Hírmorzsák 2024-01-06 (11:15)

Chris Paulnak eltört a keze. Kuminga elvesztette a hitét Kerrben, de már elmúlt. Darvin Ham szerint a mai újságírás a 80-as évek maffiapereit idézi. Doncic nem játszott a Blazers ellen, de nem komoly a gond. Malone szerint a Nuggets valamit nem jól csinál a nagyszünetekben. Carlisle örül az 50 gólpassznak, de nincs idő az örömködésre. Grayson Allen kilenc triplát dobott. LaVine és Vucsevics is jó játékkal, perclimittel tért vissza. A Kings jelenleg nem tárgyal a Raptorsszal, Barnest és Huertert akarják cserélni. Youngon és Johnsonon kívül mindenki mozdítható Atlantában? A Raptors bizonyított, fiatal játékosokat akar Siakamért. Bogdanovic árát meg fogja kérni a Pistons, nem akarják cserélni. Wendell Carter Jr. és John Collins eladósorba kerülhet. Anunoby nem fogja lehívni a játékosopcióját, nagy pénzt szeretne a nyáron. Embiid kisebb térdsérülést szedett össze. Donovan Mitchell örül, hogy barátja és mentora, Ricky Rubio kicsit fellélegezhet. 

A játéknap legfontosabb híre, hogy a Warriors-Pistons meccs harmadik negyedében Chris Paul egy ártalmatlan szituációban (saját lepattanójáért indult) összeütközött a labdát megszerző Jaden Ivey-val, majd azonnal jelezte, hogy cserét kér. A vizsgálatok kimutatták, hogy eltört a bal keze (valószínűleg az egyik kézközépcsontja), és várhatóan meg is kell műteni, így hosszabb kihagyás vár rá. Steve Kerr elmondta, hogy rettenetes volt látni, ahogy Paul lemegy a pályáról, mert korábban is rengeteg kézsérülése é műtétje volt, bár emlékei szerint a jobb kezén. Hatalmas veszteség ez nekik, mert nem csak Steph Curry életét könnyítette meg a veterán klasszis, de a második sor működésében is kulcsszerepet vállalt - megpróbálják tartani a várat, amíg visszatér, de nem lesz egyszerű. 

Az sem emeli a hangulatot a Warriorsnál, hogy Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a fiatal Jonathan Kuminga teljesen elvesztette a hitét Steve Kerrben. A szakíró forrásai szerint a csütörtöki, Denver elleni meccs volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a Warriors 18 pontos előnyt adott le és kikapott a címvédőtől, amit Kuminga a padról nézett végig, mivel Kerr az utolsó 18 percben nem küldte fel a pályára, holott addig 16 pontot szórt 4-4 pattanó és gólpassz mellett. 

Steve Kerr annyit nyilatkozott a Pistons elleni meccs előtt, hogy Kuminga egy fiatal, fejlődőképes játékos, ezért is került be a kezdőötösbe (a Pistons ellen is kezdett - a szerk.). A Denver ellen Andrew Wiggins remekül játszott, és úgy érezte, hogy fent kell hagynia a pályán, és a negyedik negyed közepén a megszokott rotáció szerint nem cserélte vissza Kumingát, utána pedig úgy alakult a mérkőzés, hogy már nem tudta beküldeni. A felek egyébként pénteken külön megbeszélést tartottak, ami után Kuminga annyit mondott, hogy jól sikerült, minden rendben van köztük - hozzátette, hogy sűrűbben kellene így kommunikálniuk, és valószínűleg így is tesznek majd a jövőben. 

A Lakersnél sem verdesi a hangulat az egeket, ma hajnalban viszonylag simán kaptak ki hazai pályán a Grizzliestől. Még az összecsapás előtt Darvin Ham arról beszélt, hogy nem érzi veszélyben az állását, Rob Pelinka GM-mel és Jeanie Buss-szal, a franchise irányítójával egy oldalon állnak. Előző nap kijött egy olyan pletyka, miszerint nincs egyetértés az öltözőn belül az edző és a játékosok között, amire Ham annyit válaszolt, hogy az egész mostani NBA körüli újságírás a 80-as évek maffiapereire emlékezteti, amikor a koronatanúk fején krumpliszsák volt, végig félhomályban tartózkodtak, és soha nem ismertük meg a nevüket...

Ma hajnalban a Grizzlies 23 triplát vert ellenük, amiből Marcus Smart nyolcat vállalt - mindez azért érdekes, mert a meccs előtt az előző 15 kísérletét elrontotta, és a Lakers ellen is rontással kezdett. 

Luka Doncic kihagyta a mai hajnali, Portland elleni összecsapást - a Dallas mestere, Jason Kidd elmondta, hogy sztárja bokasérüléssel küzd, de kezeléseket kap és remélhetőleg hamar visszatér majd. 

Több extra teljesítmény akadt ma: Paolo Banchero karrierje első tripla-duplájával segítette győzelemre az Orlandót Denverben, Grayson Allen kilenc hármassal állította be a Suns házi csúcsát, míg az Indiana Pacers új franchise-rekordot jelentő 50 gólpasszt osztott ki a Hawks ellen. 

Banchero mellett Jalen Suggs is karriercsúcsot jelentő 27 pontot termelt, aki elmondta, hogy a nagyon erős csapatkémiájuk miatt nyertek, a Magic ugyanis úgy győzött a címvédő otthonában, hogy hét fontos játékosa (Franz Wagner - boka, Wendell Carter Jr. - térd, Goga Bitadze - influenza, Gary Harris - vádli, Markelle Fultz - térd, Joe Ingles - boka, Jonathan Isaac - combhajlító) is hiányzott. Michael Malone, a Nuggets vezetőedzője annyit mondott, hogy megint a harmadik negyedes védekezésük miatt kaptak ki, meg is mondta a csapatának, hogy bármit csinálnak a nagyszünetben, nem jól csinálják sem egyénileg, sem csapatként. 

Rick Carlisle, a Pacers rutinos vezetőedzője azt emelte ki, hogy még az ABA-s időkben sem sikerült ennyi gólpasszt adnia a Pacersnek és van miért ünnepelni, de az NBA-ben a vidám idők rövid ideig tartanak: most szépen elmennek aludni és készülnek a Celtics elleni back-to-backre, mert az lesz az igazi tesztjük. A Pacers egyébként a szezonban másodszor ért el legalább 150 pontot, mindkétszer a Hawks volt a szenvedő fél. 

Grayson Allen 9 triplája egyúttal saját csúcs is, az érintett azt mondta, hogy Devin Booker és Bradley Beal extrapasszaiból jött ez a teljesítmény, míg Frank Vogel vezetőedző azt is kiemelte, hogy a szezonban talán most hajtották végre legjobban a védekezési taktikájukat, mert a Miami ellen nagyon nehéz védekezni, pláne ha Jimmy Butler nem játszik. Allen a hatodik Suns-játékos, aki elérte a 9 triplát, előtte Landry Shamet, Cam Johnson, Aron Baynes, Channing Frye és Quentin Richardson jutott el eddig, illetve Rex Chapman playoff-meccsen dobott be ennyit. 

Zach LaVine 11 ponttal tért vissza a Chicagóba, a hátvéd szerint a társai folyton biztatták, hogy dobjon, de nem akart elébe menni a dolgoknak - egy hónapot hagyott ki, vissza kell rázódnia a meccsritmusba, szüksége van olyan időszakokra, amikor csak felfut a támadásokkal, majd visszafut védekezni. A Charlotte ellen nyerő Bullsba a center Nikola Vucsevics is 11 ponttal tért vissza, egyelőre ő is perclimiten volt, míg Alex Caruso és Patrick Williams továbbra is sérült (természetesen Lonzo Ball mellett).

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Sacramento Kings lemondott Pascal Siakam megszerzéséről - a felek később még felvehetik a kapcsolatot, de egyelőre befejezték a tárgyalásokat. Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint a Kings még kalapban van, mellettük a Pacers és a Pistons indulhat jó esélyekkel Siakamért, ugyanis a Raptors az Anunoby-cseréhez hasonlóan nem elsősorban draftjogokat akar, hanem olyan fiatal játékosokat, akik már megmutatták potenciáljukat. 

Szintén Fischer forrásai szerint az Atlanta Hawks komoly változáson mehet keresztül a következő egy hónapban, Trae Youngon és Jalen Johnsonon kívül gyakorlatilag bárki bekerülhet cserékbe, elsősorban Dejounte Murray távozhat. Mivel a 2025-ös elsőkörösük a Spursnél van, ezért a klubvezetés úgy is dönthet, hogy elengedi ezt a szezont, szereznek egy jó picket az idei drafton, és inkább elkezdenek készülni a 2024-25-ös évadra, amikor az elsőkörösük amúgy sincs náluk. 

Fischer szerint a Kings elsősorban Harrison Barnest és Kevin Huertert akarja elcserélni (utóbbi helyén már inkább Chris Duarte kap lehetőséget), az ő értéküket már elkezdték felmérni a piacon, de Davion Mitchellt is elérhetővé tették - ugyanakkor Keegan Murray-t Siakamért sem adnák fel. Szintén Fischer információja, hogy OG Anunoby minden bizonnyal nem fogja lehívni szerződése 2024-25-re vonatkozó opcióját, és a Raptors által korábban adható 4 év/118 milliós ajánlat felett akar új szerződést kötni. A Knicks minden bizonnyal meg is adja neki a nagy pénzt nyáron - ebben segítségére lehet, hogy ügynöke, Sam Rose apja nem más, mint Leon Rose, a Knicks szakmai elnöke. 

James L. Edwards (The Athletic) szerint Bojan Bogdanovic iránt továbbra is hatalmas a kereslet, a Pistons azonban nem tervezi a veterán csatár cseréjét - ha mégis, akkor draftjogokat és/vagy jó kiegészítőket akar kapni. Marc Stein (Substack) szerint az Orlando Wendell Carter Jr.-t cserélheti el, mivel Goga Bitadze és Moritz Wagner remeklése, illetve Jonathan Isaac visszatérése miatt túlzsúfolttá vált a Magic frontcourtja. A Utah Jazz egy játékost, John Collins-t szeretné elpasszolni, de egyelőre nincs rá nagy kereslet. 

A Knicks simán verte a Joel Embiiddel felálló Sixerst - a regnáló MVP elég korán összeszedett egy térdsérülést, de nem szállt ki a meccsből, ugyanakkor igen lassan mozgott a pályán, ami kicsit átragadt a csapatára is, így nem voltak partiban a New Yorkkal. A vendégeknél három korábbi Villanova-játékos (Brunson, Hart, DiVincenzo) is pályára lépett, ami azért érdekes, mert az általuk nyert NCAA-bajnoki címek zászlói a 76ers arénájában lógnak. Josh Hart ironikusan arról beszélt, hogy igen jó “csere-után” csapatnak tűnnek, talán még többet kellene mozogniuk a piacon, lehetne elpasszolni 2040-es pickeket, vagy ilyesmi. 

Donovan Mitchell örül neki, hogy Ricky Rubio végre kicsit felszabadult, “levegőt kap” és családi életet élhet Spanyolországban. Mitchell és Rubio már a Jazzben is együtt játszott két szezont, baráti viszonyt ápolnak, és az egyik legjobb ember, akivel valaha találkozott, ráadásul nagyon kiegyensúlyozott személyiségnek ismerte meg, aki az ő fejlődéséért is rengeteget tett - örökké hálás lesz neki. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Tricky Ricky talán csak az NBA-től búcsúzik - az OKC már a Bostont szorongatja, feljavult a Suns és a Pacers – két portlandi a Top10 újonc között – a januári sorsolás egyeseknek kemény, másoknak könnyű lehet – SGA lehet a legnagyobb kimaradó az All-Star kezdőknél – öt lehetséges Siakam-csere – 22 legjobb 22 év alatti játékos – Holmgren eddig Hall of Famer-számokat hoz – véget ér a James-Curry-Durant trió nyugati uralma? – 8 játékos, aki talált még egy fokozatot – a ligatörténet Top25 balkezes játékosa.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus