Hírmorzsák 2024-01-14 (11:15)

Pascal Siakam lehet a legnagyobb név a piacon a februári cserehatáridő napján, a Mavericks is gondolkodik a játékos megszerzésében. Mindössze nyolc egészséges játékosa van a Grizzliesnek. LeBron James bokasérülés miatt nem lépett pályára. A Hornets elcserélné Gordon Haywardot, a csapatok viszont csak szabadügynökként vennék fel. A Knicks és a Hawks már korábban is tárgyalt Murray cseréjéről, végül a New York Anunoby mellett döntött. Először tért vissza Bostonba Ime Udoka. Nic Claxton maradna Brooklynban.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Pascal Siakam és a Toronto Raptors álláspontjai egyre távolodnak a szerződéshosszabbítást illetően, ezért a kameruni csatár a február 8-i cserehatáridő napján várhatóan az egyik legnagyobb név lesz a piacon – ráadásul mivel köztudottan elvágyódik a csapattól, ezért valószínűleg a játékos szava is fontos lesz abban, hogy hova cseréli őt a csapat. A hírek szerint a Golden State Warriors érdeklődne a játékos iránt, de a csapat jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy Siakam szerződését átvegye, de a GSW mellett az Indiana is nyitott a cserére, viszont várhatóan nekik Bennedict Mathurint és/vagy Jarace Walkert is be kell áldozniuk a csomag részeként.

A Warriors és a Pacers mellett viszont a Dallas Mavericks is bejelentkezhet a játékosért, Jake Fischer (Yahoo Sports) ugyanis arról beszélt, hogy a Mavericksnél a Raptors All-Starját tartják a „hiányzó láncszemnek” Luka Doncic és Kyrie Irving mellé ahhoz, hogy a csapat valóban a bajnoki címért tudjon küzdeni. A csapaton belül azonban többen is attól tartanak, hogy Siakam megszerzése túl sokba kerülhet számukra, ráadásul attól is félnek, hogy a játékos szerződése később harminc év fölött már nem biztos, hogy a legjobb megítélésű lesz a ligában. A Raptors játékosának idei 38 milliós szerződése a nyáron lejár, várhatóan pedig maximumért kívánja aláírni következő kontraktusát az off-szezonban.

Azt már a szezon előtt is tudtuk, hogy a Memphis Grizzliesnek nem lesz egyszerű szezonja, ez pedig az alapszakasz féltávjához közeledve teljesen egyértelművé vált. Brandon Clarke a tavaly elszenvedett Achilles-sérülése miatt idén még nem léphetett pályára, a szezon előtt pedig kiderült, hogy Steven Adamset sem láthatjuk ebben a szezonban, a helyzetet pedig Ja Morant 25 meccses eltiltása nehezítette a szezon elején. Az irányító visszatérése egy kis életet lehelt a korábban teljesen kilátástalan helyzetben lévő csapatba, Morant azonban csak 9 mérkőzésen tudott pályára lépni, vállsérülése miatt idén már ő sem léphet pályára, ez pedig teljességgel megágyazott annak, hogy a csapat végleg elengedje ezt a szezont. Legutóbb Marcus Smart is hosszabb időre kidőlt, de Desmond Bane és Jaren Jackson Jr. is összeszedett egy kisebb sérülést a csapat Clippers elleni mérkőzésén. A Grizzlies a Knicks ellen így már csak kilenc egészséges játékossal tudott felállni ma hajnalban, a szegény embert pedig az ág is húzza: Jake LaRavia a padról beszállva alig egy perc játék után ment be az öltözőbe egy újabb sérülés miatt, ez pedig azt is jelenti, hogy jelenleg nyolc bevethető játékos alkotja a Grizzlies rotációját: Jacob Gilyard, G.G. Jackson, Luke Kennard, John Konchar, David Roddy, Xavier Tillman Sr., Ziaire Williams és Vince Williams Jr.

A Los Angeles Lakers sem éppen legjobb időszakát éli az elmúlt hetekben, sőt: a kaliforniai csapat a Szezonközi Torna megnyerése óta csak árnyéka önmagának, 2024-ben nyolc meccséből csak kettőt tudott megnyerni, legutóbb a Suns és a Jazz elleni fontos rangadókat is elbukta a csapat, annak ellenére, hogy ezek kitűnő lehetőségek lettek voltak arra, hogy Jamesék újra stabilizálni tudják helyüket a playin-pozíciókban. Ennek ellenére viszont a Jazz felemelkedése már a Lakerst is kiszorította a top 10-ből, hajnalban pedig tovább nőtt köztük a különbség, miután a Utah a Los Angelest is legyőzte. A mérkőzést ki kellett hagynia LeBron Jamesnek, aki bokafájdalmak miatt ülte ki ezt a találkozót, a Lakers vezére nélkül pedig nem tudott fontos győzelmet aratni – hiába szerzett 39 pontot D’Angelo Russell, és hozta pályafutása második tripla-dupláját Anthony Davis, a center ezúttal pocsék hatékonysággal dolgozott mezőnyből, ezt pedig nem bírta el a csapat. LeBron Jamesnek ez volt a harmadik kihagyott találkozója idén, a Jazz elleni zakó után a Lakersnek pedig már egymeccses hátránya van az utolsó, még playint érő tizedik helyen lévő Houston Rockets mögött.

Jake Fischer (Yahoo Sports) arról számolt be, hogy a Charlotte Hornets Gordon Hayward elcserélését tervezi, mivel lát arra esélyt, hogy az idén több, mint 30 millió dollárt kereső lejáró szerződésű wing még értékre váltható. Elképzelhető azonban, hogy a jelenleg is sérült játékos iránt nem lesz nagy érdeklődés a cserepiacon, a csapatok azonban leginkább a wing kivásárlására számítanak, hogy így szabadügynökként tudják megszerezni korábbi All-Start. Mivel Hayward a nem adófizető MLE fölött keres, ezért az új CBA értelmében azok a csapatok is leigazolhatják őt, akik az apron fölött vannak jelenleg – ez azt jelenti, hogy a Boston, a Denver, a Golden State, a Clippers, a Miami, a Milwaukee és a Phoenix is jogosult lenne Hayward megszerzésére.

Dejounte Murray nagyon közel áll ahhoz, hogy egy csere keretében távozzon Atlantából a cserehatáridő lejárta előtt, erről Adrian Wojnarowksi (ESPN) számolt be. Az egyik legélénkebben érdeklődő csapat a Los Angeles Lakers, a forrás szerint viszont az aranysárga-liláknak több játékos mellett mindenképpen küldeniük kell legalább egy elsőkörös picket is a játékosért. Az üzletet az vetheti kútba, hogy az Atlanta várhatóan Austin Reavest is kérni fogja a csomag részeként, tőle pedig a hírek szerint semmiképpen sem szeretne megválni a Lakers. A Los Angeles-iek mellett a Knicksről, a Spursről, a Heatről, a Sixersről és a Pistonsról is lehet hallani, mint potenciális kérők. A hírek szerint mielőtt Immanuel Quickley és RJ Barrett Torontóba került volna OG Anunoby-ért cserébe, a Hawks és a Knicks már tárgyalt egy Dejounte Murray köré épülő cseréről, viszont a New York úgy érezte, hogy Anunoby személyében nagyobb szüksége van egy elit védőjátékosra, így a csapat úgy döntött, hogy Brunson (és Randle) mellé nem prioritás egy másik labdaigényes irányító megszerzése. Minden jel arra mutat tehát, hogy a hátvéd utolsó heteit tölti a Hawks mezében – Murray ebben szezonban 18,2 millió dollárt keres, ez a következő idényben 25 millió fölé fog ugrani.

A hajnali játéknapon a Boston Celtics a Houston Rocketset fogadta, a találkozó pedig Ime Udoka Bostonba való visszatéréséről maradhat emlékezetes. A meccs után a Rockets edzője elmondta, hogy sajnálja, hogy nem tudott több időt a Celtics kispadján tölteni, főleg úgy, hogy bajnoki reményekkel vágtak neki minden szezonnak. Mint ismert, Ime Udoka a Celtics vezetőedzőjeként 2022-ben a döntőig vezette a csapatot, az előző szezon kezdete előtt nem sokkal azonban elvált az edző és a csapat útja, miután Udoka egy női munkatárssal folytatott viszonyt. Ezt követően lett a csapat vezetőedzője Joe Mazzulla, akivel a kelták tavaly a konferenciadöntőig jutottak, idén pedig egyelőre vezetik a ligát. A mérkőzést végül magabiztosan nyerte meg a keleti listavezető, a negyedik negyedben azonban Jayson Tatum a kiállítás sorsára jutott, miután egy elmaradt fújást próbált meg hevesen reklamálni. A Celtics sztárja az eset után elmondta, hogy sajnálja a reakcióját, de úgy érzi, hogy a mérkőzés bizonyos pontjaiban muszáj kiállnia magáért, most talán túlzásba esett, de a lényeg, hogy a csapat győzni tudott és készen állnak a következő mérkőzésre.

Brian Lewis (The New York Post) tudósított arról, hogy a Brooklyn Nets mindenképpen szeretné megtartani Nic Claxtont, mivel a játékos is szívesen maradna a csapatnál. A felek dolgát azonban várhatóan meg fogja nehezíteni az, hogy a 24 éves center szerződése a szezon végén lejár és nyáron szabadügynökké válik, a várakozások alapján pedig több csapat is megkörnyékezheti a játékost, főleg azok a gárdák, akik egy magas, atletikus és a gyűrűt remekül védeni tudó centert keresnek a csapatukba. Claxton elmondta, hogy mivel az egész NBA üzleti alapon működik, így sosem lehet tudni, hogy milyen célok mozgatják a feleket a háttérben, előfordulhat, hogy nem mindig érzelmi alapon születik döntés a játékosok jövőjével kapcsolatban, ezt pedig el kell fogadnia mindenkinek. A center hozzátette, hogy négy éve van Brooklynban, szeret itt lenni, a város és a csapat hatalmas szerepet játszott az ő egyéni fejlődésében is, ezért pedig mindig hálás lesz, bármerre is sodorja majd az élet, mindenesetre ha rajta múlik, akkor biztosan itt képzelné el a jövőjét.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Felmértük, hogy az egyes csapatok mire készülhetnek a cserepiacon – 5 játékos aki elkezdett visszafejlődni – Jalen Green játéka továbbra sem tart sehová – a Celtics idén is mindkét oldalon hatékony, de máshogyan, mint tavaly – Curry, James és Durant egyszerre került furcsa helyzetbe – Rudy Gobert-nagyinterjú – friss mock draft – Atlantában le kéne zárni a Young-érát? – a LeBron-korszak számai  a Lakersben – Kris Dunn lehet a megoldás Milwaukee-ban? – 24 jelölt, akiket megnézhetne a Suns – OG Anunoby érkezése durván feljavította a Knicks védekezését – Zhaire Smith lassan, de biztosan visszarázódik a kosárlabdába.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus