Hírmorzsák 2024-01-23 (10:15)

Joel Embiid és Kevin Durant a Hét Játékosa. Embiid 70 pontot dobott, megdöntötte Wilt Chamberlain franchiserekordját. Karl-Anthony Towns 62 pontja nem ért győzelmet, Chris Finch szerint éretlenül játszott a Timberwolves. Durant meccset nyert a Sunsnak. Dejan Milojevics halála után ismét edzésbe állt a Warriors, Moses Moody és Gary Payton II is egyéni munkát végzett. LeBron James nem játszik a Clippers ellen, Isaiah Hartenstein szereplése kérdéses a Nets ellen. Emoni Bates eltiltást kapott a G Ligában. Pár hete tárgyalt egymással a Lakers és a Hawks Dejounte Murray cseréjéről. Kyle Lowry-t hamarosan elcseréli a Heat? Kacsa, hogy a Pelicans elcserélné Herb Jonest. KJ Martin egy második körösért vihető.

Az NBA kihirdette, hogy keleten Joel Embiid, nyugaton Kevin Durant nyerte el a Hét Játékosa elismerést. A 76ers 4-0-s héten van túl, amiből Embiid átlagosan 37,8 ponttal, 8,5 lepattanóval és 5 gólpasszal vette ki a részét, míg Durant meccsenként 31 ponttal, 6,3 lepattanóval és 2,3 blokkal járult hozzá a Suns 3-0-s hetéhez. Keletről Jarrett Allen, Donovan Mitchell, Jalen Brunson és Dejounte Murray, nyugatról Devin Booker, Anthony Davis, Paul George, James Harden, Jerami Grant és Nikola Jokics merült még fel a díj kapcsán.

Joel Embiid 70 ponttal, 18 lepattanóval és 5 gólpasszal vezette győzelemre a 76erst a Spurs ellen, és ezzel az NBA történetében ő lett a kilencedik játékos, aki elérte a 70 pontos határt egy meccsen. A center nem csupán a saját egyéni legjobbját döntötte meg (59 pont), hanem Wilt Chamberlain franchiserekordját is, aki eddig 68 ponttal tartotta a csapatrekordot. Embiid elmondta, hogy nagyszerű egy mondatban szerepelni Chamberlainnel, elvégre ő mindent elért, amit csak lehetséges ebben a ligában, és úgy általában a kosárlabdában. Nagyszerű este volt, ment neki a dobás, és ahogyan azt néhányszor már említette, rendkívül önzetlen csapattársai vannak, akik folyamatosan adták oda neki a labdát, ő pedig csak befejezett.

Úgy érzi, hogy amikor valaki 40 dobásba is beleáll (Embiid 41-et vállalt – a szerk.), akkor muszáj, hogy nagy estéje is legyen. Amiatt mérges is volt magára, hogy sok olyan könnyű dobást elhibázott, amikből általában kosarat szokott szerezni, egyszerű pull-up helyzeteket is kihagyott. Sosem gondolta volna, hogy valaha is ennyi dobásba bele fog állni egy meccsen, de ha így van, akkor abból be fog esni jó néhány, úgyhogy abból egy nagy este tud kijönni. Azt viszont megmondta a társainak meccs közben, hogy ne erőltessék a megjátszását, játsszanak rendesen, és csak akkor passzoljanak neki, ha üresen van, más esetben pedig válasszák a megfelelő játékot. Embiid mosolyogva arra is kitért, hogy a közönség pfujolta Danuel House Jr.-t, amiért a negyedik negyedben beleállt egy saroktriplába ahelyett, hogy neki passzolt volna, szerinte csapattársa megfelelően döntött abban a helyzetben.

Karl Anthony-Towns is karriercsúcsot és franchiserekordot döntött a Timberwolvesnál, a saját 60 pontos egyéni teljesítményét múlta felül a Hornets elleni 62 pontjával, ugyanakkor nem lehetett teljesen boldog, mert a nyugati listavezető 128-125-ös vereséget szenvedett, ráadásul a végjátékban Towns is dobásokat rontott, a negyedik negyedben 2/10 próbálkozása ért célba. Towns az NBA történetében a hetedik olyan játékos lett, aki egynél többször elérte a 60 pontos határt egy meccsen, az pedig negyedszer fordult elő a liga fennállása óta, hogy ugyanazon a játéknapon két játékos is legalább 60 pontot dobjon, erre legutóbb 1978-ban volt példa.

A magasember szerint a vereség miatt egyáltalán nem érződik történelminek ez az este. Első helyen állnak nyugaton, övék az egyik legjobb csapat a ligában, úgyhogy nincs idő morális győzelmeket ünnepelni, nem vigasztalhatják magukat azzal, hogy nagyszerű estéjük volt, csak nem azt az eredményt érték el, amit akartak. Meg kell találniuk annak a módját, hogy nyerjenek, a lényeg a meccsek nyerése, és hogy megőrizzék az első helyüket nyugaton. Meg akarják védeni a hazai pályájukat, ez minden másnál fontosabb.

A Timberwolves úgy kapott ki, hogy korábban vezettek 18 ponttal is, míg a negyedik negyedet 36-18-ra bukták el, és ezért Chris Finch elő is vette a csapatot. Az edző szerint a csapat pocsékul reagálta azt le, hogy Towns remekül kezdett támadásban, gusztustalan az, hogy utána mit műveltek védekezésben, éretlen kosárlabdát játszottak. Sokszor van olyan, hogy elkezdik labdával tömni azt, aki egymásután kétszer, háromszor, négyszer betalál, az természetes, hogy azt keresik, akinek forró a keze, de van egy pont, ahol vissza kell kanyarodniuk ahhoz, hogy a megfelelő játékokat keressék, a megfelelő dolgokat csinálják. Sokféleképpen lehet éretlennek lenni, és sok éretlen teljesítményt látott ma a keretben. Nem adták meg a kellő tiszteletet a játéknak, maguknak, és pontosan azt kapták vissza, amit megérdemeltek.

A játéknap legnagyobb leolvadását egyébként nem a Timberwolves mutatta be, a Bulls a harmadik negyedben 23 ponttal is vezetett a Suns otthonában, ugyanakkor Kevin Durant 43 ponttal és meccsnyerő dobással vezényelte le a fordítást. Durant annyit mondott a meccs után, hogy tudja azt, hogy az ilyen meccseknek nagy a tétje, sok minden forog kockán, de végső soron ez ugyanúgy csak kosárlabda. Billy Donovan szerint idén sok olyan vereségük volt, amik után nincs joguk háborogni a kimenetel miatt, ez viszont nem olyan, kitették a szívüket és a lelküket is a pályára, és ez sem volt elég. Coby White lényegre törőbben értékelt: Kevin Durant Kevin Durant volt.

A Warriors először edzett Dejan Milojevics tragikus halála óta. A tréning azzal kezdődött, hogy a csapat megnézte a közvetítést arról a Belgrádban rendezett emlékmeccsről, amit a Partizan és a Mega Basket vívott, vagyis Milojevics játékospályafutásának az első csapata, valamint az edzői karrierje legfontosabb állomása. Steve Kerr szerint nehéz leírni azt, hogy milyen volt az előző hét, szívfacsaró, pusztító, és a legszomorúbb dolog, amiben valaha a része volt az NBA-ben. Az elmúlt öt nap tele volt megrázkódtatásokkal és érzelmekkel, hatalmas szeretetáradatot kaptak a világ minden részéről. Szerda este visszatérnek a pályára, és az hihetetlenül érzelmes lesz. Nincs ahhoz útmutató, hogy miként lehet egy ilyen helyzetet kezelni, úgy fognak Deki emléke előtt adózni, ahogyan azt ők a legjobban tudják, játszanak egy kosármeccset. Meg fogják találni annak a módját, hogy ugyanazon az este gyászoljanak és kosarazzanak. Látja maga előtt, hogy azt mondaná nekik, hogy egy dolgot akarna: nyerjék meg a meccset. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy nyerjenek, és bármi is történjék, továbbra is élvezni fogják az életet – ez volt ő, úgyhogy így fogják folytatni.

A Warriors két sérültjéről is tájékoztatást adott, Moses Moody és Gary Payton II is elkezdhetett könnyített egyéni munkát végezni a pályán. A vádlisérülésből lábadozó Moody állapotát egy hét múlva vizsgálják felül, a combhajlítójával bajlódó Payton státuszát két hét múlva bírálhatják felül legközelebb.

Az NBA idén is megrendezi a riválisok hete eseménysorozatot, éjszaka ennek keretében New Yorkban és Los Angelesben is városi derbit rendeznek, ugyanakkor a Lakers bejelentette, hogy LeBron James bokaproblémák miatt kihagyni kényszerül a Clippers elleni összecsapást. Ez lesz az ötödik meccs, amit kihagy a szezon során James, eddig 2-2-t értek el nélküle. A Knicksnél is lehet egy fontos hiányzó, Isaiah Hartenstein fájdalmat érez a bal lábfejében, emiatt kérdéses a szereplése a Nets ellen. Amennyiben Hartenstein nem tudja vállalni a játékot, Jericho Sims és Precious Achiuwa juthat nagyobb szerephez, de Tom Thibodeau megjegyezte, hogy akár Julius Randle és OG Anunoby is kaphat perceket centerben.

Shareef Abdur-Rahim, a G Liga vezetője bejelentette, hogy a Cleveland Charge két játékosa, Emoni Bates és Gabe Osabuohien is kétmeccses eltiltást kapott, amiért a Birmingham Squadron ellen elbukott találkozó után felmentek a lelátóra – további részleteket nem osztottak meg az incidensről. Bates a szezon során 10 alkalommal kapott eddig lehetőséget a Cavaliersben, 7,6 perc alatt 1,8 pontot átlagol.

A G Ligából erősít a Pelicans, Malcolm Hill 10 napos szerződésben egyezett meg a csapattal. Hill eddig a Pelicans fejlesztőcsapatában játszott, az elmúlt 10 meccsen 25,6 pontot és 5,6 lepattanót átlagolt a G Ligában.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint néhány héttel ezelőtt tárgyalt egymással a Lakers és a Hawks egy olyan cseréről, amiben Dejounte Murray kerülne Los Angelesbe, míg D’Angelo Russell, a Lakers 2029-es első köröse, valamint egy másik első körösre vonatkozó kicserélési jog az ellentétes utat tenné meg, ugyanakkor a Hawks megakasztotta azzal a tárgyalásokat, hogy nem szeretnék átvenni Russell szerződését. Az az általános várakozás, hogy Murray-t még ebben a szezonban elcseréli a Hawks, és valószínűleg ismét egyeztetni fog egymással a két csapat, a megoldást pedig az jelentené, ha Russell egy harmadik csapathoz kerülne.

Anthony Chiang (The Miami Herald) értesülései szerint a Heat keresi annak a lehetőségét, hogy miként erősíthetnék meg a keretüket Kyle Lowry 29,7 millió dolláros lejáró szerződését felhasználva, és nem lenne meglepő, ha a cserehatáridő lejárta előtt mozdítanák a veterán irányítót. Ira Winderman (The South Florida Sun Sentinel) szerint is közeledik a vége Lowry Heatnél töltött időszakának, és lehet, hogy nem is kell a helyzete megoldódására a cserehatáridő lejártáig várni, akár már ezen a héten elcserélhetik.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint semmi alapja nincs annak a pár nappal ezelőtt felmerülő pletykának, hogy a Pelicans elcserélheti Herb Jonest amiatt, hogy a nyáron Trey Murphy III jogosult lesz az idő előtti hosszabbításra, New Orleansban nem tervezik mozdítani a winget. Szintén Stein jelentette, hogy KJ Martin eladósorba került a 76ersnél, már egy második körös draftjog is elég lehet a megszerzéséhez.

Friss hírlevelünk tartalmából:

Heti történelem röviden – Anfernee Simons a Magicben, sztár helyett hasznos játékosok a Lakersben, Kuminga és Mikal Bridges elcserélése? – féléves tapasztalatok és díjazottak – mire lenne szüksége a bajnokesélyeseknek? – a Jazz újjáépülése visszatérés a középcsapatok régi mintáihoz – Alperen Sengün-riport – az OKC magasembereinek kiváló összjátéka – Kevin Durant hatása a Suns védekezésére – Dorian Finney-Smith családi tragédiái és felemelkedése.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus