Hírmorzsák 2024-01-01 (12:30)

Kiválóan zárta az évet a Celtics. A Kings jó védekezése megzavarta a Grizzliest. Bradley Beal visszatért, remekül működött a Suns kezdője. Zionék nagyon vissza akartak vágni a Lakersnek, akiknél megsérült Hachimura. A liga vizsgálja a Nets döntését, megsérthették a pihentetési protokollt. Aaron Gordon visszatérhet, magát tartja hibásnak a kutyája okozta sérülések miatt. Mason Plumlee felépült, Kyrie Irving is játékra jelentkezhet. Doncic combizma március óta nem az igazi. A L2M jelentés szerint jól döntöttek a játékvezetők a Wolves-Lakers végén James dobásánál. Steve Kerr szerint egyelőre nincs meg bennük az összetartás, amivel meccseket nyerhetnek. Rutinos segédedzővel erősített a Pistons. 

A Boston Celtics zárta a naptári évet a liga élén, miután magabiztosan, 134-101-re nyert a Spurs otthonában, ráadásul a kisebb vádlisérülését kipihenő Kristaps Porzingis jó játékkal tért vissza. Joe Mazzulla szerint kiválóan állították meg az ellenfél támadásait a palánk alatt és mezőnyben is, ebből sok gyorsindításuk akadt, ráadásul felállt védelem ellen is türelmesen megtalálták a jó matchupokat, elégedett volt a látottakkal. A Spursnél hiányzott Zach Collins (boka) és Keldon Johnson (hát), nélkülük a Spurs a vártnál is kisebb ellenállást mutatott - Gregg Popovich elmondta, hogy nagyjából ez a realitás a liga egyik, ha nem a legjobb formában lévő gárdája ellen. 

A Sacramento Kings is remek védekezésével nyert a Grizzlies ellen, Mike Brown vezetőedző szerint a szezon talán legjobb munkáját végezték el hátul. A Grizzliesbe hiába tért vissza Luke Kennard, Taylor Jenkins vezetőedző szerint a Kings remek tervet rakott össze Ja Morant és Desmond Bane kizökkentésére: a folyamatos duplázás megzavarta a játékosait, elvesztették a ritmust és utána már az üres dobásokat is kihagyták. Desmond Bane szerint össze kell még szokniuk, ki kell alakulnia a rotációnak, de lassan újra elkezdik “érezni a lábaikat maguk alatt” és rendben lesznek. 

A Phoenix Suns jó szájízzel zárta az évet, miután a visszatérő Bradley Beal jól működött együtt Kevin Duranttel és Devin Bookerrel, a csapat kezdőötöse pedig 106 pontot termelt az Orlando Magic elleni 112-ből. Frank Vogel vezetőedző szerint ezért olyan izgatottak Beal játéka miatt, mert ugyan a lábainak még vissza kell erősödnie, de már ilyen állapotban is rengeteget tud tenni a csapatért - és nem csak támadásban, védekezésben is fontos játékokat csinált meg. A Sunsnál további jó hír, hogy visszatért Josh Okogie is, aki az utolsó nyolc meccsből hatszor hiányzott bokasérülés miatt.  

Ma hajnalban a New Orleans Pelicans visszavágott a Lakersnek az IST-elődöntőben elszenvedett vereségért. Zion Williamson szerint a 133-89-re elvesztett összecsapás közelebb hozta egymáshoz a játékosokat, és azóta remekül működnek csapatként - még van pár dolog, amit össze kell rakniuk, de ez minden csapatra igaz. Az említett meccs óta 7-3-mal áll a Pels, míg a Lakers 2-7-tel, és LeBron James elmondta, hogy össze kell szedniük magukat - hiába nem szeretnek hátrányban játszani, mégis erről szól az egész évük. A 34 pontot jegyző James egyébként influenzával együtt vállalta a játékot és elmondta, hogy az utazás nem segített az állapotán, majdnem hajnali 4 órakor kerültek ágyba, így nem volt könnyű ráfókuszálni a meccsre. Az összecsapáson Cam Reddish, D’Angelo Russell, illetve a túloldalon Trey Murphy III sem léphetett pályára, szerencsére állapotuk day-to-day - ugyanakkor Rui Hachimura bal vádlija meghúzódott az első félidőben, rá kicsit hosszabb kihagyás várhat. 

Brian Lewis (NY Post) értesülései szerint az NBA vizsgálja, hogy a Brooklyn Nets megsértette-e a pihentetésre vonatkozó szabályokat. A Nets december 27-én játszott a Milwaukee Bucks-szal, ahol a csapat kiültetett négy játékost (Nic Claxton, Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith és Cameron Johnson), majd Jacque Vaughn vezetőedző az első negyed után már nem küldte vissza a pályára a Mikal Bridges, Royce O’Neale, Cam Thomas triót sem. Mint ismert, a meccs után Vaughn annyit mondott, hogy Bridgest csak azért játszatta, hogy ne szakadjon meg a pályára lépési sorozata és néha meg kell hozni ilyen döntéseket a hosszútávú sikerek érdekében, ugyanakkor a játékos szerint egészséges volt, szeretett volna rendesen játszani. 

A nemrég súlyos kutyatámadást szenvedett Aaron Gordon vasárnap már részt vett a Nuggets edzésén, és a Denver Postnak azt mondta, hogy a kedd hajnali, Charlotte Hornets elleni összecsapáson képes lehet játszani - a hivatalos státusza jelenleg “kérdéses”. A csatárt a saját kutyája támadta meg, az arcán és a jobb kezén (dobókezén) szenvedett sérüléseket, amiket 21 öltéssel kellett összevarrni. Gordon elmondta, hogy játszott már öltésekkel a kezén, az arcán lévő öltések pedig nem érdeklik, nem felvonulásra készül. Gyerekkora óta mindig van kutyája, de mivel rengeteget vannak úton, a  jelenlegire sokszor az édesapja vigyáz - egyszerűen nem tudott vele eleget foglalkozni mostanában, ebből adódtak a problémák. Nem szokott inni szezon közben, de most kicsit sok volt a tojáslikőr és egyszerűen túlhergelte a kutyát, elkezdett vele birkózni, eközben pedig a jószág megharapta - az egész az ő hibája, jobban oda kellett volna figyelnie. 

A Los Angeles Clippers centere, Mason Plumlee is napokon játékra jelentkezhet, miután szinte teljesen felépült bal lábában elszenvedett térdszalaghúzódásából. A magasember még november 6-án sérült meg, összességében 25 meccset hagyott ki - bár azóta a LAC leigazolta Daniel Theist, így is nagy szükségük van a rutinos Plumlee játékára, hogy kellően mélyek legyenek centerposzton. 

A Mavericks honlapjának Luka Doncic elmondta, hogy szombaton gondja akadt a bal combjában a négyfejű csuklyásizmával, de végül vállalni tudta a játékot. Az első félidőben úgy gondolta, hogy minden rendben, de a harmadik negyedben újra érezte a problémát. Hozzátette, hogy március óta elő-előjön a fájdalom, és bár általában egy-két láberősítő kondiedzés után jelentősen javulni szokott a helyzet, ettől még természetesen nagyon oda kell figyelnie a testrészre. Jó hír a Mavs háza tájáról, hogy Kyrie Irving már “kérdéses” besorolást kapott a kedd hajnali mérkőzésre - a hátvéd sarka három héttel ezelőtt sérült meg, amikor csapattársa, Dwight Powell véletlenül ráesett. 

A Timberwolves-Lakers mérkőzés végjátékában, hárompontos hátrányban dobhatott LeBron James az egyenlítésért, azonban a játékvezető úgy ítélte meg, hogy a cipője orra érintette a triplavonalat, ezért csak kétpontosnak jelezte a dobást. A bírói videózást követően hiába tűnt úgy, hogy van képi bizonyíték arra, hogy James hármast dobott, Tony Brothers játékvezető jelezte, hogy a televíziós közvetítésben kimerevített kép ellenére nincs tiszta és perdöntő felvétel, ami alapján meg lehetne változtatni a pályán hozott döntést. Most kijött a Last 2 Minute jelentés, amely szerint a megfelelő döntés született a pályán: amikor James felemelte a sarkát dobás közben, a cipője orra érintette a triplavonalat. A szabályok értelmében a dobást akkor lehet triplának ítélni, ha a játékos a teljes dobómozdulat során nem érinti a triplavonalat, James dobása pedig nem teljesítette ezt a kritériumot.  

A Golden State Warriors nemrég kezdett egy hétmeccses hazai szériát, amit arra szántak, hogy rendezzék a sorokat, ehhez képest előbb kikaptak az erősen tartalékos Miamitól, majd a Kyrie Irving nélküli Dallas is 132 pontot szórva nyert San Franciscóban. Kendra Andrews (ESPN) készített riportot a GSW helyzetéről, akinek Steve Kerr elmondta, hogy jelenleg hiányzik belőlük minden jó csapat ismérve, a “grit”, amikor egy társaság összetart és egymásért játszik. Ez komoly probléma, mert hiába vannak remek játékosaik, ameddig a csapaton belül nem az az egyetlen kitűzött cél, hogy meccseket nyerjenek, be fognak ragadni a mostani helyzetükbe. Kerr legutóbb a Mavs ellen Kevon Looney és Brandin Podziemski helyére Trayce Jackson-Davist és Chris Pault tette a keretbe, hogy megerősítse a kezdőötös védekezését (a Curry, Thompson, Podziemski, Kuminga, Looney ötös a második legrosszabb védőötös az egész ligában) - elmondása szerint Draymond Green eltiltása is közrejátszott a védekezési problémákban, de akarati gondokat is érzékelt. A váltás elsőre nem jött be, és Steph Curry szerint nincs sok idejük megtalálni a megoldásokat, mert már elment 32 meccs az alapszakaszból, és ha valaki bajnokesélyes, jó csapat, akkor hamar rendeznie kell a sorait. Chris Paul szerint nincsenek könnyű helyzetben, de minden a győzelemről szól, és neki az egész karrierje arról szólt, hogy megtalálni az utat a sikerekhez. Tudja, hogy minden csapattársa szeret nyerni, sokan önzetlenül játszanak, sokan kemény akarattal rendelkeznek, ebből kell összerakni egy 48 percen át működő mixet. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Detroit Pistons stábjához csatlakozik a rutinos segédedző, Brian Adams - erre elsősorban azért volt szükség, mert egy másik asszisztens, Dan Burke már egy hónapja nem tud dolgozni magánéleti okok miatt. Adams korábban Doc Rivers mellett dolgozott a Clippers és a 76ers csapatainál (2018 és 2020 között a Clippers G-Ligás csapatának vezetőedzőjeként működött), most pedig a tajvani bajnokságból tér vissza és a Pistons induló nyugati túráján kapcsolódik be a munkába. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus