Hírmorzsák 2023-április-1 (8:00)

Embiid és Barkley komoly vitába keveredett az MVP-díj kapcsán. A játékosok szeretnék megváltoztatni az Év Ötösei-szavazást, emiatt is állnak a tárgyalások. Veterán vezéreket szerezne a Detroit. Doncic és Irving sem aggódik a Dallas rosszabb meccsei miatt. Újabb sérült a Portlandnél és a Spurs-nél, LaMelo és Holmgren törései szépen gyógyulnak. Cousins szerződést kaphat. Dillon Brooks beszólt Yao Mingnek. Új elemző műsor indul neves szakértőkkel. Hamarosan érkezhet Popovich önéletrajza.

Egy ideje komoly vita lángol az MVP verseny körül, a média ide-oda terelgeti narratíváit Nikola Jokic és Joel Embiid körül, legutóbb az ESPN kérdezett meg 100 szakírót, akik szorosan Embiidet hozták ki győztesnek. Charles Barkley is szólni kívánt az ügyben, kinyilvánítva, hogy szerinte szégyen ez a két jelölt, hiszen mindketten tohonyák, míg az ő idejében a jóval kigyúrtabb és atletikusabb David Robinsonok és Hakeem Olajuwonok domináltak. Embiid nem késett a válasszal Twitteren, miszerint visszanézett több meccset az NBA App-on a 90-es évekből (a liga rengeteg klasszikus derbit elérhetővé tett), és sokáig kereste a normál lejátszási sebességet - azt hitte, lassított módban játszik le az applikáció, olyan csiga volt a tempó a mérkőzéseken. 

A kanadai NESN.com értesülései szerint az NBA és a játékos-szakszervezet (NBPA) tárgyalásain felmerült, hogy bontsák ketté az Év Ötösét, többek között emiatt is állnak most a tárgyalások, mert a ligának nem tetszik az ötlet. A játékosok tervei szerint lenne egy észak-amerikai (Egyesült Államok+Kanada) Év Első és Második Ötöse, illetve a világ többi részéről érkezett játékosokból álló World Év Első és Második Ötöse, cserébe a Harmadik Ötöst eltörölnék. Főként az észak-amerikai játékosok aggódnak, hiszen az MVP-díjnál évek óta csak a “futottak még” kategóriába kerülnek be és lassan kiszorulnak az Év Ötöseiből is, ami a szupermax és más szerződéshosszabbítások esetén hátrányosan érinti őket. A portál úgy tudja, hogy évek óta beszélgetnek erről a megoldásról, de az utóbbi egy évben fordultak komolyra a diskurzusok, hiszen hamarosan a francia szupertehetség, Victor Wembanyama is növelheti a World-játékosok súlyát az Év Ötöseiben Jokic, Embiid, Giannis és Doncic mellett. Ide kapcsolódik, hogy minden bizonnyal az All-Star szavazásokat és a gála főmeccsének kereteit is hasonló módon változtatnák meg. 

Zach Love vlogjában arról beszélt, hogy nyáron összeállhat az új Bad Boys Detroitban. A 80-90-es évek híres-hírhedt csapatának mintájára elképzelt gárda fiatal „jófiúi” már a Pistonsnál bontogatják a szárnyaikat, de szükség lenne néhány olyan rutinos veteránra, akik nem ijednek meg az árnyékuktól (ez amúgy egy átlagos detroiti utcán is hasznos tulajdonság - a szerk.). A Pistons-nak nyáron 72 millió dolláron lesz a payrollja, így több szabadügynököt is magukhoz tudnak csábítani. Az első számú célpont a Michigan államban született és a Michigan State-re járt Draymond Green, akinek egyre jobban rezeg a léc a Warriors-nál és ezért a lehetőségért lemondana a 2023-24-esjátékosopciójáról, azonban itt nem állna meg Troy Weaver GM. A Big Three-k mintájára szeretné összehozni a Bad Three-t, ennek érdekében megpróbálja a csapathoz csábítani a szabadügynökké váló Dillon Brooks-ot és Patrick Beverley-t is. Beverley szeretne bajnoki címet nyerni, amire Chicagóban nincs esélye, a torontói származású Brooks pedig szeretne közelebb lenni a családjához. Állítólag a Green és Brooks közötti feszültség csak a színház része, a háttérben komoly egyeztetések folynak a három bajkeverő között. 

A mindig jól értesült Brian Windhost annyit tett hozzá, hogy egyre valószínűbb, hogy ha Luka Doncic cserét kér, akkor ez az új Pistons kerülhet kívánságlistája élére, mert szívesen alakítaná Isiah Thomas szerepét, ráadásul a michigani gárda számos fiatal tehetséget és picket is felajánlhat a szlovénért, így a Mavs is jól járhat. Windhost forrásai szerint egy ligán belüli kisebb, de nagy hatalmú csoport nem igazán rajongana az ötletért: a játékvezetők. 

Más miatt is izzik a levegő Dallasban, korántsem rózsás a hangulat a csapat háza táján. Mint ismert, az Irving-csere egyelőre nem jött be a texasiaknak, akik 37-40-es mérleggel a konferencia 11. helyén állnak, ráadásul a közvetlenül előttük tanyázó Oklahoma City-nél van a tiebreaker ellenük, így azonos mérleg esetén az OKC végez előrébb. Természetesen a gárda két sztárját, Kyire Irvinget és Luka Doncicot faggatták is az újságírók a sikertelenség okáról, de az érintettek egyelőre nem tudnak válasszal szolgálni: elmondásuk szerint ők mindig csak a játékkal foglalkoznak, nem bíróznak, nem reklamálnak, civilben sem csinálnak hülyeségeket – teljesen tanácstalanok, hogy min kellene változtatniuk. Irving azért mégis előállt egy picike reménysugárral, az alapszakasz hajrájára áttér a fényevésre, ettől reméli teljesítményének javulását - Doncic viszont maradt a szokásos “diétájánál”.

Broken news: LaMelo Ball törött bokája gyógyulgat, Chet Holmgren törött csontja is szépen forr. A Portland hátvédje, Keon Johnson azonban edzésen eltörte az ujját, rá sem számíthat Chauncey Billups vezetőedző, akinek így lehet, hogy szerelést kell húznia a gárda utolsó néhány meccsére. Szintén tekintélyes a San Antonio Spurs sérültlistája, amely jelenleg nyolc főt számlál – a csapat szakácsa szerint lesz az még több is, rookie számok ezek. Természetesen ennek semmi köze sincsen a Victor Wembanyamáért folytatott versenyfutásnak, Khem Birch szerint – aki egyébként maga is maródi (azt mondták neki, mondja azt, hogy fáj a térde) – a kosárlabda istenei megbüntetnék őket, ha tankolnának, eszükbe sem jut ilyesmi. A gárda vezetőedzőjét, a legendás Gregg Popovichot is megkérdezték erről, ő csak annyit fűzött hozzá, hogy Karma is a Birch.  

A héten DeMarcus Cousins méltatlankodott, mert szerinte bőven megérdemelne még egy NBA-szerződést, de úgy tűnik, hogy csak reklámot akart csinálni a nyáron folytatódó BIG3-nek. Ice Cube 3-3 elleni ligájában indul majd egy új, ötfős alakulat, amelyet jó karban lévő veteránokból állítanak össze. Cousins védő lábmunkája ugyan már a félpályás ligában is kissé lassúnak tűnik, de a hírek szerint rá inkább a spacingben számítanának, 45-ről kellene dobálni az üres hármasokat, védekezésben pedig Dwight Howard mellett csak az üres lepattanók látványos lehúzásával kellene törődnie, amihez nagyon ért. A Fülöp-szigeteken kosarazó Howard már elkötelezte magát, miután megtudta, hogy Carmelo Anthony is érkezik majd, aki várhatóan tömni fogja majd labdákkal régi csapattársát.

A profi golfkarrierre készülődő JR Smith programütközés miatt nem vállalta a nyári megmérettetést, de így is brutál erős kerettel állhat fel a csapat: a felállt védelem elleni játékával Hírességek Csarnokába beválasztott Jason Kidd júniustól várhatóan sok szabadidővel rendelkezik majd, de ha mégsem, akkor az ördöngős Tyronn Lue vagy a fent említett Chauncey Billups léphet át a BIG3-be. A több területen (csarnok, edzőpálya, öltöző) is kirobbanó sikereket elért Ime Udoka játékos-edzőként csatlakozhat a rutinrókákból álló brigádhoz, amely a SlowTime név alatt fut majd. 

A minap a helyszínen tekintette meg a Chicago Bulls és a Los Angeles Lakers összecsapását a Houston Rockets egykori legendája, Yao Ming. Bár látszólag semmi köze a témához, de Dillon Brooks szerint Yao annyit volt sérült, hogy az öltönyét kellett volna inkább visszavonultatnia a Rocketsnek a meze helyett – ezen Anthony Davis egy kicsit meghökkent. A Rockets és a Lakers (és a Dnyipro és az Olympiakosz és a Szentpétervár és a Clippers és a Timberwolves) korábbi, a Bulls jelenlegi hátvédje, Patrick Beverley kivételesen nem kívánt nyilatkozni a témában, de annyit azért hozzáfűzött, hogy szerinte Yao „too small” volt az NBA-hez. 

Kendrick Perkins és Stephen A. Smith vitaműsort indít Uninterruptible címen. A műsor érdekessége az lesz, hogy mindketten végig egyszerre beszélnek majd, a hallgatók pedig külön hangsávon követhetik őket, hol az egyiket, hol a másikat hallgatva. A műsor célja, hogy ki tud nagyobb marhaságot mondani az adásidő lejártáig.

Ebben az időszakban szoktak érkezni az önéletrajzi könyvek, idén Gregg Popovich memoárja ostromolhatja a bestseller-listákat. A Spurs legendás edzője a maga sajátos stílusában úgy fogalmazott, hogy mostanában már áprilisban elmehet szabadságra, így az elmúlt négy év összes Spurs-játékosának ajánlotta a könyvet, amiért teljesítményükkel hozzájárultak a kiadvány elkészültéhez. A könyv a Top of the Pops címet viseli, félig utalva fiatalkora kedvenc műsorára, amelyben a sztárzenekarok mutatták be legfrissebb slágereiket. 

A könyvben hamar kiderül, hogy Pops őrült zenerajongó, gyerekkora óta mindenevő és a mai napig követi a slágerlistákat, a szeptemberi Hall of Fame-beiktatására is különleges szettel készül. A könyv egyes fejezetei életének fontos állomásairól, illetve a fontos személyekről szólnak majd, és mindegyik fejezet egy zenei alcímet kap, amelyeknek kosaras áthallásai is vannak. Így szerepel a könyvben Post Malone-tól a Psycho (Tim Duncan fejezetcíme dupla utalással dolgozik), Tony Parkertől a Premier Love (nem TP, hanem Brent Barry részénél), illetve a Lonely Island “Motherlover” című szerzeménye is felbukkan (Bruce Bowen). A tervek szerint a könyvhöz külön soundtrack is készül, ami DNP-CD néven kerül forgalomba. 

Az alábbi hírekben akadnak részletek, amelyek igazak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus