Hírmorzsák 2023-12-28 (9:15)

A liga igazgatótanácsa rábólintott a Mavericks eladására, Patrick Dumont lesz a csapat ügyvezető tulajdonosa. 88 éves korában elhunyt Herb Kohl, a Bucks egykori tulajdonosa. Aaron Gordont megtámadta egy kutya, a keze és az arca is megsérült. Nikola Vucevic legalább 7-10 napot hagyhat ki. Komoly kiszemeltjei vannak a Pistonsnak nyárra. A legtöbb csapat erősíteni akar a cserehatáridő lejárta előtt, a Raptors még nem döntött arról, hogy merre induljon. Zach LaVine piaca sivár. Segédedzőt igazolt a Bucks. Brandon Williams a Mavericksnél.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Az NBA igazgatótanácsa ellenvetés nélkül szavazta meg, hogy Las Vegas Sands kaszinót is tulajdonló családok megvásárolják a Mavericks 73 százalékát Mark Cubantől. Az eddigi többségi tulajdonos már közel egy hónappal ezelőtt megállapodott az Adelson- és Dumont-családokkal arról, hogy 3,5 milliárd dolláros értékén eladja nekik a csapat tulajdonjogának a nagyobbik hányadát, a friss beszámolók viszont már arról szólnak, hogy 4-5 milliárd dollár közötti értéke is lehet ennek az üzletnek, mivel a megállapodás része lehet, hogy az új tulajdonosok hozzájárulnak egy új csarnok felépítéséhez Dallasban – abban reménykednek a felek, hogy a komplexumhoz nem csupán egy hotel, hanem egy kaszinó is párosulhat majd. A tervek szerint az adásvétel még ezen a héten végbemegy.

Az már korábban ismertté vált, hogy Cuban 27 százalékot tart meg a tulajdonjogából, ugyanakkor az új tulajdonosok közleménye alapján mégsem marad ő az ügyvezető tulajdonos, ezt a szerepet innentől Patrick Dumont tölti be. Cuban ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezt nem foglalták külön szerződésbe, de megegyeztek arról, hogy partnerségben fognak dolgozni a tulajdonosok, és a sportszakmai kérdésekben továbbra is az övé marad a döntő szó joga. Szerinte a bankszámláját leszámítva semmi nem változott, jó érzése van ezzel a partnerséggel kapcsolatban, a csapatnak is erre volt szüksége a pályán, illetve azon kívül is. Ő fogja felügyelni az üzlet kosárlabdával kapcsolatos részét, de olyan partnerei lesznek innentől, akiknek a segítségével építhetnek és felújíthatnak egy arénát, és bármi is jön ezután, jobb helyzetben lesznek ahhoz, hogy a bajnoki címért harcolhassanak.

88 éves korában elhunyt a Bucks korábbi tulajdonosa, Herb Kohl. Az egykori szenátor 1985-ben 18 millió dollárért vásárolta meg a csapatot, megakadályozta azt, hogy a franchise elhagyja Milwaukee-t, és közel 30 évig volt ő a tulajdonos. Kohl egyike volt annak a nyolc csapattulajdonosnak, akik közösen felszólaltak David Sternnél 2006-ban azzal kapcsolatban, hogy az NBA ossza meg a bevételeit a csapatokkal. 2014-ben adta el a csapatot Wes Edens és Marc Lasry kettősének, ugyanakkor a megállapodásba belekerült az is, hogy mind ő, mind pedig az új tulajdonosok hozzájárulnak 100 millió dollárral ahhoz, hogy a csapatnak felépítsenek egy új csarnokot, biztosítva ezzel a Bucks Milwaukee-ban maradását – a Fiserv Forum 2018-ban nyílt meg, és lett a Bradley Center helyett a Bucks hazai csarnoka.

A Nuggets bejelentette, hogy Aaron Gordon határozatlan ideig a csapattól távol lesz, mivel karácsonykor megtámadta egy kutya, így több sérülést is összeszedett. A játékosnak az arca és a jobb keze is sérült, a körülményekhez képest jól van, de a rehabilitációját a társaitól távol tölti. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Gordon sebeit összesen 21 öltéssel kellett összevarrni, emiatt időbe fog telni a felépülése, és egyelőre nincs is kijelölt céldátum arra, hogy mikor térhet vissza.

Michael Malone azt hangsúlyozta, hogy nem fognak rá nyomást helyezni azzal kapcsolatban, hogy mielőbb visszatérjen, mert arra van most szükség, hogy testileg és lelkileg is felépüljön. Az ilyesmit nem könnyen dolgozza fel az ember, ezért sem elég az, hogy fizikálisan meggyógyuljon, mentálisan is fel kell dolgoznia a történtekt. Természetesen jobbak vele a pályán, de biztosra akarnak menni azzal kapcsolatban, hogy amikor visszatér, valóban készen is áll arra, és tudja ismét azt hozni, amire képes. Gordon az egyik leginkább alulértékelt játékosa a ligának, mindenben támogatják, szeretik őt, és ott vannak számára. Bármikor is tud visszatérni, tárt karokkal fogadják majd. Malone arra nem tért ki, hogy ki veszi át Gordon helyét a Nuggets kezdőjében, ugyanakkor Harrison Wind (DNVR Sports) arra hívta fel a figyelmet, hogy azzal a felállással 4-0-ra áll a Nuggets, amiben Michael Porter Jr. az erőcsatár, illetve Justin Holiday a kiscsatár. Wind azt is megjegyezte, hogy szerinte pár hetet hagyhat ki Gordon a sérülései miatt.

Tegnap már írtunk arról, hogy Nikola Vucevic szolgálataira átmenetileg nem számíthat a Bulls, akkor viszont Billy Donovan még nem osztott meg információt arról, hogy mennyi időt kell kihagynia ágyéksérülése miatt. Shams Charania úgy értesült, hogy a center minimum 7-10 napot lesz kénytelen az oldalvonalon kívül tölteni.

Charania értesülései szerint a Pistons több jelentős szabadügynök leigazolásával is megpróbálkozhat a nyáron, és főleg olyan játékosokat néztek ki, akik tudnak erőcsatárt is játszani: Pascal Siakam, O.G. Anunoby, Tobias Harris és Miles Bridges. A szakíró emellett úgy tudja, hogy jelenleg két olyan játékos van a Pistons keretében, akiknek az elcserélését nem fontolnák meg, mindössze Cade Cunningham és Jalen Duren jövője tűnik biztosnak a csapatnál.

Adrian Wojnarowski (ESPN) írt arról, hogy a 2024-es cserehatáridő lejárta előtt a legtöbb csapat erősítene inkább, és csak kevés olyan lehet, amelyik megválna valamelyik meghatározó játékosától. A play-in miatt több csapat próbálja továbbra is elérni a rájátszást, ráadásul a szakértők nem is tartják túl erősnek a következő draftosztályt, ezért kisebb a motiváció arra is, hogy jobb lottery-helyet szerezzenek a csapatok. Ezzel együtt is lesznek cserék, de kevés az olyan csapat, amelyik eladni akarna, és éppen emiatt nagy árat kérhetnek az értékeikért a rossz csapatok is, ez pedig lelassítja a folyamatokat. Wojnarowski külön kitért a Raptorsra, akiknél Pascal Siakam és O.G. Anunoby is a szerződése utolsó évében jár, és emiatt lehetnének ők eladók is, de Torontóban még nem jutottak végső elhatározásra – azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a 2023-as trade deadline előtt is a Raptorst emlegették, mint komoly potenciális eladó, de végül semmit sem csináltak.

Wojnarowski írt Zach LaVine helyzetéről is, akinek a piaca változatlanul sivár, aminek részben az az oka, hogy jelenleg is sérült. Mint ismert, a hátvéd a második évében jár az 5 éves, 215 millió dolláros szerződésének, és korábban összeboronálták már a Lakersszel és a 76ersszel is, de nem úgy tűnik, hogy bármelyik csapat is hajlandó lenne komoly ellenértéket adni érte.

A Bucks megtalálta a nyáron szerződtetett, majd a szezon elején mégis távozó Terry Stotts utódját, Trevor Gleeson csatlakozik segédedzőként a csapathoz. Gleeson korábban öt bajnoki címet nyert az ausztrál élvonalban a Perth Wildcats vezetőedzőjeként. Az érkezése kapcsán annyit mondott Adrian Griffin, hogy kicsit kevesen voltak eddig az edzők, az egyik legkisebb stábbal dolgoztak, emiatt úgy látták, hogy profitálhatnak egy újabb szakember érkezéséből. Korábban Torontóban is dolgoztak már együtt, nagyon tiszteli őt.

A Mavericks two-way megállapodást köt Brandon Williamsszel, ehhez viszont előbb meg kell válniuk valakitől. A hátvéd a 2021/22-es idényben 24 meccsen lépett pályára a Trail Blazers színeiben, azóta pedig a G Ligában játszott.

Karácsonyi hírlevelünk tartalma korlátozás nélkül elérhető ide kattinva, a tartalomból:

Karácsony, karácsony, karácsony – és az Orlando titkos mikkentyűje: az összes eddigi karácsonyi meccs - a legemlékezetesebb ünnepi pillanatok - karácsonyi rekordok - az idei felhozatal - Ötszereplős az idei MVP-verseny? - Jaquez már a 3. legjobb újonc - SGA van a legnagyobb hatással csapata játékára, de Jokics és Leonard is elit - komoly mozgások indultak be a csapatok erősorrendjében, érdemes figyelni - milyen ajándékot látnának a csapatok a fa alatt? - Lillard magánéletének nagy gondja - a 30 csapat cserelehetőségei - megéri elcserélni Siakamot? - A LAC megtalálta a bajnoki formulát? - Jalen Suggs, Disneyland csapatának titkos mikkentyűje - képeken az elmúlt hét legjobb cipői.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus