Hírmorzsák 2024-01-05 (10:30)

Giannis Antetokounmpo és Shai Gilgeous-Alexander a Hónap Játékosa, Jaime Jaquez Jr. és Chet Holmgren a Hónap Újonca, Joe Mazzulla és Tyronn Lue a Hónap Edzője. Kijöttek az első részeredmények az All-Star szavazásról. Ricky Rubio szerződést bontott a Cavaliersszel, nem játszik többet az NBA-ben. Nikola Jokics elképesztő dobásával nyert a Nuggets. Draymond Green hamarosan újra csatlakozhat a Warriorshoz. 3 hét múlva vizsgálják felül Gary Payton II állapotát. Pénzbüntetést kapott a Nets. A Magic visszavonultatja Shaquille O’Neal mezszámát. Darvin Ham elveszíthette a Lakers öltözőjét. James Harden üzent a Clipperst korábban kritizálóknak.

Kezdjük a díjesővel, az NBA kihirdette, hogy kik voltak december hónap legjobbjai. A Hónap Játékosa elismerést keleten Giannis Antetokounmpo kapta, miután 32,5 ponttal, 11,5 lepattanóval és 6,8 gólpasszal járult hozzá a Bucks 11-2-es futásához. Nyugaton Shai Gilgeous-Alexander lett a befutó, köszönhetően annak, hogy a 31,9 pontja, 6,6 gólpassza és 3,1 labdaszerzése 10-3-as mérleget jelentett a Thundernek. Keletről Bam Adebayo, Paolo Banchero, Franz Wagner, Joel Embiid, Tyrese Haliburton, Myles Turner, Donovan Mitchell, Julius Randle, Coby White és Derrick White neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Anthony Davis, Luka Doncic, Kevin Durant, Anthony Edwards, De’Aaron Fox, Domantas Sabonis és Kawhi Leonard kapott még szavazatot.

A Hónap Újonca keleten Jaime Jaquez Jr., nyugaton Chet Holmgren lett. A Heat tehetsége 16,1 pontot, 3,8 lepattanót és 2,7 gólpasszt átlagolt az elmúlt hónapban, míg a Thunder üdvöskéje 17,4 pontot, 7,7 lepattanót és 3,5 blokkot jegyzett meccsenként. Keletről Bilal Coulibaly, Brandon Miller és Craig Porter Jr. gyűjtött még be szavazatot, nyugatról Keyonte George, Scoot Henderson, Dereck Lively II és Victor Wembanyama volt még esélyes.

A Hónap Edzője keleten Joe Mazzulla lett, aki 12-2-t ért el a Celticsszel, nyugaton pedig Tyronn Lue diadalmaskodott, miután 11-2-vel zárta decembert a Clippersszel. Keletről J.B. Bickerstaff, Adrian Griffin, Nick Nurse és Erik Spoelstra, nyugatról Mark Daigneault, Chris Finch és Michael Malone volt még versenyben az elismerésért.

Kijöttek az első részeredmények az All-Star szavazásról is. Amennyiben a szurkolókon múlna, akkor keleten jelen állás szerint Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Jayson Tatum és Joel Embiid alkotná a kezdő ötöst, nyugaton pedig Luka Doncic, Stephen Curry, LeBron James, Kevin Durant és Nikola Jokics lenne ott a csapatban. Összességében Antetokounmpo kapta eddig a legtöbb szavazatot, 2,171,812 voksot gyűjtött be, és egyedül a keleti hátvédeknél tűnik úgy, hogy lehet még esély változásra a sorrendben, de ott is Trae Young több mint 80,000 szavazattal jár Lillard mögött. A szavazás január 20-ig tart, és ahogyan az elmúlt években, úgy most is csak 50 százalékban számítanak majd bele a szurkolói szavazatok a végeredménybe, 25-25 százalékban a játékosok és az újságírók szavazatát is figyelembe veszik.

A Cavaliers bejelentette, hogy sikerült megegyezniük Ricky Rubióval a játékos szerződésének a kivásárlásáról – mint ismert, még a nyáron döntött úgy a spanyol irányító, hogy a mentális egészsége érdekében szünetelteti a pályafutását. Nem sokkal később Rubio is bejelentést tett arról, hogy befejezi az NBA-s pályafutását. A közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy egy napon szeretné megosztani a tapasztalatait arról, hogy miken ment keresztül, ezzel is támogatva azokat, akik hasonló helyzeteket élnek meg, addig viszont szeretné ezt privát ügyként kezelni, mivel jelenleg is dolgozik a mentális egészségén. Július 30-a élete egyik legkeményebb estéje volt, sötét helyeken járt az elméje, és ugyan valamennyire tisztában volt ezzel, sosem gondolta azt, hogy elveszítheti az irányítást – másnap ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti a profi sportolói pályafutását. Azt büszkén mondhatja, hogy jobban van, és minden egyes nappal javul az állapota. Rubio köszönetet mondott az összes NBA-s csapatának, így a Timberwolvesnak, a Jazznek, a Sunsnak és a Cavaliersnek is, utóbbira külön is kitért: tudja, hogy nem a legszebben ért véget a történetük, sosem gondolta volna, hogy úgy alakul az elmúlt éve. Elképesztő csapatuk van, Kobe Altman és J.B. Bickerstaff is elképesztő tisztelettel és megértéssel állt a helyzetéhez, törődtek vele emberként is.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint az elképzelhető, hogy Spanyolországban még láthatjuk játszani az irányítót, de csakis a hazájában mutatkozik erre esély, sehol máshol. Rubio NBA-s pályafutása végére így 698 meccs után kerül pont, amiken 10,8 pontot, 4,1 lepattanót, 7,4 gólpasszt és 1,8 labdaszerzést átlagolt. Rájátszásban összesen háromszor járt, mindháromszor az első kör jelentette számára a végállomást, ott 14 meccsen 11,5 pontot, 4,7 lepattanót, 6,3 gólpasszt és 1,5 labdaszerzést átlagolt. Rubio a spanyol válogatott tagjaként 2019-ben világbajnoki címet nyert, míg 2009-ben és 2011-ben is Európa-bajnokságot. Az NBA-be érkezése előtt klubsikereket is ünnepelhetett, 2008-ban az EuroCup, 2010-ben az Euroliga, 2011-ben a spanyol bajnokság kiírását sikerült megnyernie.

Hatalmas mérkőzést nyert meg hajnalban a Nuggets, a negyedik negyed derekán még 18 pontos hátrányban voltak a Warriors otthonában, de egy 25-4-es futással sikerült befejezniük az összecsapást. Noha a felzárkózásban Aaron Gordon játszotta a legnagyobb szerepet, a végén Nikola Jokics lett a hős, aki egy 39 lábról (11,88 méter) elengedett triplával talált be a dudaszó pillanatában. A center elmondta, hogy a felvázolt opciók közül ez volt a legutolsó, amivel próbálkozni akartak ennél a játéknál. Egyszerűen csak eldobta, és úgy véli, hogy ezeket a legkönnyebb elvállalni, mert nem volt már más választása, és amikor elhagyta a kezét a labda, tudta, hogy be fog menni a palánkról, lehetett látni a labda ívéből. Michael Malone is arról számolt be, hogy amikor elhagyta a labda Jokics kezét, a többi edző mind mondták neki, hogy jó az irány, be fog esni a dobás.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Draymond Green hamarosan ismét csatlakozhat a Warriors edzéseihez, és megkezdheti a csapattal közös munkát. Green eddig 11 meccset hagyott ki azóta, hogy Jusuf Nurkic megütéséért határozatlan idejű eltiltást szabtak ki rá. A végső szót Adam Silver mondhatja ki, hogy mikor térhet vissza Green, de egyelőre úgy tűnik, hogy a liga komisszárja elégedett azzal, hogy milyen lépéseket tett a játékos az eltiltása kezdete óta. Green terápiára jár, illetve olyan Zoom-megbeszéléseken vesz részt, amiken a Warriors, az NBA és az NBPA is képviselteti magát, és ezeknek az a célja, hogy segítsék a játékos visszailleszkedését a ligába.

A Warriors bejelentést tett Gary Payton II állapotáról, 3 hét múlva vizsgálják felül a combhajlítóizom-sérülést szenvedő hátvéd állapotát.

Joe Dumars bejelentette, hogy 100,000 dolláros pénzbüntetést kapott a Nets, amiért a múlt héten több játékost is pihentettek a Bucks elleni összecsapáson. A Nets back-to-back lépett pályára, és különböző indokokkal négy kezdőjüket is kiültették (Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith, Cam Johnson, Nic Claxton), majd további három játékosukat (Mikal Bridges, Cam Thomas, Royce O’Neale) nem játszatták az első negyedet követően. Dumars szerint elég egyértelműen kommunikálnak a csapatok felé, hogy mit akarnak elérni, és ha valahol kiültetnek egyszerre négy kezdőt is, akkor nem fogják azt szó nélkül hagyni. Mindenkinek megmondták, hogy azt a szellemiséget akarják meghonosítani, hogy 82 meccset kell játszani ebben a ligában. Tudják, hogy nem fog minden játékos minden meccsen pályára lépni, de azt a szellemiséget akarják látni, hogy a játékosok valóban játszanak, és a szezon eddigi részében ez nagyrészt meg is valósult.

A Magic bejelentette, hogy február 13-án a Thunder elleni meccs előtt visszavonultatják Shaquille O’Neal 32-es mezszámát. O’Neal korábban már a Lakersnél és a Heatnél is kiérdemelte ezt az elismerést, és ő lesz a Magic történetében az első játékos, akinek visszavonultatják a mezszámát. Alex Martins, a csapat vezérigazgatója szerint O’Neal tette fel őket először a térképre, a pályán, illetve azon kívül is új magasságokba juttatta el őket, és az örökségét a mai napig érzik. O’Neal az 1992-es draft első választottjaként került Orlandóba, és annak ellenére, hogy mindössze négy szezont töltött el ott, a mai napig előkelő helyen áll a franchise több örökös ranglistáján is: blokkolt dobásokban második, lepattanókban harmadik, dobott pontokban hatodik.

Shams Charania és Jovan Buha (The Athletic) értesülései szerint egyre rosszabb a kapcsolat Darvin Ham és a Lakers játékosai között. Hat forrásuk is megerősítette nekik, hogy ez abból fakad, hogy Ham miként kezeli a csapat kezdőjében, illetve rotációjában alkalmazott változtatásokat, és sokan úgy vélik, hogy a csapat emiatt sem képes elkapni a ritmust. Komoly problémát okozott például az a két héttel ezelőtti döntés, hogy D’Angelo Russell a padra került, és a helyét Jarred Vanderbilt vette át a kezdőben, mivel így LeBron James maradt az egyetlen labdakezelő az első ötösben. A Lakers a Heat elleni vereségével becsúszott 50 százalék alá, mindössze 17-18-ra állnak, és a találkozó után Ham úgy összegzett, hogy minden tényező kicsit szerepet játszott az újabb vereségükben. Nem hajtják végre a játékokat, ellenfelük keményebben és fizikálisabban játszott, mint ők, emellett jobban megcsinálták a játékokat is, többet dolgozott a Heat. Ham emellett megemlítette a sérülteket is, mint a problémáik egyik forrása, ugyanakkor Anthony Davis szerint ezt nem használhatják kifogásként, a Heat elleni meccs előtt az edzőjük is azt mondta még, hogy elegen vannak ahhoz az öltözőben, hogy nyerjenek, ehhez viszont küzdeniük kellett volna.

James Harden egy interjúban mondta el, hogy arra lett figyelmes mostanában, hogy elhallgattak azok a hangok, amelyek élesen kritizálták a Clipperst az idény elején. Ezeket az embereket most sehol sem találni, szó szerint sehol, de pontosan tudták, hogy ez fog történni. Az elejétől kezdve tudta, hogy remekül fog ide illeszkedni, ezért is akart ehhez a csapathoz kerülni. Paul George azt emelte ki, hogy tetszik neki az, hogy jelenleg hol tartanak, de továbbra is felteszik azokat a kérdéseket, hogy miben fejlődhetnek, melyik területeken lehetnek még jobbak. Kawhi Leonard meg is említett egy területet, amiben fejlődhetnek, méghozzá a védekezést, sokszor nem zárnak vissza megfelelően, nem futnak vissza a saját emberükhöz, emellett kommunikációban és tudatosságban is van még hová javulniuk.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Tricky Ricky talán csak az NBA-től búcsúzik - az OKC már a Bostont szorongatja, feljavult a Suns és a Pacers – két portlandi a Top10 újonc között – a januári sorsolás egyeseknek kemény, másoknak könnyű lehet – SGA lehet a legnagyobb kimaradó az All-Star kezdőknél – öt lehetséges Siakam-csere – 22 legjobb 22 év alatti játékos – Holmgren eddig Hall of Famer-számokat hoz – véget ér a James-Curry-Durant trió nyugati uralma? – 8 játékos, aki talált még egy fokozatot – a ligatörténet Top25 balkezes játékosa.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus