Hírmorzsák 2024-01-26 (10:15)

Kihirdették az All-Star gála kezdőit: holtverseny alakult ki keleten a hátvédeknél, LeBron James a 20. kiválasztását ünnepelheti. Stephen Curry kihívhatja Sabrina Ionescu-t egy tripladobó versenyre. Már nem Wes Unseld Jr. a Wizards vezetőedzője, a szezon végéig Brian Keefe irányít. Doc Rivers a 2026/27-es szezon végéig ír alá a Bucksnál. A Trail Blazers nem óvta meg végül a Thunder elleni meccset. Kristaps Porzingis bokasérülést szenvedett. Ben Simmons akár már hétfőn este visszatérhet, hamarosan Evan Mobley is játékra jelentkezhet. Jakob Pöltl státusza day-to-day. A Pistons tárgyalt Zach LaVine megszerzéséről, de egyik tehetségüket sem akarják feladni érte. Dorian Finney-Smith és Royce O’Neale iránt is érdeklődhet a Kings.

Az NBA kihirdette a 2024-es All-Star gála főmérkőzésének a kezdőit. Keleten Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Jayson Tatum, Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid, nyugaton Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Kevin Durant és Nikola Jokics került be az első ötösbe. James a 20. kiválasztását könyvelhette el, ezzel megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, aki 19 alkalommal volt All-Star. Haliburton kiválasztása amiatt érdekes, hogy Indianában lesz a gála, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a világot jelenti számára, hálás azért a szeretetért, amit a szavazóktól kapott, és nagyon izgatott amiatt, hogy képviselheti a Pacerst.

Több érdekességet is hozott a szavazás. A keleti hátvédeknél Haliburton minden szavazást megnyert, mögötte viszont holtverseny alakult ki Lillard és Jalen Brunson között, miután a Knicks hátvédje a médiapanel szavazásán a második, a játékosok rangsorában a harmadik helyen zárt, és végül az döntött Lillard javára, hogy ő zárt előrébb a szurkolói szavazáson – ezzel pályafutása során először lehet kezdő a gálán. A keleti hátvédeknél egyébként Trae Young kapta a második legtöbb szurkolói szavazatot, de a játékosoknál és a médiapanelnél is csak a hatodik helyen zárt. A keleti frontcourtnál nem volt kérdés, Antetokounmpo mindhárom szavazást megnyerte, míg Tatum és Embiid második, valamint harmadik helyezéseket gyűjtött be mindenhonnan.

Nyugaton is a hátvédeknél volt a nagyobb tolongás, de a szurkolói szavazáson harmadik helyen záró Gilgeous-Alexander azzal meg tudta előzni Stephen Curry-t, hogy a játékosok és az újságírók is őt tették az első helyre, ráadásul a Warriors sztárja az újságírók rangsorában csak negyedik lett, Anthony Edwards is több szavazatot gyűjtött be nála. A keletihez hasonlóan a nyugati frontcourtnál sem voltak izgalmak, Jokics és James osztozott az első és második helyezéseken, míg Durant mindhárom szavazáson a harmadik lett.

A cseréket egy hét múlva hirdetik ki, míg az edzőket a február 4-i állás alapján választják ki. Utóbbi versenyfutás komoly izgalmakat hozhat, már csak azért is, mert szokás szerint nem lehet ugyanaz az edző egymást követő években, így Joe Mazzulla és Michael Malone sem töltheti be ezt a szerepet. Keleten akár az is megtörténhet, hogy Doc Rivers lesz a kiválasztott edző, mivel a Bucks áll jelenleg a második helyen, ezzel megismétlődhetne az a 2016-os eset, amikor a keleti csapatot a nem sokkal korábban kinevezett Tyronn Lue irányította. Ebbe reálisan nézve csak Nick Nurse és a 76ers szólhat még bele, míg nyugaton Chris Finch, Mark Daigneault és a már említett Lue is esélyes lehet, mivel annyira sűrű az élmezőny.

Stephen Curry bemikrofonozva lépett pályára a Warriors-Kings összecsapáson, és még a bemelegítésnél mondott egy érdekeset Brandin Podziemski-nek, miszerint azt fontolgatja, hogy kihívja Sabrina Ionescu-t egy tripladobó versenyre az All-Star gálán. Ionescu a WNBA nyári All-Star gálájan azzal hívta fel a figyelmet, hogy 37 pontot ért el a tripladobó versenyen, vagyis többet, mint ami Curry legjobbja (31), és a New York Liberty sztárja a közösségi oldalán jelezte is, hogy áll elébe a kihívásnak.

Rövid időn belül a második csapat váltott edzőt, már nem Wes Unseld Jr. ül a Wizards kispadján. A szakember a 2021/22-es idény előtt vette át a csapat irányítását, ezalatt 77-130-as mérleget hozott össze, ebben a szezonban mindössze 7-36-ot értek el az irányítása mellett. Unseld Jr. nem távozik Washingtonból, innentől a vezetőségben fog dolgozni, és az utódját csak a szezon után fogják kiválasztani, addig a korábbi segédedzője, Brian Keefe lesz a Wizards megbízott vezetőedzője. Keefe hajnalban be is mutatkozhatott ebben a szerepben, győzelmet ugyanakkor nem ünnepelhetett, hazai pályán kaptak ki 15 ponttal a Jazztől.

Shams Charania (The Athletic) részleteket osztott meg Doc Rivers szerződéséről, a szakíró értesülései szerint 3,5 évre ír alá a tapasztalt vezetőedző, és ezalatt körülbelül 40 millió dollárt kereshet. A Bucks jelenleg így három vezetőedzőt fizet, Rivershez hasonlóan Adrian Griffin szerződése is a 2026/27-es idény végéig szól, és korábban arról lehetett hallani, hogy szezononként 4 millió dollár környékén vihet haza. A nyáon távozó Mike Budenholzernek pedig a 2024/25-ös szezon végéig van megállapodása a csapattal, ő a hírek szerint szezononként 8 millió dollár körül kereshet ezzel a szerződéssel.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Trail Blazers a korábbi terveikkel ellentétben végül nem óvta meg a Thunder elleni meccset, aminek a végén a játékvezetők nem vették észre Chauncey Billups időkérési szándékát, mielőtt Malcolm Brogdon lépéshibát követett volna el. A csapatnak 48 órája volt arra, hogy hivatalos panaszt nyújtsanak be a ligához, de ez a határidő letelt, Portlandben pedig úgy döntöttek, hogy inkább készülnek a következő, Spurs elleni összecsapásukra. A szabályok értelmében egyébként 10,000 dollárba kerül a csapatoknak az, hogy panaszt nyújtsanak be, amit csak akkor kapnak vissza, ha a liga jogosnak ítéli a panasztételt.

A Celtics 143-110-re nyert a Heat otthonában, ugyanakkor nem lehet teljes az örömük, mivel kificamodott Kristaps Porzingis bal bokája a harmadik negyed derekán. A lett magasember abba sérült bele, hogy Bam Adebayo lábára érkezett le, ami után elterült és a lábához kapott, majd bebicegett az öltözőbe. A meccs után Porzingis elmondta, hogy abban a pillanatban elég érzékenyen érintette a sérülés, de már nem érzi annyira vészesnek, egész jól érzi már magát.

Az ESPN értesülései szerint a Netsnél abban reménykednek, hogy akár már hétfőn este a Jazz ellen játékra jelentkezhet Ben Simmons. Az irányító mindössze hat meccsen lépett pályára a szezonban, még november elején dőlt ki hátproblémákkal, a hétvégén viszont a tervek szerint teljes edzésmunkát fog végezni a Nets G Ligás partnercsapatánál, és ha nem lesz visszaesés az állapotában, akkor hétfőn este játszhat.

Chris Fedor (Cleveland.com) írt arról, hogy Evan Mobley már kontakttal járó edzésmunkát végez a térdműtétjét követően, és akár már a jövő héten visszatérhet. JB Bickerstaff erről annyit mondott, hogy eddig minden jól ment, nem volt visszaesés az állapotában, és ha minden így folytatódik, akkor hamarosan újfent pályán lehet. Ezt követően egy ideig perclimiten lesz majd, valószínűleg 20 perc környékéről fognak elindulni, és onnan fogják fokozatosan növelni a terhelését. Mivel térdsérülése volt, sokáig nem igazán tudott erőnléti edzéseket végezni, úgyhogy vissza kell még szereznie a kondiját, ezen dolgozni fognak, és ahogy javul a helyzet ezen a fronton, úgy kap majd egyre több percet.

A Raptorsnál Jakob Pöltl maródi január 7-e óta egy bokasérülés miatt, és ugyan már részt vett a csapat szerdai edzésének bizonyos részein, de még nem végezhetett kontakttal járó feladatokat. Darko Rajakovic elmondta, hogy a center jelenleg az erőnlétén dolgozik, a státusza day-to-day.

James L. Edwards (The Athletic) értesülései szerint tárgyalt egymással a Bulls és a Pistons Zach LaVine esetleges cseréjéről, ugyanakkor a beszélgetések ott megakadtak, hogy a Bulls Bojan Bogdanovic játékjoga mellett szerette volna megszerezni a Pistons egyik fiatal tehetségét is, ugyanakkor Detroitban Cade Cunningham, Jalen Duren, Jaden Ivey és Ausar Thompson elcserélésére sem nyitottak. Elképzelhető, hogy a Pistons újfent felveszi a kapcsolatot a Bullsszal, de csak akkor, ha csökkentik LaVine árát. A Hawks is megkereste őket Dejounte Murray szerződésével, viszont cserébe Ivey és Thompson kettősét kérték, amire nemet mondott a Pistons, és ezen a szálon várhatóan nem is lesz folytatás. A Pistons egyébként nyitott arra, hogy elcserélje egyes veteránjait, és nagyobb esély van most Bogdanovic vagy Alec Burks cseréjére is, mint egy évvel ezelőtt, de nem árulják őket nyíltan – előbbi ára egy első körös draftjog és egy jó fiatal játékos lehet, utóbbi viszont lehet, hogy már két erős második körösért is vihető. Bogdanovic szerződése részben garantált a következő szezonra, míg Burks szabadügynök lesz a nyáron, ugyanakkor úgy hiszik Detroitban, hogy vissza tudják majd igazolni.

Sam Amick (The Athletic) értesülései szerint Dorian Finney-Smith és Royce O’Neale megszerzésének a lehetősége is felmerült a Kingsnél, mivel mindketten segíthetnének a védekezésük feljavításában. Az kérdéses, hogy milyen ellenértéket kínálhatnak a Netsnek, ugyanakkor korábban arról lehetett hallani, hogy Kevin Huerter és Davion Mitchell elcserélésére is nyitottak, de Harrison Barnes is visszatérő szereplője a cserepletykáknak.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Milwaukee-ban optimisták Rivers érkezése miatt – Doncic-nak megint problémája támadt Tim MacMahonnal – a Thunder szenzációsan használja a fiatalokat, a Suns nincs első-másodéves rotációtag – kik kerülhetnek be az All-Star 12-es keretekbe? – 5 gárda, akik főszereplővé válhatnak a deadline előtt – az ESPN kiosztotta szigorú félévi bizonyítványait – Már Embiidet sem érdekli az alapszakasz MVP – a számok és a mutatott játék miatt is muszáj volt kirúgni Griffint? – Rozier jó döntésnek tűnik Miamiban – a számok alapján KAT HoF lesz – a Suns egészségesen megállíthatatlannak tűnik – a Celtics cserelehetőségeinek alapos elemzése – galériák: a múlt héten meccsen viselt cipők és az összes, 1990 óta hordott All-Star mez.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus