Hírmorzsák 2023-12-22 (9:15)

Joel Embiid vezeti az ESPN első MVP-listáját. Vince Carter vagy Bill Laimbeer is először esélyes arra, hogy bekerüljön a Hírességek Csarnokába. Megint kikapott a Pistons, a szurkolók egy része a csapat eladását követelte, Cade Cunningham szerint nem 2-26-os szintű csapat az övék. LeBron James és Jayson Tatum is bokasérüléssel küzd. A Lakers megfontolná D’Angelo Russell feladását Zach LaVine-ért. Zion Williamson szerződésének utolsó 3 éve jelenleg nem garantált. Steve Kerr sajnálja, hogy miként ért véget Jordan Poole Warriorsnál töltött időszaka. A Warner és a Paramount egyesülése az NBA közvetítéseire is kihatással lehet.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Az ESPN idén először készítette el a szokásos felmérését, 100 újságírót kértek fel arra, hogy szavazzanak a szezon MVP-jére az eddig lejátszott meccsek alapján, és ahogyan a szezon végén, úgy most is az első ötöt kellett megnevezni – az első 10, a második 7, a harmadik 5, a negyedik 3, az ötödik 1 pontot kapott. A szavazást magabiztos fölénnyel nyerte Joel Embiid, 848 pontot gyűjtött be a lehetséges 1000-ből, a 100 szavazó közül 99 voksolt rá, közülük 63 tette az első helyre a 76ers centerét. A második helyen Nikola Jokics zárt 630 ponttal és 21 első helyezéssel, és ő is magabiztosan előzte az utána következő három játékost. Giannis Antetokounmpo mindössze 3 szavazónál lett az első, 352 pontjával mégis harmadik lett, de szorosan követte őt Shai Gilgeous-Alexander (340 pont, 6 elsőség) és Luka Doncic (306 pont, 6 elsőség) is. Rajtuk kívül Jayson Tatum kapott még egy első helyes szavazatot, és a 48 pontjával a hatodik helyen zárt, őt sorrendben Tyrese Haliburton (26), Anthony Edwards (17), Kevin Durant (17), LeBron James (11), De’Aaron Fox (4) és Rudy Gobert (1) követte. Érdekesség, hogy az előző három szezonban egyszer sem az lett az MVP, aki az ESPN első felmérésén az élen zárt, 2020/21-ben James, 2021/22-ben Curry, 2022/23-ban Tatum nyerte az első szavazást.

A Naismith Kosárlabda Hírességek Csarnoka közzétette, hogy jövőre kik lehetnek jogosultak arra, hogy beválaszthassák őket a halhatatlanok közé. Először szerepel a jelöltek között Vince Carter és Bill Laimbeer is, illetve a 2008-as olimpiát nyerő Team USA, vagyis a Redeem Team. A visszatérő jelöltek között megtalálható Chauncey Billups, Shawn Marion, Tom Chambers, Terry Cummings, Buck Williams vagy Michael Cooper is – a döntősöket az All-Star hétvégén jelentik be, míg a 2024-es osztály tagjait az NCAA négyesdöntője idején ismertetik áprilisban. A beválasztásra jogosultak teljes névsora ide kattintva olvasható.

A Pistons sorozatban 25. alkalommal szenvedett vereséget, ezúttal az erősen tartalékos Jazz tudott nyerni Detroitban – a vendégeknél Lauri Markkanen, Jordan Clarkson, Keyonte George, Talen Horton-Tucker és Ömer Yurtseven sem állt rendelkezésre, illetve Walker Kessler is csak 20 percet vállalt csereként beszállva. Az NBA történetében egy csapat sem szenvedett 26 vereségnél többet egy idényen belül, míg a szezonokon átívelő rekord 28 meccses negatív sorozatból áll, ezekhez kerül egyre közelebb a Pistons, nem is meglepő, hogy a hajnali találkozó végén sokan arra szólították fel a tulajdonosokat a nézőtérről, hogy adják el a csapatot. A Pistons karácsony előtt és után is a Nets ellen játszik egy-egy meccset, majd a naptári év végéig még a Celtics és a Raptors ellen is pályára lépnek, 2024-et pedig egy Rockets-Jazz-Warriors-Nuggets idegenbeli túrával indítják.

Cade Cunningham a találkozó után úgy fogalmazott, hogy szerinte ők nem olyan rosszak, hogy 2-26-ra kelljen állniuk, ez nem létezik, hogy ennyire rosszak legyenek, és úgy gondolja, hogy képesek más irányt venni, tudnak sokkal jobb kosárlabdát is játszani. Monty Williams szerint ez a vereség jobban fáj, mint a legtöbb korábbi, mert egy olyan csapatnak engedtek 50 pontot csak lepattanók és eladott labdák után, amelyik előző este is pályán volt, elképesztően nehéz számára megérteni, hogy miként múlhatták őket felül ezekben a kategóriákban. Will Hardy szerint a Jazz csapatként nyerte meg ezt a meccset, nehéz ilyen meccseket játszani, elvégre egy idegenbeli back-to-back második fele volt, és több játékosukra sem számíthattak. A 15 támadólepattanójukról annyit mondott, hogy erre az egész szezon során nagy hangsúlyt fektettek, és támadásban egyértelműen az identitásuk részét képezi, hogy mennek a lepattanókért.

Jayson Tatum tegnap hajnalban egy bokaficam miatt nem tudta vállalni a játékot a Celticsnél, amiről Joe Mazzulla annyit mondott, hogy még a Warriors ellen sérült meg, és a státusza day-to-day. A Celtics a hétvégén Los Angelesben lesz, előbb a Clippers ellen lépnek pályára, majd a karácsonyi program részeként a Lakersszel is megmérkőznek, és egyelőre nem tudni, hogy Tatum ott lesz-e a pályán ezeken az összecsapásokon. A Lakersnél eközben LeBron James bajlódik a bal bokájával, ami miatt hajnalban kénytelen volt kihagyni a Timberwolves elleni összecsapást, és a Lakers el is könyvelte sorozatban a negyedik vereségét. Ugyanezen mérkőzésen Anthony Davis végül vállalta a játékot, noha előzetesen kérdéses volt az egy bokasérülés miatt, amit még a Bulls elleni összecsapás harmadik negyedében szedett össze.

A The Athletic írt arról, hogy a Lakers megfontolhatja, hogy egy D’Angelo Russell köré épülő csomagért megpróbálja megszerezni Zach LaVine játékjogát a Bullstól. A problémát továbbra is az okozná, hogy LaVine 40,1 milliót keres, míg Russell 17,3-et, vagyis Rui Hachimura vagy Austin Reaves közül valakinek bele kellene kerülnie a csomagba, és az nem tűnik valószínűnek, hogy Los Angelesben lemondanának utóbbiról. Hachimura és Reaves is olyan hosszabbítást írt alá a nyáron, aminek értelmében leghamarabb január 15-én válnak cserélhetővé.

Zion Williamson betegség miatt nem játszott hajnalban, de a Pelicans nélküle is nyerni tudott a Cavaliers ellen. Williamson azzal is a figyelem középpontjába került az elmúlt nap folyamán, hogy Mike Vorkunov (The Athletic) részleteket osztott meg a szerződéséről. Mivel az előző szezonban 22 meccsnél többet hagyott ki (53 találkozóról hiányzott – a szerk.), ezért a szerződése utolsó 3 éve jelenleg egyáltalán nem garantált, és elméletileg a 2024/25-ös idény után szabadlistára is tehetné őt a Pelicans, bár ennek minimális az esélye. Williamson azzal is újfent garantálttá teheti a szerződése későbbi éveit, hogy bizonyos meccsszámot és súlyhatárt elér az azt megelőző szezonokban. Azt hat neve elhallgatását kérő forrás is megerősítette az újságírónak, hogy a Pelicans azt várja el, hogy Williamson fontban számolt súlyának, valamint a testzsírszázalékának az összege ne haladja meg a 295-öt. Az előző szezonban 285, a mostaniban 284 font (129 kg) Williamson hivatalosan megadott súlya, vagyis tavaly 10, idén 11 lehetne maximum a testzsírszázaléka ahhoz, hogy megfeleljen a kritériumoknak.

A Wizards ma este a Warriorshoz látogat, vagyis Jordan Poole először tér vissza egykori csapata otthonába. Steve Kerr ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon szerencsétlen volt az, ahogyan a két fél kapcsolata befejeződött, és azt kívánja, bárcsak pozitívabb kicsengéssel zárhatták volna le a közös időszakot. Szerinte egy hatalmas sikertörténet a hátvédé, és nem gondolja azt, hogy bármelyik fél is neheztelne a másikra. Mivel a csapata egy évben egyszer látogat hozzájuk, most lesz lehetőségük neki köszönetet mondani azért, amit értük tett. Hozzásegítette őket egy bajnoki címhez, amit nélküle nem nyertek volna meg, ezt mindenki tudja, így a szurkolóik is, ezért hatalmas ovációra számíthat. Idén több olyan időszakuk is volt, ahol valakitől pontokra lett volna szükségük, és Poole pontosan ezt adta meg nekik korábban, nem lehet elbagatellizálni azt, amit hozzáadott a játékukhoz. Arra számít, hogy meg is akarja majd mutatni a pályán, hogy mi az, ami hiányzik már a Warriorsból, és valószínűleg egy jó meccset fog összerakni ellenük.

A Warner Bros. Discovery és a Paramount Global egyeztetéseket folytat arról, hogy a két médiabirodalom egyesüljön, és ezt kihatással lehet az NBA-s közvetítési jogokra is az Egyesült Álalmokban. A meccsek egy részét jelenleg is közvetítő TNT a WBD égisze alá tartozik, míg a Paramount egyik zászlóshajója a CBS, és az egyesüléssel egy rugalmasabb közvetítési programtervezettel rukkolhatnának elő a felek az új médiamegállapodás megszületése után.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus