Hírmorzsák 2024-01-15 (10:00)

Cserélt egymással a Pistons és a Wizards. Mike Brown laptopon mutogatta, hogy milyen rossz ítéletek születtek a Bucks-Kings meccsen. Draymond Green ma este visszatérhet. Desmond Bane állapotát 6, Jake LaRavia státuszát 3 hét múlva vizsgálja felül a Grizzlies. Cam Reddish kihagy pár meccset. Jaime Jaquez Jr. lemarad a Heat következő két meccséről. Dwyane Wade szobrot kap Miamiban. Wendell Carter Jr. és Markelle Fultz piacát is figyeli a Magic. Buddy Hield elcserélésével erősítene a Pacers. A Spurstől Doug McDermott és Cedi Osman is vihető. A Nets meghallgat ajánlatokat Dorian Finney-Smith és Royce O’Neale kettőséért. Zach Lowe idén nem szavaz az All-Starokra, és a szezon végén sem vesz részt a díjak odaítélésében.

Cserélt egymással a Pistons és a Wizards: Marvin Bagley III, Isaiah Livers és két jövőbeli második körös draftjog került Washingtonba, míg Danilo Gallinari és Mike Muscala Detroitban folytatja. A Pistons fő motivációja az volt, hogy lejáró szerződésű játékosokat szerezzenek Bagley helyére, aki még a következő szezonban is 12,5 millió dollárt fog keresni, emellett a megállapodással két jó kinti dobót is szereztek, amire szintén nagy szükségük volt. A Wizards egyrészt a 2025-ös és 2026-os második körösért csinálta ezt, másrészt próbát tehetnek ők is a két érkezővel – Josh Robbins (The Athletic) értesülései szerint Washingtonban nagyobb értékként tekintenek a két érkező játékosra, mint a második körös draftjogokra. A csapatok technikailag úgy bonyolították le a cserét, hogy a Pistons 5,7, a Wizards 3,5 millió dolláros cserekivételt hozott létre, és a Pistonsnak akár 60 millió környéki sapka alatti helye is lehet a nyáron.

A Bucks hajnalban hosszabbítást követően tudott nyerni a Kings ellen 143-142-re, Damian Lillard dudaszóra beeső dobása döntötte el a találkozót (ami egyben NBA-s pályafutása 2,500. triplája is volt – a szerk.), ugyanakkor a reklamálásért kiállított Mike Brown szerint nem csupán ez döntött. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón egy laptopon szemléltette, hogy a játékvezetők mikor milyen rossz döntéseket hoztak a találkozó során: példának azt az esetpárt hozta fel, hogy a harmadik negyedben Lillard milyen szituációnál harcolt ki három büntetőt, majd megmutatott egy másik szabálytalanságot a negyedik negyedből, amikor De’Aaron Fox nem kapta meg a fújást, és ezt követően állították ki. A meccs után azt is felhozta példának, hogy amíg Domantas Sabonisra mindig faultot fújnak olyankor, amikor a saját hengerében úgy ugrik fel, hogy csak az egyik kezét teszi fel, mondván mindkettőt fel kellene tennie, addig Brook Lopeznek engedték azt, hogy csak egy kezét feltartva ugorjon.

Brown elmondta, hogy az előfordul, hogy egy félidő alatt egy csapat 14 büntetővel többet dob, mint az ellenfele, de nem is ezzel van a baja. Tudja azt, hogy a játékvezetők is emberek, akik hibáznak, de valamiféle következetességben reménykedne, illetve abban, hogy kommunikáljanak is. Az utóbbiban remekül teljesítettek ezen a meccsen, de ahogyan az a felvételeken is látható, nem voltak következetesek ezen az estén. Brown megjegyezte, hogy meglett volna az esélyük a győzelemre, de nem húzták azt be, viszont nehéz végignézni azokat a játékokat, amiket következetlenül ítéltek meg a játékvezetők.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Draymond Green ma este visszatérhet, nem szerepel a neve a Warriors sérültlistáján a Grizzlies elleni összecsapás előtt. Mint ismert Green eltiltás miatt 12 meccset hagyott ki, majd még négyet amiatt, hogy ismét megfelelő formába hozza magát, ezalatt 8-8-as mérleget hozott össze a Warriors.

A Grizzlies bejelentette, hogy Desmond Bane legalább 6 hetet lesz kénytelen kihagyni a kificamodott bal bokája miatt, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát, miután az orvosi vizsgálatok hármas fokozatú ficamot állapítottak meg nála. Jake LaRavia sérülése kevésbé súlyos, kettes fokozatú ficamot állapítottak meg a bal bokájában, az ő állapotát 3 hét múlva vizsgálják felül.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Cam Reddish kihagy pár meccset a fájós bal térde miatt. A wing 26 alkalommal volt ott a Lakers kezdőjében a szezon során, ugyanakkor a Suns ellen 8, a Jazz ellen 11 percet tudott csak pályán tölteni a sérülése miatt, mindkét meccs második félidejét térdfájdalmak miatt ülte ki.

A Heatnél Jaime Jaquez Jr. sérült meg ma hajnalban a Hornets ellen, a második negyedben húzódott meg az ágyéka, emiatt nem utazik el a társaival a csapat soron következő két idegenbeli meccsére.

A Heat a ma hajnali, Hornets elleni meccs félidejében megünnepelte Dwyane Wade-et, amiért tavaly beválasztották őt a Hírességek Csarnokába. A ceremónia során Pat Riley bejelentette, hogy idén felavatják Wade bronzszobrát a csapat csarnoka előtt. A szobrot Omri Amrany és Oscar Leon fogják megalkotni, vagyis akik korábban Michael Jordan, Shaquille O'Neal, Dirk Nowitzki és Kareem Abdul-Jabbar szobrán is dolgoztak, az alkotást pedig valamikor ősszel fogják bemutatni. A Heat a következő hazai meccsén is ünnepelni fog, a Nets elleni találkozó során vonultatják vissza Udonis Haslem 40-es mezszámát.

Marc Stein (Substack) több cserepiacot érintő pletykát is megosztott, az alábbiakban ezek közül szemezgetünk.

A Magic megerősítené a keretét annak érdekében, hogy bejussanak a rájátszásba, majd ott minél tovább jussanak: Wendell Carter Jr. és Markelle Fultz is mozdítható lehet, mindkettőjük piacát figyelik. Mindkét játékos sérülésekkel küszködik ebben a szezonban, Carter Jr. viszont baráti szerződésen van, idén 13 millió dollárt keres, a következő két szezonban összesen 22,8 milliót, míg Fultz a szerződése utolsó évében jár, 17 milliót keres jelenleg.

A Pacers Buddy Hield és egy első körös draftjog köré épülő csomaggal próbálná meg megerősíteni a keretét. Hield 19,3 milliós lejáró szerződéssel rendelkezik, a Pacersnek pedig megvan az összes saját első köröse, illetve jelen állás szerint lesz egy második választási joguk is a 2024-es draft első körében, ugyanakkor Bennedict Mathurin és Jarace Walker megtartása mellett szeretnének erősíteni. Indianában továbbra is Pascal Siakam az egyik kiszemelt, de Andrew Wiggins is felmerülhet náluk, bár neki most nem igazán van piaca.

A Spurs nyitott arra, hogy elcserélje az egyaránt lejáró szerződésű Doug McDermott és Cedi Osman kettősét. McDermott 13,75 millió dollárt keres, és már tavaly is több csapat érdeklődött iránta, akkor viszont még a megtartása mellett döntött a Spurs, ez mostanra megváltozhatott, de a 6,7 milliót kereső Osmannel sem számolnak hosszabb távon.

A Nets minden érdeklődőt meghallgat, akik Dorian Finney-Smith vagy Royce O’Neale miatt keresik meg őket. O’Neale iránt potenciálisan a Cavaliers érdeklődhet, akiknek a keretében el is férne egy hozzá hasonló wing, ráadásul Donovan Mitchell is közeli barátja.

Az ESPN elismert szakírója, Zach Lowe maga jelentette be, hogy idén nem lesz tagja annak a médiapanelnek, ami az All-Star játékosok kiválasztásában vállal szerepet, illetve a szezon végén sem fog szavazni arra, hogy kik érdemlik meg az egyéni elismerésket. Főleg a szezonvégi elismerésekre szavazást kezdte el tehernek érezni, ami szerepet játszik abban, hogy egy játékos mekkora fizetésre lehet jogosult a későbbiekben, de sok szerződésben az All-Star kiválasztás is bónuszokat aktiválhat, ezért egy évet kihagy a szavazásból.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Hétfőn este MLK-nap, akad néhány kiemelkedő teljesítmény az előző évekből – a csapatok is készülnek az MLK Day-re – Fox a legjobban Jaden McDaniels ellen utál játszani – Alperen Sengün AS-esélyei – hogyan süllyedt el a Lakers? – 5 játékos, aki több szavazatot érdemelne – így mehetne Caruso Philly-be – Thybulle jó fit lenne Milwaukee-ban, Dejounte Murray Brooklynban? – DeMar DeRozan retró magasszárú cipője.  

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus