Hírmorzsák 2023-12-31 (10:15)

Goran Dragic visszavonul. OG Anunoby a Knicksben, RJ Barrett és Immanuel Quickley a Raptorsban. Leon Rose szerint egy komplett játékos Anunoby, Masai Ujiri köszöntötte az érkezőket, búcsúzott a távozóktól. Miles McBride új szerződést kapott a Knickstől. Pascal Siakam lehet a következő, akit elcserélhet a Raptors. A Raptors ellen szakadt meg a Pistons negatív sorozata. LeBron James tripláját kettesnek ítélték, kiakadt a Lakers sztárja. Jimmy Butler megsérült.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Goran Dragic bejelentette a visszavonulását. A 37 éves szlovén irányító 15 szezont töltött el az NBA-ben, ezalatt 946 meccsen lépett pályára a Suns, a Rockets, a Heat, a Raptors, Nets, a Bulls és a Bucks színeiben. Dragic pályafutása során 13,3 pontot és 4,7 gólpasszt átlagolt, a legsikeresebb egyéni szezonja a 2013/14-es volt, amikor 20,3 pontot és 5,9 gólpasszt átlagolt, el is nyerte a Legtöbbet Fejlődő Játékos díját, illetve bekerült a liga harmadik ötösébe is. Még egy nagyobb elismerés érte az NBA-ben, 2018-ban All-Star lett, a legnagyobb sikerét viszont Szlovénia nemzeti csapatával érte el, 2017-ben úgy nyert Európa-bajnokságot, hogy őt választották meg a torna MVP-jének. Dragic a tervek szerint augusztusban még pályára lép, Szlovéniában lesz egy búcsúmeccse, az viszont nem egyértelmű, hogy addig megpróbál-e magának újabb csapatot találni, vagy az lesz már az egyetlen meccse. Mint ismert, szeptemberben még arról szóltak a beszámolók, hogy szívesen visszatérne a Heathez, míg novemberben több európai élcsapat érdeklődéséről is lehetett hallani, de azóta sem írt alá sehova.

Ahogyan arról már tegnap este is beszámoltunk, cserélt egymással a Raptors és a Knicks. A megállapodás értelmében OG Anunoby, Precious Achiuwa és Malachi Flynn New Yorkba kerül, míg RJ Barrett, Immanuel Quickley és egy 2024-es második körös draftjog Torontóba megy. A megállapodás több szempontból is érdekes: Anunoby korlátozások nélküli, Quickley korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, Barrett visszatérhet a szülővárosába, Achiuwa mélységet adhat a Knicks sérülésekkel sújtott magasember-rotációjának, miközben a két csapat a pályán kívül hónapok óta jogi csatározásokat folytat egymással. Ahhoz, hogy a csere át tudjon menni, a Knicksnek szabadlistára kellett tennie valakit, végül DaQuan Jeffries lett ennek az áldozata, aki így 800,000 dollárral fogja nyomni a csapat fizetési sapkáját.

Leon Rose szerint egy komplett támadójátékost kaptak Anunoby személyében, aki védekezésben több poszton is használható, vele a pálya mindkét oldalán erősödnek. Masai Ujiri úgy értékelt, hogy Quickley egy fiatal, tehetséges játékszervező, akiről úgy hiszik, hogy a pálya mindkét oldalán sok rejtőzik benne, míg Barrett egy sokoldalú wing, akit jól ismernek a szülővárosában, és különleges lesz őt a Raptors mezében látni. Sosem könnyű búcsút mondani, főleg olyan játékosoknak, akik az egész eddigi pályafutásukat a csapatnál töltötték, mindhárom távozónak a legjobbakat kívánják. Ian Begley (SNY.tv) értesülései szerint Barrett szeretett volna New Yorkban maradni, de ha már távoznia kellett, akkor örül annak, hogy Toronto lett a célállomás.

Adrian Wojnarowski (ESPN) néhány órával a csere után számolt be arról, hogy Miles McBride új szerződést kapott a Knickstől, 3 évre 13 millióért írt alá. A 23 éves játékos megállapodása a nyáron lép életbe, és teljesen garantált.

Wojnarowski arra is kitért, hogy a Raptors valószínűleg nem áll meg egyetlen cserénél, a várakozások szerint Pascal Siakam lesz a következő, akit elboltolnak – neki ugyanúgy lejáró szerződése van, mint Anunoby-nak. Korábban a Hawks, a Pacers és a Kings érdeklődéséről lehetett hallani, és Jake Fischer (Yahoo! Sports) is ezt a három csapatot említette a maga beszámolójában, hozzátéve, hogy több csapatvezető is úgy számol, hogy a Raptors tényleg el fogja cserélni az erőcsatárt. Fischer írt arról is, hogy Anunoby korábban többször is hangot adott annak, hogy szeretne nagyobb szerepet magának a támadójátékban, mert azt is szükségesnek érezte ahhoz, hogy az új szerződésénél az éves fizetése elmehessen 40 millió dollár környékéig, ugyanakkor az újságíró úgy tudja, hogy New Yorkban akár ettől valamivel kevesebbért is hajlandó lehet aláírni, mint amennyiért más csapathoz szignózna. Mike Vaccaro (The New York Post) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Knicks sem feltétlenül fejezte be az üzletelést erre a szezonra, továbbra is ott van nekik Evan Fournier lejáró szerződése, illetve az első körös draftjogaik is.

Hajnalban értelemszerűen egyik olyan játékos sem lépett pályára, aki érintett volt a cserében, és ennek eredményeként a Knicks és a Raptors is vereséget szenvedett. Főleg az utóbbinak van nagy jelentősége, mert az egyben azt is jelentette, hogy megszakadt a Pistons vereségsorozata, 28 elbukott mérkőzés után tudtak ismét nyerni az autóvárosiak. Cade Cunningham a találkozó után elmondta, hogy nagyszerűen érzi magát, és végig küzdöttek. Hosszú volt ez az időszak ezekkel a vereségekkel, de boldog amiatt, hogy egy olyan csapat tagja, amelyik ennek ellenére sem adta fel. Jalen Duren is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, ő is örül a győzelemnek, és ő is kiemelte, hogy hónapok óta küzdöttek ezért, és ezalatt sok viszontagságon mentek keresztül. Darko Rajakovic azt emelte ki, hogy érzelemdús napon vannak túl, és ha mindent figyelembe vesz, büszke arra, hogy ennek ellenére is milyen energiát vittek a pályára – ellenfelüktől sem akarja elvenni az érdemeket, nagyon jó meccset játszottak, és fontos pillanatokban tudtak betalálni.

A játéknap egyik rangadóját Minneapolisban rendezték, és végül 108-106-ra a Timberwolves nyert a Lakers ellen, a találkozó viszont kevés híján botrányba fulladt. 2,3 másodperccel a vége előtt LeBron James 107-104-es állásnál betalált távolról, a játékvezetők viszont úgy ítélték meg, hogy rálépett a triplavonalra, és a videózás után is jóváhagyták a pályán hozott döntést, vagyis egyenlítés helyett csak -1-re zárkózott a Lakers. James a mérkőzés után is értetlenkedésének adott hangot, nem is érti, hogy minek a visszajátszás eszköze, ha azzal együtt is rossz döntést hoznak. Nem tudja, hogy kik vannak a videós központban, lehet robotok vannak ott, amik közben Teslákat gyártanak, nem érti, hogy mi folyik ott. Egyértelmű, hogy triplát dobott, a lába a vonal mögött volt, lehet látni a rést a lába és a vonal között, annyira egyértelmű volt ez, hogy még Stevie Wonder is látja azt. A mérkőzés fő játékvezetője, Tony Brothers úgy értékelte az esetet, hogy a pályán kettest ítéltek, és nem volt olyan felvétel, ami egyértelműen bizonyította volna azt, hogy három pontot kellett volna adni erre a dobásra, ezért maradt az eredeti ítélet.

A vádlisérüléséből felépülő Jimmy Butler négy kihagyott meccs után visszatért a Heatnél, ugyanakkor ismét megsérült, ezúttal a jobb lábfeje. Az mindenképpen jó hír, hogy a röntgen negatív lett, továbbiakat viszont csak később lehet majd tudni az állapotáról.

Az ünnepi hírlevelünk tartalma korlátozás nélkül elérhető ide kattinva, a tartalomból:

Amerikai játékosként egyelőre esélytelen vagy az MVP-re - Scoot Henderson megindult felfelé az újoncrangsorban - Jamal Murray brutális clutch számai - így jégkorongozik Wemby - Nikola Jokics a 2023-as naptári év legjobbja - Hópihe a Celtics ünnepi mezén - az atlantai Bogdanovics úton a 6th Man felé - a Pistons szériájának lenyomata a közösségi médiában: mémek, képek, statisztikák - Delon Wright lehet a megoldás a 76ers-nél? - Beal a padról jöhetne? - a Spurs drukkerei elkezdték a felkészülést a 2024-es draftra - a sneaker-világ évének összefoglalója.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus