Hírmorzsák 2024-01-02 (10:45)

OG Anunoby, RJ Barrett és Immanuel Quickley is bemutatkozott új csapatában. Kawhi Leonard, Kyrie Irving és Aaron Gordon is visszatért. Jordan Clarkson első tripla-duplája megszakított egy nagy sorozatot. Zach Collins 2-4 hetet kihagy, two-way játékost igazolt a Spurs. Zach LaVine a hétvégén visszatérhet, Joel Embiid is újfent játékra jelentkezhet. Pascal Siakam csak a maximumért hosszabbítana idő előtt. Dmytro Skapintsev távozik a Knickstől.

OG Anunoby győztes meccsen mutatkozott be a Knicksben, 35 perc alatt 17 ponttal és 6 lepattanóval járult hozzá a Timberwolves legyőzéséhez, és a kipontozódásáig +19-ben volt vele a pályán az új csapata. A meccs után Anunoby elmondta, hogy jól érezte magát a pályán, igyekezett segíteni a csapatot a pálya mindkét oldalán, védekezésben ugyanúgy kommunikált a társai irányába, ahogyan ők felé, segítették abban, hogy mikor hol kell lennie. Folyton mondogatták neki, hogy éppen hová menjen, nagyon sok segítséget kapott a társaitól, és hálás is ezért. Tom Thibodeau-t lenyűgözte a wing bemutatkozása, készen állt a meccsre, miközben sok mindenre élesben kellett rájönnie. Okosan játszott, jól alkalmazkodott a társakhoz, kapart, mozgásban volt labda nélkül, jó dobásokat vállalt, valamint jó játékokat csinált meg, úgyhogy nagyon jó volt ez a kezdés.

A Raptorsnál is győztes meccsen mutatkozott RJ Barrett és Immanuel Quickley kettőse, előbbi 19 ponttal és 9 lepattanóval, utóbbi 14 ponttal és 6 lepattanóval vette ki a részét a Cavaliers legyőzéséből, és mindketten rögtön a kezdő ötösben kaptak helyet. Barrett először lépett pályára hazai játékosként szülővárosában, amiről elmondta, hogy különleges volt számára, és ez sokkal többet jelent neki, mint bármelyik korábbi olyan meccse, amit Torontóban játszott.

Több nagy visszatérést is hozott az elmúlt játéknap. Kawhi Leonard négy kihagyott találkozó után állt ismét a Clippers rendelkezésére, a csípősérüléssel bajlódó wing 24 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal járult hozzá a Heat legyőzéséhez. Mason Plumlee ugyancsak bevethető lett volna a térdsérülését követően, ugyanakkor Tyronn Lue úgy döntött, hogy nem küldi pályára. Kyrie Irving hosszabb kihagyás után tért vissza, neki 12 meccset kellett kiülnie a sérült jobb sarka miatt, ugyanakkor közel sem sikerült tökéletesre a visszatérése, 37 pontos vereséget szenvedett a Mavericks a Jazz ellen – Irving 14 pontot, 9 lepattanót és 4 gólpasszt tett be a közösbe. Aaron Gordon pedig mindössze két kihagyott meccs után tért vissza a Nuggetsnél azt követően, hogy megtámadta a kutyája, 25 perc alatt 10 pontig jutott a Hornets elleni 18 pontos győzelem során.

A Jazz 127-90-es győzelmében hatalmas szerepet játszott Jordan Clarkson, aki pályafutása első tripla-dupláját érte el. A hátvéd a 20 pontjának, 10 lepattanójának és 11 gólpasszának köszönhetően 2008 és Carlos Boozer óta az első Jazz-játékos lett, aki tripla-duplát ért el, 1256 meccset játszottak le úgy azóta, hogy bárkinek is összejöjjön náluk ez a statisztikai bravúr. Arra még régebben volt példa, hogy egy Jazz-játékos csereként tripla-duplázzon, 1983-ban Mark Eaton tudta ezt utoljára megcsinálni. Will Hardy a meccs után úgy fogalmazott, hogy Clarkson alkalmazkodott ahhoz, hogy más szerepben számítanak rá, és próbál is többféleképpen hozzájárulni ahhoz, hogy győzelmekhez segítse a csapatot, nem csupán a pontszerzésről szól a játéka. Ha ő választhatta volna ki, hogy ki szakítsa meg ezt a tripla-dupla nélküli csapatsorozatot, akkor Clarksont mondta volna. Lauri Markkanen arra emlékeztetett, hogy decemberben még 50 ponttal kikaptak a Mavericks ellen, úgyhogy elég meredek ez a 87 pontos fordulat ahhoz a meccshez képest, és jó érzés így kezdeni a szezont.

Andrew Lopez (ESPN) számolt be arról, hogy Zach Collins a kificamodott jobb bokája miatt 2-4 hetet hagyhat ki. A magasember a szezon első 31 találkozóján kivétel nélkül pályára lépett, vasárnap a Celtics ellen mulasztott először meccset. A Spurs nincs könnyű helyzetben a magasembereket illetően, Victor Wembanyama is perclimiten van jelenleg, illetve nem játszhat back-to-back összecsapásokat, viszont Mamadi Diakite leigazolása talán némileg enyhítheti a gondjaik súlyosságát, two-way megállapodást kötöttek a NBA-ben korábban 49 meccsen pályára lépő magasemberrel.

K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) számolt be arról, hogy Zach LaVine edzésen vett részt a Bulls G Ligás fiókcsapatánál, először tudott teljes értékű munkát végezni azt követően, hogy november 29-én kidőlt. A Bulls LaVine nélkül 10-5-ös futást mutatott be, és ha nem lesz visszaesés az állapotában, akkor szombat hajnalban a Hornets ellen visszatérhet. A Bullsra addig még két nehéz összecsapás vár, back-to-back játszanak a 76ers és a Knicks otthonában. Várhatóan annak a 76ers-Bulls összecsapásnak is lesz egy nagy visszatérője, Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) értesülései szerint a bokaficamja miatt négy meccset kiülő Joel Embiid újfent mezt ölthet ezen a meccsen.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint Pascal Siakam csak abban az esetben nem lesz szabadügynök a nyáron, ha a Raptors maximum fizetést ajánl neki – ez az esetében 4 év és 190 millió dollár, ezt június 30-ig ajánlhatják fel neki. Amennyiben elcseréli őt a Raptors, az új csapata legfeljebb 2 évre szóló idő előtti hosszabbítást kínálhat neki, azt viszont nem fogadná el az erőcsatár, inkább megvárná azt, hogy szabadügynök legyen. Stein megjegyezte azt is, hogy az eddig is emlegetett Hawks, Pacers és Kings mellett potenciálisan a Pistons és a Grizzlies is bejelentkezhet érte, illetve a Mavericks is mutatott némi érdeklődést az irányába, de abba nem kell túl sokat belelátni – Dallasban ezzel együtt szeretnének egy erőcsatárt szerezni.

A two-way szerződésű Dmytro Skapintsev szabadlistára került a Knickstől. Az ukrán magasembert december 23-án igazolták le, utána két meccsen is pályára került pár másodpercre.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus