Hírmorzsák 2024-01-10 (9:30)

Erik Spoelstra 8 évre 120 millió dollárért hosszabbít Miamiban. Darko Rajakovic kifakadt a játékvezetésre a Lakers-Raptors után. Ja Morant üzent a társainak. Draymond Green szerint már elég sokba került ő a Warriorsnak. Tévedés történt a Pacers-Celtics végén. Tyrese Haliburtont 2, Chris Pault 3 hét múlva vizsgálják meg legközelebb. Jakob Pöltl bokaficammal, Day'Ron Sharpe térdproblémákkal dőlt ki. Cade Cunningham 7-10 napot hagyhat ki. Mark Williams visszatérésére még várni kell. Joel Embiid újabb meccset mulaszt a térdével. A Spurs érdeklődhet Dejounte Murray iránt. Jövőre a Spurs mehet Párizsba. Hamidou Diallo 10 napra a Wizardsnál.

Erik Spoelstra új szerződést ír alá a Heattel, 8 évre 120 millió dollárt kap, ezzel minden idők legnagyobb garantált fizetése lesz neki az észak-amerikai sportligák történetében – Gregg Popovich éves fizetése nagyobb ettől, de Spoelstra szerződésének a hossza a többi edző fizetése fölé emeli őt garantált összegben. Spoelstra 1995-ben csatlakozott a Heathez videós elemzőként, majd 2008-ban lett vezetőedző, azóta hatszor jutott nagydöntőbe, és kétszer nyert bajnoki címet. Nála hosszabb ideje csak Popovich dolgozik vezetőedzőként a jelenlegi csapatánál, 725 alapszakaszban aratott győzelmével a 19. az NBA örökranglistáján, míg a rájátszásban elkönyvelt 109 sikerével az ötödik.

A Lakers 132-131-es győzelmet aratott a Raptors felett, majd a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Darko Rajakovic kifakadt amiatt, hogy a negyedik negyedben a Lakers 23 büntetőt dobhatott, míg ők csak kettőt. Szerinte ez felháborító, és ami ezen a meccsen történt, az szégyen a játékvezetőkre és a ligára nézve is, hogy ilyesmit megengedtek. Megérti, hogy az öreg sztárok megkapják a tiszteletet, de nekik is van sztárjátékosuk. Feltette a kérdést, hogy az miként lehetséges az, hogy Scottie Barnes, aki All-Star kaliberű játékos, minden alkalommal erőből támadja a festéket, és úgy próbál meg eljutni a gyűrűhöz, hogy nem floppol, nem a fújásokat keresi, mégis két büntetőt kap egész meccsen? Miként lehetséges ez, miként lehet ezt megmagyarázni? Hogyha mindenképpen nyernie kellett az ellenfelüknek, akkor azt megmondhatták volna előre, és meg sem jelennek erre a meccsre – inkább adták volna nekik a győzelmet, mert nem volt igazságos ez a meccs. Nem ez az első alkalom, hogy ez megtörténik velük. Barnes All-Star lesz, a liga arca, de amit vele csinálnak egész évben, az minősíthetetlen.

A Grizzlies először lépett pályára azóta, hogy kiderült az, hogy Ja Morant számára befejeződött a szezon, de az irányító, valamint a térdproblémákkal küzdő Jaren Jackson Jr. nélkül is 120-103-as győzelmet arattak Dallasban. Desmond Bane még a meccs előtt mondta el, hogy az irányító annyit üzent nekik, hogy maradjanak elkötelezettek és továbbra is kaparjanak. Morant mindig pozitív lesz, és ő a testvérük, szeretik őt, és attól függetlenül nagy szerepet játszik a csapatukban, hogy játszik-e vagy sem. Marcus Smart azt hangsúlyozta, hogy nincs semmi veszítenivalójuk, Morant nélkül mindenki leírja őket, mindenki arra számít, hogy lefekszenek az ellenfeleknek és feladják, de ez nem egy ilyen csapat. A Grizzlies számára újabb rossz hír, hogy a Mavericks elleni meccs harmadik negyedében megsérült Smart ujja is, rá azt követően várnak vizsgálatok, hogy a csapat visszatér Memphisbe.

Draymond Green ismét edzésbe állt a Warriorsnál, és ezt követően a sajtó rendelkezésére állt. Elmondta, hogy a terápián könnyen meg tudott nyílni, mert szüksége volt arra, hogy összeszedje, felfrissítse és újrakalibrálja magát. Sokszor nehéz úgy látni a dolgokat, ha az ember a közepiben van, sokszor nehéz azt látni, amit látni kellene. Az eltiltása első 10 napjában labdához sem ért, ekkor a kosárlabda volt számára a legkevésbé fontos dolog, szünetre volt szüksége. Az volt számára a legjobb dolog, hogy nem azzal kelt fel, hogy éppen milyen munkát kell elvégeznie. A határozatlan idejű eltiltás részben arról szólt, hogy jobb helyre kerüljön, és megengedje az elméjének feldolgozni azt, hogy milyen ott lenni, majd amikor ismét elkezdett edzeni, akkor az is terápiás hatással volt már rá.

Most viszont már nem teheti meg azt, hogy kényelmesen hátradől, és akkor tér vissza, amikor tud, mert magának okozta ezt az egészet, és már így is elég sokba került a csapatának. Úgy akar visszatérni, hogy közben nem akar azon aggódni, hogy átlép egy határt, ugyanakkor azt meg kell értenie, hogy hol van az. Amikor visszatekint a korábbi esetekre, azt kérdezi magától, hogy el tudja-e távolítani ezeket a játékából, és nagyon magabiztos azzal kapcsolatban, hogy erre igen a válasz. Azzal kapcsolatban is magabiztos, hogy ha ezt megteszi, akkor senki sem fog amiatt aggódni, hogy miként fog kosárlabdázni, illetve miként fog viselkedni. Erre koncentrál, hogy ezeket kiiktassa, mert azt tudja, hogy nem fog teljesen megváltozni, a leopárd foltjait sem lehet megváltoztatni. Nem fog irreális elvárásokat támasztani magával szemben, de azt el tudja fogadni, hogy a viselkedése túl messzire ment, és természetesen ezt ki is tudja iktatni.

Az NBA közreadta a szokásos jelentését a Pacers-Celtics összecsapás utolsó két percéről is, amiből kiderül, hogy a legvégén egy hibás döntés befolyásolta a végeredményt. Kristaps Porzingis 131-131-es állásnál blokkolta Bennedict Mathurin tripláját, a játékvezetők viszont szabálytalanságot ítéltek, és a Pacers játékosa végül 2/3 bedobott büntetővel kialakította a 133-131-es végeredményt. Az L2M-jelentés alapján volt ugyan némi érintkezés a karok között, de ezzel együtt szabályos volt Porzingis blokkja, nem kellett volna faultot fújni. A hajrában volt egy másik vitatott eset is, 3,2 másodperccel az órán Buddy Hield szerelését ítélték először szabálytalannak Jaylen Brown ellen, majd a videózás után az az ítélet született, hogy a Pacers játékosa nem volt szabálytalan, és az NBA szerint itt végül jól döntöttek a játékvezetők, mert marginális volt a kontakt a két játékos között.

Ugyanezen a mérkőzésen szenvedett ijesztőnek tűnő sérülést Tyrese Haliburton, ugyanakkor az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy megúszta a komolyabb sérülést. Az irányító ezzel együtt is több meccset lesz kénytelen kihagyni combhajlítóizom-húzódással, hozzávetőlegesen 2 hét múlva vizsgálják majd felül az állapotát. A Warriors közleményben tudtatta, hogy Chris Paul törött bal kezét sikeresen megműtötték, és legközelebb 3 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. A Raptors bokaficam miatt határozatlan ideig nem számíthat Jakob Pöltl szolgálataira, állapotát 2 hét múlva vizsgálják felül. A Nets átmenetileg Day'Ron Sharpe nélkül kénytelen játszani, a center térdsérülést szenvedett, legközelebb 2 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Cade Cunningham valószínűleg 7-10 napot hagyhat ki a térsérülésével. A Hornets bejelentette, hogy Mark Williams még legalább egy hetet kihagy a hátsérülésével – a csapat 1-14-re áll azokon a meccseken, amiken nem játszik a center. Joel Embiid újabb meccset lesz kénytelen mulasztani a bedagadt bal térde miatt, a Hawks ellen sem lehet ott a pályán, ellenben Tobias Harris és De’Anthony Melton is visszatérhet a 76ersnél.

Dejounte Murray ismét cserélhetővé vált azt követően, hogy a nyáron aláírt egy 4 éves, 120 millió dolláros hosszabbítást a Hawksnál, és Shams Charania (The Athletic) arról számolt be, hogy Atlantában fel is fogják mérni a lehetőségeket. Egyelőre még nem letisztult, hogy milyen lehet a piaca, ugyanakkor úgy értesült a szakíró, hogy Murray korábbi csapata, a Spurs mutat némi érdeklődést az irányába. A Spurs jelenleg Victor Wembanyama és Devin Vassell köré építkezik, és nagyon türelmesen fogják ezt csinálni, és nincs is rajtuk nyomás, hogy azonnal csináljanak valamit. Murray kapcsán korábban a Lakers és a Knicks érdeklődéséről is lehetett hallani, ugyanakkor a Spursnek is egyértelműen szüksége lenne egy irányítóra.

Csütörtök este a Cavaliers és a Nets Párizsban csap össze, és Joe Vardon (The Athletic) értesülései szerint már az is eldőlt, hogy jövőre a Spurs lesz az egyik csapat, amelyik ellátogat majd a francia fővárosba. Egyelőre még nem hivatalos, hogy Victor Wembanyama ebben a formában visszatérhet egy meccs erejéig a hazájába, de az újságíró úgy tudja, hogy a Spurs már rábólintott arra, hogy jövőre Párizsba utazzanak.

A már hivatkozott Charania számolt be arról, hogy Hamidou Diallo 10 napos megállapodást köt Washingtonban. Az NBA-s tapasztalattal is rendelkező hátvéd a szezon eddigi részében a Wizards G Ligás partnerénél játszott, ahol a 18,8 pontja és 7,6 lepattanója mellett a védekezésével is kitűnt. A várakozásoknak megfelelően Juan Toscano-Anderson is ilyen szerződést írt alá a Kingsnél – őt a közelmúltban tették szabadlistára, de már akkor lehetett arról hallani, hogy maradhat a csapatnál egy 10 napos megállapodással.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Steve Kerr Nuggets elleni meccselése csak a jéghegy csúcsa, az egész GSW-rendszer alapjai inognak – Wemby játszott Giannis ellen, áthúzta Morant és 20 éves lett – 5 csapat, akiknek all-int kell mondania és 5 csapat, akiket szét kellene robbantani – SGA már Top3-ban az MVP-rangsorban – elindult James negyvenezres visszaszámlálója – Jalen Williams volt az utolsó hiányzó OKC-láncszem? – Marcus Smart-nagyinterjú – a Dallas-Wolves és a Pacers-Celtics tanulságai – a Wolves drukkereinek nagyon fog hiányozni Ricky Rubio.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus