a Spurst.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Meglepő atlantai hátvédpáros a legjobb passzoló-befejező duók listáján - 5-5 játékos, akiknek vagy kevesebbet, vagy többet kellene ráemelnie a triplán túlról - Kyrie Irving nem reklámozza, de sokat jótékonykodik - Giannis jön fel az MVP-listán - Wemby és LeBron első közös meccse - a Clippers már a 10 legerősebb csapat között? - 8 érdekesség Lowe-tól - Fontecchio lesz az új Bojan B? - Embiid durvább számokat hoz, mint tavaly - mateklecke: hogyan szabaduljon meg a Mavs Josh Greentől? - a Celtics különböző taktikái a Magic ellen - túl korai: a 100 legfontosabb szabadügynök 2024 nyarán.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus