Hírmorzsák 2023-12-26 (10:45)

Doncic elérte a 10 ezer pontot, imádta lecsendesíteni a phoenixi drukkereket. Változás a Dallas kezdőötösében. James szerint még nincsenek a bajnokesélyesek szintjén. Ijesztő James-Brown ütközés a Lakers-Celticsen. Steve Kerréknek nem tetszett a Denver elleni bíráskodás, Jokics és Murray nem érti a problémát. Jaime Jaquez Jr. Pat Ewingot idézte. Brunson és Lillard szerint is a jobban akaró, hajtó csapat nyert a Knicks-Buckson. Giannis szerint lenyomtak egy mini-playoffot a Knicks ellen, ami hasznos volt. A Phillyt nem érdekli LaVine, a Celtics és talán a Knicks vinné Olynyket. A Heat és a Bucks figyeli PJ Tuckert, a Hawks értékké tenné Dejounte Murray-t? Marcus Smart ma visszatérhet, a héten műtik Gabe Vincentet, De’Andre Hunter két hetet hagy ki. Draymond Green legalább 11-13 meccset fog kihagyni. Woj forrásai szerint érezhetően nő Kevin Durant frusztráltsága, cserék jöhetnek a Sunsnál. 

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Luka Doncic 50 ponttal vezette győzelemre a Dallast Phoenixben - mindössze a negyedik játékos, aki elérte ezt a határt, csatlakozott Bernard King (60), Wilt Chamberlain (50) és Rick Barry (50) triójához. Doncic ráadásul jubilált is, ugyanis elérte a 10 ezer pontos határt - ehhez 358 mérkőzésre volt szüksége, ami Michael Jordan óta a legkevesebb. Nála gyorsabban csak Wilt Chamberlain (236 meccs), Jordan (303), Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334) és George Gervin (355) jutott el idáig. Ha a kort nézzük, 24 évesen és 300 naposan a hatodik legfiatalabb a liga történetében: LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant, Carmelo Anthony és Tracy McGrady mögött. 

Doncic egyébként 15 gólpasszt, 6 lepattanót, 3 blokkot és 4 szerzett labdát is jegyzett, az 50-15-ös statot utoljára James Harden tudta hozni, még 2016-ban. A szlovén annyit mondott, hogy remek érzés ezeket a számokat elérni, de annak jobban örül, hogy nyertek, mert egy nagyon kemény idegenbeli meccset sikerült behúzniuk. Csapattársa, Derrick Jones Jr. szerint soha nem volt még ilyen csapatban, ahol akad egy ilyen intenzitással dobó játékos, aki ugyanakkor nagyon figyel arra, hogy a társaknak is jusson labda és kényelmes helyzetekből dobáljanak. Dereck Lively II szerint Doncic nem viccelt, amikor azt mondta, hogy legalább olyan büszke a védekezési számaira, mint az 50-15-re, míg az érintett arról is beszélt, hogy imádta, ahogyan egész meccsen pfujolt a phoenixi közönség, mert nincs annál jobb érzés, amikor bedobsz egy nagy kosarat és az egész aréna hirtelen elcsendesedik. 

A Dallashoz tartozik, hogy Jason Kidd vezetőedző változtatott a kezdőötösön, Grant Williams kikerült, Tim Hardaway Jr. bekerült. Kidd szerint Hardaway is addig lesz a kezdőben, amíg Kyrie Irving vissza nem tér, utána Irving, Doncic, Derrick Jones Jr., Dante Exum és Dereck Lively II alkotja majd a nyitóötöst. 

A Boston Celtics utóbbi 14 meccséből 12. sikerét aratta, ráadásul karácsonykor az ősi rivális Lakers otthonában - a Lakers eddig 2-0-ra állt karácsonykor (1951-ben a Celtics otthonában nyert, 2008-ban LA-ben). Jrue Holiday szerint most is magabiztosan játszottak, mert tudták, hogy ha hozzák a saját tempójukat, mindig lesz majd egy üres dobóhelyzetük, míg Anthony Davis szerint a Celtics ellen elég néhány apróbb hiba (például kihagyott egy büntetőt, a leindításból kaptak egy triplát), és bajba kerülsz, LeBron James szerint pedig most látszott, hogy nincsenek még a bajnokesélyesek szintjén - ezen fognak dolgozni, javulni fognak, de most az a realitás, amit a pályán láthattunk.

A meccsen egyébként mindkét szurkolótábor a szívéhez kaphatott, a második negyedben Jaylen Brown igyekezett elszakadni az őt fogó LeBron James-től, de futtában rosszul lépett, LeBron James pedig véletlenül derékon térdelte. Brown a derekát, James a térdét fogva terült el fájdalmas arccal, de szerencsére mindketten folytatni tudták a játékot. 

A Nuggets-Warriors meccset a hazaiak nyerték többek között Nikola Jokics 18/18 büntetőjére építve, a szerb center számára ez egyéni rekord és a legtöbb, amit hiba nélkül dobott valaki karácsonyi mérkőzésen. A Warriors vezetőedzője, Steve Kerr szerint gusztustalan volt a bíráskodás - nem Jokics elsősorban büntetőire gondolt, hanem a játékvezetői felfogásra, ami miatt nézhetetlen volt a második félidő. Szerinte a játékvezetők lassan kivezetik a védekezést a meccsekről, mert túl sokat engednek meg a támadójátékosoknak, akik remekül el tudják adni a faultokat - évről évre okosabbak a támadók, de ez ellen valamit tenni kellene. Jamal Murray szerint amíg valaki arról beszél, hogy a játékosok eladják a faultokat és nem esik szó floppolásról, addig nem érzi ezt a kérdéskört problémásnak - szerinte például Jokics javára még ennél is többet ítélhetnének, ugyanis idén átlagban 6 büntetőt dobhat, ami nevetséges. 

Nikola Jokics annyit mondott, hogy ő nem szokott arra játszani, hogy minden kontaktot eladjon faultnak, egyszerűen agresszív és reméli, hogy a játékvezető lefújja a faultokat - most az első félidőben nem volt elég agresszív, de a másodikban odafigyelt erre és jöttek is a büntetők. Steph Curry szerint mindig az kapja meg a faultot, aki egyértelműen meg tudja mutatni a játékvezetőknek, hogy kontakt történt, de ma az egyik oldalon a kemény faultokat is elengedték, a másikon minden apróságot észrevettek. Nem azt mondja, hogy ők nem faultoltak, de így egyszerűen nem tudnak felkészülni a meccsekre, mert teljesen inkonzisztens, hogy éppen mit hogyan ítélnek meg a bírók. 

A Miami Heat Jimmy Butler (vádli) nélkül állt ki a Joel Embiidet (boka) nélkülöző Philadelphia 76ers ellen, de az újonc Jaime Jaquez Jr. átérezte a helyzet komolyságát és 31 ponttal, illetve 10 lepattanóval vezette sikerre a floridaiakat. 1985-ben fordult elő utoljára, hogy egy újonc karácsonyi meccsen legalább 25 pontot és 10 lepattanót jegyezzen - Patrick Ewingnak hívták az illetőt. Az újonc szerint speciális győzelem volt ez, mert a karácsonyi meccseket nézve nőtt fel, és a mai teljesítménye egy extra visszajelzés, hogy megérte belefektetni a rengeteg munkát és végigcsinálni az éjszakába nyúló edzéseket. Erik Spoelstra vezetőedző szerint azért zseni a játékosa, mert úgy dobott 31 pontot, hogy egy rövid időszakot leszámítva egyetlen játékot sem hívták kifejezetten rá - támadópattanók után, lerohanásos játékokban, gyűrű felé válásokban remekelt a játékosa, de ilyenekből nem szoktak összehozni 30+ pontos estéket. Az ellenfél vezetőedzője, Nick Nurse azt emelte ki, hogy mindent meg tudott csinálni a pályán, amit akart, ráadásul folyamatosan lehetett rá számítani a nehéz helyzetekben, minden dicséret megilleti. 

A karácsonyi menüt a Knicks-Bucks mérkőzés nyitotta, amelyen Jalen Brunson 38 pontot jegyzett, ami a legtöbb egy Knicks-játékostól Bernard King 1984-es, 60 pontos rekordja óta - a hazaiak meg is szakították a Bucks hetes sikersorozatát. Brunson azt mondta, hogy egész évben szenvedtek a Milwaukee ellen, de ma végig kézben tartották a meccset, minden felzárkózási kísérletre tudtak válaszolni. Ebben Brunson mellett a legalább 20 pontig jutó Julius Randle, RJ Barrett és Immanuel Quickley is nagy szerepet játszott, a 2012-es Houston Rockets óta először jutott el legalább négy játékos 20 pontig egy karácsonyi mérkőzésen. A Bucksnál hiába vágott 88 pontot a Giannis-Lillard-Middleton trió, Damian Lillard szerint a Knicks egyszerűen gyorsabban, energikusabban játszott és csapatként jobban működött - a végén a Bucks is felpörgött, de egyszerűen elkéstek a feltámadással. Giannis Antetokounmpo szerint azért is kaphattak ki, mert az elmúlt másfél hónapban összesen négyszer találkoztak, ebből az elmúlt pár napban kétszer, így egy playoff-párharcban érezte magát, ahol a csapatok egymásra készülnek - ez ugyanakkor nem rossz dolog, mert élesben tesztelhették ezt a szituációt és sokat tanulhatnak belőle. 

Marc Stein (Substack) forrásai szerint hiába a pletykák, a Philadelphia 76ers nem igazán érdeklődik Zach LaVine iránt, aminek három oka van: two-way játékosokat keresnek, akik a pálya mindkét oldalán hasznosak, meg akarják őrizni a viszonylagos pénzügyi rugalmasságukat, nem akarják megterhelni a sapkájukat LaVine hosszú és nagy szerződésével (Idén 40 millió, a következő három évben majdnem 138 millió dollár), továbbá a fizetések kiegyenlítése miatt rengeteg értéket kellene adniuk a jelenlegi keretből. 

Stein szerint a Boston Celtics mindenképp szeretné megerősíteni a második sorát, és komolyan érdeklődnek a gárda korábbi játékosa, a most a Utah Jazzt erősítő Kelly Olynyk iránt. Olynyk korábban 4 évet töltött Bostonban, jelenleg pedig inkább csereként számol vele a Utah, de így is 7.9 pontot, 5.5 lepattanót, 4.5 gólpasszt átlagol 55%-os mezőnymutató és 42%-os triplázás mellett. Mivel Kristaps Porzingis sokat volt eddig sérült, illetve Al Horford és Luke Kornet sincs vasból, nagyon kellene egy megbízható 4-5-ös játékos a keretbe. Ugyanakkor nem csak ők akarják megszerezni, a New York Knicks is érdeklődhet iránta, mivel a szezon végéig kidőlő Mitchell Robinson helyén nagy lyuk tátong a keretben. 

Stein szerint két ex-csapata is érdeklődik PJ Tucker szerződtetése iránt. A veterán védőspecialista a James Harden-csere részeként került a Los Angeles Clippershez, ahol azonban hamar kikerült a rotációból, november 27-e óta nem lépett pályára. Stein szerint a Miami Heat és a Milwaukee Bucks is figyeli Tucker helyzetét, akinek idén 11 millió dolláros fizetése van, és jövőre is garantált megállapodással rendelkezik. 

Szintén Stein írta meg, hogy ligaszerre úgy vélik, hogy az Atlanta Hawks megpróbálja majd jó értéken elcserélni Dejounte Murray-t. Anno három elsőköröst és egy swapjogot adtak érte a Spursnak, hasonló ellenértéket várnak majd, ha nem is feltétlenül pickekben, mert most akarnak Trae Young köré építkezni - korábban a Knicks érdeklődéséről lehetett hallani. 

Korábban ma írtunk róla, hogy Marcus Smart visszatérhet ma este, és ennek egyre nagyobb az esélye: a Memphis kérdésesre állította a státuszát. Arról is esett szó, hogy Gabe Vincent térdét jó eséllyel műteni kell - most már biztos, hogy erre a héten sor kerül, artroszkópikus eljárással teszik rendbe a bal térdét és várhatóan 6-8 hetet kell kihagynia. De’Andre Hunter további két hetet fog kihagynia, mivel gyulladás van a jobb térdében - a Hawks csatára kedden egy olyan orvosi beavatkozáson esik át, ami nem számít műtétnek. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint Draymond Greennek több lépést is meg kell tennie, mielőtt újra játszhat. A Warriors mindenesét azután tiltotta el a liga határozatlan időre, hogy december 12-én fejbe könyökölte Jusuf Nurkic-ot, és a szakíró forrásai szerint több helyen is bizonyítania kell, hogy sikeresen kezelte a dühkitöréseit. Valószínűleg január elejénél hamarabb nem térhet vissza az edzésekre vagy erőnléti tréningekre, így minimum 11-13 meccset kell majd kihagynia. 

Woj arról is beszélt egy tévéműsorban, hogy Kevin Durant egyre frusztráltabb Bradley Beal egészségügyi helyzete, illetve a Phoenix Suns kiegészítőinek eddigi produkciója miatt. Több emberrel beszélt, és mindenki azt mondta, hogy érezhető Duranten a feszültség. Woj szerint ezt mindenképp menedzselnie kell a Sunsnak, mert korábban már láthattunk ilyet Durant részéről, és az sok jóra nem vezetett, ugyanakkor Durant helyzete fontos jelzés a Sunsnak, hogy sajnos mennyire rövid ideig lehet nyitva egy bajnoki ablak. A játékos továbbra is ligaelit szinten játszik, ráadásul egészséges, így most kell nyernie a csapatnak - a szakíró szerint hamarosan változtatások, erősítések is lesznek a keretben. 

 

Karácsonyi hírlevelünk tartalma korlátozás nélkül elérhető ide kattinva, a tartalomból:

Karácsony, karácsony, karácsony – és az Orlando titkos mikkentyűje: az összes eddigi karácsonyi meccs - a legemlékezetesebb ünnepi pillanatok - karácsonyi rekordok - az idei felhozatal - Ötszereplős az idei MVP-verseny? - Jaquez már a 3. legjobb újonc - SGA van a legnagyobb hatással csapata játékára, de Jokics és Leonard is elit - komoly mozgások indultak be a csapatok erősorrendjében, érdemes figyelni - milyen ajándékot látnának a csapatok a fa alatt? - Lillard magánéletének nagy gondja - a 30 csapat cserelehetőségei - megéri elcserélni Siakamot? - A LAC megtalálta a bajnoki formulát? - Jalen Suggs, Disneyland csapatának titkos mikkentyűje - képeken az elmúlt hét legjobb cipői.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus