Hírmorzsák 2023-12-29 (9:45)

Újabb negatív rekordot állított be a Pistons. Felcserélték egy februári meccs pályaválasztási jogát. Nikola Jokics, Victor Wembanyama és Tyrese Haliburton is történelmi magasságokba jutott. Jaylen Brown, Ja Morant és Luka Doncic sem játszott hajnalban. Lonzo Ball hamarosan elkezdhet futni. Gordon Hayward legalább két hetet kihagy. Bradley Beal akár már ma este visszatérhet. Fontos napok előtt a Raptors és Pascal Siakam. Ime Udoka nem fontolgatja Jalen Green padra rakását. Marc Lore és Alex Rodriguez hamarosan többségi tulajdonos lehet a Timberwolvesnál. Rossz volt a karácsonyi meccsek nézettsége. Dexter Dennis szabadlistára került a Maverickstől.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Zsinórban a 28. meccsét is elveszítette a Pistons, ezzel beállították az NBA abszolút vereségrekordját, korábban csak a 76ers veszített sorozatban ennyi mérkőzést a 2014/15-ös szezon végén, illetve a 2015/16-os idény elején. A Pistons hajnalban úgy kapott ki, hogy félidőben még 19 ponttal vezettek Bostonban, a Celtics viszont hosszabbításban kiharcolta a győzelmet, ezzel egyedüli csapatként továbbra is veretlenek hazai pályán – a Celticsnél Jaylen Brown hátproblémák miatt nem lépett pályára, még a Lakers elleni összecsapás során ütötte meg magát. Monty Williams szerint komoly jellemre és feddhetetlenségre van szükség ahhoz, amit a játékosai csinálnak, ezt meg is mondta nekik. Hosszú ideje van már a ligában, és látta, ahogy az övéknél kevésbé vészes helyzetben is feladták csapatok, és ez csodálatra méltó. A harmadik negyed kemény volt, de az óriási volt, hogy ezt követően a negyediket kihozták egálra. Úgy érzik, hogy nem csupán ahhoz vannak közel, hogy egy meccset megnyerjenek, mert ha így játszanak, akkor sok meccset meg fognak nyerni.

A Pistons legközelebb hazai pályán lép pályára a Raptors ellen, és azon a találkozón az is segítheti őket, hogy ellenfelük idegenbeli back-to-back meccseken lép pályára, pont Bostonban játszanak a kanadaiak a Pistons-Raptors előestéjén. A Pistons ezen a találkozón azért lép pályára, hogy ne legyenek egyedüli rekordtartók az NBA történetének leghosszabb vereségsorozatával, ráadásul egy 29. vereséggel egy másik rekordot is beállítanának: a nagy amerikai sportligák leghosszabb negatív sorozatát, amit a Chicago Cardinals tart 29 vereséggel, 1942 és 1945 között érte ezt el az NFL-ben szereplő Arizona Cardinals jogelődje.

Ugyancsak a Pistonshoz kapcsolódó hír, hogy február 26-án Detroitban mérkőztek volna meg a Knicks ellen, a liga ugyanakkor átrakta New Yorkba a mérkőzést. A programváltozás oka, hogy a Szezonközi Torna miatt 42 meccset kellett volna idegenben lejátszania a Knicksnek az idény során, és ebben az időszakban úgy kellett volna back-to-back meccseket lejátszaniuk, hogy New Yorkból Detroitba utaznak, majd onnan vissza New Yorkba, a módosítás után viszont sorozatban négy hazai meccset játszhatnak február 24-e és 29-e között.

Nikola Jokics úgy tripla-duplázott 26 ponttal, 14 lepattanóval és 10 gólpasszal a Grizzlies ellen, hogy közben egyetlen dobást sem rontott, 11/11-et hozott mezőnyből (közte egy triplát), valamint 3/3 büntetőt is értékesített. Jokics pályafutása során harmadszor tripla-duplázott rontott dobás nélkül, amivel beállította Wilt Chamberlain vonatkozó NBA-rekordját, és a legendához hasonlóan ő is másodszor érte ezt el úgy, hogy közben legalább 25 pontot dobjon. A Nuggets sztárja erről annyit mondott, hogy a mai liga arról szól, hogy az ember értékesíti-e a dobásait, néha van olyan, hogy minden kimarad, máskor minden bemegy – ezen az estén az összes dobása beesett, de nem lesz sok hasonló estéje. A Nuggets kezdőjébe Aaron Gordon helyére bekerülő Peyton Watson úgy értékelt, hogy azt megelőzően, hogy Jokics csapattársa lett, sosem látott tripla-duplát, azóta viszont folyton ezt látja tőle.

A Grizzlies először szenvedett vereséget azóta, hogy letelt Ja Morant eltiltása, ugyanakkor az irányító nélkül kaptak ki Denverben, Morant egy megbetegedés miatt nem tudta vállalni a játékot. Luka Doncic sem játszott hajnalban, a négyfejű csuklyásizmában érez fájdalmat a szlovén mindenes, de az is szerepet játszhatott az ültetésében, hogy a Mavericks back-to-back lépett pályára.

Victor Wembanyama is ritka társaságba került ma hajnalban azzal, hogy 30 pontot, 6 lepattanót, 6 gólpasszt és 7 blokkot ért el a Trail Blazers ellen. A Spurs tehetsége mindössze a második újonc az NBA történetében, aki 30/5/5/7-es számsort ért el egy meccsen, korábban csak David Robinson csinált hasonlót az első szezonjában, továbbá Wembanyama lett az NBA első játékosa, aki levesebb mint 30 perc alatt ért el 30 pontot és 7 blokkot.

Tyrese Haliburton szintén történelmi számokat ért el a Pacersben, úgy zárt 21 ponttal és karriercsúcsot jelentő 20 gólpasszal a Bulls ellen, hogy közben egyszer sem adta el a labdát. Az NBA történetében másodszor fordult elő, hogy egy játékos legalább 20 pontot és 20 gólpasszt érjen el eladott labda nélkül, korábban csak Chris Paul csinált hasonlót, még 2016-ban. Haliburton a teljesítménye kapcsán úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban pocsék munkát végzett azon a fronton, hogy mennyire vigyázott a labdára, úgyhogy nagyszerű volt újfent nulla eladott labdával zárni, míg 20 gólpasszt csak úgy lehet elérni, ha a társak dobásokat süllyesztenek el. Nem titok, hogy az elmúlt időszakban gyengébben játszott, és megértette, hogy minden játékos átmegy hasonló periódusokon. Számára ez volt az első ilyen, és nagyszerű, hogy ebből is tanulhat, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy több legyen játékosként és emberként is.

Rick Carlisle arra tért ki, hogy már az is meglepte, hogy Haliburton vállalta a játékot azt követően, hogy milyen állapotban érkezett meg a csapathoz, egész délután kezeléseket kapott a hátára, ami után már nem is akart leülni vagy lefeküdni, ehelyett egy videójátékkal foglalta le magát.

Billy Donovan még a Pacers elleni összecsapás előtt beszélt Lonzo Ball állapotáról. Sikerült kiiktatniuk azt a fájdalmat, ami a korábbi visszaeséseit okozta, és reményeik szerint januárban már elkezdhet futni is, ami egy jelentős lépés lesz. Eddig mindent nagyszerűen kezelt Ball, ami miatt komoly elismerést érdemel, mindazok ellenére sem változott a beállítottsága, hogy mennyi dolgon ment keresztül. Továbbra is olyan a hozzáállása és az optimizmusa, ami azt mondatja, hogy vissza fog térni a pályára, és ez nagy dolog, mert amiken átment, azok után nem nehéz mindezt megkérdőjelezni.

Gordon Hayward még a Clippers elleni összecsapáson szedett össze vádlisérülést, ami miatt legalább 2 hetet kénytelen lesz kihagyni. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a bokasérüléséből felépülőben lévő Bradley Beal közel a visszatéréshez, akár már a Suns ma esti, Hornets elleni összecsapásán pályán lehet, de az is elképzelhető, hogy vasárnap este a Magic ellen tér majd vissza.

Michael Grange (Sportsnet.ca) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Raptors és Pascal Siakam egyfajta határidőként tekint december 30-ára a hosszabbítási tárgyalások során. Amennyiben holnapig megállapodnának a felek, Siakam már a szabadügynökpiac nyitása előtt újfent cserélhetővé válna, míg ha egyáltalán nem tudnak megállapodni a felek, akkor június 30-án lejár az erőcsatár szerződése. Siakam jelenleg egy 4 éves, 192 millió dolláros hosszabbításra lenne jogosult, és a felek a szezon kezdete óta folytattak is egyeztetéseket arról, hogy miként nézhetne ki egy megállapodás.

Jalen Green pályafutása legrosszabb szezonját futja egyelőre, a mezőny- és a triplaszázaléka is karrierje legrosszabbja, ugyanakkor Ime Udoka egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy meg sem fontolta azt, hogy kitegye őt a Rockets kezdőjéből. Természetesen nem szenvednének annyit támadásban, ha Green máshogy teljesítene, és akkor nem kellene másokra sem annyit támaszkodniuk, de meg akarják őrizni a magabiztosságát, segíteni akarják őt, és idővel javulni is fog.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Marc Lore és Alex Rodriguez várhatóan lehívják azt a december 31-ig érvényben lévő opciót, ami garantálja számukra, hogy a meglévő 40 százalék tulajdonjoguk mellé újabb 40 százalékot megvásároljanak majd a Timberwolvesból. Az adásvétel valószínűleg 2024 elején fog lezajlani, és Glen Taylor ezt követően egy ideig még megtartja majd a fennmaradó 20 százalék részesedését a csapatból.

Elérhetővé vált négy karácsonyi mérkőzésről is, hogy milyen volt a nézettsége az Egyesült Álalmokban, és minden találkozó kevesebb nézőt vonzott, mint az előző szezon hasonló időpontban rendezett találkozói (a Nuggets-Warriors találkozóról nincsenek egyelőre adatok – a szerk.). A Lakrers-Celtics meccset átlagosan 5 millióan követték, vagyis a szezon eddigi legnézettebb meccse volt, de ez is 18 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A Knicks-Bucks találkozót 2,49 millió néző követte átlagosan, ami 39 százalékos visszaesés a tavalyi nyitómeccshez képest, de még mindig többen nézték ezt a mérkőzést, mint a Suns-Mavericks (1,47 millió, -42 százalék) és a Heat-76ers (1,3 millió, -73 százalék) összecsapásokat. Az alacsony nézőszámokban szerepet játszott az is, hogy az NFL-ből is képernyőre került három meccs, azok mindegyikét legalább 27 millió néző követte az Egyesült Államokban.

A Mavericks szabadlistára tette a two-way szerződésű Dexter Dennist, így már nincs annak akadálya, hogy Brandon Williams aláírjon náluk egy hasonló megállapodást.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus