Hírmorzsák 2024-01-03 (10:30)

Fókuszban a Knicks és a Raptors: a Knicks valószínűleg letett Donovan Mitchell megszerzéséről, de még bízik abban, hogy meg tudja szerezni Karl-Anthony Townst. A New York vezetősége toxikusnak tartotta Barrett szerződését. Darko Rajakovicsnak új elképzelései vannak a torontói  támadójátékkal kapcsolatban. Gilgeous-Alexander és Haliburton a Hét Játékosai. Dwight Howard a Fülöp-szigetekre szerződött, de még visszatérne az NBA-be.

 

Az előző napok hírei leginkább a New York Knicks és a Toronto Raptors cseréjéről szóltak, Anunoby megszerzése pedig azt is jelenti, hogy valószínűleg a Knicks letett arról, hogy a közeljövőben cseréljen Donovan Mitchellért. A New York-i csapat régóta érdeklődik a Cavs bedobója iránt, mivel egy hajszálon múlt, hogy 2022 nyarán nem náluk kötött ki az All-Star, ezért folyamatosan lehetett híreket olvasni arról, hogy továbbra is Mitchell megszerzése a csapat célja. Most Barrett és Quickley Torontóba távozásával gyakorlatilag elfogytak azok az ellenértékek, amit az All-Starért kínálni tudott volna a Knicks, ráadásul a Cleveland is kijelentette, hogy nem áll érdekében elcserélni legjobb játékosát.

Ezzel a hírrel viszont ellentmond Ian Begley (SNY) tudósítása, aki azt álltíja, hogy a New York Anunoby megszerzése után is szeretné frissíteni a csapatát és hisz abban, hogy még van elég értéke ahhoz, hogy egy sztárjátékost meg tudjon szerezni az idény folyamán. A New York a 2019-es draft harmadik választottját, RJ Barrettet és fiatal feltörekvő tehetséget, Immanuel Quickley-t, valamint egy 2024-es másodikkörös picket áldozott fel OG Anunoby-ért, Precious Achiuwáért és Malachi Flynnért cserébe. Jelenleg a Knicks nyolc cserélhető elsőkörös választási joggal rendelkezik, ebből négy a saját tulajdonában van. Begley értesülései szerint állítólag Julius Randle, Quentin Grimes, Donte DiVicenzo és Evan Fournier is mozdítható a csapaton belül a trade-deadline lejártáig.

Shams Charania (The Athletic) ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a Knicks még továbbra sem tett le Karl-Anthony Towns megszerzéséről, amennyiben a Wolves hajlandó arra, hogy a cserehatáridő lejártáig áruba bocsássa sztárjátékosát, a New York mindent hajlandó megtenni azért, hogy nála kössön ki a center. Bár a szezon előtti hírek arról szóltak, hogy a Minnesota az elmúlt évek eredménytelenségei miatt egyre jobban hajlik Towns elengedésére, ez azonban a szezon során nagy eséllyel változott, hiszen a Wolves jelenleg vezeti Nyugatot, nagyon magabiztos teljesítményt hoz, ennek pedig fontos részese KAT is. Ettől függetlenül a Knicks érdeklődése érthető, sőt, Mitchell Robinson súlyos sérülése miatt egyre égetőbb kérdés számukra, hogy a centert megfelelő minőségben tudják pótolni – jelenleg Isaiah Hartenstein kap több lehetőséget, mögötte azonban szinte üres a kispad. A realitás viszont most inkább az, hogy Townst nem engedi el a Wolves, a NYK pedig más alternatívákat kell, hogy keressen – valószínűleg átmeneti megoldást kell keresni Robinson pótlására, All-Star center érkezésére egyelőre kevés esély van.

Zach Lowe (ESPN) számolt be arról, hogy a Knicks vezetősége szerint RJ Barrett szerződése nem volt ideális a csapat számára, sőt, a csapat front-office tagjai és edzői is a „toxikus” jelzőt használták Barrett kontraktusára a csapat szempontjából. A kanadai játékos 2022 augusztusában írt alá egy négy évre szóló, 107 millió dolláros szerződéshosszabbítást a csapattal, annak ellenére, hogy akkor még komoly esélye volt a gárdának arra, hogy megszerezze Donovan Mitchellt a Utah Jazztől. Mitchell végül Clevelandbe került, Barrett pedig harmadévesként egy kétes megítélésű szerződéssel maradt a csapatnál, aki végül néhány nappal ezelőtt az OG Anunoby-ért küldött csomag részeseként távozott New Yorkból. Lowe azonban emellett azt is kiemelte, hogy egy sokoldalú játékosnak tartja Barrettet, aki ezt még inkább kamatoztathatja majd Torontóban és a jövőben akár All-Star játékos is lehet belőle.

A Raptors vezetőedzője, Darko Rajakovics csapata Cleveland elleni győzelméről beszélt, ami a siker mellett elsősorban az újonnan érkezők debütálásáról volt emlékezetes. A New Yorkból érkező Quickley-Barrett páros mindkét tagja a kezdőben kapott helyett és kulcsszerepük volt a győzelem megszerzésében – amiből az elmúlt időszakban meglehetősen keveset láthattak a kanadai szurkolók. Bár mindketten faultgondokba kerültek (Barrett 5, Quickley 4 személyi hibával zárt), de ketten együtt 33 pontot és 15 lepattanót tettek be a közösbe, rögtön biztatóan néztek ki új csapatukban. Rajakovics elmondta, hogy szezon közben két új játékos beépítése a csapatba mindig nagy kihívás minden edző számára, de jelen esetben szerencsére mindkét játékos képes azonnal komoly hatással lenni a csapat játékára és eredményeire, így valamivel könnyebb helyzetben van, mint azt sokan gondolják. Az elmúlt mérkőzésen többször is láthattunk Quickley-től és Poeltl-től pick-and-roll játékokat, ezzel kapcsolatban pedig a vezetőedző elmondta, hogy nagyon tetszett neki a két játékos összhangja és kíváncsian várja, hogy mit tudnak a közös játékból a továbbiakban kihozni. Rajakovics szerint a fiatal irányító veszélyes kinti játéka lehetővé teheti számukra azt is, hogy ezeket az elzárás-leválásokat a gyűrűtől távolabb, a periméter környékén is alkalmazzák, ezzel pedig több szabad területet tudnak teremteni a többi játékosnak is a pályán, ezzel több opció nyílik majd a pontszerzésre is.

Az NBA kiosztotta az előző hét legjobb játékosainak járó díjait, 2023 utolsó hetében ezúttal a Keleti Konferenciából Tyrese Haliburton, a Nyugati Konferenciából pedig Shai Gilgeous-Alexander lett a Hét Jákékosa. Mindkét játékos most nyerte meg először az idei szezon során a Hét Játékosa díjat, korábban viszont a Thunder kiválósága négyszer, míg Haliburton a tavalyi szezon során egyszer kapta meg az elismerést. Gilgeous-Alexander vezetésével az elmúlt héten az OKC veretlen maradt, a sztár pedig ezeken a meccseken több, mint 33 pontja mellé kiosztott közel 7 gólpasszt és leszedett 5 lepattanót is, ráadásul ezt tette majdnem 50-40-90-es dobószázalékokkal. A Nuggets elleni rangadó alkalmával az idei szezonban már ötödik alkalommal érte el a negyven pontot, egyértelműen a legjobbak között kell említenünk az idei szezonban. Haliburton szintén nem kapott ki csapatával a héten, a Pacers a Houston, a Chicago és a New York ellen is győzni tudott, az irányító pedig back-to-back mérkőzésen szállított legalább 20 pontos és 20 gólpasszos teljesítményt, amire korábban csak John Stockton és Magic Johnson volt képes az NBA történetében. Az elmúlt héten tehát a Pacers sztárja 25 pontot és közel 18 gólpasszt átlagolt, óriási szerepe van abban, hogy az Indianának sikerült kimásznia a gödörből.

A nyolcszoros NBA All-Star center, Dwight Howard leszerződött a Strong Group Fülöp-szigeteki csapattal, amellyel egy nemzetközi tornán fog részt venni Dubaiban, a megállapodás azonban csak január 19-28. között lesz érvényes a torna idejére. Az NBA-bajnok center az előző szezont a tajvani Taoyuan Leopardsnál töltötte, ott több, mint 23 pontot, 16 lepattanót és 2 blokkot átlagolt, beválasztották az All-Star ötösbe, sőt, még tripladobó versenyen is indult. Howard viszont a hírek szerint továbbra sem tett le arról, hogy visszatérjen az NBA-be. A 38 éves veterán játékos a 2023-24-es szezont megelőzően a Golden State Warriorsnál kapott lehetőséget edzeni, a GSW azonban végül nem igazolta le a szezonra. Az elmúlt napokban a Detroit Pistons történelmi vereségsorozatára hivatkozva amellett lobbizott, hogy néhány veterán játékostársával együtt (pl. Isiah Thomas, John Wall, DeMarcus Cousins, Kemba Walker, Blake Griffin) helyük lenne a tankoló csapat keretében – ezt persze inkább viccesen tette, mintsem komolyan. Amint a február 8-án esedékes cserehatáridő lejár, a csapatok a szabadügynökök közül válogatnak majd a rosterek feltöltésére, a háromszoros Év Védője pedig abban bízik, hogy felkelti majd néhány GM figyelmét.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus